Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

33 octopus recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Op menig Romeins moza?ek zijn de dramatische vormen van de octopus te bewonderen. Plinius twijfelde aan de intelligentie van het dier: "Ze eten schelpdieren, waarvan ze de schelpen met hun tentakels openkraken. Zodoende is hun holletje herkenbaar aan het feit dat er veel lege schelpen voor liggen. Toch wordt hij verder een stom dier gevonden, want hij zwemt recht op een menselijke hand af." (Plin. N.H. IX-86). Inderdaad nogal roekeloos van de octopus om op een Romeinse hand af te zwemmen. Wie wilde zijn gasten geen octopus presenteren? Opgediend in zijn geheel wekte het dier de indruk dat de gastheer een vervaarlijk zeemonster verslagen had. Toch gaf Apicius maar een uiterst summier receptje: "In polypo: Pipere, liquamine, lasere, inferes." Dit betekent: "Voor octopus: Peper, liquamen en laser. Dien op." (Ap. 422)

INGREDIENTEN

Octopus, witte wijn, water, kruiden, eventueel knoflook

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-12-2000
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Dit is een typisch gerecht uit de zuid Europese keuken. Je moet er van houden en niet afgeschrikt worden door wat tentakels ;-)

INGREDIENTEN

1 octopus (ongeveer 300 gram), Olijfolie, azijn / citroensap, zout, , De meeste kans op een Octopus maak je op de markt

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-04-2010
  • Grieks Bijgerecht
  •  30-60 min.

Een van de vele mogelijkheden met octopus.

INGREDIENTEN

1,5 kilo octopus, 1,5 kop olie, 1,5 kilo uien, 1 bolletje knoflook, 4 blaadjes laurier, 1 kilo tomaten, 2 koppen water, peperkorrels en zout.,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-07-2000
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Een van de vele mogelijkheden met octopus.

INGREDIENTEN

1,5 kilo octopus, 1,5 kop olie, 1,5 kilo uien, 1 bolletje knoflook, 4 blaadjes laurier, 1 kilo tomaten, 2 koppen water, peperkorrels en zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-09-1999
  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

*1 verse octopus, *bier of spa rood, *suiker, *water, *knoflook fijngehakt, *gehakte peterselie, *olijolie, *peper

  •  Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-07-2009
  • Grieks Voorgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 kilo panklare octopus - 1 middelgrote ui - 150 ml oljfolie - 3 eetlepels azijn - zout - zwarte peper - 1 eetlepel verse oreganoblaadjes.

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-11-2004
  • Grieks Voorgerecht
  •  30-60 min.

Ideaal voor de BBQ of de grill.

INGREDIENTEN

* 1 Kilo baby octopus, schoongemaakt, * Enkele takjes Peterselie, * 1 Bosje Basilicum, * 6 Teentjes knoflook, * 4 Eetlepels pijnboompitten, * 2 Eetlepel Parmezaanse kaas, * 2 Kopjes witte wijn, * Zout en Peper, * Oijfolie, * Citroensap *

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-01-2001
  • Mediterraan
  •  30-60 min.

Octopus met artisjok: een heerlijk zomers gerecht met kraakverse octopus en Italiaanse groentesalade. Sieb: "De zee, het zout ,de wijn en een eindeloos portie liefde dit gerecht omhelst je of duwt je weg het maakt mij erg gelukkig". 

INGREDIENTEN

1 octopus van 1 ½ kg, ½ grote venkel, ½ ui, 1 takje tijm, 8 blaadjes salie, 1 takje rozemarijn, ½ bos peterselie, 1 bol knoflook waarvan de tenen gehalveerd, 1 citroen, in partjes, 4 kleine aardappelen in de schil, 1 eetlepel kappertjes, 6 eetlepel olijven, 4 Roma tomaten, 1 glas witte wijn, 1 glas water, Zout

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-07-2016
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Moet een nacht marineren.

INGREDIENTEN

16 kleine Octopussen, 1.75 deciliter Olijfolie, 3 takjes Tijm, 2 blaadjes Laurier, 2 teentjes Knoflook geperste, 4 partjes Citroenen, 1 snufje Zout, 1 snufje Peper

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-08-2012
  • Italiaans Voorgerecht
  •  10-20 min.

Het is een Maltees Recept voor Octopus stoofpot Recept staat in het Engels. Ben bezig met Nederlands.

INGREDIENTEN

Olie, Uien, Knoflook, Bevroren Boontjes, paar blaadjes Mint, Aardappelen, Zwarte Olijven, Worteltjes, 2 blikjes vis, 2 blikjes Tomaten, 1 Glas Rode Wijn, 5 Lepel Tomaten Puree

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-08-2001
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

HEEL APART EN ERG LEKKER!!

INGREDIENTEN

400 g kleine octopussen 1/2 l droge witte wijn 1 grote ui 4 ontvelde tomaten 4 el olijfolie zout en peper.

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-12-2004
  • Grieks Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1 kg schoongemaakte octopus, 6 a 8 lepels olijfolie, 3 lepels rode wijnazijn, 2 of meer tenen knoflook, zout, peper, peterselie of oregano

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-11-2002
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

'Chtapodi Krasato'

INGREDIENTEN

1 kg achtarmige inktvis - 2 fijngesneden uien - 3 rijpe tomaten, in grote stukjes - 2 wortelen, in plakjes - 4 eetlepels olijfolie - 1 glas rode wijn - zout - peper

  •  Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-06-1999
  • Grieks Voorgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

Voor 4 a 6 personen:, ? 280 g rijst, , ? 200 g ingemaakte octopus, (delicatessenzaak of supermarkt), ? peper en zout, ? 200 g rode uien, ? 7 a 8 dl lichte kippenbouillon, ? 3 el extra vierge, ? olijfolie, ? 80 g halfharde kaas, , ? boter .

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-03-2004
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

500 gr baby-octopus, schoongeboend, 1 el plantaardige olie, 2 el limoen- of citroensap, 1 el vissaus, 2 tl suiker, 2 tl zeer fijn gehakte knoflook, 1 el zeer fijn geraspte gember, 2 sjalotjes, in dunne ringen, 1 grote, verse rode chilipeper, in dunne ringen, 5 gr verse munt, gewassen en uitgelekt

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-09-2001
  • Thais
  •  0-10 min.

Een frisse salade met octopus

INGREDIENTEN

Octopus (vers), water, witte wijn (droog), citroenssap, sla

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-08-2000
  • Italiaans Voorgerecht
  •  10-20 min.

Octopus in pikante olie

INGREDIENTEN

1,2 kilo octopus, 2 eetlepels zeezout, 10 peper korrels, 1 dl olijf olie, 3 tenen knoflook, 2 theelepels paprika poeder, 6 blaadjes laurier, 2 uien.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-12-2000
  • Spaans
  •  30-60 min.

Octopus in pikante olie

INGREDIENTEN

1,2 kilo octopus, 2 eetlepels zeezout, 10 peper korrels, 1 dl olijf olie, 3 tenen knoflook, 2 theelepels paprika poeder, 6 blaadjes laurier, 2 uien.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-12-2000
  • Spaans
  •  30-60 min.

 Inktvis, niet iets dat we in Nederland heel vaak eten. Jammer, want het is heerlijk! Gelukkig staat het in Portugal regelmatig op het menu. Of het nou gaat om octopus, pijl(staart)inktvis of een andere variant, de Portugezen weten er wel raad mee. Het recept van vandaag is er een waar we allebei dol op zijn, octopus met knoflookolie en aardappeltjes uit de oven, of zoals de Portugezen het noemen Polvo à Lagareiro. Helemaal niet moeilijk om te maken!Vraag (om het jezelf niet al te moeilijk te maken) of de visboer hem voor je schoonmaakt! Laat je niet afschrikken door de zuignapjes, daar proef je niks van.

INGREDIENTEN

1 octopus van ongeveer 1,5 kg, 800 gram krieltjes, 1 grote ui, 1 bosje peterselie, 4 a 5 tenen knoflook, , 1 laurierblaadje, Olijfolie, Zeezout, Peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-06-2016
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Een variatie op de klassieke Sp Vongole die met veel knoflook en peterselie

INGREDIENTEN

, 400 gr spaghetti, 500 g vongole, 3 el olijfolie, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 250 gr tomaatstukjes uit blik met sap, 3 ansjovisfilets, fijngehakt, ½ rood pepertje, fijngehakt, Evt baby octopus, 4 el bladpeterselie, fijngehakt, Vers gemalen peper.,

  •  Tussengerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-12-2008
  • Italiaans Tussengerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Een heerlijke Italiaanse maaltijd vol met de smaak van de zee. Op basis van octopus met tips om deze mals te houden.

INGREDIENTEN

1 kg Pulpa (Octopus tentakels), 200 gr Fruit de mere, 1 ui, 4 teentjes knoflook, 100 gr verse basilicum (handje vol), 2 blikken gepelde tomaten, 1 dl (droge) witte wijn, 500 gr parpadelle, 2 eetlepels tomaten puree, Olijfolie

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-03-2010
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Zeevruchtensalade

INGREDIENTEN

300 gram octopus (inktvis) (niet te groot, schoongemaakt), 300 gram gepelde gamba's, 300 gram krabvlees in stukjes, 300 gram zeeduivel aan een stuk, 150 gram kappertjes, 1 ui, 1 wortel, 1 citroen, boter, olijfolie, zout en peper

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-06-2002
  • Spaans
  •  30-60 min.

Inktvis (octopus) met aardappelen

INGREDIENTEN

1 kg pulpo (=grote inktvis oftewel octopus, geen calamares dus), 1 kg aardappelen, 1 ui, 1 rode paprika (het liefst de langwerpige versie, deze is wat zoeter), 1 bol knoflook, 1 glas witte wijn, 1 laurierblad, 1 theelepel paprikapoeder, 2 eetlepels peterselie, fijngesnipperd, olie, zout

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-06-2002
  • Spaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Salade van octopus...

INGREDIENTEN

1 octopus ?2 kg van organen ontdaan( vraag aan de visboer of hij dit wil doen)......, 2 rode peper, 4 lente uitjes of preiuitjes, zwarte (rijpe) dus ongekleurde olijven (anders gewoon groene)., olijfolie eerste persing!!!!!!!!, aceto balsamico, zout

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-05-2000
  • Italiaans
  •  20-30 min.

een zeer apart recept van dengroenen

INGREDIENTEN

200 g zeeduivel, 200 g poon, 100 g ringen van inktvis, 1 kleine octopus of, 100 g inktvisringen uit de diepvries, 200 g mosselen, 4 scampi, 50 g garnalen, 2 grote tomaten, olijfolie, , , Voor de visbouillon:, , 1 kleine wortel, 1/2 ui, 1 stengel bleekselderij, 1/2 venkelknol, blaadje laurier, zwarte peper, zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-11-2003
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gegrilde scampi, met Ganda ham gevulde paddestoelen en pa amb tomaquet

INGREDIENTEN

Cococha, ? vuurkruiden, ? druivenranken, ? voor de octopus:, ? 1 pak scampi, ? 4 dunne plakjes Ganda ham, ? VDM grillolie, ? geperste look, ? VDM Italiaanse kruidenolie, ? chilipeper, ? limoensap, ? zout, ? voor de paddestoelen:, ? 6 grote paddestoelen om te vullen, ? VDM grillolie, ? 1 ui, ? 1 tomaat, ? platte peterselie, ? chilipeper, ? 1 dikke plak Ganda ham van het been gesneden, ? 1 teentje look, ? oregano, ? VDM walnootolie, ? peper, ? voor de broodjes:, ? stokbrood, ? lookteentjes, ? VDM look- en fijne kruidenolie, ? 1 overrijpe tomaat, ? grof zeezout,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-05-2003
  • Spaans
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

, Boter, , 4 sjalotten, , peper, , zout, , 500 g schoongemaakte en versneden tentakels van pijlinktvis, , een handvol bladpeterselie

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-08-2005
  • Nederlands Voorgerecht
  •  10-20 min.

De octopusjes worden eerst 3 uren gemarineerd en vervolgens op een plaat op de barbecue (of onder de grill) geroosterd.

INGREDIENTEN

1 kg babyoctopus, 185 ml rode wijn, 2 el balsamicoazijn, 2 el sojasaus, 2 el hoisinsaus, 1 teentje knoflook uit de knijper

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-07-2000
  •  
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Alles over Sushi

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-02-2009
  • Japans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Heerlijke Portugees Inktvis rijst. Cal: 462kcal | Vet: 24,13g | Kolhy: 48,27g | Eiwit: 27,84g

INGREDIENTEN

200 gr Basmatirijst ( gekookt ), 1 visbouillonblokje, 30 ml portie olijfolie, 2 takjes koriander, 300 gr inktvis, 3 teentjes knoflook, 2 middelgroot ui

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-03-2015
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Jonge, kleine octopus is malser dan grotere. Octopus is naaste familie van de pijlinktvis en de zeekat; gebruik deze als je geen babyoctopus kunt krijgen.

INGREDIENTEN

1 kg babyoctopus (of pijlinktvis of zeekat), 2 el olijfolie, 180 g kleine inmaakuien, 80 ml rode wijnazijn, 185 ml droge rode wijn, 1 geraspte rijpe tomaat, 1 laurierblaadje, 1 tl gedroogde oregano, grof gemalen zwarte peper

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-07-2000
  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Vroeger werd octopus voordat hij werd gekookt tegen een stuk steen geslagen om hem zacht te maken. Tegenwoordig gebeurt het mals maken van inktvis voor aankoop in een schone cementmolen.

INGREDIENTEN

1 kg babyoctopus, 125 ml olijfolie, 2 teentjes knoflook uit de knijper, 2 el fijngehakte verse koriander, 1 fijngesneden rode Spaanse peper, 2 el citroensap, Voor de dressing:, 1 fijngesneden rode Spaanse peper, 60 ml citroensap, 2 el bruine basterdsuiker, 1 el vissaus, 2 el verse koriander, 1 el zoete chilisaus

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-07-2000
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Vissoep

INGREDIENTEN

500 gram pijlinktvis, , 500 gram kleine inkvisjes (op de markt te koop), , 300 gram verse hondshaai, , 500 gram vis voor soep (op de markt allerlei vissoorten laten sorteren, incluis vissekoppen), , 500 gram schelpdieren (mosselen), , 500 gram (rivier)kreeft, garnalen, Noorse zeekreeft, , witte wijn, , 1 eetlepel tomatenpuree, , olijfolie, , knoflook, , Rode peper, , salie, , 12 sneden geroosterd brood, gekruid met knoflook en peper, , , , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-06-2002
  • Italiaans
  •  20-30 min.
Octopus

Octopus

Een octopus is waarschijnlijk niet iets wat je zelf zo gauw zou bereiden. Toch is octopus niet per se iets wat heel moeilijk te maken is en wat je best thuis eens kunt proberen. Hieronder staan verschillende manieren om octopus op Italiaanse wijze klaar te maken, zo is keuze uit onder andere geroosterde octopus, octopus in tomatensaus, ingemaakte octopus en verschillende octopussalades. De octopus is heel veelzijdig, kunt er in de keuken eigenlijk alle kanten mee op. Vandaar dat de recepten ook zeer verschillend zijn. Kijk gauw of je er iets lekkers bij ziet staan, en ga aan de slag.

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top