Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

976 regionaal recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Limburgs stoofvlees, een Limburgse specialiteit!

INGREDIENTEN

Wat heeft u nodig :, , 600g sucadelappen, 1 eetlepel Limburgse mosterd, bv Gulpener fijne mosterd., Indien deze niet verkrijgbaar is, neem dan een, gewone Nederlandse mosterd., zout, versgemalen peper, 2 eetlepels boter, 3 uien, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels Provençaalse kruiden (Silvo), 3 blaadjes laurier, 4 plakken ontbijtkoek, 2 flesjes Trappistenbier (à 30cl), , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-01-2008
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Iedereen kent wel het Zeeuwse spek, dun gesneden plakjes voor op brood. Je kunt het ook zelf maken, vreselijk lekker warm en koud. Dus als je een keer wilt scoren en niks te doen hebt dan is dit wat lekkers.

INGREDIENTEN

1 kilo buikspek, 8 gram zwarte peper, 20 gram zeezout, 20 gram kristalsuiker, 1 t kurkuma, 2 el mosterd, Paar gekneusde jeneverbessen, 4 el olijfolie

  •  Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-09-2012
  • Regionaal Bijgerecht
  •  > 120 min.

'Wild eten in de Achterhoek'.Al jaren bekend in 't land,geen wonder want het gevarieerde landschap van deze mooie streek van ons land biedt vele mogelijkheden op dit gebied.Van oudsher komt er veel wild voor en daardoor weten de koks uit deze streek om te gaan met de vele mogelijkheden van de bereiding van wild.

INGREDIENTEN

-75 g boter/margarine., -1 kg gemengd vlees van wild oa.zwijn,ree, eend,fazant,haas enz., Gemengde paketten zijn te koop uit het diepvriesvak in de supermarkt., -veel peper uit de molen., -zout,event uit de molen., -1 kleingesneden ui., -5 cm. prei., -5 cm. winterwortel., -stukje knolselderij., -2 stelen bladselderij., -1 klein takje tijm., -2 laurierbladen., -4 kruidnagels., -12 gekneusde peperkorrels., -8 jeneverbessen., -1 klein blikje tomatenpuree., -2 plakken ontbijtkoek., -3 eetl.bloem., -1 glas rode port., -1 glas rode wijn., -1 glas water.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-12-2000
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Wie aan Zeeland denkt, denkt natuurlijk ook aan gekookte mosselen. Zeeland is een van de grootste mossel producenten van de wereld. Vooral het dorp Yerseke, op het eiland Zuid-Beveland staat bekend om zijn mosselputten. En wat is er lekkerder dan een restje gekookte mosselen de volgende dag te bakken.

INGREDIENTEN

4 kilo mosselen - 1 dl. droge witte wijn - 2 grote uien - 1 kleine winterwortel - 1 prei -? bosje peterselie - ? bosje selderij -1 el. azijn - mespuntje tijm - out en peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-04-2000
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Met die lekkere harde klontjes

INGREDIENTEN

350 g bloem, 10 g gist, snufje zout, 2 tl. kaneel, 1 tl. suiker, 2 1/2 dl. lauwe melk, 200 g vergruisde suikerklontjes,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-03-1999
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Dit recept is een bekroonde ovenschotel (streekgerecht) en komt van oorsprong van Terschelling, maar is nu ook populair op Texel. Op beide eilanden worden onder toezicht van Staatsbosbeheer verse cranberries (veenbessen) gekweekt. Deze ovenschotel heeft, behalve kleur, alles. Zoet, zuur, zout en een bittertje en is vrij makkelijk binnen een uurtje te maken. Hij is zo populair dat enkele restaurants op beide eilanden deze specialiteit in de herfst en winter serveren. Niet onbelangrijk, maar dit schoteltje is ook nog eens heel gezond en super lekker.

INGREDIENTEN

600 gr gehakt HOH, 400 gr uien, 300 gr mager rookspek, 500 gr verse zuurkool, 800 gr iets kruimige aardappels, 100 ml halfvolle melk, 20 gr roomboter, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, 500 gr verse cranberries (of doosje uit de diepvries), 300 gr witte of bruine basterdsuiker, 400 ml water

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-10-2014
  • Regionaal
  •  30-60 min.

Uit een kookboek dat ik op mijn werk heb gekregen toen Kerst en ik verloofden, tante Puntje als je dit leest laat het dan even weten.

INGREDIENTEN

75 gram boter, 200 gram bruine basterdsuiker en 50 gram gewone suiker, 1 of 2 lepels water,100 gram bloem, 0,5 theelepel kaneel, iets zout, 125 gram gehakte amandelen of pinda's, wat boter voor de bakplaat

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-09-1999
  • Regionaal
  •  30-60 min.

Met dit recept ben ik 4e geworden bij het WK-stamppotkoken 20-2-04 in Groningen!!

INGREDIENTEN

1 1/2 kg aardappelen, ? 1 kilo schoongemaakte en gesneden boerenkool, 400 gr. halfom gehakt, 1 blik kapucijners, 1 flinke ui (of enkele kleine), zout en peper, jus (liefst van stoofvlees of smeltjus).

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-02-2004
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Het recept van dit overheerlijke dessert kreeg ik ooit in het joegoslavische restaurant waar ik toen vaak kwam (helaas, zowel het land als het restaurant bestaan niet meer).Het citroensap maakt het heerlijk fris.

INGREDIENTEN

10 flensjes, 250 gr. kwark, 1/4 l. slagroom, 1 zakje vanillesuiker, sap van 1/4 citroen, wit van 2 eieren, 120 gr. suiker, poedersuiker.

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-02-1999
  • Regionaal Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Een echte authentieke Brabantse specialiteit is het worstenbroodje en volgens de traditie wordt het vooral gegeten met Kerstmis (na de nachtmis) en met Carnaval. Het is bij ons thuis echter geen straf om ze vaker te eten Dit zijn eigenlijk groot uitgevallen 'broodjes' want 1 of 2 van deze is een complete maaltijd Misschien heeft het iets met de Brabantse gulheid te maken. Je kunt ze ook makkelijk de helft kleiner maken dan kun je ze als hapje presenteren. Ik maak altijd een grote hoeveelheid want je kunt ze heel makkelijk invriezen. Al moet ik dan wel rap zijn want anders zijn ze als sneeuw voor de zon verdwenen De hoeveelheid is voor 20 grote of 40 kleine broodjes Wist je dat het Echte Brabants worstenbroodje zelfs op de Wereld Unesco lijst staat van Cultureel Erfgoed

INGREDIENTEN

Het deeg:, - 1 kg bloem, - 500 ml melk, - 150 gram roomboter, - 15 gram zout (=5 tl), - 20 gram suiker, - 2 zakjes droge gist, , De worstjes:, - 1 ½ kg gehakt, half-om-half en ongekruid, - 2 eieren, - 50 ml melk, - 150 gr paneermeel, - 1 el grove mosterd, - 1 el worcestersaus, - 2 tl nootmuskaat, - 2 tl foelie (gemalen), - peper en zout, , Extra:, - 1 ei (om op het laatst te bestrijken), - evt. bloem om te bestuiven

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-02-2017
  • Regionaal
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

500 g rib-runderlappen, 300 ml azijn, 3 blaadjes laurier (zakje a 4 g), 2 kruidnagels (potje a 20 g), 30 g boter, 2 grote uien, in grove stukken, 3 plakken ontbijtkoek, in stukjes, 3 eetlepels fruitstroop (pot a 450 g)..

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op18-05-2011
  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Vroeger werden bij ons thuis op de boerderij onze eigen kippen door mijn vader zelf geslacht en ik hielp hem daar altijd bij mee. Omdat ik ermee ben groot geworden heb ik het ook nooit eng gevonden. Ik ben in een tijd opgegroeid dat er van verspilling van eten totaal geen sprake was. Mijn ouders hadden de oorlog nog meegemaakt en hebben tijden gekend dat elk dubbeltje wel 2x moest worden omgedraaid. Dus zuinigheid met vlijt. Vroeger werden ook alle delen van de kip gebruikt en ging er niets verloren. Zo werden dus de karkassen van de kippen gebruikt om een heerlijke kippenbouillon mee te maken. Ik heb van mijn moeder geleerd dat je voor een goede bouillon niet alleen vlees maar zeker ook botten moet gebruiken. Daar heb je geen koksopleiding voor nodig Zoiets wordt van moeder op dochter doorgegeven. Ik heb deze soep op dezelfde wijze gemaakt zoals die vroeger thuis ook al gemaakt werd, het enige verschil is dat ik hiervoor niet alleen karkassen maar een hele soepkip heb gebruikt. Let wel het is voor een grote pan soep van ongeveer 9 tot 10 liter. Als je niet van vermicelli houd kun je deze ook deze ook weglaten. Ik vind het zelf wel thuishoren in zo een authentieke soep

INGREDIENTEN

Voor de bouillon:, - 1 soepkip (geen plofkip), - 1 ui (met schil), - 2 wortels, - 2 st bleekselderij, - 1 flinke prei, - 2 laurierblaadjes, - ½ bosje peterselie, - enkele takjes tijm, - 10 peperkorrels, - 2 kruidnagels, - 2 stukjes foelie, - zout, , Voor de soep, - 3 wortels, - 1 flinke prei, - 4 st bleekselderij, - ½ knolselderij, - bosje selderij en/of peterselie, - vermicelli (5x een handvol), - 5 kippenbouillonblokken (of meer naar smaak),

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-01-2017
  • Regionaal
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

40g bloem, snufje zout, 30g boter, 1 ei, 300g pure chocolade, 200ml slagroom, 3 eetlepels suiker,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-06-2005
  • Regionaal
  •  20-30 min.

Het is echt weer de tijd voor deze stevige maaltijdsoep. Ik heb al twee varianten staan en dit is mijn derde en laatste. Wijlen meesterkok Cas Spijkers was de nestor van de Nederlandse gastronomie. Uit zijn input zijn veel van de huidige sterrenkoks en sterren restaurants voortgekomen en heeft het koken hier een trend gezet. Ik bewonder deze man met zijn tomeloze inzet en heb een paar boeken van hem. Daarin worden de mooiste herfst- en winterse gerechten van zijn hand beschreven. Ook staat daar zijn versie van echte culinaire snert in beschreven met een Brabantse twist. Om eens terug te gaan naar de basis der smaken heb ik deze versie gemaakt en moet zeggen, basic, maar erg lekker. Het resultaat levert ruim 6 liter stevige soep op, ruim voldoende voor 6 personen en ook de kleintjes smullen ervan. Bij Cas zit het geheim hem in het vlees want hij gebruikt geen bouillonpoeder. Probeer zelf maar, niet moeilijk, maar wel heel puur en erg lekker en gezond. Ideaal voor 5 december bij pakjesavond.

INGREDIENTEN

1 grote varkenshiel, te koop bij elke Keurslager, 1 kilo varkensribbetjes, te koop bij elke slager, 500 gr gedroogde spliterwten, 3 liter water, Halve knolselderij, 1 koolraapje, 1 grote stengel  bleekselderij, 1 enorme winterpeen, 2 prei stengels, 2 uitjes, 2 blaadjes laurier, 2 echte verse slagersrookworsten (geen vacuum zoals Unox), 100 gr bladselderij, fijngehakt, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, 100 gr gerookt katenspek, dun gesneden, 1 pakje vers roggenbrood

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-11-2014
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Een lekker pittige soep met kaas en knol- selderij

INGREDIENTEN

* 40 gram boter, * 40 gram bloem, * 0,75 l bouillon, * 0,25 l melk, * 100 gram geraspte kaas, * dobbelsteentjes gare knolselderij, * gefruit uitje,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-04-2000
  • Regionaal
  •  10-20 min.

Natuurlijk met cranberries van Terschelling

INGREDIENTEN

VOOR HET DEEG:, - 150 gram bloem, - 100 gram boter, - 50 gram suiker, - mespunt zout, - poedersuiker om te bestrooien,, VOOR DE VULLING:, - 250 gram cranberries (van Terschelling natuurlijk), - 150 gram suiker, - mespunt kaneel en kruidnagelpoeder, - 100 gram hazelnoten zonder zout, - 100 gram boter, - 2 eieren, - 2 eetlepels maizena, - 3 eetlepels jam van gemengde rode vruchten

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-06-2002
  • Regionaal
  •  60-120 min.

Kruidig gemarineerd rundvlees in een zoetige saus.

INGREDIENTEN

500 gr.runderpoulet, 3 uien in snippers, peper, zout, sambal, 1 teentje knoflook, 1 laurierblad, 6 kruidnagelen, 1 stukje ontbijtkoek, 1 flinke eetlepel stroop, 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker, 1/2 kopje azijn, 1 a 2 dl runderbouillon, 1 gemberbolletje

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-10-2000
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Een Brabantse lekkernij

INGREDIENTEN

500 gram zelfrijzend bakmeel, 500 gram bruine suiker, 2 theelepels kaneel, 2 theelepels gemalen kruidnagelen, 2 theelepels gemalen nootmuskaat, 5 deciliter kokende melk.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-03-1999
  • Regionaal
  •  60-120 min.

Wie wil er nu appelmoes uit blik als je dit eenmaal hebt geproefd?

INGREDIENTEN

4 Goudreinetten (of andere appels naar smaak), 4 eetlepels bruine basterdsuiker, kaneel naar smaak

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-01-2003
  • Regionaal Bijgerecht
  •  20-30 min.

Heerlijke crumble ook als tussendoortje

INGREDIENTEN

 Voor de vulling:,  peren - 2, vruchtvlees in blokjes,  appel - 1, vruchtvlees in blokjes,  cranberries - 50 gr,  citroen - 1/2, sap,  kaneel - snufje,  nootmuskaat - snufje, ,  Voor de topping:,  amandelmeel - 75 gr,  pecannoten - 75 gr, grof gehakt,  keltisch zeezout - snufje,  kaneel - snufje,  kokosolie - 3 el, gesmolten,  honing - 3 el,  vanille-extract - 1/2 tl,

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-11-2015
  • Regionaal Nagerecht
  •  20-30 min.

Pittige soep, met echte Groningse mosterd.

INGREDIENTEN

, * 50 gram boter, * 60 gram bloem, * 1/4 liter room, * 1 liter bouillon, * 2 eetlepels Groningse mosterd, * eventueel spekblokje en prei

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-04-2002
  • Regionaal
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Het deeg voor dit overheerlijke zoete brood kneedt zichzelf. Het enige dat je hoeft te doen is alles door elkaar te roeren en 12 uur te wachten.

INGREDIENTEN

Dit recept wordt verplaatst naar infonu.nl

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-12-2012
  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Heerlijk deze tijd van het jaar wanneer de asperges weer volop verkrijgbaar zijn. Ik heb het geluk midden in de streek te zitten waar ze volop verkrijgbaar en ook nog eens een keer betaalbaar zijn. De tijd dat ze verkrijgbaar zijn is toch al zo kort, niet gek dus dat we ze meerdere keren per week eten. Vele recepten hebben bij mij al op tafel gestaan en een van de toppers is toch wel de asperge taart. Normaal maak ik deze altijd met gekookte ham maar door omstandigheden was ik deze keer niet in de gelegenheid om zelf boodschappen te doen en dus was ik afhankelijk van wat ik nog in de koelkast had liggen. Gerookte zalm vond ik een goed alternatief en de crème fraiche was een goede vervanger voor de room die ik normaal gebruik. Het bleek een succes en naast de aspergetaart met -het witte goud- die ik normaal maak zal deze quiche met witte asperges en gerookte zalm nog wel vaker op tafel komen.

INGREDIENTEN

- 1 kg witte asperges (1 ½ kg mag ook gerust), - 200 gram gerookte zalm, - 200 gr geraspte oude kaas, - 200 gr crème fraiche, - 4 eieren, - 1 rol deeg voor hartige taart (Jumbo), - peper en zout, - bieslook om mee te garneren

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-04-2015
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Ik weet het, er staan al 1001 recepten voor erwtensoep op Smulweb. En ik heb ook echt niet de illusie dat ik hiermee iets verrassends neerzet, maar mijn dochter wilde graag dat ik een keer precies opschreef hoe ik mijn erwtensoep altijd maak. Ze vind mijn erwtensoep gewoon de lekkerste. Ik maak hem eigenlijk hetzelfde zoals mijn moeder hem altijd maakte, het enigste verschil is dat ik dikke vleesribben (varken) gebruik, terwijl er vroeger bij ons thuis altijd een varkenspootje in de soeppan ronddreef. Ook mijn zus maakt deze soep nagenoeg op dezelfde manier. Echt iets wat we dus van huis uit hebben meegekregen. Dit recept heb ik speciaal geschreven om in mijn digitale kookboek te bewaren als nalatenschap voor mijn dochter zodat zij het ook weer aan de volgende generatie kan doorgeven.   Advies: Gebruik gewoon verse groenten die je zelf nog moet snijden want de smaak daarvan is vele malen beter omdat de pure smaken dan het best behouden blijven.

INGREDIENTEN

750 gr spliterwten (1 ½ pak), 500 gr dikke vleesribben, 1 knolselderij, 2 wortels, 2 uien, 2 st prei, 4 st bleekselderij, 1 bosje bladselderij, 2 rookworsten, 5 runderbouillonblokken en 5 maggiblokjes, peper en zout,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-11-2014
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Traditioneel Limburgs rundervleesgerecht. In het verleden werd het vlees in azijn gezet om langer te kunnen bewaren. Bij het bereiden van het vlees werd het dan gezoet met stroop om de zurigheid eruit te halen. Een heel aparte lekkere zoetzure smaakcombinatie die nu nog heel geliefd is in Limburg.

INGREDIENTEN

500 gram runderlappen (geschikt voor stoven, niet te mager dus), 2 in stukjes gesneden uien (niet gesnipperd, iets grover), 2 a 3 dl azijn, zelfde hoeveelheid water, ruim halve pot stroop (appel en/of peren), 2 laurierbladeren, boter of olie

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-01-2004
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Licht, luchtig maar wel kalorie rijk

INGREDIENTEN

500 gram roomboter of fijne margarine, 350 gram suiker., 500 gram zelfrijzend bakmeel., 3 vanilesuiker, 1/8 room, 12 eieren, iets zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-06-2002
  • Regionaal
  •  30-60 min.

In vroeger eeuwen was driekoningen het grote huiselijke winterfeest en zelfs Willem Barentsz en zijn mannen vierden het tijdens hun barre verblijf op Nova Zembla. Op driekoningenavond (de avond voor driekoningen) werd het driekoningenbrood gegeten. Degene, die de amandel in zijn brood trof, was koning en had het in huis voor het zeggen. De gelukkige werd - door hem met stoel en al in de lucht te tillen - gehuldigd en kreeg een kroon van goudkleurig karton op zijn hoofd. Behalve het driekoningenbrood kwamen traditioneel ook schalen met wafels en pannenkoeken op tafel.

INGREDIENTEN

500 gram bloem, 1 theelepel zout, 50 gram suiker, 1 geraspte citroenschil, 1? deciliter melk, 40 gram gist, 125 gram boter, 2 eierdooiers, 75 gram amandelspijs, 1 gepelde amandel bloem, boter, poedersuiker.,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-10-2001
  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Een superlekkere macaroni-ovenschotel met draadjesvlees in tomatensaus ipv gehakt. Het heeft wel een tijdje nodig, maar het eindresultaat is het absoluut waard!

INGREDIENTEN

500 gr runderlappen of sucadelappen, peper, zout, 4 el gedroogde Italiaanse kruiden, 2 el olijfolie, 30 gr boter, 2 uien (in halve ringen), 2 teentjes knoflook (gesnipperd), 1 Spaans pepertje (in ringetjes), 1 blikje tomatenpuree, 1 blik tomatenblokjes, 1 dl (Italiaanse) rode wijn, 4 dl runderbouillon, 1/2 pak macaroni, 250 gr fijne soepgroenten, 1 blikje of potje doperwtjes, 1 fles Bechamelsaus (Grand`Italia, of zelfgemaakte), 100 gr gratinkaas

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-10-2012
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

100 gram boter;, 45 gram bloem, 1 liter kippenbouillon, 1 ui, 125 gram grove mosterd (Doesburgse, Groninger of Marne), 1 à 2 eetlepels Franse mosterd, ½ à 1 eetlepel honing, 100 a 150 gram mager rookspek, peper uit de molen, 125 ml. kookroom, 1 eetlepel peterselie, allesbinder of maïzena,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-03-2011
  • Regionaal
  •  20-30 min.

In Staphorst min geboorteplaats is het traditie rond de jaarwisseling kniepertjes te bakken. Ga je ergens gelukkig nieuwjaar wensen dan wordt je dit aangeboden!

INGREDIENTEN

500 gram suiker, 500 gram bloem, 250 gram roomboter of margerine, ongeveer 400 ml handwarm water, 2 eieren (kamertemperatuur), 2 zakjes vanille suiker

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-11-2009
  • Regionaal
  •  60-120 min.

Bolussen zijn een heerlijke zoete lekkernij die bij de koffie of de thee wordt gegeten. Ze werden van oorsprong alleen in Zeeuws-Vlaanderen gebakken. Ze worden bolussen genoemd vanwege hun vorm en kleur. In Zeeuws-Vlaanderen worden ze 'drollen' genoemd en op Noord- en Zuid Beveland 'jikkemienen'. In Cadzand (Zeeuws-Vlaanderen) worden de bolussen voor het opdienen besmeerd met roomboter, iets dat tegenwoordig ook in andere delen van Zeeland gretig aftrek vindt.

INGREDIENTEN

500 gr. bloem - 1 mespuntje zout - 3? dl. melk - 50 gr. gist - 75 gr. boter - 1 ei - 250 gr. donker bruine basterdsuiker - 2 el. kaneelpoeder

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-04-2000
  • Regionaal
  •  60-120 min.

Oud recept, gekregen van mijn schoonmoeder.Voor een cakevorm van 1 1/2 liter. Een werkje van niks....(staat erbij) Als u hem een keer gemaakt hebt, koopt u nooit meer gewone ontbijtkoek. Uit Friesland.

INGREDIENTEN

Boter om in te vetten, 2 el paneermeel, 500 gr bloem, 8 tl bakpoeder, 2 tl zout, 350 gr donkerbruine basterdsuiker, 4 tl gemalen kaneel, 1/2 tl piment, 1/2 tl gemalen kruidnagel, 1/2 tl gemalen nootmuskaat, 1/2 tl gemalen kardamom, 4 - 4 1/2 dl volle melk.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-08-1999
  • Regionaal
  •  60-120 min.

Een typisch maastrichts gerecht

INGREDIENTEN

1.5kilo runderpoulet, 2 dikke uien, 1 teentje knoflook, 3 laurierbladeren, 10 jeneverbessen, 6 kruidnagels, peper, zout, 3 plakken ontbijtkoek, 2 eetlepels stroop, azijn, rode wijn 1/2 liter

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-07-1999
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Snel, makkelijk, ruikt zalig maar bovenal goed voor de lijn

INGREDIENTEN

1 courgette, 1 gele paprika, 2 grote vleestomaten, 1 bakje ah gerookte kipreepjes, 1 ons bacon, 2 bolletjes mozarella, 1 teentje knoflook,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-01-1999
  • Regionaal
  •  20-30 min.

Voor een Brabantse kerstontbijt.

INGREDIENTEN

1 pak witte broodmix, 1 kilo kalfsgehakt, flinke snuf versgemalen nootmuskaat, peper, zout, 3 eidooiers, 3 sneden oud wit brood (zonder korst) in een paar eetlepels melk geweekt, eventueel eetlepel peterselie, , Varieren met kruiden kan ook: kruid het vlees eens met oregano, rozemarijn of thijm.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-12-1998
  • Regionaal
  •  30-60 min.

Lekker bij een bakje troost! " Kovvie kloar? "

INGREDIENTEN

, Voor 6 kleine kruidkoeken:, * 250 gram zelfrijzend bakmeel, * 2 theelepels koekkruiden, * 1 theelepel kaneel, * zout, * 150 gram donkere basterdsuiker, * 65 gram zachte boter of margarine, * 2 kleine eieren,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op20-04-2002
  • Regionaal
  •  60-120 min.

Een leuk gerecht om bijvoorbeeld met Valentijnsdag te maken voor je lief   Natuurlijk eet je dit niet alleen met Valentijnsdag maar kun je veel vaker snoepen van dit heerlijke stoofvlees want zoals het spreekwoord zegt: de liefde gaat door de maag.  Het gerecht vergt wel een beetje tijd, maar als het met liefde wordt gemaakt, kan je dag natuurlijk niet meer stuk. Mijn eerste kennismaking met dit gerecht was toen ik het mocht proeven in onze plaatselijke supermarkt. Ik vond het echt super lekker en ik was meteen mijn vooroordeel  (chocolade met vlees) kwijt. Ik kon dus niet wachten om dit zelf ook te gaan maken. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik dit gerecht zonder het van te voren geproefd te hebben, nooit en te nimmer zelf klaargemaakt zou hebben. Chocolade met vlees? Ik had er wel eens ooit van gehoord maar ik had het zelf nog nooit uitgeprobeerd. Maar goed dus dat ik van het lekkers mocht proeven anders zou ik er nooit achter zijn gekomen hoe lekker dit was. Ik heb de verhoudingen wel een beetje naar mijn eigen smaak aangepast. Een beetje van mezelf en een beetje van de supermarkt dus  

INGREDIENTEN

- 1 kg runderriblappen of sucadevlees, - 250 ml witte wijnazijn, - 250 ml water, - 2 laurierbladen, - 4 kruidnagels, - 4 uien, - boter en olijfolie, - 100 gram pure chocolade, - 2 el appelstroop, - 2 tl vijfkruidenpoeder, - peper en zout, - enkele schepjes rietsuiker om het vlees op de juiste smaak te brengen,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op06-02-2015
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

750 gram aardappelen, Zout, 1 koolraap, Verse bieslook, 250 gram kastanjechampignons, 2 eetlepels boursin, 125 ml Bulgaarse yoghurt, 100 gram geraspte boeren Leidse kaas, Versgemalen peper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-02-2010
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Mijn oudste zoon is een muzikant (net als mijn man trouwens) en in zijn middelbare schooltijd speelde hij in een regionaal bandje. De repetities vonden plaats in de garage van een van de bandleden. De moeder van dat bandlid komt uit Indonesië en heeft hier in Nederland jarenlang in een toko gewerkt zodoende werden de bandleden regelmatig verwend met een of andere Indonesische snack en onder andere deze: Bala-bala wat zoveel betekent als: rotzooi (heb ik me laten vertellen). Ik heb het zelf inmiddels ook een aantal keer gemaakt en het is iedere keer bij wijze van spreken al op voordat het afgekoeld is. Helemaal Smulweb-waardig dus!

INGREDIENTEN

Halve spitskool, fijn gesneden, 1 winterwortel (julienne gesneden) Je kunt ook een zak wortelreepjes gebruiken, 1 bos lente-uitjes, fijngesneden, 1 klein blikje maiskorrels, 250 gram taugé (beetje fijner gesneden), 5 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt, 1 desertlepel ketoembar (korianderpoeder), zout en peper naar smaak, 1 theelepel suiker, , 200 gram bloem, 100 ml water, 1 ei, , Zonnebloemolie om in te frituren

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-03-2015
  • Indonesisch
  •  20-30 min.

Mijn Friese bloed gaat sneller stromen bij het zien van dit recept! Het stond vandaag in onze krant en ik vind het zó leuk, dat ik het met kerst ga maken.

INGREDIENTEN

1 Fries suikerbrood, 1,25 dl slagroom, 1,25 dl volle melk, 2 eieren, 1 dl Beerenburg, 150 gram rozijnen, halve el speculaaskruiden, 5 el witte basterdsuiker, 50 gram boter,

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-12-2006
  • Regionaal Nagerecht
  •  30-60 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top