Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

80 kerstkoekjes recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Voor ca. 24 stuks. Bron: Libelle

INGREDIENTEN

200 gr bloem, zout, 75 gr witte basterdsuiker, 1 ei, 125 gr koude boter of margarine in klontjes.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-11-2003
  •  
  •  60-120 min.

Heerlijk brosse kerstkoekjes.

INGREDIENTEN

5 zakjes (ca. 300 gram) Dr. Oetker Hazelnoten, Dr. Oetker Amandelspijs, 3 eiwitten (m), 300 g poedersuiker, 100 g kristalsuiker, 2 el kaneel, 1 eiwit (m), 1 tl citroensap, 100 g poedersuiker, , Extra nodig:, Fijne rasp, stervormige uitsteker van ca. 5 cm, plasticfolie,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-12-2007
  •  
  •  60-120 min.

Heerlijke en lang houdbare peperkoekachtige koekjes.

INGREDIENTEN

, 2 eieren, 4 eetlepels keukenstroop, 300 gram bloem, mespuntje zout, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel, 100 gram koude boter in blokjes, 100 gram bruine basterdsuiker, , , Voor het glazuur:, , 2 eiwitten, 250 gram poedersuiker, 1 theelepel citroensap (niet noodzakelijk),

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-12-2012
  • Duits
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

160 gram bloem, 80 gram suiker, 1 eierdooier, 120 gram roomboter, klein beetje zout, ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-02-2007
  • Kinderkeuken
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 ei, 125g roomboter, 125g witte basterdsuiker, 1 theelepel bakpoeder, een snufje zout, 2 theelepels koekkruiden, 250g bloem.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-12-2004
  •  
  •  > 120 min.

Voor ca. 40 stuks

INGREDIENTEN

100 gr boter, 100 gr lichte basterdsuiker, 4 eetlepels keukenstroop, 350 gr bloem, 2 eetlepels gemberpoeder, 1 theelepel bakpoeder, 1 ei, ? 35 gr pure chocolade, in stukjes, 4 eetlepels geraspte kokos, extra nodig: bakplaat, met bakpapier bekleed, maan- en ster-uitsteekvormpjes,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-08-2000
  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.

Voor ca 24 koekjes

INGREDIENTEN

Doe 50 gr zachte boter, 25 gr suiker, 50 gr verkruimelde marsepein, 1 eidooier, 1 el melk en een paar druppels vanille-essence in een keukenmachine., Laat draaien tot een glad mengsel en meng er dan 150 gr zelfrijzend bakmeel door. Het liefst door een zeef.,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-11-2003
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Traktatie die door de kinderen gemaakt kunnen worden om als kerstgeschenkje mee naar huis te nemen.

INGREDIENTEN

Een rol Maria-kaakjes, ongeveer acht eetlepels poedersuiker, sap van een grote citroen, een zakje gekleurde dropstaafjes, zilver-pilletjes, gekonfijte vruchtjes, hagelslag,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-12-2003
  • Kinderkeuken
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

, ? 2 ons zelfrijzend bakmeel, ? 1 ons bruine basterdsuiker, ? 1 ons koude boter, ? 1 eetlepen speculaaskruiden, ? 2 eetlepels melk, ? een beetje zout,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-12-2002
  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.

Gewoon lekker

INGREDIENTEN

50 gr.boter,25 gr.suiker,50 gr.marsepein,1 eidooier,1 eetl.melk,een paar druppel vanilleessence,150 gr.zelfrijzend bakmeel,6 rode en 6 groene gekonfijte kersen.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-12-2000
  •  
  •  30-60 min.

Deze koekjes zijn geschikt voor elk moment. Gemakkelijk te maken en zeer lekker !

INGREDIENTEN

500gram bleom, 300gram boter (op kamertemperatuur), 250gram poedersuiker (= bloemsuiker), 190gram fijne tafelsuiker, 3 eieren, Zout,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-02-2001
  •  
  •  30-60 min.

Ook deze lekkere koekjes heb ik met Kerstmis gebakken. Een gemakkelijk recept, dus ik zou zeggen: BAKKEN! Het is zo leuk en heel veel lekkerder! De hoeveelheid is genoeg voor 50 koekjes.

INGREDIENTEN

140 gram zachte boter - 140 gram suiker - 2 eidooiers - 200 gram gemalen amandelen -, 100 gram bloem - 3 theelepels kaneel - 100 gram aardbeienjam of frambozenjam

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-03-2007
  • Duits
  •  10-20 min.

Overheerlijke koekjes met chocolade en geraspte noten. Lukt altijd. Je kunt er niet van af blijven.

INGREDIENTEN

Voor het deeg : 50 gram bloem - 1 theelepel bakpoeder - 20 gram paneermeel - 60 gram geraspte pure chocolade - 175 gram geraspte walnoten (hazelnoten of amandelen kan natuurlijk ook) - 1 ei - 125 gram poedersuiker - 1 zakje vanillesuiker - 1 theelepel rum of een paar druppels rumaroma, Om door te rollen : 50 gram poedersuiker - 1 zakje vanillesuiker

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-11-2004
  • Duits
  •  20-30 min.

Leuk en lekker! En ook nog heel gemakkelijk te maken. Iets voor de Kerst!

INGREDIENTEN

250 gram bloem - 1/2 zakje bakpoeder - 125 gram zachte boter - 2 eidooiers - 75 gram poedersuiker - geraspte schil van 1 sinaasappel - 50 ml sinaasappelsap - mespunt zout - 1 zakje witte glazuur (Baukje of Oetker) - zilveren balletjes (Baukje of Oetker)

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-03-2007
  • Duits
  •  10-20 min.

Heerlijke chocoladekoekjes die zonder bloem maar met amandelspijs gebakken worden. Snel klaar en kan niet mislukken. Uit "Backen macht Freude nr. 14" van dr. Oetker.

INGREDIENTEN

120 gr chocolade - 110 gr poedersuiker - 250 gr amandelspijs - 2 eiwitten - 1 mespunt kaneel, Voor het bestrijken van de koekjes:, 2 eetlepels honing, 1 eetlepel water

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-02-2004
  • Duits
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

Voor het deeg:, 300 g bloem, 150 g fijne kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 250 g koude (room)boter, 1 eierdooier, extra:, 200 g poedersuiker, plasticfolie, bakpapier

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-11-2007
  •  
  •  20-30 min.

Deze heerlijke honingkoekjes zijn één van de twaalf soorten koekjes die ik Kerstmis 2010 heb gebakken. De koekjes geef ik in mooie zakjes kado aan buren, vrienden en familie als kerstgroet.

INGREDIENTEN

250 gram bloem -, 2 afgestreken theelepels bakpoeder -, 200 gram suiker -, 1/2 theelepel gemalen kruidnagelen -, 1 afgestreken theelepels speculaaskruiden -, 1 afgestreken theelepel gemalen kaneel -, 1 theelepel citroenrasp -, 3 eetlepels vloeibare honing -, 2 eieren (m) -, 100 gram fijn gehakte hazelnoten

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-12-2010
  • Duits
  •  20-30 min.

Ieder jaar rond Kerstmis bak ik verschillende soorten koekjes, die ik onder meer met een Kerstkaart cadeau geef aan familie, vrienden, bekenden en buren. Ik probeer ieder jaar weer wat verschillende koekjes. Onderstaand de links naar de door mij gebakken koekjes in 2011.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-01-2012
  • Duits
  •  20-30 min.

Deze koekjes mogen niet ontbreken met de Kerst. Ze zijn heerlijk bros. Echte "door-etertjes!.

INGREDIENTEN

150 gr gezeefde bloem - 75 gram gemalen noten - 50 gram poedersuiker - 1 zakje vanillesuiker - mespunt zout - 100 gr koude boter, Om te bestrooien: , 75 gr poedersuiker - 1 zakje vanillesuiker

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-2003
  • Duits
  •  20-30 min.

Soort makroontjes maar dan stervormig. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon rond maken, zijn ze even lekker!

INGREDIENTEN

3 eiwitten - 250 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - 1 dessertlepel kaneel - 350 gr gemalen amandelen - poedersuiker voor het uitrollen

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-2003
  • Duits
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Lekkere knapperige koekjes met diverse zaden en honing. Dus ook nog gezond. En...snel gebakken. In december 2014 weer gebakken maar recept aangepast. Kijk ook eens bij Notenkrakers-lekker-en-gezond-kerstkoekjes.

INGREDIENTEN

1 klein ei - 2 eetlepels suiker - 2 eetlepels vloeibare honing - 200 gram gemengde zaden, bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, pijnboompitten.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-12-2008
  • Duits
  •  10-20 min.

Voor heel veel lekkere koekjes.

INGREDIENTEN

1,5 dl gesmolten boter, 1,5 dl donkere stroop, 1,5 dl witte basterdsuiker, 1,5 dl bruine basterdsuiker, 1 ei, 2 theelepels elk kaneel, gemberpoeder, kruidnagelpoeder en kardemompoeder, 1,25 eetlepel zout, 1 kilo tarwebloem

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-11-1999
  • Internationaal
  •  20-30 min.

Lekkere zachte koekjes in hartjesvorm met een heerlijke amandelsmaak.

INGREDIENTEN

50 g blanke amandelen -, 1 eidooier, los geklopt, Deeg:, 250 g zachte boter -, 100 g Poedersuiker -, 1 Eidooier -, 100 g gemalen amandelen -, 350 g bloem -

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-12-2010
  • Duits
  •  20-30 min.

Heerlijke kokoskoekjes. Gemakkelijk te maken en erg lekker!

INGREDIENTEN

275 gram bloem -, 1/2 afgestreken theelepel bakpoeder -, 250 gram suiker -, 1 zakje vanillesuiker -, 5 druppels amandel-aroma -, 1 ei (m) -, 250 gram boter -, 200 gram gemalen kokos -, 2 - 3 eetlepels melk -, zakje chocoladeglazuur

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-12-2010
  • Duits
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

300 g bloem, , 150 g fijne kristalsuiker, , 1 zakje vanillesuiker, , 250 g koude boter, , 1 eierdooier, , 200 g poedersuiker

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-12-2005
  • Internationaal
  •  60-120 min.

Bij de Weihnachtsplatzchen horen ook de kokosmacroontjes. Maar niet alleen lekker met Kerst maar het hele jaar! Echt hier kun je niet van afblijven!

INGREDIENTEN

200 gram gemalen kokos - 4 eiwitten - 200 gram suiker - 1 mespunt kaneel - 2 druppel amandelaroma - eventueel ouwelblaadjes

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-03-2007
  •  
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

300 gr meel, 150 gr boter, 75 gr suiker, snufje zout, 2 ei, schil van 1/2 onbehandelde citroen, 1-2 tl gemalen kaneel, plasticfolie, bloem voor werkvlak, bakpapier., Voor versiering: 150 gr poedersuiker, 1-2 el citroensap, verschillende zaden en noten om te versieren naar believen.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-11-1999
  • Duits
  •  60-120 min.

Vanillekipferl -Vanillehoorntjes- een klassieker uit de Duitse kerstbakkerij

INGREDIENTEN

250 g bloem, 1 mespunt bakpoeder, 125 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 3 eidooiers, 200 g koude boter, 125 g fijn gemalen amandelen - 50 g poedersuiker, 1 zakje vanillesuiker

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-12-1999
  • Duits
  •  10-20 min.

Schweitzer Rosinenhockerli - Zwitserse rozijnenhapjes (eenvoudig en lekker)

INGREDIENTEN

100 g boter, 150 g rozijnen, 100 g suiker, 2 eieren, geraspte schil van een citroen, 300 g bloem - 100 g poedersuiker, 2 el citroensap

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-1999
  • Duits
  •  30-60 min.

Walnusshaufchen - Walnotenhapjes

INGREDIENTEN

300 g rozijnen, 100 ml rum, 60 g boter, 100 g bruine bastaardsuiker, 2 eieren, 180 g bloem, 1 pakje bakpoeder, 1 ? tl kaneel, 1 tl nootmuskaat, 1 ? tl gemalen kruidnagels, 400 g gemalen walnoten - couverture

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-1999
  • Duits
  •  30-60 min.

Deze koekjes heb ik onder meer gebakken voor Kerstmis 2015. In Duitsland is het de gewoonte om vanaf 1e Advent (4 weken voor de Kerst) Plätchen (kerstkoekjes) te bakken. Ik ben daar ooit mee begonnen toen we nog elke Kerstmis doorbrachten bij een familie in Oostenrijk, waar ik kennis maakte met dit gebruik. Een groot aantal van de koekjes doe ik in zakjes en geef ik cadeau aan familie, vrienden, buren en kennissen. Dit jaar heb ik weer veel koekjes gebakken maar alleen deze 4 soorten zijn nieuwe soorten die ik nog niet eerder heb gebakken.

INGREDIENTEN

Kijk bij de link naar het desbetreffende koekje

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-12-2015
  • Duits
  •  20-30 min.

Zelfs in het glazuur van deze koekjes zit Kirsch; heerlijk na een kerstdiner met een bakje koffie; simpel en goed voor 36 kerstkoekjes

INGREDIENTEN

VOOR HET DEEG:, -250 g bloem en 125 g suiker, -1 pakje vanillesuiker, -snufje zout, -1 ei en 2 eetlepels Kirsch, -80 g boter, -bloem om uit te rollen en boter om in te vetten, VOOR HET GLAZUUR:, -150 g poedersuiker, -3 eetlepels kirsch, -1 eetlepel water, VOOR DE GARNERING:, 18 bigaro's (rode)= facultatief

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-12-2002
  • Belgisch Nagerecht
  •  30-60 min.

Rumkranzchen - Rumkransjes (ik bak meestaal 14-16 soorten koekjes voor de kerst. Mijn buren zijn erg blij met me!)

INGREDIENTEN

100 g boter, 100 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 flesje rumessence, 1 ei, 100 g bloem, 1 tl bakpoeder 200 g havervlokken - 100 g poedersuiker, 2-3 el rum, ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-12-1999
  • Duits
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Voor visuele instructies: https://www.youtube.com/watch?v=5lyaNUYe4s8

INGREDIENTEN

Ingrediënten:, , - 200g witte chocolade (€0.70), , - ~ 150g cornflakes (€1.40 voor 1 pak van 500g), ,

  •  Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-01-2013
  • Nagerecht
  •  10-20 min.

Een paar weken voor de Kerst worden in Duitsland en ook in andere landen veel koekjes gebakken. (Plätchen) Die horen echt bij Kerst. Natuurlijk kun je ze ook kopen, maar zelf maken is veel veel lekkerder. Deze koekjes zijn heerlijk knapperig en gemakkelijk te maken.

INGREDIENTEN

80 gram boter, 120 gram havermout, 4 eetlepels suiker, 1 ei, zout, 50 gram bloem, 1 afgestreken theelepel bakpoeder

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-12-2008
  • Duits
  •  10-20 min.

Nog een paar lekkere en vrolijke kerstkoekjes. Sterretjes of denneboompjes, allebei erg leuk. En gemakkelijk te maken. De hoeveelheid koekjes is afhankelijk van de grootte van de uitsteekvormpjes.

INGREDIENTEN

250 gram bloem -, 1/2 zakje bakpoeder -, 125 gram zachte boter -, 2 eidooiers -, 75 gram poedersuiker -, geraspte schil van 1 sinaasappel -, 50 ml sinaasappelsap -, mespunt zout -, witte glazuur (Baukjes of Oetker ) -, gekleurde versierballetjes (Oetker of Baukje)

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-03-2007
  • Duits
  •  10-20 min.

Lekkere eenvoudige boterkoekjes. Heel erg snel klaar. Daar hoef je dus niet voor naar de winkel. Lekker in combinatie met mijn andere kerstkoekjes na het kerstdiner bij de koffie.

INGREDIENTEN

250 gram zachte boter, 100 gram poedersuiker, 1 zakje vanillesuiker, 130 gram bloem, 1 mespunt zout, 200 gram maïzena

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-12-2008
  • Duits
  •  10-20 min.

Hele leuke en lekkere koekjes. Het lijkt ingewikkeld, maar dat is het echt niet.

INGREDIENTEN

300 gram bloem -, 1/2 theelepel bakpoeder -, 100 gram suiker -, 1 zakje vanillesuiker -, 1 ei (m) -, 1 eidooier (m) -, 170 gram boter -, 1 1/2 eetlepel cacaopoeder -, 150 gram gezouten pindas -, 1 opgeklopt eiwit

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-12-2010
  • Duits
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Een heerlijk gezond koekje zonder bloem. Deze notenkrakers heb ik al eerder gebakken voor Kerst 2008. Honingcrackers-kerstkoekjes- Ze waren toen ook erg lekker, maar de koekjes bleven kleverig en de honing en het ei liep er iets uit tijdens het bakken. Dit jaar wilde ik ze toch weer bakken en heb het recept behoorlijk aangepast door er wat gemalen amandelen en gemalen hazenoten aan toe te voegen. Het resultaat is er naar. Erg lekker!

INGREDIENTEN

1 ei, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels vloeibare honing, 200 gram mengsel van zaden, bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, pijnboompitten etc., 50 gram gemalen amandelen, 50 gram gemalen hazelnoten.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-12-2014
  • Duits
  •  20-30 min.

Deze overheerlijke pindakoekjes heb ik afgelopen Kerstperiode gemaakt samen met nog veel meer soorten koekjes. Ze zijn erg lekker, gemakkelijk te maken en goed te bewaren (in een gesloten trommel. Je hoeft ze dus niet gelijk allemaal op te eten, al kost dat wel veel moeite. De hoeveelheid levert plm. 40 koekjes.

INGREDIENTEN

250 gram bloem - 125 gram boter - 75 gram suiker - 1 eidooier - geraspte schil van 1 citroen - mespunt zout, Voor de kruimels:, 50 gram niet gezouten pinda`s - 25 gram boter - 25 gram pindakaas - 50 gram bloem - 30 gram suiker - mespunt zout., Om te bestrooien: poedersuiker

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-03-2007
  • Duits
  •  10-20 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top