1. Home
  2. Recepten
  3. Madeleine

Madeleine recepten (23) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Canape Madeleine

INGREDIENTEN

24 aspergepunten 15 gr zout casinobrood 100 gr kippenlevers madera 50 gr boter 2 sjalotjes 1 takje tijm 1 laurierblaadje dragonblaadjes witte peper uit de molen zout

Voorbereiding

Begin met de kippenlevertjes schoon te maken (afspoelen onder de koude kraan, losse vliesjes en peesjes verwijderen). Droog ze met een schone theedoek of wat keukenpapier en snij ze in stukjes. Enkele uren marineren in madera. Die marineertijd kan uitstekend benut worden om de asperges te bereiden. Voor de canape Madeleine zijn alleen de punten nodig (ongeveer 4 centimeter lang) en omdat ze zo delicaat zijn, worden ze apart gekookt. De stukken die overblijven kunnen dienen voor een soep, een salade of een aspergepuree. Schil en gaar de stengels volgens het basisrecept. Terwijl de asperges staan te garen kunnen de levertjes afgewerkt worden.

Bereidingswijze

Leg de boter op een schoteltje om ze op kamertemperatuur te laten komen. Maak de sjalotjes schoon en hak ze fijn. Fruit ze glazig. Haal de stukjes lever uit de madera en dep ze droog met een schone theedoek of wat keukenpapier. Sauteer ze (bakken op een laag vuur onder voortdurend roeren) samen met het takje tijm en het laurierblaadje enkele minuten. Giet er een beetje madera bij en schraap het aanbaksel van de bodem van de pan. Vis er het takje tijm en het laurierblaadje uit en wrijf de blokjes lever met een houten lepel door een fijne zeef. Giet ook het braadvocht door de zeef. Roer de boter smeuig en roer er de gepureerde kippenlevers door. Breng de massa op smaak met versgemalen peper en zout. Haal de asperges uit het kooknat, laat ze even uitlekken en pureer ze.

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-09-2002
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Kleine Madeleine

Lekker zelfgemaakte madeleinekoekjes!

INGREDIENTEN

150gr boter 1 pakje vanillesuiker 150 gr bloemsuiker geraspte citroenschil(een beetje) 150 gr zelfrijzende bloem 3 eieren

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-01-2007
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Pain de Madeleine met sardientjesboter

INGREDIENTEN

1/2 zakje peterselie(a 30 g), 2 eetlepels kappertjes, 1 citroen, 1 rode ui, 75 g zwarte olijven zonder pit, 2 blikjes sardines in olie(120 g Deepblue), 50 g zachte roomboter, zout, peper, 4 extra dikke sneden Pain de Madeleine, 1/2 zakje veldsla(a 75 g).

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-11-2002
  •  
  •  20-30 min.

Pain de Madeleine met sardientjesboter

INGREDIENTEN

1/2 zakje verse peterselie (a 30 g), ? 2 eetlepels kappertjes (potje), ? 1 citroen, ? 1 rode ui, ? 75 g zwarte olijven zonder pit, ? 2 blikjes sardines in olie (a 120 g), ? 50 g zachte roomboter, ? zout en versgemalen peper, ? 4 sneden Pain Madeleine (maisbrood extra dik), ? 1/2 zakje veldsla (a 75 g),

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-01-2003
  • Frans
  •  30-60 min.

Pain de Madeleine met sardientjesboter

INGREDIENTEN

1/2 zakje verse peterselie (a 30 g), ? 2 eetlepels kappertjes (potje), ? 1 citroen, ? 1 rode ui, ? 75 g zwarte olijven zonder pit, ? 2 blikjes sardines in olie (a 120 g), ? 50 g zachte roomboter, ? zout en versgemalen peper, ? 4 sneden Pain Madeleine (maisbrood extra dik), ? 1/2 zakje veldsla (a 75 g),

  • Frans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-10-2002
  • Frans
  •  20-30 min.

Shozu Iri Madeleine

Rode bonen in madeleine-cakejes. In het oorspronkelijke recept worden de rode bonen in hun geheel door het beslag gemengd. Zelf leek het me lekkerder de cakejes te vullen met zoete rode-bonenpuree. Vegetarisch, voor ongeveer 8 cakejes

INGREDIENTEN

2 eieren, 75 gr suiker, 75 gr zachte margarine, 175 gr tarwebloem, 1 theel bakpoeder, 3 eetl (soja)melk, plantaardige olie om in te vetten, 8 theel azukibonenpuree,

  • Aziatisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-11-1999
  • Aziatisch
  •  30-60 min.

Madeleine , abrikozenkoekjes uit Frankrijk

INGREDIENTEN

75 gr suiker, 85 gr bloem, 2 eieren, vanillestokje, 85 gr boter, abrikozenmoes, vruchtenglazuur.

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-07-2001
  • Frans
  •  30-60 min.

Maistoast Met Peer En Rauwe Ham

Een feestelijke amuse

INGREDIENTEN

* 4 sneetjes Pain Madeleine, * mayonaise, * eikenbladsla, * rauwe ham, * peer, * citroensap, * peper

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-10-2000
  •  
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Paasbrunch: Ei gebakken in brood

Dit is ook een hele leuke klassieker voor je paasbrunch straks. Iedereen weet hoe een gebakken ei of een omelet op brood smaakt. Presenteer dat gebakken ei nu eens in je brood want dat vindt iedereen leuk. Met Pasen gaat het allemaal om de presentatie van het ei en de kinderen vinden het prachtig. Enige wat je nodig hebt is een snee vers brood, een ei en een uitsteekring (zie foto's).

INGREDIENTEN

4 sneetjes vers mais wit (Pain de Madeleine), 4 eieren M of L, Snufje zeezout, Snufje versgemalen zwarte peper, Klein beetje roomboter, Romatomaten ter garnering,

  • Europees
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-03-2015
  • Europees
  •  0-10 min.

Madeleines

INGREDIENTEN

120 gr bloem, 1 theelepel bakpoeder, 135 gr suiker, 4 eieren, geraspte schil van 1 citroen, 125 gr gesmolten boter, extra nodig: madeleine koekjesvorm, ingevet en met bloem, bestoven

  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-12-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

Eieren met zachte kerriesaus

Lekker met geroosterd stokbrood

INGREDIENTEN

2 bosuitjes, 1 eetlepel kerriepoeder, olie, 1 1/2 eetlepel bloem, 2 dl groentebouillon (van tablet), 2 eetlepels gembersiroop, 2 eetlepels zure room, 1 eetlepel fijngehakte munt, 2 hardgekookte eieren, verse munt, Pain de Madeleine.,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-03-2002
  •  
  •  0-10 min.

Madeleines

INGREDIENTEN

120 gr bloem, 1 theelepel bakpoeder, 135 gr suiker, 4 eieren, geraspte schil van 1 citroen, 125 gr gesmolten boter, extra nodig: madeleine koekjesvorm, ingevet en met bloem, bestoven,

  • Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-02-2000
  • Nagerecht
  •  20-30 min.

Sandwich rosbief met mierikswortelkaas

.

INGREDIENTEN

4 sneetjes bruinbrood, Pain de Boulogne, 4 sneetjes brood, Pain de Madeleine, 125 gram verse roomkaas, met mierikswortel, 4 blaadjes lollo rosso, 8 plakjes rosbief (150 g), 1 snackkomkommer, of 1/2 komkommer, in dunne plakjes

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-04-2019
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Maistoast Met Peer En Rauwe Ham

INGREDIENTEN

Ontkorst en rooster 4 sneetjes Pain Madeleine en halveer ze., Besmeer ze dun met mayonaise en beleg ze met eikenbladsla, een plakje rauwe ham en een schijfje peer., Bedruppel met citroensap en bestrooi met wat peper.

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-12-1999
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Op de huid gebakken roodbaarsfilet met gepofte paprika

INGREDIENTEN

6 rode paprika's, ? 1 eetlepel knoflookpuree (potje), ? zout, ? (versgemalen) peper, ? 1 1/2 dl olijfolie (extra vierge), ? 4 sneetjes Pain Madeleine (maisbrood), ? 4 roodbaarsfilets (a ca. 125 g), ? 2 eetlepels bloem, ? 2 zakken panklare spinazie (a 300 g),

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-02-2003
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Madeleines, heerlijke kleine cakejes.

Dit is een recept van Karin Luiten ik heb de tekst wat aangepast. Deze leuke cakejes smaken echt verrukkelijk. Ik heb al heel lang een uitgesleten Madeleine vorm in huis. Die vorm is van mijn vader geweest maar gek genoeg ben ik er eigenlijk nooit toegekomen om zelf deze lekkere cakejes te bakken. In dit recept zitten 4 bolletjes stemgember verwerkt maar de gembersmaak is zo subtiel dat ik denk dat zelfs gember haters ze lekker zullen vinden. De gemberbolletjes worden door een knoflookpers geknepen dus ze werden super fijn geknepen. Heb je geen Madeleine vorm neem dan neem je gewoon een cupcakevorm (ook leuk) en vul hem dan tot ongeveer de helft. Ik had de (hartjes) vormpjes tot driekwart gevuld maar vond ze een beetje te dik. Madeleines komen uit Frankrijk maar dit vind ik niet een echt Frans recept, meer een gewone (lekkere) Nederlandse versie. Het is voor ongeveer 12- 14 stuks (hangt van je vormpjes af). Mijn vorm is voor 9 Madeleines, ik hield wat over dus de rest in enkele hartjes vormpjes gedaan dat stond nog leuk ook. Misschien een idee voor de volgende Valentijnsdag? Ik kan geen fotos plaatsen helaas, zodra dat weer mogelijk is zal ik ze plaatsen.

INGREDIENTEN

- 100 g cakemeel, - (Geen cakemeel? Neem dan 100 g zelfrijzend bakmeel plus 1 theelepel bakpoeder), - 100 g boter, - 100 g suiker, - 2 eieren, - 4 bolletjes stemgember (uit een pot), - Snufje zout

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-02-2014
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Groene salade met pistachedressing

INGREDIENTEN

2 sneetjes Pain Madeleine, maisbrood oudbakken -, 7 eetlepels olijfolie -, 125 gram pistachenoten -, 1 sjalot, gesnipperd -, 1 teentje knoflook, geperst -, 1 limoen, uitgeperst -, 1 theelepel Dijonmosterd -, 1 theelepel gedroogde tijm -, 1 zak friseesla a 200 gram -, 1 zak rucolasla a 75 gram, 1 bakje tuinkers, losgeknipt, ,

  • Vegetarisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-04-2003
  • Vegetarisch
  •  10-20 min.

Zalm-gember sandwiches

INGREDIENTEN

-

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-03-2002
  •  
  •  10-20 min.

KASTANJETAART a la JAN B

Madeleine uit de Ardeche.Een favoriet op verjaardagen. Teleurstelling alom indien afwezig.

INGREDIENTEN

4 eieren, 4 eetl. rum, 200 gr. suiker, zout, 200 gr. bloem en 2 eetl. bakpoeder, 200 gr. boter, blik gevanilleerde kastanjepuree (ca.400 gr.)

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-12-1999
  • Frans
  •  30-60 min.

Madeleines

INGREDIENTEN

100 gr.boter of margarine op kamer temperatuur., 100 gr.suiker., 2 eieren., 100 gr.bloem., 1/2 theel.bakpoeder., 2 eetl.abrikozenjam., 1 eetl.water., 50 gr.geraspte kokos.

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-07-2000
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Madeleines

~~Om de snoeplust van hun meester te bevredigen, trachtten de patissiers van Stanislas elkaars verbeelding te overtreffen. Zo ontstonden enkele welgekende desserts zoals de Ali-baba, de voorganger van de Baba au rum, een cakeje dat sterk gearomatiseerd is met saffraan en gedompeld wordt in vino de Málaga. Het Midden Oosten was toen in de mode en de Madeleine leek daarbij aan te sluiten. Van de hertogelijke keukens verplaatste de madeleine zich naar de salons van Versailles. De dochter van Stanislas, koningin van Frankrijk, Marie Leszczynska, serveerde deze lekkernijen aan haar gasten.Na de dood van Stanislas in 1766, ging een van zijn patissiers, die de geheimen van de madeleines met zich meenam, voor zijn eigen rekening werken in Commercy. Volgens sommigen ging het om Pantaléon Colombé, de  stamvader van een herbergiers-, bakkers- en slagersfamilie die het geheime recept aan elkaar overdroegen. €De familie Colombé staat hoog gerangschikt in de lijst van de beste fabrikanten ooit en ze hebben al lang, en terecht, een goede reputatie.€ vertelt Dumont

INGREDIENTEN

200 gr. boter. 4eetlepels melk., 3 eieren. 100 gr kristalsuiker., 200 gr bloem  8 gr bakpoeder., zest van een onbespoten citroen of sinaasappel, of eetlepel citroenrasp (oetker),  

  • Frans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-08-2014
  • Frans
  •  10-20 min.

Roze koeken

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-11-2012
  •  
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Winterse Madeleines

Lekkere madeleines. Niet moeilijk om te maken , zien er super uit als traktatie

INGREDIENTEN

, 200 g boter, 1 vanillestokje, 4/5 eieren eieren, 150 g suiker, 20 g bruine basterdsuiker, 5 g bakpoeder, 180 g bloem, 1 mespuntje zout, 1,5 eetlepel kaneel, 30 gr. blanke rozijnen, 30 gr. blauwe rozijnen, 30 gr. cranberrys, rum, Poedersuiker,

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-01-2016
  • Frans
  •  30-60 min.
Nieuwste madeleine recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top