Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

38 mezze recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Kruidig gemarineerde geitenkaas

INGREDIENTEN

Ca 200 gr fetakaas, 1 theel. zwarte peprkorrels, 2 teentjes knoflook, 1 rode peper, 2 takjes oregano, 5 gr. verse koreander, 1 citroen, 150 gr zwarte olijven zonder pit, 2 dl olijfolie.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Grieks
  •  0-10 min.

Hummus (vegetarisch borrelhapje)

INGREDIENTEN

5 eetl. sesamzaad, 2 teentjes knoflook, 1 blikje kikkererwten, 1 eetl. (liefst griekse) yoghurt, 2 eetl. olijfolie, 3 eetl. citroensap, zout, versgemalen peper, mespunt suiker, cayennepeper, paprikapoeder, 2 eetl. fijngehakte peterselie.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Grieks
  •  0-10 min.

Met geitenkaas en notenmix (vegetarisch)

INGREDIENTEN

2 eetl. hazelnoten, 2 eetl. sesamzaad, 4 voorgebakken schoarmabroodjes, 150 gr verse geitenkaas in 2 plakken, 2 theel. vloeibare honing, 1 theel. gemalen koriander(ketoembar), 1 theel. gedroogde munt, zout.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Grieks
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

Aubergine

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-06-2005
  • Turks Voorgerecht
  •  20-30 min.

Mezze zijn kleine hapjes die in het hele MIdden-Oosten worden gegeten,of het nu bij een glaasje limonade,muntthee of anijslikeur is. Een simpele samenstelling kan bestaan uit schaaltjes olijven,zonnebloempitten,gevulde druivenbladeren, stukjes vis of een minispiesje met vlees.

INGREDIENTEN

Naar keuze

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-12-1999
  • Arabisch Voorgerecht
  •  0-10 min.

Mezze

INGREDIENTEN

200 gram fijne bulgur (couscous), 2 sjalotjes, 2 rode uien, 1 bosje peterselie, 1 bosje munt, olijfolie, sap van 1 halve citroen, 3 vleestomaten, ontveld, 2 groene paprika`s, 1 komkommer, Romaanse sla, Zeezout, Versgemalen zwarte peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Arabisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Mezze

INGREDIENTEN

4 eetlepels sesamzaadjes, 4 deciliter olijfolie, 1 teentje knoflook, bosje peterselie, 250 gram gare kikkererwten, sap van een citroen, zout, cayennepeper, 2 eetlepels komijn, theelepel paprikapoeder

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Arabisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Mezze

INGREDIENTEN

2 kopjes fijne burgul (couscous), 500 gram lamsgehakt, 1 middelgrote (rode) ui, gesnipperd, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen piment, 1 theelepel kaneel, snufje chilipoeder, glas water, , Vulling, 200 gram lams- of rundergehakt, 1 eetlepel olijfolie, 1 middelgrote uit, gesnipperd, 1 eetlepel pijnboompitjes, 1 theelepel gemalen piment, Zout en versgemalen peper

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Arabisch Bijgerecht
  •  60-120 min.

Mezze

INGREDIENTEN

1 komkommer, 4 tomaten, 2 lente-uitjes, 4 takjes koriander, 2 teentjes knoflook, 5 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap, theelepel munt, zout, versgemalen peper, 2 pitabroodjes

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Arabisch Bijgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

Zie bereiding

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-06-1999
  • Grieks
  •  30-60 min.
  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-07-2012
  • Grieks
  •  60-120 min.

Haloumi met oregano en meloen

INGREDIENTEN

2 1/2 eetl. olijfolie, 150 gr haloumi(kaas), 2 schoarmabroodjes, 2 takjes oregano, paprikapoeder, 1/2 limoen.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Grieks
  •  0-10 min.

Mezze

INGREDIENTEN

10 eieren, bosje peterselie, 50 gram witte, Turkse schapenkaas, paprikapoeder, olijfolie voor het bakken

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  • Turks
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

150-200 gram gedopte tuinbonen, 2 trostomaten, 1 of 2 teentje(s) knoflook, 0,5 theelepel dille, 75 gram geitenfeta, peper en zout, olijfolie

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-08-2012
  • Mediterraan Voorgerecht
  •  20-30 min.

Een heerlijk smeerseltje uit de Grieks-Turkse keuken. Is minsten een week houdbaar in de koelkast. Lekker op toast of brood.

INGREDIENTEN

1 rode paprika - olijfolie om te fruiten - chili-of cayennepeper - 300 gram feta kaas

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-04-2003
  • Grieks
  •  10-20 min.

Een heerlijk zoetige dip voor brood. Klaar in een handomdraai.

INGREDIENTEN

2 wortels (bospeen), 100-200 ml turkse yoghurt, 0,5 theelepel komijnpoeder, 1 teen knoflook, peper en zout, 0,5 theelepel gedroogde peper vlokken (pul biberi), peper en zout, olijfolie

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-08-2012
  • Turks Voorgerecht
  •  0-10 min.

Een lekker vegetarisch recept !

INGREDIENTEN

1 teentje knoflook, 80 g sjalotten, 400 g broccoli, zout, 25 g gedroogde tomaten, een convenant rucola, 50 g Parmezaanse kaas, 320 g mezze penne rigate, 3 El olijfolie, 2 el amandelen, peper, 100 g ricotta, nootmuskaat

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-07-2011
  •  
  •  30-60 min.

Hollandse garnalen verwerken in een Italiaanse pastasalade zal voor veel Italianen een openbaring zijn. De Hollandse garnalen zijn onbetwist de lekkerste garnalen die er zijn en juist in een salade met een kleine pastasoort komen ze bijzonder goed tot hun recht.

INGREDIENTEN

Maaltijdsalade voor 3 - 4 personen, 250 gram kleine Italiaanse pastasoort, zoals mezze penne rigate (Grand'Italia), (zee)zout, 1 eetlepel olijfolie, 250 gram gepelde Hollandse garnalen, 100 gram waterkers, 1/2 komkommer, 2 bosuitjes, met veel fris groen, gesnipperd, 3 grote rijpe Italiaanse tomaten, ontveld, vruchtvlees in blokjes gesneden, 5 eetl. mayonaise, bijvoorkeur bereid met olijfolie, 2 eetl. tomatenketchup, 1 1/2 eetl. fijngesneden verse dille eventueel enkele toeven verse dille

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-09-2003
  • Italiaans
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Gerechtjes voor de mezze tafel. Mezze is een specialiteit uit het Midden Oosten, vergelijk het met de tapas uit Andalusie of de mezethes uit Griekenland

INGREDIENTEN

Ingredienten Hummus:, 150 g gedroogde kikkererwten, (of 300 g uit blik), 1 dl Tahina (sesampasta), 3 tenen look, sap van 1 Citroen, 5 eetl. olijfolie, 1 tl komijn, VOOR DE GARNERING, fijngehakte peterselie, paar gekookte kikkererwten, cayennepeper, 1/2 tl zout, , ingredienten Rijstballetjes met garnalen:, 250 g gepelde grijze garnalen, 150 g gebroken rijst1 ui, paar takjes dille, peper en zout, , ingredienten Courgettekoeken:, 400 g courgette, 150 g geitenkaas of feta, 2 bosuitjes, 1 bosje bladpeterselie, 70 g bloem, 1 tl.. bakpoeder, 2 eieren, zout en peper, , ingredienten Marokkaanse aardappelkoeken:, 750 g stevige aardappelen, 3 eieren, 1 ui, 1/2 bosje koriander, 1/2 bosje peterselie, teentje knoflook, mespunt komijn, mespunt saffraan, peper en zout, bloem, neutrale olijfolie, , ingredienten Marokkaanse gazpachosalade, 2 komkommers, 5 tomaten, 1/2 bosje koriander, 1 citroen, 1 eetl. tijm, 1/2 koffiel. zout, 1/2 koffiel. witte peper, 3 eetl. sojaolie of andere neutrale olie, , ingredienten Berberse Aardappelsalade:, 700 g bloemige aardappelen, 1 rode ui, 200 ml olijfolie, 1 1/2 tl.. komijn, witte peper en zout, , ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-08-2009
  • Arabisch
  •  30-60 min.

Energie 650 kcal- Eiwit 30 g- Vet 32 g- Koolhydraten 61 g (per eenpersoonsportie)

INGREDIENTEN

300 g runderriblappen, 300 ml rode wijn (bijv. Montepulciano dAbruzzo), 3 tenen knoflook, fijngesneden, 2 tl gedroogde salie, 2 tl gedroogde rozemarijn, 3 uien, gesnipperd, 4 el olijfolie, 1 pakje pancetta (Italiaanse bacon, 90 g), 500 g winterpeen, in kleine blokjes, 3 stengels bleekselderij, in plakjes, 200 ml runderbouillon (van tablet), 300 g pasta mezze rigatoni (zak 500 g),

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-01-2011
  •  
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Gerechtje voor mezze tafel. Zie ook deel 1

INGREDIENTEN

Ingredienten Marokaanse Aubergine Puree, 1 kg mooie aubergines, 3 tomaten, 3 tenen knoflook, 1/2 bosje bladpeterselie, 1/2 bosje koriander, 1 tl. komijn, 1/4 tl. pili-pili ( poeder van gedroogde rode pepertjes), 5 eetl. olijfolie, Zout, , ingredienten Libanese hummus, met rul gebakken lamsgehakt:, 300 g hummus (zie recept duizend en 1 hapjes deel 1), 250 g lamsgehakt, 1 teentje look, 1/2 koffiel. gemalen kruidnagel, 1 eetl. olijfolie, peper en zout, paprikapoeder, , ingredienten Yoghurtdip met munt uit het Midden-Oosten:, 1/2 I yoghurt, 1 komkommer, 2 tenen knoflook, 1 bosje munt, enkel de blaadjes, paar takes dille, zout en peper, , ingredienten Marokkaanse salsasalade:, 500 g grote zoete tomaten, 1 rode ui, 1 bosje koriander, sap van een 1/2 Citroen, scheutje azijn, scheutje neutrale olijfolie, 1 groen chilipepertje, zout, olijfolie, , Ingredienten Gepofte zoete aardappel:, 4 zoete aardappelen, 120 g knoflook/peterselieboter, , , ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-08-2009
  •  
  •  30-60 min.

Weer een gerechtje wat als onderdeel van Mezze kan dienen.Een saus waarin je met een stukje (Turks)brood kan dippen.

INGREDIENTEN

L blik kikkererwten,2 teentjes knoflook,2 eetl.yoghurt,11/2theel. komijn,2 eetl.citroensap,4eetl.olijolie,paprikapoeder.

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-12-1999
  • Arabisch Voorgerecht
  •  0-10 min.

Bereid deze salade liefst 24 uur voor u hem wilt serveren, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

INGREDIENTEN

1 theelepel(zee)zout3 tenen knoflook, uitgeperstsnufje chilipoeder1/2 theelepel paprikapoeder1 theelepel gemalen komijnsap van 3 citroenen6 eetlepels olijfolie400 gr zwarte en groene olijven, ontpit4 eetlepels fijngesneden peterselie

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-10-2000
  • Arabisch
  •  10-20 min.

Een mezze, borrelhapje uit het Midden Oosten.

INGREDIENTEN

500 gram wortels, goed gaargekookt, 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap, 1 teentje knoflook, geperst, 1 theelepel gemalen komijn (djinten), Zout en cayennepeper of harissa, 3 eetlepels zwarte olijven, 50 gram pittige feta

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-12-2004
  • Arabisch
  •  0-10 min.

Zo maakt mijn vriendin Penelope uit Korinthe haar tzaziki. Eet hem als mezze met lekker knapperig brood.

INGREDIENTEN

2 komkommmers, 5 - 8 knoflooktenen, 300 gram dikke griekse yoghurt, 1 eetl azijn, 2 eetl olijf olie, sap van een halve citroen, 1,5 eetl vgerse peterselie, 1 theel verse dille, 1 hteel suiker, zout en peper vers uit de molen,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-08-2002
  • Grieks
  •  30-60 min.

Een heerlijke combinatie van de zoutige en scherpe van de feta en het pit van de chilipeper. Heerlijk om rauwkost of (plat)brood in te dippen en samen met wat andere kleine gerechtjes te serveren als mezze. Is ook erg lekker bij gegrilde vleesgerechten.

INGREDIENTEN

- 1 rode paprika, geroosterd, - 100 gram feta, - 2 el Griekse yoghurt, - 1 tl citroensap, - 1 tl oregano, - 1 rode chilipeper, - 1 el olijfolie, - peper en zout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-09-2016
  • Grieks
  •  10-20 min.

Sigaarkoekjes gevuld met geitenkaas- als voorafje; Borek is een algemene benaming voor gevulde hapjes van filodeeg, gefrituurd in olie (kunnen sigaartjes zijn maar ook driehoekjes, flapjes of pakketjes.De vulling kan ook verschillen vb. gehakt en uien) - mezze- wordt vaak als voorgerecht gekozen terwijl het eigenlijk een hapje bij een glas wijn en een gezellige babbel bedoeld is.

INGREDIENTEN

3 grote vellen filodeeg; 200 g verse geitenkaas; 1 ei; 2 eetlepels gehakte gladde peterselie; (olijf)olie om te frituren

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-04-2003
  • Turks
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

3 vellen filobladerdeeg (diepvries, pak a 225 g), 200 g feta (kaas), 10 g verse peterselie, 10 g verse dille, 1 ei, klein, olie om te frituren

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-01-2010
  • Turks
  •  20-30 min.

Griekse mezze

INGREDIENTEN

12 verse druivenbladeren (verse geven de beste smaak, maar ingemaakte kan ook), 2 el olijfolie, 1 kleine ui, gehakt, 2 el pijnboompitten, 1 teentje knoflook, geperst, 115 gr gekookte, langkorrelige rijst, 2 tomaten, ontveld, zonder zaadjes, fijngehakt, 1 el vers gehakte munt, 1 citroen, in schijfjes, 1,5 dl droge witte wijn, 2 dl groentebouillon, zout en versgemalen zwarte peper, partjes citroen en verse munt, voor garnering, , ,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op31-10-2009
  • Grieks
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Frisse salade met een pittige bite!

INGREDIENTEN

1 bakje Maza Falafel Hot ′n Spicy, 1 bakje Maza Hoemoes, 1 bakje Maza Balkan, 1 zakje gemengde Sla, 3 tomaatjes, 1/3 komkommer, 1 bosui, 1 rode paprika, Stukje fetakaas, Scheutje balsamico azijn, Vers gemalen peper en een snufje zout, Scheutje olijfolie, Turks brood

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-09-2012
  •  
  •  10-20 min.

Deze mediterrane koolsalade is heerlijk bij de barbecue of als mezze!

INGREDIENTEN

500 gr rodekool, heel fijn gesneden, 4 el tahin (sesampasta), 2 el olijfolie, 4 el citroensap, 2 el creme fraiche, 3 el water, zout en peper, , om te garneren:, handje verse korianderblaadjes, handje geroosterde pijnboompitten

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-07-2014
  • Mediterraan
  •  10-20 min.

Een Eggah lijkt op een Spaanse Tortilla.Hij kan gevuld worden met groenten, kruiden, noten en specerijen, maar ook met vlees of vis; expermenteer zelf eens.

INGREDIENTEN

2 eetlepels boter3 grote preien, in smalle ringen2 grote courgettes, in dunne schijfjes

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-10-2000
  • Arabisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

* 3 vellen fillobladerdeeg (diepvries pak a 225 g), * 200 g feta (kaas), * 10 g verse peterselie, * 10 g verse dille, * 1 ei (S), * olie om te frituren,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-08-2009
  • Turks
  •  0-10 min.

Tunesische pasteitjes, voorgerecht voor 6 personen

INGREDIENTEN

Pindaolie, 1 flinke ui, fijngehakt, 175 gram tonijn uit blik, uitgelekt en fijngeprakt, een klein bosje peterselie, het sap van 1/2 - 1 citroen, grof zeezout, gemalen, versgemalen zwarte peper, een snuf cayennepeper, 6 velletjes filadeeg, 6 eieren,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-01-2003
  • Mediterraan Voorgerecht
  •  10-20 min.

GEVULDE AARDAPPELBALLEN

INGREDIENTEN

6 middelgrote aardappelen250 gr, lams- of rundergehakt1 grote ui1 grote of 2 kleine tomaten3 krappe eetlepels boter2 eieren2 teentjes knoflookzoutversgemalen peperolijfolie om in te frituren

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-09-2000
  • Turks Bijgerecht
  •  30-60 min.

Libanees bijgerecht naar persoonlijke smaak, behorend bij de Mezze.

INGREDIENTEN

4 lapjes bladerdeeg, sesamzaad, 4 handjes spinazie, peper en zout naar smaak, een stukje feta, half gesnipperd uitje

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-03-2014
  • Arabisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Sarma is de Turkse variant van dolma.

INGREDIENTEN

250 g ingelegde wijnbladeren, 150 g bulgur, 1 gesnipperde ui, Olijfolie, 2 el Turkse rodepaprikapasta, 1 tl granaatappelmelasse, 2 el fijngehakte peterselie, Volle Turkse of Griekse yoghurt, voor erbij

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-09-2016
  • Turks
  •  30-60 min.
  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-03-2011
  •  
  •  0-10 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top