1. Home
  2. Recepten
  3. Smorgasbord

Smorgasbord recepten (6) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

smorgasbord

Een zweeds voor of lunchgerecht

INGREDIENTEN

150gr luxe gemengde sla,25gr pijnboompitten(geroosterd),2teentjes knoflook,1cmgemberwortel(geraspt),1limoen,1/2 eetlepel geknipte koriander.6grote gekookte garnalen,mespuntje chilien kerriepoeder,1/2eetlepel sesamzaadjes,3theelepels sojasous,3theelepels sesamolie,4 eetlepels zonnebloemolie

Voorbereiding

Knoflook persen.gemberwortel raspen,en de helft van de limoen schil raspen

Bereidingswijze

Rasp de helft van de schil van het limoentje in een kom ,doe de knoflook,gemberwortel,en3theelepels limoensap erbij.voeg vervolgens de koriander blaadjes,chilipoeder,kerriepoeder,sojasaus,en3eetlepels zonnebloemolie toe.roer dit alles met een garde goed door.besprenkel de garnalen met de sesamolie en marineer ze gedurende 20 min in de dressing. haal de garnalen uit de dressing.verhit vervolgens 1eetlepelolie in een koekenpan en bak hierin de garnalen in ongeveer 3min bruin.maak de sla even aan met de dressing en verdeel de sla over 2 borden.leg de garnalen erop en tot slot de pijnboompitten en de sesamzaadjes

  • Scandinavisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-09-2001
  • Scandinavisch
  •  0-10 min.

Zweedse Gehaktballetjes

Zweeds gericht geschikt voor op het smorgasbord. Kan ook als hoofdgerecht.

INGREDIENTEN

40 gr. boter, 1 fijngesnipperde ui, 1 gekookte aardappel, 250 gr. gehakt, 1 eetl. paneermeel, 1 klein ei, 1/2 l. slagroom, 2 eetl. fijngehakte peterselie, peper en zout.

  • Scandinavisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-10-2000
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.

kleine gehaktballetjes (zweden)

Gehaktballetjes behoren tot de traditionele zweedse gerechten.Geef de kleine balletjes bij de borrel gespiest op een prikker of als onderdeel van een Smorgasbord. Dit recept is goed voor ca. 50 kleine balletjes.

INGREDIENTEN

3 el.fijngehakte uien., 1 el.margarine., 2 1/2 el. paneermeel., 1 dl. spuitwater.(In gebruik Bar le Duc of spa rood)., 1 dl. koffieroom., 375 gr.mager rundergehakt of biefstuk tartaar., 125 gr.mager varkensgehakt., 2 tl. zout., 1/4 tl. peper., Ietsje gemalen kruidnagel., 125 gr. roomboter of margarine., 1 dl. kokend water., , ,

  • Scandinavisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-03-2002
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.

Zweedse vleesballetjes

Vleesballetjes. De Vikingen, de voorvaderen van de tegenwoordige Zweden, gebruikten een plat stuk brood als "bord" voor hun eten. Het Zweedse woord voor deze "onderzetter" is Smorgasbord. Tegenwoordig is Smorgasbord ook de naam van een maaltijd met veel verschillende koude en warme gerechten, waaronder deze vleesballetjes. Natuurlijk schept men het eten nu op echte borden, maar brood hoort er nog altijd bij.

INGREDIENTEN

600 gram rundergehakt, 3/4 kopje paneermeel, 1 kopje room, 1 middelgrote ui, 1 ei, 2 theeleples zout, 1 theelepel kruiden naar eigen keuze, 2 eetlepels boter, 2 eetlepels meel, 1 1/2 kopje melk.

  • Internationaal Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-10-2001
  • Internationaal Bijgerecht
  •  30-60 min.

zweedse zoetzure haring in tomatensaus

Deze haring wordt in Zweden als onderdeel van het smorgasbord geserveerd.

INGREDIENTEN

4 maatjesharingen, schoongemaakt. 2 Sjalotjes in ringetjes, 4 augurken in schijfjes, 2 eetl. groene olijven. Voor de marinade: 1 eetl. olie, 3 eetl. suiker, 2 eetl. tomatenpuree, 3 eetl. wittewijnazijn, 1 theel. zwarte peperkorrels licht gekneusd.

  • Scandinavisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-10-2000
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.

haringsalade met zure roomsaus (sillsallad)

Een heerlijke salade voor op het smorgasbord. Ook lekker als zomers hoofdgerecht.

INGREDIENTEN

2 nieuwe haringen, schoongemaakt, 1 hardgekookt ei, 1/2 eetl. mosterd, 1 eetl. wittewijnazijn, 2 eetl. (olijf)olie, 1 1/2 potje zure room ( a 125 ml), versgemalen peper, zout, 1 gekookte aardappel in blokjes, 1/2 appel in stukjes, 1 kleine rode ui fijngesnipperd, 2 eetl. verse dille fijnghakt, citroensap.

  • Scandinavisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-10-2000
  • Scandinavisch
  •  60-120 min.
Nieuwste smorgasbord recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top