1. Home
  2. Recepten
  3. Ovenschotel Parmentier

Ovenschotel parmentier recepten (26) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Ovenschotel Parmentier

Recepten met aardappelen of puree uit de oven, hebben vaak de toevoeging "Parmentier" in keukentaal. Antoine Augustin Parmentier was apotheker en landeigenaar ( 1737-1813 in Frankrijk). Hij ontdekte en propageerde de aardappel als voedingsmiddel voor het volk.

INGREDIENTEN

* 500 gram courgette * 4 rijpe tomaten * 2 uien * 2 knoflooktenen * 1 bosje peterselie * 2 eetlepels olijfolie * 500 gram gehakt * zout * vers gemalen peper * 1/8 liter witte wijn * boter vlokken en om in te vetten

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Bereidingswijze

Courgette en tomaten wassen. Courgette in dunne plakjes snijden, tomaten in blokjes.Uien en knoflook snipperen. Peterselie wassen, drogen en fijnhakken. Olijfolie in een diepe pan verhitten en het gehakt aanbraden tot het kruimelig is.Uien, knoflook en courgette bij het gehakt doen en samen nog enkele minuten meebakken. Tomatenblokjes en peterselie toevoegen. Met zout en peper kruiden, niet te zuinig. Witte wijn erbij doen en het gehaktmengsel 20 minuten zachtjes laten sudderen. In de tussentijd een room-aardappelpuree maken. Ovenschaal invetten en het gehaktmengsel erin doen. Met aardappelpuree bedekken. Botervlokken erover verdelen en in de oven in 30 minuten goudbruin laten worden.

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-05-2002
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Hachis parmentier

Parmentier is een smakelijk ovengerecht en een klassieker uit de Franse keuken. Dankt zijn naam aan apotheker Antoine Augustin Parmentier (1737 - 1813) wie ervoor zorgde dat de aardappel meer bekendheid kreeg en onder verschillende vormen op tafel kwam. Hachis Parmentier is een gerecht van laagjes: een laag gehakt vlees (hachis) en een laag aardappelpuree, gegratineerd in de oven. Een Franse klassieker op de wijze Van Guy Vercauteren, meesterchef van restaurant `t laurierblad te Berlare (B).

INGREDIENTEN

* 800 gr bloemig kokende aardappelen, * 1 dl melk, * 25 gr boter, * resten van vleesgebraad (kalkoen, haas, rollade,...)of 500 gr rundsgehakt, * 1 ui, grof gesneden, * 1 teentje look, * 1 eetlepel kappertjes op zout, * 10 kleine augurken, * 1 dl bouillon of restje braadjus, * wit broodkruim, * peper - zout - nootmuskaat

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-03-2009
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Linzenschotel ''Parmentier''

Een klassiek vleesgerecht omzetten naar een even smakelijke vegetarische variant is niet altijd eenvoudig. Mits een beetje fantasie is het toch vaak haalbaar. Voedzame linzen zijn voor Jeroen Meus het ideale ingrediënt om een lekkere veggie-versie te maken van de ovenschotel-in-laagjes 'gehakt parmentier'.

INGREDIENTEN

Voor de groentestoofpot met linzen, , 87 1⁄2 g linzen (soort naar keuze), 1⁄2 dikke ui, 1 1⁄2 stengels selders, 1 wortel, 1 teentje look, 2 takjes tijm, 1 blaadje laurier, 1⁄2 takje rozemarijn, 125 g tomatenstukjes (blik), 2 1⁄2 dl passata, 1⁄2 snuifje gerookt (of mild) paprikapoeder, 1⁄2 snuifje gedroogde oregano, 1⁄2 snuifje selderzout, 1⁄2 snuifje cayennepeper (naar smaak), 3 eetlepels paneermeel (of panko), scheutjes olijfolie, , voor de aardappelpuree, , 400 g aardappelen (loskokend), 1⁄2 ei, 1⁄2 scheutje melk, nootmuskaat, zout

  • Europees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-11-2014
  • Europees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Hachis Parmentier

Een pittige ovenschotel

INGREDIENTEN

- 800 gr Bintjes, - 1 dl melk, - 25 gr boter, - resten van vleesgebraad (kalkoen, haas, rollade, ......, - 1 ui, - 1 teentje look, - 1 bosje peterselie, - 1 eetlepel kappertjes, - 10 augurken, - 1 dl bouillon of restje braadjus, - wit broodkruim, - peper en zout, - nootmuskaat, , ,

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-09-2006
  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Gehakt parmentier

Heel smakelijk gerecht dat je op voorhand kan maken en daarna afbakken in de oven .

INGREDIENTEN

Voor 4 personen:, ongeveer 600 gram gehakt lam of ander gehakt, 1 ui fijngesneden, boter, paneermeel, een koffilepel raz-el-hanoutkruiden, groente naar keuze: vb; prei gestoofd met room of broccoli, voor de puree:, aardappelen, boter, peper, zout, muskaatnoot gemalen, melk of room

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-02-2009
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Witloof Parmentier

Makkelijke ovenschotel

INGREDIENTEN

-300 g aardappelen, -1 ui (fijngehakt), -1 knoflookteentje (fijn gesnipperd), -500 g witloof, -140 g rundergehakt, -tijm, -5 cl witte wijn, -10 cl melk, -1 el room, -2 th lepels groentebouillon, -1 el paneermeel, -zout en peper

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-02-2004
  • Frans
  •  30-60 min.

Doperwten Parmentier

INGREDIENTEN

2 1/2 kilo doperwten * 1 1/2 kilo aardappelen * peper * zout * 30 gram bloem * 50 gram boter * 2 dl bouillon * 1 dl melk * 1 uitje * 50 gram ham * nootmuskaat * 50 gram geraspte kaas.

  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-03-2006
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Parmentier van zeevruchten

Super lekkere ovenschotel , en een heerlijk eenpansgerecht, die voor 90 % op voorhand kan worden klaargemaakt, zodat U voor het serveren niet veel werk meer heeft.

INGREDIENTEN

600 g frutti di mare (diepvries), 2 bolletjes kervel (diepvries), 500 g champignons, 800 g aardappelen, 2 sjalotten, 30 g parmezaan, 3 eetl. boter, 180 g zurkel (bokaal), 1 dl droge witte wijn, 1 eetl. wittewijnazijn, 2 dl visfond (bokaal), 3 eetl. paneermeel, 2.5 eetl. bloem, 1 koffiel. dragon (gedroogd), 1 koffiel. bieslook (gedroogd), nootmuskaat, peper en zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-09-2016
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Ragout Parmentier

INGREDIENTEN

800gr.lamsvlees, in blokjes(lamsbout of schouder).300gr.wortelen,in stukjes,2 tomaten,1 ui,fijngesnipperd,2 teentjes look,fijngesneden,15gr.boter,1 el.olie,1 kruidentuiltje,1/2 glas witte wijn,zout en peper.Voor de aardappelpuree:750gr.aardappelen,in stukjes gesneden,50gr.boter,zout peper nootmuskaat

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op16-03-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Hachis Parmentier

4pers.

INGREDIENTEN

? 800 gr Bintjes (of aardappelen met gelijkaardige - eigenschappen), ? 1 dl melk, ? 25 gr boter, ? resten van vleesgebraad (kalkoen, haas, rollade, al naar gelang?.)of gehakt, ? 1 ui, ? 1 teentje look, ? ? bosje peterselie, ? 1 eetlepel kappertjes, ? 10 augurken, ? 1 dl bouillon of restje braadjus, ? wit broodkruim, ? peper en zout, ? nootmuskaat

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-01-2003
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Hachie Parmentier

Puree op een bed van gehakt

INGREDIENTEN

Aardappelen,400 gr gehakt,1ui,1wortel,eigeel,melk,boter,1 kl rundvlees bouillonblok,zout,peper en nootmuskaat,olijfolie en paneermeel.

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-01-2000
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Parmentier - gratin

INGREDIENTEN

600 gr. verse spinazie, een scheutje olie, 500gr. gemengd gehakt (varkens en kalfsvlees),600 gr. aardappelen, 50 gr. boter, 2 teentjes look, 1 ui, 1 takje tijm, 1 laurierblaadje, 1 blaadje salie, peper, zout en muskaatnoot, 2 dl. bouillon, 200 gr. geraspte kaas, 50 gr. broodkruim, 2 dl. melk, 20 gr. boter.

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-11-2002
  •  
  •  60-120 min.

Doperwten Parmentier au gratin

Deze heerlijk ovenschotel is genoemd naar Antoine Parmentier (eind 18 de eeuw was hij minister van landbouw in Frankrijk). Makkelijk recept en hatverwarmend!

INGREDIENTEN

-250 g aardappelen (geschild), -500 g gare doperwten, -zout, -boter om in te vetten, VOOR DE SAUS:, -40 g boter en 40 g bloem, -40 g ham in blokjes, -1 gesnipperd uitje, -1/4 l bouillon, -1/4 l melk, -zout, peper, nootmuskaat, -40 g geraspte gruyerekaas

  • Frans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-01-2004
  • Frans
  •  20-30 min.

Hachis Parmentier van kabeljauw

Hachis parmentier wordt klassiek met gehakt gemaakt, maar dit is een verrassend lichte en verfijnde versie met kabeljauw, champignons en spekjes.

INGREDIENTEN

400 g kabeljauw, in blokjes, 150 g spekblokjes, 1 kg aardappel, geschild, bloemig kokende, 16 champignons, in plakjes, ½ teentje knoflook, geplet, 4 el paneermeel, 200 ml room, 100 ml melk, 100 ml witte wijn, 1 el visbouillon, 4 el boter, 2 el platte peterselie, gehakt, nootmuskaat, peper en zout

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-10-2018
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Hachis Parmentier van de chef

Makkelijke en erge lekkere ovenschotel met verse groenten en gehakt

INGREDIENTEN

-500 g aardappelen, -400 g wortelen, raapjes of knolselder, -8 el extra fijne olijfolie, -800 g gemengd gehakt (kalfs en lamsgehakt), -1 fijngesneden teentje knoflook, -50 g Emmentaler in kleine blokjes, -30 g fijngesneden platte peterselie, -30 g fijn gesneden basilicum, -3 fijngesnipperde sjalotten, -150 g Parmezan schilfers, -peper en zout

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-02-2009
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Parmentier van broccolipuree met kip

Niet alleen de kinderen zijn er gek op.........

INGREDIENTEN

600 g kippengehakt, 2 broccoli's, 8 aardappelen (type bintje), 2 dl halfvolle melk, 100 g geraspte parmezaan, 1 ei, 2 koffiel. boter, 1 eetl. mosterd op traditionele wijze, nootmuskaat, peper en zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-02-2019
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Gegratineerde Aardappelschotel Parmentier

Ovenschotel met restjes gebraad....Kan gerust allemaal op voorhand gebeuren!

INGREDIENTEN

? 500 gr resten van gebraad of stoofschotel, ? 2 lepels gehakte augurken, evenveel kappertjes, ? 1 ui, ? 500 gr aardappelpuree met melk en boter, ? broodkruim, ? 1 lepel olie en evenveel boter

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-01-2003
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Duo van vis met parmentier van witloof

Lekkere ovenschotel die makkelijk te bereiden is 

INGREDIENTEN

600 g bloemige aardappelen (nettogewicht, geschild), 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels paneermeel, peper, zout, 2 sjalotten, 20 cl verse room, 500 g witloof, 325 g zalmfilets zonder vel, 325 g zeewolffilets

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-04-2019
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Parmentier van broccoli en ham

Makkelijke en lekkere ovenschotel

INGREDIENTEN

300 g gekookte ham, 1.5 broccoli's, 800 g aardappelen, 1 ui, 100 g smeerkaas, 70 g geraspte mozzarella, 2 eetl. boter, 3 dl melk, 2 eetl. bloem, nootmuskaat, peper en zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-03-2019
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Aardappelschotel (Gegratineerde) Parmentier

INGREDIENTEN

500 gr resten van gebraad of stoofschotel, 2 eetlepels gehakte augurken, 2 eetlepels kappertjes, 1 ui, 500 g aardappelpuree met melk en boter, broodkruim, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel boter

  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-03-2001
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Gehakt parmentier met witloof en koolrabi

Overheerlijke ovenschotel die de dag erna nog lekkerder zal smaken 

INGREDIENTEN

800 g aardappelen, 1 koolrabi, 1 ui, 800 g witloof, 500 g gemengd gehakt (rund + varken), 7 dl melk, 1 plantje platte peterselie, 2 eetl. olijfolie, nootmuskaat, 4 eetl. boter, 3.5 eetl. bloem, peper en zout

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-03-2019
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Gratin parmentier à l'Italienne

Gratin net iets anders, maar super lekker

INGREDIENTEN

100 g emmentaler (gemalen), 500 g gemengd gehakt, 1 kg pureeaardappelen, 2 wortelen, 400 g tomatenblokjes, 1 ui, 1 dl melk, 50 g boter, 1 el olijfolie, 1 laurier (blad), 1 takje tijm, peper, zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-10-2019
  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Parmentier van prei en zalm

INGREDIENTEN

2 roze zalmfilets ( 600 à 800 g ), 600 g gesneden prei, 800 g aardappelen, 3 dl visbouillon (1/2 blokje opgelost in 3 dl heet water), 2 dl melk, 5 el boter, 3 el. bloem, 2 el paneermeel, nootmuskaat, peper en zout,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-01-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gratin parmentier met gehakt en witte kool

Het gehaktmengsel van de gevulde paprika's was zo'n succes dat ik hiermee ben gaan experimenteren en... nu komt witte kool enkel nog op deze wijze bij ons op de tafel

INGREDIENTEN

, ? witte kool, bechamelsaus voor 4 personen (boter, bloem, melk, peper, zout, muskaatnoot), 600 a 750 gr gemengd gehakt, rozemarijn, tijm, paprika (1/2 koffielepel van elk), peper, zout, 1 a 2 dl droge witte wijn, 750 gr aardappelen (puree), (hoeveelheid witte kool / gehakt of puree bepaal je zelf naar smaak), , ,

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-03-2002
  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Franse ovenschotel Hachis Parmentier zoals wij het lekker vinden

Hachis Parmentier is een hele bekende maar eenvoudige Franse ovenschotel. De basis is geruld gekruid gehakt met een lekkere romige aardappelpuree, gegratineerd in de oven. Ik heb hier mijn eigen versie van gemaakt  door er onder meer wat groenten aan toe te voegen. We hebben hiervan heerlijk gegeten met als bijgerecht een lekkere aangemaakte kropsla.

INGREDIENTEN

Aardappelpuree:, 600 gram beetje kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden, 1 ½ dl warme melk, 30 gram roomboter, zout, peper, nootmuskaat, , Verder:, 250 gram rundergehakt, 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 middelgrote ui, gepeld en gesnipperd, 2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd, 1 middelgrote wortel, schoongemaakt in hele kleine blokjes gesneden, 1 dunne prei, schoongemaakt in smalle ringen gesneden, 1 theelepel tomatenpuree (uit tube), 1 theelepel gedroogde tijm of Provençaalse kruiden, Paar druppels worcestersaus of maggi aroma, , Plm. 75 gram pittige belegen geraspte kaas,

  • Frans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-07-2018
  • Frans
  •  10-20 min.

Verstopte Vis - Parmentier au poisson

INGREDIENTEN

750 gram kabeljauwrug, 2 venkelknollen, het groen bewaren!, 150 gram Hollandse garnalen, 200 gram geraspte kaas, Peper, zout en nootmuskaat, Scheutje Pastis, 500 gram aardappelen, 4 eetlepels olijfolie, Half pakje (soja) room, Enkele druppels citroensap

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-06-2006
  • Frans
  •  30-60 min.
Nieuwste ovenschotel parmentier recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top