49 mezze recepten

Hummus (vegetarisch borrelhapje)

INGREDIENTEN

5 eetl. sesamzaad, 2 teentjes knoflook, 1 blikje kikkererwten, 1 eetl. (liefst griekse) yoghurt, 2 eetl. olijfolie, 3 eetl. citroensap, zout, versgemalen peper, mespunt suiker, cayennepeper, paprikapoeder, 2 eetl. fijngehakte peterselie.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Grieks
  •  0-10 min.

Kruidig gemarineerde geitenkaas

INGREDIENTEN

Ca 200 gr fetakaas, 1 theel. zwarte peprkorrels, 2 teentjes knoflook, 1 rode peper, 2 takjes oregano, 5 gr. verse koreander, 1 citroen, 150 gr zwarte olijven zonder pit, 2 dl olijfolie.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Grieks
  •  0-10 min.

Met geitenkaas en notenmix (vegetarisch)

INGREDIENTEN

2 eetl. hazelnoten, 2 eetl. sesamzaad, 4 voorgebakken schoarmabroodjes, 150 gr verse geitenkaas in 2 plakken, 2 theel. vloeibare honing, 1 theel. gemalen koriander(ketoembar), 1 theel. gedroogde munt, zout.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Grieks
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

Aubergine

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-06-2005
  • Turks Voorgerecht
  •  20-30 min.

Mezze zijn kleine hapjes die in het hele MIdden-Oosten worden gegeten,of het nu bij een glaasje limonade,muntthee of anijslikeur is. Een simpele samenstelling kan bestaan uit schaaltjes olijven,zonnebloempitten,gevulde druivenbladeren, stukjes vis of een minispiesje met vlees.

INGREDIENTEN

Naar keuze

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-12-1999
  • Arabisch Voorgerecht
  •  0-10 min.

Mezze

INGREDIENTEN

4 eetlepels sesamzaadjes, 4 deciliter olijfolie, 1 teentje knoflook, bosje peterselie, 250 gram gare kikkererwten, sap van een citroen, zout, cayennepeper, 2 eetlepels komijn, theelepel paprikapoeder

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Arabisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Mezze

INGREDIENTEN

200 gram fijne bulgur (couscous), 2 sjalotjes, 2 rode uien, 1 bosje peterselie, 1 bosje munt, olijfolie, sap van 1 halve citroen, 3 vleestomaten, ontveld, 2 groene paprika`s, 1 komkommer, Romaanse sla, Zeezout, Versgemalen zwarte peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Arabisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Mezze

INGREDIENTEN

2 kopjes fijne burgul (couscous), 500 gram lamsgehakt, 1 middelgrote (rode) ui, gesnipperd, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen piment, 1 theelepel kaneel, snufje chilipoeder, glas water, , Vulling, 200 gram lams- of rundergehakt, 1 eetlepel olijfolie, 1 middelgrote uit, gesnipperd, 1 eetlepel pijnboompitjes, 1 theelepel gemalen piment, Zout en versgemalen peper

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Arabisch Bijgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

Zie bereiding

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-06-1999
  • Grieks
  •  30-60 min.

Mezze

INGREDIENTEN

1 komkommer, 4 tomaten, 2 lente-uitjes, 4 takjes koriander, 2 teentjes knoflook, 5 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap, theelepel munt, zout, versgemalen peper, 2 pitabroodjes

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Arabisch Bijgerecht
  •  10-20 min.
  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-07-2012
  • Grieks
  •  60-120 min.

Haloumi met oregano en meloen

INGREDIENTEN

2 1/2 eetl. olijfolie, 150 gr haloumi(kaas), 2 schoarmabroodjes, 2 takjes oregano, paprikapoeder, 1/2 limoen.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Grieks
  •  0-10 min.

Mezze

INGREDIENTEN

10 eieren, bosje peterselie, 50 gram witte, Turkse schapenkaas, paprikapoeder, olijfolie voor het bakken

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Turks
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

150-200 gram gedopte tuinbonen, 2 trostomaten, 1 of 2 teentje(s) knoflook, 0,5 theelepel dille, 75 gram geitenfeta, peper en zout, olijfolie

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-08-2012
  • Mediterraan Voorgerecht
  •  20-30 min.

Een heerlijk smeerseltje uit deGrieks-Turkse euken. Is plm. een week houdbaar in de koelkast. Lekker op toast of brood.

INGREDIENTEN

1 rode paprika - olijfolie om te fruiten - chili-of cayennepeper - 300 gram feta kaas

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-04-2003
  • Grieks
  •  10-20 min.

Een heerlijk zoetige dip voor brood. Klaar in een handomdraai.

INGREDIENTEN

2 wortels (bospeen), 100-200 ml turkse yoghurt, 0,5 theelepel komijnpoeder, 1 teen knoflook, peper en zout, 0,5 theelepel gedroogde peper vlokken (pul biberi), peper en zout, olijfolie

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-08-2012
  • Turks Voorgerecht
  •  0-10 min.

Een lekker vegetarisch recept !

INGREDIENTEN

1 teentje knoflook, 80 g sjalotten, 400 g broccoli, zout, 25 g gedroogde tomaten, een convenant rucola, 50 g Parmezaanse kaas, 320 g mezze penne rigate, 3 El olijfolie, 2 el amandelen, peper, 100 g ricotta, nootmuskaat

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-07-2011
  •  
  •  30-60 min.

Hollandse garnalen verwerken in een Italiaanse pastasalade zal voor veel Italianen een openbaring zijn. De Hollandse garnalen zijn onbetwist de lekkerste garnalen die er zijn en juist in een salade met een kleine pastasoort komen ze bijzonder goed tot hun recht.

INGREDIENTEN

Maaltijdsalade voor 3 - 4 personen, 250 gram kleine Italiaanse pastasoort, zoals mezze penne rigate (Grand'Italia), (zee)zout, 1 eetlepel olijfolie, 250 gram gepelde Hollandse garnalen, 100 gram waterkers, 1/2 komkommer, 2 bosuitjes, met veel fris groen, gesnipperd, 3 grote rijpe Italiaanse tomaten, ontveld, vruchtvlees in blokjes gesneden, 5 eetl. mayonaise, bijvoorkeur bereid met olijfolie, 2 eetl. tomatenketchup, 1 1/2 eetl. fijngesneden verse dille eventueel enkele toeven verse dille

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-09-2003
  • Italiaans
  •  10-20 min.

Authentiek country style turks eten, hemelse courgette koekjes.

INGREDIENTEN

Courgette (kleine want deze hebben minder pitten), 50 gram feta kaas (niet de zachte romige versie), handje verse dille, 2 eieren, half kopje meel, peper en zout naar smaak.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-07-2005
  • Turks Bijgerecht
  •  10-20 min.

Energie 650 kcal- Eiwit 30 g- Vet 32 g- Koolhydraten 61 g (per eenpersoonsportie)

INGREDIENTEN

300 g runderriblappen, 300 ml rode wijn (bijv. Montepulciano dAbruzzo), 3 tenen knoflook, fijngesneden, 2 tl gedroogde salie, 2 tl gedroogde rozemarijn, 3 uien, gesnipperd, 4 el olijfolie, 1 pakje pancetta (Italiaanse bacon, 90 g), 500 g winterpeen, in kleine blokjes, 3 stengels bleekselderij, in plakjes, 200 ml runderbouillon (van tablet), 300 g pasta mezze rigatoni (zak 500 g),

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-01-2011
  •  
  •  > 120 min.

Souvlakia, een typisch Grieks gerecht. Het geheime ingredient is vers citroensap

INGREDIENTEN

3 el olijfolie * 3 el citroensap * 2 tl gedroogde tijm * 2 geperste teentjes knoflook * zwarte peper * 1 kg mager lamsvlees in stukjes van 2,5 cm * ongeveer 14 laurierblaadjes * partjes citroen

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-01-2005
  • Grieks
  •  10-20 min.

Een mezze of voorgerecht geinspireerd op Griekenland.

INGREDIENTEN

4 zachtgele/groene puntpaprika's, 400gr feta kaas, 1 fijngesnipperde(rode)ui, peper uit de mole, wat oregano, olijfolie

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-07-2002
  • Grieks Voorgerecht
  •  20-30 min.

Bereid deze salade liefst 24 uur voor u hem wilt serveren, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

INGREDIENTEN

1 theelepel(zee)zout3 tenen knoflook, uitgeperstsnufje chilipoeder1/2 theelepel paprikapoeder1 theelepel gemalen komijnsap van 3 citroenen6 eetlepels olijfolie400 gr zwarte en groene olijven, ontpit4 eetlepels fijngesneden peterselie

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-10-2000
  • Arabisch
  •  10-20 min.

Gegrilde garnalen
Methode Montignac: Vetmaaltijd fase 1

INGREDIENTEN

, , 500 gr scampi?s (of gamba?s), 100 gr feta, 1 grote ui, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 soeplepel gehakte, verse, peterselie, ? brik gezeefde tomaten (of iets meer), 2 dl droge witte wijn, olijfolie, mespuntje tijm, zwarte peper, zout, , , , , , , , , , , , ,

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-04-2001
  • Grieks Voorgerecht
  •  30-60 min.

Een snackje of voorgerecht of als onderdeel van Mezze

INGREDIENTEN

3 uien,2 eetl.(arachide)olie,250gr.rundergehakt,zout,peper,1 theel.pikante saus,12 verse druivebladeren,1 ei,1 dl. (arachide)olie.,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-12-1999
  • Arabisch Voorgerecht
  •  10-20 min.

Sigaarkoekjes gevuld met geitenkaas- als voorafje; Borek is een algemene benaming voor gevulde hapjes van filodeeg, gefrituurd in olie (kunnen sigaartjes zijn maar ook driehoekjes, flapjes of pakketjes.De vulling kan ook verschillen vb. gehakt en uien) - mezze- wordt vaak als voorgerecht gekozen terwijl het eigenlijk een hapje bij een glas wijn en een gezellige babbel bedoeld is.

INGREDIENTEN

3 grote vellen filodeeg; 200 g verse geitenkaas; 1 ei; 2 eetlepels gehakte gladde peterselie; (olijf)olie om te frituren

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-04-2003
  • Turks
  •  20-30 min.

Puree van geroosterde aubergine, knoflook en Turkse yoghurt

INGREDIENTEN

1 of 2 aubergines, Tukse of Griekse yoghurt (van die dikke), Knoflook naar smaak, Zout en peper,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-03-2012
  •  
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 gesnipperde ui, , 2 eetlepel olie, , 400 gram in blokjes gesneden lamsbout, , 4 deciliter kruidenbouillon, , 2 theelepels vloeibare honing, , 1 lepel kaneel, , 1001 kruidenmix oosters markt, , 8 ontpitte, in reepjes gesneden gedroogde pruimen, , 2 lente-uitjes in ringen, , 2 eidooiers, , 1 peper, , 1 deciliters slagroom, , zout en peper naar eigen smaak, , evt munt

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-03-2012
  • Arabisch
  •  30-60 min.

Turkse gehaktballetjes

INGREDIENTEN

500 gram runder gehakt, sap van 1 citroen, ong 1 1/2 eetlepel gedroogde munt, peper en zout, scheutje melk, 4 teentjes knoflook, Klein beetje Turkse gehaktkruiden, paneermeel, 3 theelepels gemalen koriander

  •  Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-07-2000
  • Mediterraan Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Frisse salade met een pittige bite!

INGREDIENTEN

• 1 bakje Maza Falafel Hot ′n Spicy, • 1 bakje Maza Hoemoes, • 1 bakje Maza Balkan, • 1 zakje gemengde Sla, • 3 tomaatjes, • 1/3 komkommer, • 1 bosui, • 1 rode paprika, • Stukje fetakaas, • Scheutje balsamico azijn, • Vers gemalen peper en een snufje zout, • Scheutje olijfolie, • Turks brood

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-09-2012
  •  
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

3 vellen filobladerdeeg (diepvries, pak a 225 g), 200 g feta (kaas), 10 g verse peterselie, 10 g verse dille, 1 ei, klein, olie om te frituren

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-01-2010
  • Turks
  •  20-30 min.

Griekse gehaktballetjes, compleet recept met variaties. Mezze of hoofdgerecht.

INGREDIENTEN

500 g. gehakt (naar keuze: varkens, half om half, rund of lam); 2 middelgrote uien; 1 eetl. fijnegehakte peterselie; 1 ei ; 2 sneetjes witbrood zonder korst, gedroogde of verse munt, oregano, zout, peper, olijfolie, bloem, eventueel: kaneelpoeder, komijnpoeder, metaxa, geraspte citroenschil

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-02-2007
  • Grieks
  •  20-30 min.

Worstjes met ouzo.
Methode Montignac : vetmaaltijd fase 1

INGREDIENTEN

, 500 gr dunne worstjes, 1 teentje knoflook, zwarte peper, olijfolie, 2 theelepels gedroogde oregano, 1dl ouzo, cayennepeper, 1 sinaasappel, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-04-2001
  • Grieks
  •  20-30 min.


INGREDIENTEN

1/2 komkommer- 2 teentjes knoflook - 150 gr dikke Griekse yoghurt, - 1/2 el olijfolie - 1 el kruidenazijn - 1 el zout

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-01-2001
  • Grieks
  •  0-10 min.

Cypriotische "gehakt worst" voor op de barbeque

INGREDIENTEN

500 gr. varkensgehakt, 500 gr. lamsgehakt, 1 fijngesneden grote ui, 0,5 kopje fijngesneden peterselie, 1 fijngemalen kruidnagel, 1 theelepel kaneel, 0,5 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel oregano, 1,5 eetlepel munt, zout, gemalen peper, panna (=varkensnet=buikvlies van varken), warm water met een scheutje azijn

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-06-2003
  • Grieks
  •  30-60 min.

Een Eggah lijkt op een Spaanse Tortilla.
Hij kan gevuld worden met groenten, kruiden, noten en specerijen, maar ook met vlees of vis; expermenteer zelf eens.

INGREDIENTEN

2 eetlepels boter3 grote preien, in smalle ringen2 grote courgettes, in dunne schijfjes

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-10-2000
  • Arabisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

* 3 vellen fillobladerdeeg (diepvries pak a 225 g), * 200 g feta (kaas), * 10 g verse peterselie, * 10 g verse dille, * 1 ei (S), * olie om te frituren,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-08-2009
  • Turks
  •  0-10 min.

Bevat per eenpersoonsportie:
40 kCal/eiwit 3 gr/vet 3 gr/koolhydraten 1 gr

INGREDIENTEN

*3 vellen fillobladerdeeg (diepvries pak a 225 gr) *200 gr feta *10 gr verse peterselie *10 gr verse dille *1 ei *olie om te frituren, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-07-2006
  • Grieks
  •  30-60 min.

Tunesische pasteitjes, voorgerecht voor 6 personen

INGREDIENTEN

Pindaolie, 1 flinke ui, fijngehakt, 175 gram tonijn uit blik, uitgelekt en fijngeprakt, een klein bosje peterselie, het sap van 1/2 - 1 citroen, grof zeezout, gemalen, versgemalen zwarte peper, een snuf cayennepeper, 6 velletjes filadeeg, 6 eieren,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-01-2003
  • Mediterraan Voorgerecht
  •  10-20 min.

Heerlijke dip op basis van Aubergines

INGREDIENTEN

Voor ca 250 ml., Grote Aubergine (ca 500 gr), 1 1/2 tl versgeperste citroensap, 1 1/2 el olijfolie, 2 el tahinpasta (een soort "pindakaas" maar dan van sesamzaadjes?. bij de natuurvoedingszaak of op de 'buitenlandse' afdeling van de albert heijn), 2 tenen knoflook (geperst), 1/2 tl gemalen komijn, mespunt zout, mespunt peper, 7 gr versgehakte bladpeterselie,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-12-2000
  • Mediterraan
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies