Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

27 pommes terre recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Gebakken aardappels uit Sarlat. Sarlat is een prachtige stad met een middeleeuws centrum in de Dordogne (Perigord, Frankrijk). In de Perigord wordt veel gebakken en gebraden in eenden- of ganzenvet. Maar je kunt dit natuurlijk vervangen door olijfolie, hoewel dat wel afdoet aan de authentieke smaak.

INGREDIENTEN

, (ruim)kilo aardappelen, voorgekookt, ganzen- of eendenvet, knoflook uit de pers, vers gesnipperde peterselie (veel), zeezout en peper uit de molen,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-12-2004
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 kilo aardappels - 9 dl volle melk - vers gemalen nootmuskaat - 1 laurierblad - 2 eetlepels zachte boter - 3 teentjes zeer fijngesneden knoflook - 60 ml creme fraiche - zout en peper,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-11-2004
  • Frans
  •  30-60 min.

Aardappeltaart

INGREDIENTEN

1,5 kg aardappelen (bloemig), 250 gr geklaarde boter, peper en zout

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-04-1999
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Aardappelgerecht uit de Perigord. De rauwe aardappelschijfjes worden in ganzen- of eendenvet gaar gestoofd. Tip voor de Frankrijkgangers: neem op de terugweg uit de supermarkt een blik, of meer dan een, confit mee van gans of eend. Behalve het vlees zit er ook veel vet in het blik dat je voor dit gerecht kunt gebruiken.

INGREDIENTEN

- 1 kilo aardappelen, - ganzen- of eendenvet, - 1 of 2 teentjes knoflook, - bladpeterselie, - peper en zout.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-08-2003
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Gebakken aardappelen uit de Perigord

INGREDIENTEN

-1 kg stevige aardappelen, -75 g ganzevet (of bij gebrek boter), -2 teentjes knoflook (uitgeperst), -3 eetlepels fijn gehakte peterselie, -zeezout en zwarte peper

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-10-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  10-20 min.

Aardappelgratin met kaas en gerookte ham. Aardappelen, ham en kaas vormen de hoofdbestanddelen van de maaltijden in het bergachtige gebied van de Jura. Daar maakt men de beste koemelkkaas en een paar van de mooiste gerookte vleeswaren in Frankrijk. Deze gratin kan heel goed als hoofdgerecht worden geserveerd. Een gekoelde rode wijn smaakt hier goed bij, bijvoorbeeld een Arbois uit de Jura, of een goede Beaujolais.

INGREDIENTEN

5 plakken gerookte ham (ongeveer 125 g), 4 eetlepels (60 g) ongezouten boter, 1 kg vastkokende aardappelen, in heel dunne plakjes;, 240 g gemalen Gruyerekaas, muskaatnoot, zout, versgemalen zwarte peper.,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-04-2002
  • Frans
  •  60-120 min.

Franse ovenschotel, gegratineerd en .....slechts een woord; geweldig.

INGREDIENTEN

-1/2 groene kool (circa 500 g), -25 g boter, -zout,geraspte nootmuskaat, peper, -200 g ontbijtspek, -500 g aardappelen, -2 1/2 dl bouillon, -2 teentjes knoflook, -50 g geraspte kaas

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-08-2002
  • Frans
  •  30-60 min.

Een armeluisgerecht uit de magnetron

INGREDIENTEN

3 uien, 6 aardappelen,25 gr. boter, 1 eetl. marjolein, 1/2 theel. bouillonpoeder, 3 eetl. water, peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-10-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

750 gr. aardappelen, 2 dl. melk, 50 gr. boter of margarine, 1 ui, 150 gr. geraspte Gruyère kaas, 3 eieren, peper, zout, nootmuskaat, 3 tomaten, oregano, 100 gr. bacon

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-01-2009
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

? Aardappelsoufflee, basisrecept, verfijnder van smaak dan aardappelpuree, naar eigen inzicht vele variatiemogelijkheden.

INGREDIENTEN

? ? ltr aardappelpuree met room bereiden., ? 3 eieren gesplitst, ? verse peper en zout.,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-06-2005
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

750 gram vastkokende aardappelen, 2 dl melk, 50 gram boter of margarine, 1 ui, 150 gram geraspte Gruyere kaas, 3 eieren, peper, zout, nootmuskaat, 3 tomaten, oregano, 100 gram bacon., ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-01-2003
  • Frans
  •  20-30 min.

Nee, deze Aardappelen Anna zijn niet naar mij genoemd. Dit recept is afkomstig uit het Parijse Cafe Anglais, dat aan het eind van de negentiende eeuw een reputatie had te verliezen om de decadente feestmalen die er werden gehouden.

INGREDIENTEN

1 kg vastkokende aardappelen van gelijke grootte, 150 g roomboter (gesmolten), zout, (versgemalen) peper, boter om in te vetten

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-10-1999
  • Frans Bijgerecht
  •  60-120 min.

Dit recept komt uit de Vogezen; een aardappelpuree met venkel en knoflook

INGREDIENTEN

-1 kg bloemige aardappelen (geschild), -3 eetlepels creme fraiche, -50 g roomboter, -uitgeperste look (naar eigen smaak), -2 th lepels fijngehakte venkelblaadjes, -zout en peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-10-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Heerlijk recept van het Franse platteland, met overgebleven groentjes van de dag tevoren.

INGREDIENTEN

-overgebleven groentjes, -300 ml witte droge wijn, -6 middelgrote aardappels, -1/4 l water, -zout en zwarte peper, -6 eieren, -1 el wijnazijn, -600 ml zout water, -1 el fijngehakte peterselie

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-12-2003
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Et des herbes

INGREDIENTEN

1 kg geschilde aardappelen (afkokers), zout, 3 eetlepels boter, 2 dl melk, nootmuskaat, 3 eieren, gesplitst, 3 bosjes kruiden zoals kervel, peterselie, bieslook (zonder, steeltjes), 1 eetlepel bloem,

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-08-2000
  • Frans Bijgerecht
  •  60-120 min.

Aardappel anders zónder potjes en met kruiden naar eigen smaak!

INGREDIENTEN

1 kg aardappels, 9 dl melk, boter om in te vetten, 45-60 ml creme fraiche of slagroom, nootmuskaat, 1 blad laurier, 2 tenen knoflook of ½ tl knoflookpoeder, versgemalen zwarte peper en zout naar smaak, dragon of peterselie

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-04-2012
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Aardappelsla met mosselen Ontdekt aan de Atlantische Oceaankust van Frankrijk. Het lekkerst met verse mosselen.

INGREDIENTEN

1 kg kleine aardappelen, 2 kg mosselen, 1/2 kopje olijfolie, sap van 1 citroen, 1 1/2 tl zout, 1 tl peper, 2 glazen witte wijn, 1 bosje kervel

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-10-1999
  • Frans Voorgerecht
  •  30-60 min.

Niet echt Hongaars, maar wel erg lekker deze ovenschaal.

INGREDIENTEN

-1 kg aardappelen, -2,5 dl bouillon, -3 el tomatenpuree, -1 rode paprika en 1 groene paprika (in reepjes gesneden), -paprikapoeder, -250 g uien (in ringen), -250 g doorregen spek in dunne plakjes, -wat boter, -peterselie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-01-2004
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Schitterende smaak,deze ovenschaal uit Frankrijk

INGREDIENTEN

-750 g glazige aardappelen met rode schil, -150 g gruyere kaas (geraspt), -2 el bloem, -zout, zwarte peper en nootmuskaat, -1 teen knoflook, -25 g boter, -400 ml kippebouillon

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-12-2003
  • Frans Bijgerecht
  •  60-120 min.

Sjalotjes activeren de smaak papillen. Hierdoor proeft u niet alleen de sjalotjes, maar ook alle andere ingredienten van uw gerecht veel beter. Zodoende krijgen uw gasten meer waardering voor uw kookkunsten en heeft u dus meer plezier in het koken.

INGREDIENTEN

750 gram vastkokende aardappelen, 3 eetlepels zonnebloemolie, 2 dl lauwwarme runderbouillon van een tablet, zout en peper, 3 eetlepels verse fijngeknipte tuinkruiden (bieslook, peterselie, dragon en kervel), 4 sjalotjes, 3 eetlepels witte wijnazijn

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-08-2000
  • Nederlands
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

500 g aardappels, 1 ui, 1 prei, 5 dl melk, 50 g boter, 1 bouquet garni, zout-peper, mespunt nootmuskaat, 1 eetlepel bloem, 50 g paneermeel, 3 eetlepels gesmolten boter, 100 g geraspte pittige kaas.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-02-1999
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

500 g aardappels, 1 ui, 1 prei, 5 dl melk, 50 g boter, 1 bouquet garni, zout, peper, mespunt nootmuskaat, 1 eetlepel bloem, 50 g paneermeel, 3 eetlepels gesmolten boter, 100 g geraspte pittige kaas,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-07-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Ja, zo heet het recept nu eenmaal. Het is speciaal bedoeld voor de lange winterdagen. Dagen die te guur en te koud zijn om uren buiten te zonnen of badmintonnen. Dagen die te kort zijn om lang over uit te wijden. Kortom, dagen zoals die er in de winter genoeg zijn.

INGREDIENTEN

1 kg pommes de terre2 rookworsten2 komkommers1 gele paprika1 kokosnoot3 bananen500 gram prei250 gram andijvie1 naaktslak

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-09-2002
  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

"Bar en croute au Roquefort et sa puree de pommes de terre", een recept van chefkok Thierry Martin van Restaurant "Aux Pesked" in Saint-Brieux aan de Cotes d'Armor in Bretagne.

INGREDIENTEN

4 zeebaarsfilets - 100 gr Roquefort - 100 gr broodkruim - 100 gr boter. Voor de puree : 500 gr aardappelen - 10 a 15 cl volle melk - 100 gr boter - grof grijs zeezout (fleur de sel de Guerande) - peper uit de molen - 4 koffielepels geconcentreerde visfumet (bv van Garde d'Or, zie mijn favoriete productrecentie) - 30 gr koude boter in blokjes - dille.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-03-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

8 kwartels, dragon, ganzevet, peper en zout, fond van kwartels (zie mijn recepten), beurre manie.(zachte boter gemengd met bloem)

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-04-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Dit is weer een stukje vakantieherinnering. Onze oom Johan had een Camping in de Dordogne, in Tursac, een klein plaatsje in het dal van de Vezere, vlak bij Les Eyzies. Ik denk dat wij daar zeker 10 keer onze zomervacantie hebben doorgebracht.Midden in het dorp moest je een klein stijl weggetje omhoog om bij de camping (le pigeonnier) te komen. Op de hoek van dat weggetje ligt (nog steeds) een heerlijk restaurant met de naam "la Source". Je kon daar zalig in de schaduw van een grote lindenboom genieten van regionale gerechten, terwijl de kinderen (toen nog klein) heerlijk met hun voeten in het water van een idyllisch beekje speelden. Hier heb ik voor het eerst Eendenborstfilet - maigret de canard - gegeten in een heerlijk peper-roomsausje. Hieronder mijn recreatie van dit gerecht

INGREDIENTEN

, 4 eendenborstfilets, 4 el roze peperkorrels op azijn(royal mail), 150ml (kook)room, 1 goed glas Madeira, 1 teen knoflook uit de pers, zout en peper naar smaak, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-12-2004
  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

"Pommes de terre a la Sarladaise" is een bijgerecht dat uitstekend past bij gekonfijte of gebakken eend.

INGREDIENTEN

800 gr vastkokende aardappelen (bv charlotte) - 2 teentjes knoflook - 3 el ganzenvet - 1 el verse gehakte peterselie - zout.

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-01-2001
  • Frans Bijgerecht
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top