Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

64 stoemp recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Een groentestamppot, in Belgie gebruiken ze het als een bijgerecht.

INGREDIENTEN

600 gram bloemige aardappels--1 winterpeen--1 prei--? savooiekool--1 eetl. peterselie, gebruik gedroogde peterselievlokken als je geen verse hebt--1 bekertje ongeklopte slagroom (of 2 eetl. kwark of zure room)--1 eetl. boter--zout--peper u.d.m.--nootmuskaat

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-04-2001
  • Internationaal Bijgerecht
  •  20-30 min.

"Vlaamse Hutspot"

INGREDIENTEN

1 kg bloemige Aardappelen-, 1 kg Worteltjes-, 1 Ui-, 50 g Boter-, 250 g vet Spek-, een takje Tijm-, 1 el. gehakte Peterselie, een beetje Melk, Peper&, Zout, , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-12-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 kg bloemige aardappelen, 1 kg worteltjes, 1 ui, 50 g boter, 250 g vet spek, een takje tijm, 1 eetl gehakte peterselie, een beetje melk, peper, zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-09-2000
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Voor deze STOEMP gebruik je een minimum aan water waardoor de smaak en vitamines optimaal worden behouden. kan met nagenoeg alle soorten groenten worden bereid (voorbeelden brocoli , bloemkool, spruiten wortelen of prei stoemp )

INGREDIENTEN

Gebruik steeds half om half aardappelen + een groente naar keuze :, bv 500gr aardappelen + 1 struik brocoli, of 500gr aardappelen + 500gr wortelen, kruiden naar smaak : bijvoorbeeld met thijm peper, nootmuskaat, een bouillon blokje( bv kippebouillon of met olijfolie voor pasta en rijst), facultatief : een teentje look of 1 fijngesnipperde ui, of spekblokjes

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-01-2008
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 gesnipperde savooienkool, - 1 kg aardappelen, - 1 fijngehakte winterpeen, - 1 in dunne ringen gesneden prei, - 75 gr boter, - 2,5 dl creme fraiche, - nootmuskaat, - peper, - zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-12-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een eenvoudig landelijk groentengerecht verrukkelijk bij braadworst of gebraden vlees

INGREDIENTEN

300 gram geschilde aardappelen, 750 gram witloof, schoongemaakt en gewassen, 50 gram boter, het sap van een citroen, 7 cl room, 50 gram peterselieblaadjes, zout en versgemalen peper

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-09-2000
  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Dit heerlijk romig gerecht met aardappelpuree als basis, zorgt voor extra gezelligheid op een herfstavond.

INGREDIENTEN

5 middelgrote, bloemige aardappelen -- 5 el boter -- 3 el verwarmde zure room -- 500 g knolselder -- peper en zout,

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-09-2006
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Voor 4 pers. bereidingstijd 35 min.

INGREDIENTEN

50 g boter; 750 g witloof; 300 g geschilde en gewassen aardappelen; 50 g onsteelde en fijngehakte platte peterselie; 1 citroen; 1 dl room; zout en peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-10-2005
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

"Stoemp"komt uit het Brussels dialect, groenten en aardappelen worden samen gestampt tot een puree, die niet glad hoeft te zijn

INGREDIENTEN

-1 kg aardappelen, -4 wit van prei, -20 loofwortelen, -2 uien, -50 g boter, -water, -1 th lepel suiker en 100 g gezouten spek

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2002
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

Voor de basisgehaktbal :, 1 ui gesnipperd, 1 ei, 750 gr gemengd gehakt (varkens-kalfs), paneermeel, , Voor de stoemp, 1 kg aardappelen, 5 wortels, 1 courgette, 1 bakje champignons, 150 g erwtjes (diepvries), boter, peper, zout en nootmuskaat, , Voor de Green Curry- saus, 1 sjalot, 1 appel (Boskoop), scheutje olijfolie, 20 Γ  40 gr groene currypasta, klein stukje gember, in kleine blokjes gesneden, 2 limoenblaadjes (uit de diepvries), 1 l kokosmelk, , Voor de Balls & Glory-saus :, 1 grote ui, 1 wortel, 50 g gerookt spek, klontje boter, 750 ml bruine fond (of bouillonblokje of -pasta), paar takjes tijm, paar blaadjes laurier, 60 g veenbessenconfituur, 1 peer, geschild en in stukjes,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-03-2013
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Deze stoemp is vochtiger dan de Nederlandse stamppot, en is een authentiek Brussels gerecht afkomstig van de chef Pierre Wynants van "Comme chez Soi"

INGREDIENTEN

-400 g uien, -500 g groene kool (alleen het lichtgroene deel), -250 g worteltjes, -100 g bleekselder, -250 g prei (alleen het witte deel), -200 g raapjes, -500 g spruitjes, -100 g boter, -1,5 liter kippefond, -1 bouquet garni (2 takjes tijm,1 laurierblad,en een paar takjes peterselie, bijeen gebonden), -1 kg aardappelen (geschild), -zout en peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-01-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 kg aardappels, 50 g boter, 600 g prei (in ringen), 2 tl kerriepoeder, 150 ml melk, 100 g hamreepjes, nootmuskaat

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-09-2003
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 kg aardappelen vastkokend, geschild, 75 g boter, 1 zak spruitjes (500 g), in vieren, 1 spitskool, in reepjes, 2 x 2 stuks ribkarbonades, 1 potje zilveruitjes (340 g), 2 el bruine basterdsuiker (zak 500 g), 2 el curryketchup

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-01-2011
  •  
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Lekkere stoemp met juist dat ietsje meer

INGREDIENTEN

8 aardappelen;een normale brocolli ;melk ;mozarella ;kruiden

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-06-2010
  •  
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

? 1 kg aardappelen, ? 4 sjalotten, ? 2 teentjes knoflook, ? 100 g pijnboompitten, ? 150 g in olijfolie opgelegde gedroogde tomaten, ? 100 gr oude Gouda, ? bosje basilicum, ? 4 kippenfilets, ? 4 tomaten, ? Provencaalse kruiden, ? 25 cl room, ? zout & peper, ? boter, ? olijfolie, ? cognac.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-02-2003
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

En een romig garnalensausje

INGREDIENTEN

Enkele aardappelen, Witte wijn, Zilveruitjes op azijn, Bieslook, Room, Garnalen (grijze), Zalm, Boter,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-07-2005
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een creatie van meester-sterrenkok Johan Segers van het toprestaurant 't Fornuis ** in Antwerpen.

INGREDIENTEN

800 g gekookte uier - 100 g bloem - een klontje boter - 10 cl witte wijn - 20 cl room - 1 koffielepel mosterd - 2 takjes verse dragon - 1 kg nieuwe bloemende aardappelen - 1 l melk - 1/2 primeur groene kool - een klontje boter - peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-07-2000
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Makkelijk en overheerlijk.

INGREDIENTEN

4 kalfslapjes van 120 g (fijn gesneden), 500 g aardappelen, 500 g wortelen, 500 g schorsneren, 1 sjalot, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 2 eieren, 200 g ricotta, 200 ml room, 2 el graanmosterd, 50 g bloem, 50 g paneermeel of Panko, Japans broodkruim, 2 el citroensap, boter, peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-02-2016
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Laat gerust weten wat jullie ervan vinden!

INGREDIENTEN

• 1Β½ kilo aardappelen (bloemige soort, bij voorkeur ratte of bintje), • 250 gram prei, • 200 gram groene kool (savooikool of boerenkool), • 200 gram spruitjes, • 125 gram wortel, • 100 gram knolselder, • 1 ui, • 3 sjalotten, • 2 teentjes knoflook, • 150 gram gerookte spekblokjes, • 2 dl kippenbouillon, • 1Β½ dl volle room, • 2 eetlepels mosterd van goede kwaliteit, • 2 eetlepels peterselie, • 3 laurierblaadjes, • 2 gekneusde jeneverbessen, • Tijm, • Bonenkruid, • Nootmuskaat, • Roomboter, • Water, • Peper, • Zout

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-07-2010
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Rode poon mag dan wel een minder bekende vis zijn, in de keuken hoeft hij niet onder te doen voor z'n soortgenoten. In vissoepen en stoofpotjes is rode poon een echte smaakmaker. In de pan gebakken of gemarineerd overtuigt hij altijd. En ook in papillot of geroosterd op vel is rode poon een vinnige verrassing.

INGREDIENTEN

600 g bloemige aardappelen, 8 filets van rode poon, 300 g jonge spinazie, 1 el kervel, 1 bussel waterkers, 2 el room (of melk), 30 g boter, olijfolie, peper en zeezout,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-02-2016
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

* 300 gr gemengd gehakt (varken - kalf), * 4 grote witloofstronken, * 6-8 aardappelen van gemiddelde grootte, * 2 teentjes knoflook, * peper, zout en muskaatnoot, * 50 gr bloem, * 50 gr boter,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-08-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Er bestaan enkele tientallen varianten op de ?stoemp? met witlof. De ?stoemp? is niets anders dan een stamp of prakpotje. De Vlamingen zijn er verzot op. En die met hun Brussels witloof geniet bij de meeste Brusselaars de voorkeur.

INGREDIENTEN

400 gram aardappelen, in stukken gesneden, - zout, - 5-6 witlofstruikjes, schoongemaakt ca. 500 gram, in reepjes met een breedte van ca. 1,5 cm gesneden, - 40 gram boter, - 1 eetl. limoen of citroensap, - 2 eetl. vleesfond, uit potje, - 2 eetl. (kook)room, - 2 eetl. platte (blad)peterselie, - witte peper uit de molen, - eventueel 1 worteltje, grof geraspt,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-09-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Makkelijk en net iets meer om tot de culinaire familie te behoren, dit recept van chef Franky Vanderhaeghe (Hostellerie St Nicolas)

INGREDIENTEN

-4 kleine tournedos, gesneden uit rundfilet, -1 broccoli, in roosjes, -1 kg aardappelen, -150 g boter, -500 ml krachtige gevogelteconsomm? of bouillon, -ingelegde truffel, -enkele kleine groente zoals babyworteltjes, mini rettich, peultjes, boontjes, pijpuitjes?, -peper, zout en nootmuskaat, , , , , ., , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-03-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

500 gram winterwortelen -, 500 gram knolselderij -, 2 zakjes Maggi Puree voor Stamppot, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vlaams gerecht

INGREDIENTEN

500 gram winterwortelen -, 500 gram knolselderij -, 2 zakjes Maggi Puree voor Stamppot, , , , , , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-11-2002
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Feestelijk, lekker en een top gerecht van de gepensioneerde sterrenchef Jan Buytaert

INGREDIENTEN

2 reezadels (van ca. 500 g/stuk, te koop bij de betere poelier), 1,5 kg aardappelen, geschild en in stukken, 500 g spruitjes, 150 g gerookte spekblokjes, 1 ui, gesnipperd, 1 preiwit, grof gesnipperd, 4 stengels lente-ui, 4 stronkjes grondwitloof, 200 ml room, 300 ml wildfond, 1 kl mosterd, boter, zout - peper,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-10-2017
  • Belgisch
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 blinde vinken- 600 g aardappelen- 300 g erwtjes (verse of diepvries)- 2 uien- blokje rundsbouillon- 100 g boter- 1/ 2 liter rode wijn- peper en zout- nootmuskaat

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-01-2008
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

* 350gr gerookte paling., * 1kg geschilde aardappelen., * 2 preistengels., * 100gr boter., * 1 liter gevogeltebouillon., * 4 eetlepels olijfolie., * 4 genipperde sprietjes bieslook., * Peper,zout & nootmuskaat.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-02-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

300 gr gemengd gehakt (varken - kalf), 4 grote witloofstronken, 6-8 aardappelen van gemiddelde grootte, 2 teentjes knoflook, peper, zout en muskaatnoot, 50 gr bloem, 50 gr boter

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-11-2005
  • Belgisch
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 porties pollakfilet van 150 g (vlaswijting), 4 vellen brikdeeg van 15 cm op 15 cm, 12 jonge wortelen, 2 aardappelen, verse kruiden (kervel, basilicum, dragon…), 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, olijfolie, snuifje suiker, nootmuskaat, peper en zout, , voor de vinaigrette:, 1/2 dl champagne-azijn, 5 eetlepels olijfolie, 1 tomaat,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-06-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een winter feestgerecht , dat niet alleen mooi gerpesenteerd is, maar erg lekker !

INGREDIENTEN

, , 1,3kg staartvis zonder vel; 12 stronken witloof; 300g aardappelen; 300g wortelen; 50g wintertruffel; 10 dl kalfsfond; 250g boter;, , ., ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-02-2006
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Een Vlaamse hutsepot met aardappelen, groenten en spruitjes.Een verrukkelijk, rustiek herfstmaal.Recept van het sterrenrestaurant "Comme Chez Soi" in Brussel

INGREDIENTEN

500 gram spruitjes, 1 kilo geschilde aardappelen, 200 gram uien, 250 groene kool ( alleen het lichtgroene gedeelte), 125 gram worteltjes, 50 gram bleekselder, 125 gram prei ( het witte deel), 100 gram raapjes, alle hoeveelheden gelden voor schoongemaakte groenten, 50 gram boter, 750 cl fonds van kip, 1 bouquet garni(1 takje tijm, 1 laurierblaadje en een paar takjes peterselie)

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-08-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 poonfilets,- 200 gr bladerdeeg,- 1 eidooier,- 50 gr spinazie., voor de oosterse vulling: 1/4 courgette,- 1 wortel,- 1 tomaat,- 1 preistengel,- 12 zwarte ontpitte olijven,- kerriepoeder,- olijfolie., voor de stoemp: 1/2 witte kool,- aardappelen in puree,- nootmuskaat,- peper en zout., voor de saus: 1/2 l gevogeltebouillon,- scheutje room,- arrowroot,- kerriepoeder.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-02-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Stamppot van spruitjes, wortel en prei met worstjes

INGREDIENTEN

125 g magere spekblokjes, 40 g boter, 500 g schoongemaakte spruitjes, gehalveerd, 1 grote winterwortel, in stukjes, 1 dikke prei, in ringen, 750 g licht kruimige aardappels, in gelijke stukken, 1 l runderbouillon (van 2 tabletten), 4 saucijsjes, flinke snuf nootmuskaat, 2 el fijngesneden bladpeterselie, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-10-2008
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een recept van Guy Weyts, De Pas in Retie (Belgie). Voorzitter van JRE.

INGREDIENTEN

Voor de stoemp:, 8 vastkokende aardappelen, 2 grofgehakte uien, 1 l gevogeltefond, peper en zout, nootmuskaat, scheut room, , Voor de waterzooi:, gemengde groenten naar keuze (erwten, tuinbonen, wortelen, mais, groene asperges, brunoise van tomaat zeekraal, lamsoren), 5 dl gevogeltefond, boter, peper en zout, , Voor de vis:, 1 griet van 4,5 kg (met de lijn gevangen), olijfolie, boter. 2 takken tijm, 1 tak rozemarijn, 2 gekneusde tenen knoflook, 1 grofgehakte ui, peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-10-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Een lekkere en eenvoudige stoemp die ook kinderen die niet van bloemkool houden zeker kan behagen

INGREDIENTEN

300 gram bloemige aardappelen, 300 gram vastkokende aardappelen, 1 verse bloemkool, 200 gram kruidenkaas, peper en zout, muskaatnoot, peterselie, beetje melk

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-08-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Open top belgich streekgerecht van restaurant 't Laurierblad, Guy Van Cauteren, Berlare!

INGREDIENTEN

Vier porties kabeljouw van 180 g elk; 1 soeplepel mosterd, broodkruim, fijngehakte peterselie, boter en hoeveboter, 1 sjalot, 1 flesje witbier, 1 flinke prei, 2 grote aardappelen, 1/2 dl zure room, peper en zout, nootmuskaat.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een schitterende compositie van chef-kok Luc Van Den Bossche (Kasteel Diepensteyn)

INGREDIENTEN

-800 g kabeljauwfilet, -4 grote aardappelen, -1 dl room, -25 cl room en saffraan, -15 cl Rodenbach Grand cru, -25 cl bruine fond, -andijvie, wortel, broccoli,prei, -nootmuskaat, peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-11-2005
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

De paddenstoelen zijn nu volop verkrijgbaar dus dan dit gerecht maar uit proberen....(trekt mij wel)

INGREDIENTEN

1 kilo Bintjes (of andere kruimige aardappel), 100 gram Champignons (witte), 100 gram Shiitakes, 100 gram Oesterzwammen, 1 klontje Boter, 200 ml. Room, 3 Bosuitjes, 1 blokje Kippenbouillon, Peper en zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-10-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

INGREDIENTEN

4 roodbaarsfilets, , 2 eetlepels bloem, , 1 kg bloemig kokende aardappelen, , 4 wit van prei, , 3 klontjes boter, , muskaatnoot, , peper en zout, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-10-2007
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top