1. Home
  2. Recepten
  3. Kreeft Thermidor

Kreeft thermidor recepten (13) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Kreeft Thermidor

"Homard Thermidor"Een klassieker uit de Franse keuken en een van de lievelingsgerechten in mijn gezin, kreeft eten zij allemaal graag, maar al dat peuzelwerk is wat anders, dus maak is hem maar zo. Bovendien kan je hem bijna helemaal van tevoren klaarmaken en moet je hem alleen maar op het laatste moment gratineren.

INGREDIENTEN

1 kreeft (vers of gekookt en in zout water diepgevroren) - 2 eetl. boter - 2 eetl. bloem - 1/4 L melk - 2 koffiel. scherpe mosterd - 1 scheutje room - 4 eetl. liefst versgeraspte emmentaler van een stukje - 1 ei - peper en zout

Voorbereiding

Ontdooi de kreeft, indien u diepvries gebruikt, door hem (in zijn verpakking) ? 1 uur in warm water te leggen. Snij de kreeft in de lengte middendoor. Dit gaat het gemakkelijkst door de punt van een stevig mes in het kruis op de rug te steken (dit is de zwakste plek in het pantser). Haal het mes eerst over naar de kop toe, vervolgens naar de staart. Verwijder de bruine draad die in de staart vertrekt en naar de borst van de kreeft toeloopt (de darm die zeer bitter smaakt). Haal het vlees uit het pantser en uit de scharen (breek deze voorzichtig open met een notenkraker). Indien de kreeft koraal bevat (kleine rode eitjes) haalt u het eruit en plet het voor de saus. Snij het kreeftenvlees in stukken.

Bereidingswijze

Maak een bechamelsaus: smelt de boter, roer er de bloem door en laat even bakken. Leng al roerend aan met de melk en laat indikken. Voeg er het koraal, de gehakte peterselie, de mosterd, de room, de eierdooier en de helft van de geraspte emmentaler aan toe. Schep een weinig saus in de lege pantserhelften en schik er de stukjes kreeftenvlees schuin naast elkaar in. Overgiet met de rest van de saus en bestrooi met de 2 overgebleven eetlepels geraspte emmentaler. Laat gratineren in de oven.

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-12-2000
  • Frans
  •  30-60 min.

Kreeft Thermidor

Gebakken kreeft met kaas-wijnsaus; niet goedkoop, maar als je echt indruk wilt maken...

INGREDIENTEN

2 verse kreeften, 25 ml olie, 1 middelgrote ui, 100 gram Parmezaanse kaas, 150 gram champignons, 2 eetl. broodkruimels, 2 eetl. boter, 200 ml bechamelsaus, 175 ml droge witte wijn, 185 ml ongeklopte slagroom, 10 ml droge sherry, 1 theel. mosterdpoeder, 1 mespuntje paprikapoeder, 1 mespuntje cayennepeper

  • Frans Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-02-1999
  • Frans Voorgerecht
  •  30-60 min.

Kreeft thermidor

Laat je inspireren door dit kreeft thermidor recept. Een fantastisch gerecht om met de feestdagen te serveren en helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Extra lekker door de toevoeging van verse groenten en Parmezaanse kaas. 

INGREDIENTEN

1 kg gekookte kreeften, 75 g boter, 250 g champignons, 2 stengels bleekselderij, 1 teen knoflook, 1 snufje zout, 1 snufje peper, 2 sjalotten, 300 ml visbouillon, 100 ml droge witte wijn, 125 ml slagroom, 1 el mosterd, 2 tl citroensap, 1 el peterselie, 75 g Parmezaanse kaas

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-12-2018
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kreeft Thermidor

Luxe gerecht, maar wel heerlijk.

INGREDIENTEN

2 kreeften van 900 gram - peterselie - dragon - 1 sjalot - 12 peperkorrels - laurier - 2 dl droge witte wijn - 3 dl melk - 1 dl slagroom - 1 eetlepel mosterd - 75 gram geraspte kaas - 40 gram bloem - 75 gram boter - 1 ui - 1 wortel - 2 dl azijn - 1 dl cognac - zout, peper - tijm

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-01-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kreeft Thermidor

Franse klassieker; niet goedkoop , maar 'feestelijk' lekker. Dit recept was voorheen 'een geheim recept' !!!!

INGREDIENTEN

-3 kreeften elk van 600 g, -6 liter visfumet om de kreeften te koken, VOOR DE VISFUMET:, -4 kg koppen, graten, vellen en afsnijdsels van tong, tarbot en wijting enz....., -6 liter water, -1 liter droge witte wijn, -60 g boter, -160 g preiwit (gesnipperd), -100 g ui (gesnipperd), -60 g selderij (fijn gehakt), -100 g peterseliestelen, -2 laurierbladen, -40 g zout, -1 dl bechamelsaus, -5 dl Bercy saus, VOOR DE BERCY SAUS:, -4 dl visveloute, -1 dl droge witte wijn, -1 dl visfumet, -1 th lepel fijngehakte sjalot, -70 g boter, -1 th lepel fijngehakte peterselie, , VOOR DE VISVELOUTE:, -4 dl visfumet, -20 g bloem en 20 g boter, -5 g Engelse mosterdpoeder, , OM TE GRATINEREN:, -geraspte Parmezaanse kaas

  • Frans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-08-2004
  • Frans
  •  20-30 min.

KREEFT THERMIDOR

kookhulp kreeft. 1.Zet het puntje van een koksmes                            op de kop van de kreeft. Tussen de ogen, snijd de kreeft in de lengte door. Stap 2.Verwijder de ingewanden. Stap 3.Het vlees kan er desgewenst worden uitge-           haald. Stap 4.Kraak de scharen met een kreeftentang of           de achterkant van een koksmes. Stap 5.Verwijder het vlees uit de scharen, gebruik           eventueel een kreeftenvork.

INGREDIENTEN

=1 kg.gekookte Kreeften [koelvers], =75 gram Boter  =  1 bak Champignons[250 g],    in blokjes.  =  2 stengels Bleekselderij.,     in kleine stukjes. = 1 teentje knoflook [fijngehakt], =2 Sjalotten,fingesnipperd. ° 300 ml Visbouillon., °100 ml droge witte Wijn.  °1 bekertje Slagroom.,   ¨125 ml. ° 1 eetl.Mosterd. ° 1 2 tl.Citroensap., °1 eetl Peterselie, bakje 30 gram. fijngehakt., °75 gram Parmezaanse kaas. geraspt, °, , , , , , , , , , ,  

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-12-2014
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kreeft Thermidor

INGREDIENTEN

2 gekookte kreeften, blaadjes veldsla, blaadjes rood witloof, blaadjes witloof, 2 lepels mosterd, 250 gr champignons, 50 gr. sjalot, 2 dl room, 100 gr gemalen Parmezaanse kaas, 100 gr. Basmatirijst

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-08-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kreeft Thermidor .

INGREDIENTEN

2 gekookte kreeften-, blaadjes veldsla-, blaadjes rood witloof-, blaadjes witloof-, 2 lepels mosterd-, 250 gr champignons-, 50 gr. sjalot-, 2 dl room-, 100 gr gemalen Parmezaanse kaas-, 100 gr. Basmatirijst., ,

  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-04-2003
  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.

Kreeft Thermidor

INGREDIENTEN

2 gekookte kreeften, blaadjes veldsla, blaadjes rood witloof, blaadjes witloof, 2 lepels mosterd, 250 gr champignons, 50 gr. sjalot, 2 dl room, 100 gr gemalen Parmezaanse kaas, 100 gr. Basmatirijst.,

  • Belgisch Tussengerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-03-2003
  • Belgisch Tussengerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

kreeft thermidor

  • Frans Tussengerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-11-2008
  • Frans Tussengerecht
  •  20-30 min.

homard (kreeft) thermidor.

(in de schaal gegratineerd dus).Er is een groot aantal handelingen nodig om een goede kreeft Thermidor te maken. Mede daarom is het niet vreemd dat dit gerecht in restaurants een fortuin kost. Het is echter geen moeilijk recept. Alles kan van tevoren klaargemaakt worden en het gerecht hoeft voor het opdoienen alleen maar te worden bijgewarmd. Deze versie van Thermidor ziet er extra aantrekkelijk uit, omdat het kreeftenvlees in boter wordt gebakken, waardoor het mooi roze van kleur wordt. Koop flinke kreeften van 1 kg per stuk, zodat de schalen groot genoeg zijn om te vullen. Heb je principiele bezwaren om de kreeft levend en wel open te splijten of in kokend water te leggen, dan is er ook een nog ietsje humanere manier. Steek de punt van een dun mes in de kop van de kreeft, precies tussen de ogen of op de plaats waar de staart aan de romp vastzit. Het centrale zenuwstelsel wordt hierdoor uitgeschakeld en de kreeft is op slag dood.

INGREDIENTEN

1 fles droge witte wijn en een 1/2 l water, 1 grote ui in plakjes, 1 middelgrote wortel, in plakjes, 1 stengel bleekselderij in stukjes, 6 takjes peterselie, 1 laurierblad, 1/4 tl tijm, 6 peperkorrels, 1 el verse dragon, 3 levende kreeften van 1 kg. (*), 250 grotchampignons in plakjes, 1 el boter, 1 tl citroensap, 1/4 tl zout, pan met deksel (**)., Voor de saus: 5 el boter, 6 el bloem, 1 el slagroom., *)1/2 el scherpe mosterd, 2 eierdooiers, 11/2 dl slagroom, snufje cayennepeper, 4-6 el slagroom (of zoveel als nodig)., 4 el boter, 1 glas cognac., 50 g gruyere, 2 el boter in blokjes.

  • Frans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op06-12-2001
  • Frans
  •  > 120 min.

SAUCE THERMIDOR

Dit is een variatie saus op de visveloutesaus zonder room(zie recept),die heerlijk smaakt bij kreeft en ook bij in de pan gebakken sint jakobsschelpen.(ca 3 dl)

INGREDIENTEN

*visveloute met room(zie recept)gemaakt van 1 dl visbouillon,1 dl melk,20 gr boter en 2 tl.bloem*50 gr boter*50 gr fijngesneden sjalotten*1 dl droge witte wijn*2 dl visbouillon*1 dl slagroom*2 tl Dijon-mosterd*zeezout*vers gemalen zwarte peper*2 klontjes ijskoude boter uit de vriezer*

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-01-2002
  •  
  •  20-30 min.

Gegratineerde kreeft met dragonsaus

Dit recept is gebaseerd op de beroemde klassieker Homard Thermidor. Feestelijk en eenvoudig. Bangelijk lekker!!

INGREDIENTEN

-4 gekookte kreeften (elk 500 g), -25 g boter, -cayennepeper naar smaak, -6 eetlepels droge witte wijn, -1 eetlepel fijngehakte dragon, -3 dl kaassaus, -5 eetlepels slagroom (half stijf geklopt), -4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, -zout en versgemalen zwarte peper, -

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste kreeft thermidor recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top