56 scandinavisch recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Aardappelen uit de oven met specerijen. Nauurlijk is het simpel uit te breiden naar meer personen. Schil wat meer aardappelen. Het is aan te bevelen niet hele grootte aardappelen te nemen.

INGREDIENTEN

12 vastkokende middel kleine aardappelen,geschild, 4 eetl. gesmolten boter of bakproduct, mespunt korianderpoeder, mespunt komijnpoeder, mespunt paprikapoeder, mespunt kerriepoeder, zout en versgemalen peper

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op20-11-2010
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  60-120 min.

Ik weet dat het nog geen Kerstdagen is, maar ze komen er wel aan. Daarom heb ik voor U al het een en ander opgezocht.
Dit is een voorgerecht:
Deense schotel met Zalm

INGREDIENTEN

400 gram gefileerde zalm. 1 1/2 tablet voor visbouillon. 4 tomaten ontveld. 1.1/2 eetlepel (kruiden) azijn;zout;witte peper; 5 eetlepels (zonnenbloem) olie; 4 hard gekookte eieren; ca.16 zwarte olijven; 3 eetlepels mayoniase; 3 eetlepels creme fraiche; 1 eetlepel fijn gesneden dille;250 gram gemengde slasoorten.

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-09-2000
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gevulde kalkoen op Noorse wijze. Een lekkere lichte variant en niet zo zwaar op de maag zoals de meeste gevulde kalkoenen.

INGREDIENTEN

Kalkoen van 3 kg, 200 gram gedroogde pruimen zonder pit, 120 gram wit brood, 1,5 dl mellk, 50 gr boter, 3-4 appels (lekkerste met verschillende soorten), zout, beetje citroensap, kipkruiden

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-12-2008
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Voorgerecht uit het derde Vrouw Online kerstmenu. Uit Scandinavie.Bron: Libelle levend Licht.

INGREDIENTEN

6 pannenkoekjes (kant-en-klaar) 300 g verse roomkaas3 eetlepels fijngehakte dillepeper300 g gemarineerde zalm in dunne plakjes (= gravlax en bij de meeste viswinkels en supermarkten te koop)

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-12-2001
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  10-20 min.

Vis behoort tot de belangrijkste voedingsmiddelen van Scandinavie en
zalm is natuurlijk bij uitstek geschikt voor een kerstgerecht.

INGREDIENTEN

Boter om in te vetten,4 eieren,2dl room culinair, peper,zout,1 eetlepel fijngehakte dille, 300g gerookte zalm,4 theelepels imitatiekaviaar of zalmeitjes,dille.

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-12-2002
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Zweeds kerstmenu volgens Allerhande.

INGREDIENTEN

1/2 liter volle melk, ? 100 g dessertrijst (pak a 400 g, Lassie), ? 1 zakje vanillesuiker, ? 4 blaadjes witte gelatine, ? 2 eetlepels amaretto likorette (Siebrand), ? 1 bekertje geklopte slagroom (0.5 liter, AH), ? 1 potje kersen zonder pit op siroop (350 g), ? mespunt kaneelpoeder, ? 1 eetlepel wodka (Gall & Gall), ? 3 theelepels aardappelmeel, , ? puddingvorm inhoud ca. 1 liter,

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-12-2001
  • Scandinavisch Nagerecht
  •  > 120 min.

Scandinavisch kerstmenu. Bron: Planet Internet

INGREDIENTEN

375 gram gekookte aardappelschijfjes., Versgemalen peper en zout., 200 gram gerookte zalm., 1 kleine ui in dunne ringen., 2 eetlepels dille fijngehakt, 2 eieren., 1 bekertje zure room {125 ml.}, 2_ dl melk., Nootmuskaat., 3 eetlepels., 1 eetlepel gesmolten boter

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-12-2001
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1/2 rode kool, geraspt, 15 ml rode gelei, 15 ml abrikozenjam, 30 ml verse citroensap,

  •  Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-01-2000
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  > 120 min.

Lekker voorgerecht

INGREDIENTEN

1Dunne prei,1/2 komkommer,1eetl geknipte bieslook,8 plakjes zalm,5eetl creme fraiche,6eetl droge witte wijn,zout en peper.

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-03-2002
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

Konijn minimaal 10 uur vooraf marineren.,, 500 gr gedroogde pruimen, 1 liter rode wijn, 1 tam konijn van circa 2 kg, 3 uien, gepeld en in ringen gesneden, 2 worteltjes, geschrapt en in plakjes gesneden, 6 zwarte peperkorrels, geplet, 2 takjes petereselie, mespuntje gedroogde tijm, 1 laurierblad, 100 gr boter, 150 gr ontbijtspek, in blokjes gesneden, 2 eetlepels bloem, 2 teentjes knoflook, uitgeperst, zout, zwarte peper uit de molen, 3 eetlepels rode-bessengelei,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-11-2002
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Met dank aan Tabitha, die dit postte in de Feestrecepten mailinglist. Prinsessornas Kokbok - Jennu ?kerstrom (1941)

INGREDIENTEN

1 lichtgezouten ham van ong. 4-4/2 kilogram (ongekookt), water, ----panering----, 1/2 eetlepel mosterd, 1 eetlepel suiker, 3 eetlepels verkruimelde beschuiten (of skorpor - Zweedse beschuiten), ,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-11-2000
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Een Kopenhaagse kerst zonder gans , is nauwelijks denkbaar !

INGREDIENTEN

-1 panklare gans van 4 kg, -zout en witte peper, -majoraan, -sap van een 1/2 citroen, -500 g appelen, -100 g rozijnen, VERDER:, -8 kleine stevige appelen, -200 g preiselbeercompote, -40 g boter, VOOR DE SAUS;, -1 el aardappelmeel, -2 el room, -2 el preiselbeercompote, GARNERING:, -40 g suiker en peterselie

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-11-2003
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.

Origineel zweeds recept. Bron: Sweden and the Swedes

INGREDIENTEN

6 verse zalmfilets., Zout & Peper

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-10-1999
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Zweedse gebakken gans voor 8 personen

INGREDIENTEN

1 gans van 5,5 kg, 1/2 citroen, 1 theel zout, 1/4 theel zwarte peper, 8 appelen, geboord en in vieren gesneden, 30 pruimedanten, zonder pit, 2 theel kummelzaad, 2 eetl maizena, 2 koppen kippenbouillon,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-12-2002
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Zweeds kerstmenu volgens Allerhande

INGREDIENTEN

Ca. 800 g varkensfricandeau (of -filet), ? zout en peper, ? 1 kleine appel, ? 10 gewelde pruimen zonder pit (zakje a 250 g, AH), ? 1 eetlepel citroensap, ? 40 g boter of margarine, ? 1 1/2 droge witte wijn, ? 1 dl vleesfond (pot a 380 ml), ? 1 dl slagroom, ? 1 eetlepel pruimenconfiture (pot, Bonne Maman), ? 1/2 eetlepel appelstroop, ? 1 eetlepel maizena, , ? rollade (opbind)touw, ? keukenpapier, ? aluminiumfolie, ? lage ovenschaal inhoud ca. 1 liter,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-12-2001
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Traditionele "balletjes",altijd aanwezig op de Kerstbuffet tafel.

INGREDIENTEN

500 gr gehakt hoh,2 middelgrote gekookte aardappels,1 kleine ui,1 ei,0,5 teelepel zout,2 kruidmaat kruidenpeper,1 krm zwarte peper, 1,5 dl koffiemelk.

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-11-2000
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

* Kokta grisfotter *
Varkenspootjes behoren tot de traditionele Zweedse rond-de-kerstgerechten.

INGREDIENTEN

2 verse varkenspoten (500-600 g)(gewassen en overlangs doormidden gehakt), 2 el zout, ca. 1 l water, 8 witte peperkorrels, 8 pimentkorrels

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-09-2000
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Origineel zweeds recept. Bron: Sweden and the Swedes

INGREDIENTEN

2 dl (volkoren) bulgur (natuurvoedingszaak), 1 uitgeperst teentje knoflook, 4 dl kippenbouillon, 150 gr. pompoen in blokjes, 3 sjalotjes in stukjes gesneden, 100 gr boter, 1/3 dl gemalen parmezaanse kaas, Zout en peper, 9 kalfslapjes, 30 gr. verse dille.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-10-1999
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Veloute aux morilles. Licht gebonden soep met morieljes

INGREDIENTEN

12 gram gedroogde morieljes. Zelfgetrokken en ontvette kippenbouillon. 35 gram boter; 30 gram bloem; 2 eierdooiers; 5 eetlepels slagroom; 1 eetlepel fijn gehakte verse koriander of peterselie.,

  •  Tussengerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-09-2000
  • Scandinavisch Tussengerecht
  •  30-60 min.

Deze bietensalade is een must op de kersttafel. Met dank aan Tabitha. : Prinsessornas Kokbok - Jennu Akerstrom (1941)

INGREDIENTEN

10 kleine rode bieten, 1 deciliter witte wijnazijn, 1 1/2 deciliter plantaardige olie, 1/2 deciliter water, 1 theelepel zout, 1 eetlepel suiker; tot 2 eetlepels, 1 mespuntje franse mosterd; (dijon), 1 mespuntje witte peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-11-2000
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Kerstsalade van de noorse culinaire site hjemmenet.

INGREDIENTEN

3 appels, 1 verse ananas, 2 bananen, 3 kiwi, 3 sharonvruchten, 75 gr amandelen, 50 gr pure chocolade, 3 dl suikerwater.

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-03-2000
  • Scandinavisch Nagerecht
  •  0-10 min.

Origineel zweeds recept. Bron: Sweden and the Swedes

INGREDIENTEN

100 gram pompoen in stukjes, 5 theelepels witte wijn azijn, 2 thelepels suiker, 2 theelepels boter, 3 dl water.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-10-1999
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Dit overheerlijke kerstrecept is goed vooraf te bereiden.
Een prachtig hoofdgerecht voor het kerstdiner.

INGREDIENTEN

1 sjalot,1dl droge wijn,2 eetlepels vermount, 4dl visbouillon(van een tablet), 1 1/4dl roon culinair,700g kabeljauwfilet, peper,zout,15g zachte boter.15g maizena,1 ei, 20g koude boter,2 eetlepels olijfolie,paprikapoeder, 1 theelepel citroensap, 1 eetlepel kappertjes.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-12-2002
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

KERST

INGREDIENTEN

*350 gr boterhamworst, in reepjes*3 grote augurken(zure bommen), in reepjes*2 uien, fijngesneden*4 tomaten, in reepjes*4 el creme fraiche*100 gr magere kwark*zout*peper*3 el fijngesneden peterslie*2 tl azijn*

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-11-2001
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

(Kerst) Zoete gebakken aardappelen uit Denemarken voor 8 personen

INGREDIENTEN

750 gr krieltjes, water, zout, 60 gr boter, 50 gr suiker,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-2002
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Aardappelsalade met Safraan en Olijven. Past perfekt in een kerstbuffet.

INGREDIENTEN

8-10 Aardappelen (vastkokend). 1 Rode Ui. 3 dl Room. 1 pakketje Safraan. Zout. Zwarte Peper. Verse Peterselie. Kappertjes. Zwarte Olijven.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-12-2001
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.

Zweedse Kerstham. Traditioneel Zweeds recept

INGREDIENTEN

3 kg. magere ham met zwoerd, 1 ei, 2 eetlepels mosterd, 1 eetlepel suiker, 3 eetlepels broodkruimels

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-01-2000
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Origineel en erg smakelijk gerecht

INGREDIENTEN

-circa 1,5 kg gepekelde opgerolde ham, -1 ui, -1 laurierblad en 2 kruidnagels, -2 wortels, -10 peperkorrels, -1 eiwit, -1 el suiker, -1 th lepel mosterd, -3 el paneermeel, -boter

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-10-2003
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

100 g dessertrijst, 1/2 l melk, 1 zakje vanillesuiker, 4 blaadjes gelatine, 2 el Tia Maria, 1/4 l slagroom, 1 potje kersen (370 g), 1 kaneelstokje, 1 kruidnagel, kristalsuiker, 2-3 el aardappelmeel,

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-12-2002
  • Scandinavisch Nagerecht
  •  30-60 min.

Dit gerecht kan koud of warm gegeten worden op kerstavond en als kerstontbijt in Noorwegen

INGREDIENTEN

Per persoon ongeveer 400 gr rib-, dunne rib is zonder karbonadekam-, middenrib is met karbonadekam-, gezinsrib is middenrib zonder rugbeen, De botten moeten gezaagd zijn ( 6-8cm voor een portie).Moet wel bij een slager besteld worden.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-09-2003
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

(kerst) Zweedse leverpate

INGREDIENTEN

500 gr varkenslever, 1 L water, 1 eetl zout, 500 gr bacon of ontbijtspek, 4 ansjovisfilets, 1 theel margarine of boter, 1 eetl fijngehakte ui, 1/2 theel zout, 1 theel witte peper, 3 eieren, 1 eetl maizena, 2 eetl koud water, 2 koppen slagroom, 150 gr bacon in plakjes, ,

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-12-2002
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  60-120 min.

Zweeds kerstmenu volgens Allerhande

INGREDIENTEN

2 Schotse zalmhaasjes of zalmfilets (a 200 g), ? 1 zakje verse dille (15 g), ? 1 theelepel witte peperkorrels, ? 1 eetlepel grof zeezout, ? 1 1/2 eetlepel suiker, ? 1 eetlepel mosterd, ? 1 eetlepel witte-wijnazijn, ? 3 eetlepels zonnebloemolie, , ? plasticfolie, ? keukenpapier, ? aluminiumfolie,

  •  Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-12-2001
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  > 120 min.

Voor 8 personen. Met de Zweedse variatie.

INGREDIENTEN

1 matig gezouten, licht gerookte ham (ca. 3 kg), 2 blaadjes laurier, 10 peperkorrels, 5 jeneverbessen, 6 pimentkorrels, 1/2 theel gemalen kruidnagelen, water, 3 eetl middelscherpe mosterd, 2 eetl lichte rietsuiker, 2 eetl paneermeel,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-09-2002
  • Scandinavisch
  •  > 120 min.

Smaakvol voorgerecht, uit AllerHande 12/2000 alleen wel even wat meer zalm gebruikt; en niet van Appie, en ook kleinere doperwtjes gebruikt, de kleinste die ik kon vinden.

INGREDIENTEN

300 g doperwtjes extra fijn (diepvries)3 bosuitjes1 tomaat1 komkommer600 gram gravad lachs (gemarineerde zalmfilet) wij halen ze altijd bij de Aldi in pakken van 150 gram4 eetlepels zure room (bekertje a 125 ml)zout versgemalen zwarte peper 12 theelepels imitatiekaviaar (lompviseitjes zwart)

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-01-2001
  • Scandinavisch Voorgerecht
  •  30-60 min.

Rode kool op zijn Zweeds.

INGREDIENTEN

-1rode kool., -1ui., -1wit van prei., -3of 4appels., -1/2tot1tl.zout., -kookvocht van de kerstham of vleesbouillion., -2tot3eetl.boter., -1of2el.azijn of rode wijn., -1/2dl siroop van zwarte bessen of aalbessenconfituur., -kruidnagel.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-12-2004
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

(Kerst) Deens appelgerecht voor 8 personen

INGREDIENTEN

120 gr boter, 350 gr paneermeel, 200 gr suiker, 1 theel kaneel, 800 gr matig zoete appelmoes, 200 gr rode bessengelei, 3/8 L slagroom, 75 gr poedersuiker, merg van 1/4 vanille stokje,

  •  Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-12-2002
  • Scandinavisch Nagerecht
  •  10-20 min.

Salade van Rode Bieten met Sinaasappel

INGREDIENTEN

750 gr Rode Bieten. 2 Sinaasappels. 0,5 dl Walnoten. Zout. Zwarte Peper. Verse Mint. 2 dl Room. Verse Gember. Zout.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-12-2001
  • Scandinavisch
  •  20-30 min.

Zweedse chocoladetaart voor de kerst

INGREDIENTEN

200 gr Boter. 3 dl Suiker. 1 dl Kakao. 1 thl Vaniljesuiker. 3 Eieren. 2 dl Meel. 2 dl rozijnen. 100 gr Hazelnoten (gepeld). 2 elp Poedersuiker. 1/2 dl ingevroren vossebes (ofwel lingon op zijn Zweeds. Je kunt een andere bessoort in de plaats gebruiken)

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-12-2001
  • Scandinavisch
  •  30-60 min.

Origineel Zweeds recept. Dille Bouillon. Bron: Sweden and the swedes

INGREDIENTEN

4 dl kippenbouillon, 1 eierdooier, beetje suiker, 100 gr. boter, 200 gr. verse dille.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-10-1999
  • Scandinavisch
  •  10-20 min.

ZELF ZALM POCHEREN IS VOORDELIGER DAN RODE UIT EEN BLIKJE EN SMAKELIJKER.

INGREDIENTEN

300 A 400GR VERSE ZALMFILET==1TABLET VISBOUILLON==4DUNNE LIMOEN OF CITROEN SCHIJFJES==1KOMKOMER==2BOSUI==400GR AARDAPPELEN==150GR SLASOORTEN==2EL VERSE TUINKRUIDEN ZOALS DILLE -PETERSELIE-BIESLOOK==3DL MAYONAISE==2TL GER. MIERIKSWORTEL==2BOSUI RAGFIJN GESNIPERD==PEPER UIT DE MOLEN

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-11-2002
  • Scandinavisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

De bekers hebben een inhoud van 400 ml.

van 38
Alleen vandaag 24,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Smult is het tijdschrift voor thuiskoks en fans van Smulweb! Boordevol recepten voor doordeweeks en in het weekend, tips van bekende koks en de kookpassies van thuiskoks. Bestel nu 4x Smult voor € 9,95 »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies