Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Knieperties recepten (14) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Rond oud en nieuw ruikt het in menig Drentse keuken verrukkelijk. In veel huishoudens worden dan knijpertjes 'kniepertjes' gebakken. Vroeger ging dit met behulp van een klein rond wafelijzer dat op het gas verwarmd moest worden. Tegenwoordig doet men het in een elektrisch ijzer. Naast 'kniepertjes' zijn er ook rolletjes 'rollechies'; dit zijn knijpertjes die gelijk na het bakken rond een stokje worden gedraaid. Als ze afgekoeld zijn en hard dan heb je mooie rolletjes, die volgespoten kunnen worden met slagroom. Een ware traktatie op Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag. Ter variatie werden ook wel eens stukjes metworst in het deeg meegebakken.

INGREDIENTEN

250 gram tarwebloem, 125 gram boter, 150 gram witte basterdsuiker, 2 eieren

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-05-2006
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Drentse koekjes

INGREDIENTEN

250 gr boter*3 dl water*500 gr suiker*2 eieren*500 gr patentbloem*1 borrel

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-05-2002
  •  
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

250 gr boter of margarine, 400 gr suiker, 500 gr bloem, 3 dl water, 1 ei, 5 gr vanillesuiker

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-04-2002
  • Regionaal
  •  60-120 min.

Nieuwjaarskoekjes uit Drenthe.

INGREDIENTEN

500 gr. patent bloem., 400 gr. suiker., 225 gr. roomboter., 2 eieren

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-11-2000
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Nieuwjaarskoekjes uit Drenthe.

INGREDIENTEN

500 gr. patent bloem., 400 gr. suiker., 225 gr. roomboter., 2 eieren

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-08-2003
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Nieuwjaarswafels volgens oudn drents recept

INGREDIENTEN

500 gr bloem, 400 gr suiker (labgzaam laten oplossen in water,) 250 gr boter (langzaam laten smelten) 3 eieren, 1 glaasje jonge genever of rum, paar zakjes vanillesuiker, zout, citroensap.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-12-1999
  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Heerlijk Drents recept van mijn moeder

INGREDIENTEN

1 pnd patentbloem, 3 eieren, 1 pnd basterdsuiker (licht bruin), 1 zkje vanillesuiker, 1 fl bakrum, 1/2 pnd roomboter, 1/2 kopje water

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-01-2012
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Oud drenths recept voor dunne koekjes, let op dit beslag moet je een dag van te voren maken. en je hebt een wafeltjes ijzer nodig

INGREDIENTEN

500 gr bloem, 500 gr suiker, 250 gr boter, 9 eieren, 1 el kaneel, geraspte citroenschil, zout,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-12-2007
  •  
  •  60-120 min.

Drents wafeltje dat met name rond oud en nieuw wordt gegeten.

INGREDIENTEN

500 gr bloem, ? theel, zout, 400 gr basterdsuiker, 2 pakjes vanillesuiker,3 eieren,250 gr boter.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-08-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Lekkere krokante wafeltjes. Gevuld met slagroom zijn het Nieuw Jaarsrolletjes.

INGREDIENTEN

400 ml kokend water, 400 gr witte suiker, 2 geklutste eieren, 1 pakje vanillesuiker, 1 pond bloem, 1 pakje gesmolten boter

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-05-2013
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Soort wafel(zoiets als een stroopwafel) word in drente veel gegeten met oud en nieuw

INGREDIENTEN

2 eieren 2 dikke koppen suiker, 150 gram margarine,1 scheutje slaolie, half kopje water., tarwe bloem naar gelang(kneden tot een stevig deeg)

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-07-2000
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Dit is het Gieterse recept voor Knieperties... Zoals mijn oma's generatie ze al maakte! Wij maken ze vooral aan het eind van het jaar, Kerst en Oud & Nieuwjaar.

INGREDIENTEN

500g bloem, 550g suiker, 250g boter (of margarine indien koemelkvrij), 500ml water, 2 eieren, 3 à 4g zout, kaneel naar smaak toevoegen

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-12-2015
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Een zeer oud gerecht dat met name in de slacht tijd werd gegeten

INGREDIENTEN

5 dl bloed, 500 gr roggemeel, 1.5 tl zoud, 1 tl vers gemalen peper, 1 tl gemalen kruitnagelen, 300 gr buikspek, 1 wijde kunst darm, 1 kilo aardappels, scheutje melk

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-07-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 pond patentbloem, 1 pond kristalsuiker, 200 gram boter, 3 (grote) of 4 (kleine) eieren, zakje vanillesuiker,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-08-2011
  • Nederlands
  •  60-120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Top