Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Olijven recepten (11.466) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Heerlijk met verse basilicum, gehakt, zongedroogde tomaatjes, kaas en olijven. Heerlijk om het is eens uit te proberen.

INGREDIENTEN

25 gr boter, 25 gr bloem, 350 ml melk, 12 lasagnebladen, snufje nootmuskaat, 1 el olijfolie, 1 ui, gehakt, 3 teentjes knoflook, 1 zal losse spinazieblaadjes (bonduel) of, wat ik doe: LEKKER ZELF EVEN MAKEN., 8 zongedroogde tomaatjes op olie, in stukjes, 100 gr zwarte olijven, zonde pit in stukjes, 250 gr ricotta, 3 el basilicum, 150 gr geraspte kaas, peper en zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-05-2009
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Jammie jammie...dit is zóoooo lekker... (let wel op de lange bereidingstijd in de oven.. hoe langer de kruiden en specerijen in het vlees kunnen trekken, hoe lekkerder het uiteindelijke resultaat...!)

INGREDIENTEN

600 g riblappen of runderlappen, in grove stukken, , 2 eetlepels rode-wijnazijn, , 3 eetlepels olijfolie, , 1 eetlepel gedroogde oregano, , 2 theelepels chilipoeder, , 1 eetlepel tomatenpuree, , 125 ml vleesbouillon (van 1/4 tablet), , 4 tomaten, in partjes, , 2 gele paprika's, in grove stukken, , 200 g Griekse feta (kaas),

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-09-2006
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

4 tortilla`s, 500 g diepvries bladspinazie, 2 el zwarte olijven zonder pit, 150 g feta, 1 el olijfolie, 1 el honing, 1 el paprikapoeder, versgemalen peper, zout, 2 el pijnboompitten

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Deze maaltijdsalade is heerlijk op warme dagen. Lekker meenemen naar het strand samen met een flesje wijn.

INGREDIENTEN

1 zak pasta bijv gekleurde spirali, 2 blikjes tonijn in olijfolie, olijven, zongedroogde tomaten, tomaten, paprika, komkommmer, olijfolie, mosterd, peper en italiaanse kruiden, mais, feta

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-11-2002
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Voor deze salade wordt de couscous niet in kokend, maar in koud water geweld. Daardoor houdt de couscous meer beet en wordt 'ie niet zo papperig. Het oorspronkelijke recept is van Jamie Oliver.

INGREDIENTEN

- 150 g couscous, - sap van 1 citroen of limoen, - olijfolie, - zout en vers gemalen peper, - ca. 2 dl koud water, - 1 rode en 1 gele paprika, - 2 tomaten, - 3 bosuitjes, - olijven, - veel verse kruiden (munt, koriander, basilicum), - rode wijn azijn

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-10-2003
  • Marokkaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Dubbel verpakt varkenshaas met verstopt gehakt in haasje "recept om over na huis te schrijven."

INGREDIENTEN

Varkenshaas (1 voor 2 personen), VOOR VULLING:, ongekruid varkensgehakt, zout, peper, gedroogde oregano, tijm (weinig), knoflook, fijn, zongedroogde tomaten uit olie, fijn, zwarte olijven, fijn, kleine blokjes mozzarella, balsamicoazijn, ontbijtspek of bacon, aluminiumfolie, 3 e olijfolie, 1. Meng alle ingrediënten voor de vulling heel goed en laat een uurtje in koelkast staan zodat de aroma`s goed kunt vermengen., 2. Snijd varkenshaas open in lengte, maar niet helemaal door., 3. Vouw varkenshaas goed open en verdeel de gehakt mengsel in vorm van een worst over varkenshaas., 4. Vouw goed dicht en verpak erna varkenshaas in spek/bacon., 5. Nu verpak jij de haas in aluminiumfolie en bak dit in oven voor 20 min. bij 200*C (dit om het vlees voor te garen), 6. Haal varkenshaas uit folie en bak dit mooi bruin en gaar in een koekenpan in 3 e olijfolie. (anders dan bij kip, mag varkenshaas tegen de roze aan zitten het moet in ieder geval niet droog gebakken zijn), 7. Houd varkenshaas warm in aluminiumfolie terwijl jij de saus maken.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-2012
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Heeeeeeeele lekkere salade, die ik geproeft heb in de supermarkt en gelijk gemaakt, voor bij een BBQ.

INGREDIENTEN

*300 gr. pasta naar keuze(b.v.schelpjes)*200 gr. tonijn uit blik(of zalm)* 1/2 komkommer in blokjes *3 tomaten in blokjes *1 flinke ui gesnipperd *1 theelepel dille, vers of uit diepvries *groene en zwarte olijven, aantal naar keuze * 1 bosje kleine rucola blaadjes. Dressing: 3 eetlepels mayonaise * 3 eetlepels yoghurt * 1 eetlepel vloeibare honing * 1 of 2 teentjes knoflook vers uit de pers *zout/peper *1 eetlepel olijfolie.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-07-2005
  •  
  •  0-10 min.

Recept van Jamie Oliver.

INGREDIENTEN

- 300 g kleine pastaschelpjes, - 3 teentjes knoflook, - 250 g gele kerstomaatjes, - 250 g rode kerstomaatjes, - 1 handje zwarte olijven, ontpit, - 2 el verse bieslook, - 1 handje verse basilicum, - 1/2 komkommer, - 4 el witte wijnazijn, - 7 el olijfolie extra vierge, - zeezout, - zwarte peper uit de molen

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-01-2005
  • Italiaans
  •  20-30 min.

Heerlijke vegetarische wrap met spinazie

INGREDIENTEN

> 2 grote tortilla wraps, > 300 gram verse spinazie, > 100 gram (kastanje) champignons, > 75 gram knoflook olijven, > 4 zongedroogde tomaatjes (niet op olie), > handje pijnboompitjes, > 150 gram (zakje) geraspte pizza kaas (mozzarella), > zout, > (cayenne) peper, > teentje knoflook / mespunt knoflookpasta, > olijfolie

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-07-2012
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Dit is géén recept van mij zelf, maar van een andere, bevriende, Amsterdamse, scheepskok op de grote vaart die helaas enkele jaren geleden is overleden, het heeft doorgegeven en maak ik als het kouder is graag nog wel, iets aangepast, na. Waarom? Omdat je er heerlijk warm van word. Al die smaken en die pittige specerijen, heerlijk! Je raakt er niet alleen verzadigd van, maar hij is ook erg lekker! Probeer zelf maar als je van pittig eten houd.

INGREDIENTEN

500 gr HOH of rundergehakt, 2 uien, fijn, 3 teentjes knoflook, fijn, 2 verse tomaten, fijngehakt, 1 rode paprika in blokjes, 1 blik (of pot) bruine bonen, 1 blikje mais, Klein potje olijven, olijfolie, 1 t chilipoeder, ½ t komijn, 1 ½ t paprikapoeder mild, ½ groene peper zonder zaad, fijn, Zwarte peper uit de molen, Zeezout (indien nodig naar smaak), 1 el citroensap, ½ kopje Mexicaanse salsa of meer al naar gelang hoe pittig, Verse peterselie (gesnipperd), 1 dl Koksroom of zure room, Zakje belegen kaas of wat geraspte romige cheddar

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-10-2012
  • Mexicaans
  •  30-60 min.

Met 10 verschillende vullingen

INGREDIENTEN

MET BIESLOOK(4p):4 hardgekookte eieren- 50g verse roomkaas-1 el mayonaise-geknipte bieslook, zout en peper., MET PAPRIKA (4p):1/4 fijngehakte rode paprika- 4 hardgekookte eieren- 25g verse roomkaas- 1 el mayonaise- 2 el magere kwark- italiaanse kruiden- paprikapoeder, zout en peper., MET ANSJOVIS ( 10 p): 1 blikje (ca 50g) ansjovisfilets- 10 hardgekookte eieren- 150g verse roomkaas- 5 el mayonaise- peper- 1 el medium sherry- gehakte peterselie., MET OLIJVEN (4p): 6 gevulde olijven- 4 hardgekookte eieren- 50g verse roomkaas- 1 el mayonaise- zout en peper., MET TOMAAT (4p): 4 hardgekookte eieren- 25g roomkaas- 1 el mayonaise- 2 el tomatenketchup-gehakte peterselie en bladselderij- 1 theelepel Parmezaanse kaas- zout en peper., MET AVOCADO (10p): 2 plakjes ontbijtspek- 1 kleine rijpe avocado- 2 el citroensap- 10 hardgekookte eieren- 8 el mayonaise- 1/2 theel. cayennepeper- geknipte bieslook- zout en peper.,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-06-2002
  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Met dit hete weer hebben er niet veel mensen zin om lang achter het hete gasstel te staan. Dit is een verrukkelijke zomerse maaltijdsalade. knapperig stokbrood erbij en een glas heerlijke koude rosé..... je waant je echt op vakantie, heerlijk en razendsnel klaar om heerlijk buiten van te genieten

INGREDIENTEN

, , 1 krop heerlijke hollandse sla (of een kant en klaar zak), 3 tomaten, 1 rode of 1 gele paprika, handjevol gemengde noten, handjevol groene olijven of druiven, ruim 100 gram zachte geitenkaas, 3 El. olijfolie, 1 El. balsamico azijn, 1/2 tl. mosterd, 1 tl. honing, peper en zout, , , heb je zin in zoet dan neem je witte druiven, heb je zin in iets hartiger dan neem je olijven.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-07-2009
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Eigen foto, met tzaziki, koosalade en tomatenrijst. Een blijvertje hier. Een feestmaal!!

INGREDIENTEN

SOUVLAKI: 600 g varkenshaas, laurierbladen, marinade: 2 el olijfolie, sap van een halve citroen, 1 el fijngeknipte verse munt, 1/2 el verse tijmblaadjes, 1 klein teentje knoflook (uit de pers), peper en 1/4 theelepel zout......TZAZIKI: 200 g griekse yoghurt, 15 cm komkommer, 1 geperst teentje knoflook, 1 el olijfolie, 1 eetlepel fijngehakte verse dille, zout naar smaak............KOOLSALADE: 400 g fijngeschaafde witte kool, 2 el olijfolie, 2 el vers citroensap, zout naar smaak.......TOMATENRIJST: 300 g basmati rijst, 500 g geschilde, in stukjes gesneden tomaten, 1 fijngehakte ui, 1 el boter, 7 dl bouillon (van blokjes), peper en zout naar smaak.,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-01-2007
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Hele lekkere salade van Jamie Oliver. Met gemarineerde rode ui en een frisse citroendressing. Gezond, licht, makkelijk en alles zelfgemaakt met verse ingrediënten. Heel geschikt als maaltijdsalade.

INGREDIENTEN

- 2 rijpe avocados, - krop sla, - 1 citroen, - 8 tomaten, - 2 rode uien, - zwarte olijven, - pakje fetakaas in blokjes, - oregano, - ciabattabrood, - peper en zout, - olijfolie, - rode wijnazijn, Eigen toevoeging: cashewnoten

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-03-2011
  • Grieks
  •  20-30 min.

Koude pastasalade die heerlijk smaakt met een lekker stuk brood erbij en een glas rose

INGREDIENTEN

250 gr pasta (fusilli of vlindertjes), olijfolie, 3 zongedroogde tomaatjes, 2 bosuitjes, 1 mozzarellakaasje, 2 pomodori of trostomaten, 1 gele of groene paprika, potje pesto (of zelfgemaakt), potje olijven met piment, pijnboompitten,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-01-2002
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Heel makkelijk en lekker. Een romige saus met een frisse smaak van Basilicum en citroen.

INGREDIENTEN

400 gr. tagliatelle; 500 gr kipfilet; 2 teentjes knoflook; 1 ui; 1 dl witte wijn; 3 dl sterke kippenbouillon (of 3 dl water en 1 eetl. kippenfond).; 2 dl magere crème fraiche; 1 citroen (schil); 1 kruik basilicum; olijfolie; peper en zout; zwarte olijven voor de garnering.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-04-2008
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een schitterende amuse lepel met er op een heerlijk gemaakte Filet Americain met olijven, kappertjes en kruiden. En als decoratie en half kwarteleitje!!

INGREDIENTEN

6 kwarteleitjes, 200 g zwarte olijven zonder pit, 1 el kappertjes, 15 g verse peterselie, 100 g filet americain, ,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-02-2005
  • Frans
  •  10-20 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

150 g rauwe ham, in plakken, (ca. 8 plakken), 100 g feta, in kleine blokjes, 2 eetl. zwarte of groene olijven, zonder pit, in plakjes of gehakt, 1 vleestomaat, gepeld, in miniblokjes, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. citroensap, zout en versgemalen peper, 8 lange sprieten bosui of bieslook

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-05-2009
  • Mediterraan
  •  20-30 min.

Gemarineerde olijven

INGREDIENTEN

Groene verse olijven met pit, 4 eetl. extravergine olijfolie, bosje fijngesneden verse basilicum, teentje knoflook,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-06-2000
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Te gebruiken als tapas

INGREDIENTEN

2 el. olijfolie, 4 teentjes knoflook, en half glas sherry, snufje paprikapoeder, groene of zwarte olijven

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-01-2001
  • Spaans
  •  0-10 min.

Aangemaakte olijven voor bij de borrel

INGREDIENTEN

Groene en zwarte olijven,1 knoflook teentje in plakjes gesneden, 1 knoflook geperst,zon gedroogde tomaatjes op olie basis in kleine stukjes gesneden, olijfolie,provencaalse tuinkruiden 1 eetl,scheut vinaigre balsamique .

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-01-2004
  • Frans
  •  0-10 min.

In het zuiden van Spanje zou het aanbod in een tapasbar als onvolledig worden beschouwd zonder deze Duivelse eieren en ook garneren met een opgerolde ansjovisfilet

INGREDIENTEN

8 grote eieren 2 hele pimiento?s (zoete rode paprika?s) uit blik of pot, 8 groene olijven, 5 el mayonaise, 8 druppels tabasco, Flinke mespunt cayennepeper, Zout en peper, Paprikapoeder, voor het bestruiven, Sprietjes verse dille ter garnering,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-03-2005
  • Spaans
  •  20-30 min.

Een variant op de bekende spaanse aardappeltortilla. Met tacosaus, olijven en kaas erop oogt het als een pizza. Makkelijk te maken en erg lekker.

INGREDIENTEN

, 250 g aardappelen (3 middelgrote, 5 kleine), 1-2 uien, 4 e.l. olijfolie, zout, liefst kruidenzout (Herbamare), versgemalen zwarte peper, 5 eieren, ½ bosje bieslook (of wat basilicum of peterselie), tacosaus, ongeveer een half potje, zwarte olijven zonder pit in plakjes gesneden (facultatief), ons jong belegen kaas, in dunne plakjes of stukjes (facultatief),

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-08-2007
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

De lekkerste tapenade die ik ooit heb gegeten.

INGREDIENTEN

125 gram zwarte of groene olijven, 30 gram pijnboompitten, 30 gram kappertjes, 5 blaadjes basilicum, 1 a 2 teentjes knoflook, 1 dl olijfolie, peper en zout naar smaak.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-11-2000
  • Spaans Bijgerecht
  •  10-20 min.

Kleine plakjes vlees. De pijnboompitten maken het hapje een beetje krokant.

INGREDIENTEN

75 gr. groene pesto - 1 el. groene olijven zonder pit - zout,peper - 20 heel dunne plakjes ossenhaas - 2 el. pijnboompitten - 40 gr. pecorino-kaas, dungeschaafd - basilicum

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-03-2006
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Heerlijke tonijnsalade met groente

INGREDIENTEN

2x tonijn uit blik op olie basis, zakje rucola sla, 2 rode uien, paar zongedroogde tomaatjes op olie, spaanse peper, mango, komkommer, ansjovisfiletjes, handje groene ontpitte olijven, 2 eetlepels zilveruitjes, olijfolie, balsamico azijn, peper en zout,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-01-2007
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Er zijn zoveel varianten van nicoise maar deze is mede door zijn dressing erg lekker.

INGREDIENTEN

8 kleine Roseval-aardappelen., 200 gram haricots verts., 4 eieren., 200 gram cherrytomaten of kleine trostomaten., 2 kroppen sla., 2 blikjes tonijnmoten op olijfolie., 2-3 eetlepels zwarte olijven zonder pit., 8 ansjovisfilet., zeezout en versgemalen peper.1 theelepel dijon-mosterd.2 eetlepels citroensap., 1 knoflookteen.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-09-2004
  • Frans
  •  30-60 min.

De ingredienten kun je het fijnst krijgen met behulp van de keukenmachine. Door de keukenmachine worden de ingredienten ook beter vermengd. Gebruik bij het vullen van de eieren een spuitzak, dan wordt het mooier als dat je het met een lepel doet.

INGREDIENTEN

4 eieren, 2 eetlepels mayonaise, Peper en zout

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-01-2010
  • Nederlands
  •  20-30 min.

'Salata Choriatiki'

INGREDIENTEN

4 tomaten - 2 kleine of 1 grote komkommers - 1 ui - 150g zwarte olijven - 2 groene paprika's - 1 eetlepel azijn - 3 eetlepels olijfolie - 1 plak fetta kaas - oregano

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-06-1999
  • Grieks
  •  0-10 min.

Deze salade heb ik ooit Nigella Lawson zien maken op tv en is sindsdien een zomers toppertje bij ons!

INGREDIENTEN

- 1 rode ui, in dunne ringen, - 2 limoenen, uitgeperst, - 300 gram watermeloen, - 100 gram feta, - 12 zwarte olijven, - 1 bosje verse basilicum, iets kleiner gescheurd, - een paar blaadjes verse munt, gehakt, - olijfolie, - zwarte peper uit de molen,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-08-2005
  • Mediterraan Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Een hartige taart met een Mediterraan tintje afgeleid van de Franse Pissaladiere (Cote d Azur) en met een knipoog naar de Italiaanse pizza Tonno. Ik heb er deze eigen versie van gemaakt. Snel en makkelijk door gebruik te maken van een (rol) kant en klaar bladerdeeg. TIP: Het lekkerste is om deze hartige taart lauwwarm te eten, maar ook koud is het erg lekker. Bijvoorbeeld bij een picknick of buffet  

INGREDIENTEN

- 1 rol bladerdeeg (of 7 plakjes), - 1 kg uien, - 1 of 2 blikjes tonijn, - evt. 1 blikje ansjovis, - handvol zwarte olijven, - 5 takjes tijm, - peper en zout, - olijfolie,  

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-08-2014
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

De lekkerste gemarineerde olijven maak ik altijd zelf. Ik koop goedkope olijven in plastic of pot en zet ze dan in een lekkere marinade. Weekje laten staan (als je dat kunt) en dan smullen maar!

INGREDIENTEN

- groene en eventueel zwarte olijven (liefst zonder pit), - per jampot minimaal 4 tenen knoflook (ontveld), per jampot 1/4 rode Spaanse peper (zonder zaad in stukjes gesneden), - per jampot 1 afgestreken eetlepel gedroogde oregano, - per jampot 1 dessertlepel balsamico-azijn, - goede olijfolie, laurierblaadjes, ,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-03-2012
  • Italiaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Lekker als bijgerecht, maar ook als warm buffetgerecht. Bij het laatste buffet wat ik maakte viel dit erg in de smaak. Het basisrecept vond ik in het boek Tapas. Ik heb het recept behoorlijk aangepast.

INGREDIENTEN

1 citroen - 750 gram kleine aardappeltjes (voorgekookte krieltjes) - 3 teentjes knoflook - 2 eetlepels olijfolie - zout, peper - 2 eetlepels boter - 50 gram groene olijven zonder pit - 2 theelepels tijm

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-02-2005
  • Spaans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Naar een recept van Donna Hay. Ik heb het bewerkt naar eigen idee door meer groenten toe te voegen. Het is een gemakkelijk te maken recept maar het moet wel in twee gedeelten, Eerst de groenten (tomaten, paprika, knoflook en kruiden) in de oven en na 25 minuten voeg je de kipfilets toe voor ± 15-20 minuten. Ik heb 3 verschillende kleuren paprika gebruikt. De overgebleven paprika in reepjes gesneden en ingevroren voor een stoofschotel. Het recept is voor 2 personen maar je kunt het vermeerderen zoveel als je wilt (hangt van de hoeveelheid ovenschalen af die in je oven kunnen). Ik heb dit al meerdere keren gemaakt soms met hele kipfilets en soms met stukjes kipfilets, dat is uiteraard eerder gaar. Een ongecompliceerd maar zeer smakelijk recept. Je zou er nog allerlei andere groenten aan toe kunnen voegen, ik heb het simpel gehouden. Van beide recepten staan er foto`s bij.

INGREDIENTEN

250 gr cherrytomaatjes, ½ Groene, ½ rode, ½ gele paprika (of wat je maar wilt), 120 gram pancetta of eventueel mager ontbijtspek (één plak), 8 tenen knoflook ( of een paar bolletjes `baby` knoflook zie foto), 1 el olijfolie, 2 kipfilets van ± 200 gr per stuk (of ± 400 kipfilet in grove stukken), ± 65 gram zwarte olijven (als je geen olijven lust laat je ze weg), Grof gemalen zwarte peper, Eventueel zout maar gebruik je de olijven houdt er rekening mee dat die zout zijn., ± 2 flinke eetlepels verse oregano (plantje bij supermarkt gekocht), Handje verse basilicumblaadjes. (plantje supermarkt), Wat versgeraspte Parmezaanse kaas om bij of over het gerecht te serveren, Lekker met de `peperachtige` rucola sla om erbij te serveren., Eventueel met gebakken krielaardappeltjes maar niet noodzakelijk.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-05-2012
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

De tajine is een geglazuurde terracotta ovenschaal met een kegelvormige deksel. De gerechten die in de schaal met het deksel er op worden bereid noemt men in Marokko eveneens een tajine. Zonder die schaal en het deksel kun je de tajine ook in een gewone stoof- of braadpan bereiden. Je hoeft er lang niet altijd een oven voor te gebruiken.

INGREDIENTEN

250 gram lamslappen, in stukjes (ca. 3 cm.) gesneden, 1 theel. bruine basterdsuiker, 1/2 theel. zout, 1/2 theel. zwarte peper uit de molen, 1/2 theel. kaneelpoeder, 1/2 theel. gemberwortelpoeder, 2 eetl. (olijf)olie, 1 middelgrote ui, gesnipperd, 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt, 100 gram kleine champignons, schoongemaakt, 8 groene olijven, gehalveerd, ontpit,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-09-2003
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Marokkaans stoofgerecht uit een taijne

INGREDIENTEN

400 g. runderpoulet,of stooflappen, Ras-El-Hanout*, zout, peper, olijfolie, 2 rode uien, 3 tomaten, 1 blik. tomatenblokjes met sap, 1 rode peper, 3 knoflooktenen, paar zoete aardappels, of gewone aardappelen zoals bintjes, 2 pastinaken, 1 winterwortel, 1/2 groene paprika, 1 gele paprika, 1/2 zakje gedroogde abrikozen, door midden gesneden, 1/2 pot groene olijven, 1 bojse verse koriander, gesneden en gewassen

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-01-2011
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Een heerlijke ovenschotel met gehakt, groente en mozzarella. Smaakt de volgende dag nog lekkerder!

INGREDIENTEN

Voor de puree:, 1 kg gekookte aardappelen, Melk, zoveel als nodig is, 80 gram boter, Nootmuskaat naar smaak, , Voor de vulling:, 300 gram rundergehakt, 1 ui, gesnipperd, 2 wortels, in rondjes, 1 stengel bleekselderij, in reepjes, Peper en zout naar smaak, 1 rode paprika, paprika schillen, in blokjes snijden en blokjes even in een kom met water en zout doen, 50 gram groene olijven, in plakjes gesneden, Olijfolie, Geraspte Parmezaanse kaas, 1 bol Mozzarella, in stukjes, 100 gram broodkruim / paneermeel

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-10-2010
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Een heerlijke marinade voor groene en zwarte olijven.

INGREDIENTEN

0,5 dl azijn; 1,5 dl ketjap; 5 teentjes knoflook; 1 dl. gembersiroop; 1 dl. honing; 50 g mosterd; 1 dl tomatenketchup; 1 dl chilisaus; 5 g thijm; 10 g italiaanse kruiden; 2 dl olijfolie; groene en zwarte olijven, zonder vocht; evt. peper

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-02-2005
  • Mediterraan
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Een bijzonder lekkere smaaksensatie. Gebruik dan wel de echt Parmaham, heel dun gesneden. Echt zalig!

INGREDIENTEN

8 mooie dunne plakken Parmaham -, 1 bolletje (buffel) mozzarella -, 8 gedroogde tomaatjes -, 16 kleine zwarte olijven zonder pit -, 4 eetlepels gehakte basilicumblaadjes

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-09-2010
  • Italiaans
  •  10-20 min.

Al experimenterend heb ik een heel lekkere marinade gemaakt, echt een aanrader!

INGREDIENTEN

Olijven naar keuze, ikzelf koop ze altijd in de turkse winkel en dan neem ik half-om-half gevulde groene olijven en zwarte olijven met pit. Voor de marinade: 1 citroen, een paar gedroogde pepertjes, een schepje kardemompeulen, een paar knoflooktenen, een schepje gedroogde provencaalse kruiden, olijfolie. De hoeveelheden doen er niet zoveel toe, ik neem alles 'op het gewis'. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid olijven.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-05-2002
  • Fusion
  •  0-10 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Top