328 recepten uit de Joodse keuken

Deze zoetzure Atjar-Tjampoer is veel lekkerder dan uit een potje.

INGREDIENTEN

250 g Kool., 200 g Wortel., 3 Uien., 2 tl Kurkuma., 2 Kopjes azijn., 2 Rode Pepers., 1 teentje Knoflook., 1 el Suiker.

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-02-2005
  • Joods Bijgerecht
  •  0-10 min.

Het is niet mijn gewoonte om te "lenen" maar dit recept wilde ik erg graag delen, ookal heb ik het uit een kookboek gehaald...."Jeruzalem" van Yotam Ottolenghi en Sami Tamini en is het een kwestie van overschrijven..... Het is een heerlijke dipsaus voor Naan brood, Turks Brood of Pitabrood !

INGREDIENTEN

6 schoongemaakte rode bieten (niet geschild!), , 2 kleine knoflooktenen geperst, , 1 kleine rode chili/spaanse peper, zaadlijst verwijderd en klein gesneden, , 1,5 liter Griekse yoghurt, , 3 eetlepels extra-virgin olijfolie, , 1,5 eetlepel pure maple syrup (ahornsiroop), , 1 eetlepel Za`atar (te koop in Marokaanse winkel of via internet: www.kruidenkaravaan.com), , zout, , handje fijngehakte hazelnoten (ongezouten en liefst zonder "velletje)., , stukje verkruimelde geitenkaas, , 2 gesnipperde lente uitjes, , Lekker warm brood

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-03-2013
  • Joods
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Voorgerecht uit de Joodse keuken

INGREDIENTEN

750 gr. Kabeljauwfilet, 2-3 aardappels, 1 teentje knoflook, fijngehakt, 1 ei, 3 eetl. bladpeterselie, fijngehakt, 2 tl. nootmuskaat, zout en vers gemalen peper, bloem, arachideolie om in te bakken

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Joods Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Een heerlijk gerecht om van te voren te maken. Na een dag werken is de maaltijd dan binnen een half uur gereed (opwarmen in de oven 25 minuten 175 graden celsius). Nog even een geurige basmatirijst erbij koken en smullen maar. (Naam in de Joodse keuken: Holishkes)

INGREDIENTEN

1 spitskool, 400 gr rundergehakt, 1 middelgroot gesnipperde ui, 100 gr. champignons, fijngesneden, 100 gr. gekookte witte rijst, 1 tl. Rode peperpuree of ½ rode peper, 1 tl. Gedroogde provencaalse kruiden, 1 kop bouillon (150 cc), 1 blikje gepelde tomaten, Zout en peper (naar smaak),

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-01-2009
  • Joods
  •  > 120 min.

Je zou het niet denken maar boterkoek is misschien wel het meest nederlands-joodse recept dat er is.

INGREDIENTEN

150 gr witte bastersuiker, 150 gr zelfrijzend bakmeel, 150 gr bloem, 250 gr roomboter, snufje zout, 50 gr gekonfijte gember, in stukjes gesneden

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-01-2004
  • Joods
  •  30-60 min.

* Oignons aus marrons *
Kastanjes worden in de Elzas als groentegerecht gegeten. Dit recept komt uit het boek Gastronomie Juive van Suzanne Roukhomovski.

INGREDIENTEN

500 g kastanjes, 1 grote ui in plakjes, 3 el plantaardige olie of boter of ganzenvet, zout en peper

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-09-2001
  • Joods Bijgerecht
  •  30-60 min.

Dit gerecht van de Bene Israel-gemeenschap wordt ook 'kruidige pulao' genoemd. De grote hoeveelheid knoflook en gember die met uien en kurkuma tot een gladde pasta worden gedraaid zorgt voor een rijstgerecht zoals je waarschijnlijk nog nooit geproefd hebt. Het recept is van een mevrouw Joseph, en zij gebruikt maar liefst 8 of 9 knoflooktenen. Laat het aantal afhangen van je smaak en de grootte van de tenen. Dit is een vrij droog rijstgerecht, dat prima past bij stoofschotels.

INGREDIENTEN

500 g basmatirijst, 1 middelgrote ui, 5-8 knoflooktenen, 4 cm gemberwortel (geschild), 1/2 tl kurkuma, 3 el arachide- of andere neutrale plantaardige olie, 8 peperkorrels, 5 kruidnagels, 6 kardemoms, 3 kaneelstokjes, ongeveer 1.1/4 tl zout

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-08-2000
  • Joods Bijgerecht
  •  30-60 min.

Joods italiaans

INGREDIENTEN

750 gr spinazie, 4 kleine ansjovisfilets, 2 knoklooktenen uitgeperst, 2 eetlepels kappertjes goed uitgeknepen, 5 eetlepels zonnebloemolie, 2 eieren,losgeklopt, peper en zout, 1,5 eetlepel rozijnen, 60 gram pijnboompitten, 2 eetlepels paneermeel,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-01-2007
  • Joods
  •  30-60 min.

Het leuke van echte bagels is dat je het deeg eerst moet koken en dan zijn ze nog eens heerlijk ook!

INGREDIENTEN

600 g patentbloem, 2 zakjes droge gist, 50 g suiker, 1 tl zout, 2,5 dl lauw water

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-03-2002
  • Joods
  •  0-10 min.

Goddelijke lamsbout - erg eenvoudig - ideaal als je bij je gasten wilt zijn terwijl het lekkers 3 uur in de oven staat!

INGREDIENTEN

Lamsbout met bot (gewicht ca. 1300 gram) - 8 aardappelen - 26 tenen knoflook - 1 takje rozemarijn - 1 takje tijm - boter - peper - zout - honing

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-02-2002
  • Joods
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

2sinaasappels 6eieren 250gr.suiker 1th.l.bakpoeder 250gr.gemalen amandelen

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-01-2002
  • Joods
  •  > 120 min.

De meeste mensen kopen pekelvlees dat al door de slager gebruiksklaar is gemaakt, maar het is niet moeilijk om het zelf te doen.

INGREDIENTEN

Voor 2 kg runderborststuk:, 2-4 uitgeknepen knoflooktenen, 3 tl gemengde inmaakkruiden, 2 verkruimelde laurierblaadjes, 1 tl gekneusde peperkorrels, 75 g bruine suiker, 175 g grof zout, 2 tl salpeter (dit is natriumnitraat, dat zorgt voor de roze kleur van het vlees), Verder:, 2 uien, 2 wortelen, 2 laurierblaadjes en desgewenst 10 jeneverbessen

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-08-2000
  • Joods Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een heerlijk stoofgerecht

INGREDIENTEN

400 gr.tarwebloem-250 gr.boter-400 gr.suiker-150 gr.rozijnen-100 gr. geschaafde amandelen-1 lepeltje kaneel-geraspte citroenschil-1 1/2 kg. stoofperen-1 1/2 glas lauwwarm water-mespunt zout-eventueel 130 gr.gember met vocht. Als men geen gember gebruikt iets meer water gebruiken.

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-08-2000
  • Joods Nagerecht
  •  20-30 min.

* Saluna *
Iraakse Joden waren erg gek op zoetzure smaken. Dit recept klinkt misschien erg zoet, maar is wel verbazend lekker.

INGREDIENTEN

1 grote ui in halve ringen, 1 klein groen chilipepertje in ringetjes, plantaardige olie, 2 grote vleestomaten (ontveld, gehalveerd en in plakken gesneden), zout en peper, sap van 2 citroenen (ongeveer 125 ml), 3 el suiker, 1.1/2 el tomatenpuree, 4 stukken kabeljauwfilet (totaal ongeveer 1 kg)

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-07-2000
  • Joods Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Heerlijk, makkelijk te maken gehaktbrood.
Verrassende smaak, die afhankelijk van je eigen accent, pittig of juist zoet zal smaken.

INGREDIENTEN

800 gram gehakt (rund of lam), 1 ei, 1 bosje peterselie, 5 tenen knoflook, 3 uien, 1 grote winterwortel, 4 tomaten, 4 eetl. paneermeel, 4-5 eetl. tomatenketchup

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-09-2010
  • Joods Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Heerlijk kruidig en mals lamsvlees. Je kan het beste terecht bij een islamitische slager, ze hebben mooi vlees en zeker niet te duur. Zeg dat het voor spiesen is en ze geven je mooi mals vlees. Eventueel kunnen ze het ook al voor je snijden, dat scheelt weer. Blokjes ongeveer 3 cm.

INGREDIENTEN

Ong. 1 kilo lamsvlees in stukjes, verse tijm, rozemarijn, peterselie, 4 knoflooktenen, 1 eetl.mosterd, 1 theel. zwarte peper, 1/2 theel. kaneel, citroen en olijfolie, evt. klein beetje honing

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-03-2009
  • Joods
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Een orgineel joods recept. Ik ben tal van variaties tegen gekomen, maar mis iedere keer de bladselderie als ingredient. Vandaar dat ik er nog weer 1 variant aan toe voeg.
je kunt het opdienen met bruine bonen in het kuiltje!

INGREDIENTEN

Voor de Hummus:, 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 240 g), 1 citroen (sap), 5 eetl. tahin (sesampasta), 3 tenen knoflook, theel. zwarte peper, theel. komijn poeder, theelepel kruiden bouillon poeder, handvol bladselderij, Voor de bruine bonen:, Potje bruine bonen (uitlekgewicht 215 g), 1 ui, 1/2 theel. zwarte peper, 1/2 theel. komijnpoeder

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-03-2009
  • Joods Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Joodse paaskoekjes

INGREDIENTEN

7 matzes, 2 eetlepels boter of olie, 3 eieren, 150 gram suiker, 75 gram gepelde amandelen, 100 gram rozijnen, 1 theelepel kaneel, 50 gram stemgember, 1 geraspte citroenschil, beetje zout,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-03-2009
  • Joods
  •  20-30 min.

Gezien in het programma van Nigella Bites

INGREDIENTEN

500 gram diepvries dopwerten, 1/2 liter bouillon naar keuze, 1 bosuitje, 1 mozarella bol,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-06-2008
  • Joods
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

, 600 gram sperziebonen, zout en peper, 2 uien, 4 eetlepels olijfolie, 600 gram diepvries rosti, 150 gram geraspte kaas, 500 gram shoarmareepjes

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-09-2007
  • Joods Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Pak uit met dit culinaire hoogstandje op basis van aardappel, ajuin en bloem dat bovendien even lekker smaakt als het er uit ziet.

INGREDIENTEN

8 middelgrote, vastkokende aardappelen, 1 ei, 1 grote ui, 2 el olijfolie, zout, 3 tl bloem, vers gemalen zwarte peper,

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-06-2006
  • Joods Bijgerecht
  •  20-30 min.

Het kan als voor- of als lunchgerecht gegeten worden

INGREDIENTEN

2 zakjes panklare worteltjes en peultjes (700 g) in dunne reepjes, 1 citroen, 500 g lamsshoarma, 200 g botersla, 2 tl grove mosterd, 2 tl honing, 8 el olijfolie

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-04-2006
  • Joods
  •  10-20 min.



Recept voor Sjabbat

INGREDIENTEN

- 750 gram meel, - 3,5 deciliter warm water, - 2 eieren, - 1 dessertlepel suiker, - 1 theelepel zout, - 1 eetlepel boter of margarine, - 50 gram gist, - maanzaad,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-10-2005
  • Joods
  •  20-30 min.

Soefganiot (een Chanoekah-lekkernij) wordt vooral in Israel als symbool gegeten, omdat de olie het wonder van die feestdag symboliseert.

INGREDIENTEN

300 gram zelfrijzend bakmeel; 2 eierdooiers; 1/8 liter zure room of dunne yoghurt; 2 eetlepels olie; 2 eetlepels suiker; 2 pakjes vanillesuiker; 1 theelepel geraspte citroenschil; 1/2 theelepel zout; olie om in te frituren; kaneel; grove suiker; jam

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-06-2005
  • Joods
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

500 gram rundergehakt - 70 gram oud broodkruim - 2 theelepels fijn geraspte citroenschil - 1 theelepel gemalen komijn - 1 theelepel gemalen koriander - 1 theelepel geperste knoflook uit een flesje - 1 ei - 2 middelgrote tomaten - 1 eetlepel gehakte peterselie - 125 gram houmous - snufje paprikapoeder

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-06-2005
  • Joods Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

400 gram uitgelekte kikkererwten uit blik - 2 kleine teentjes knoflook - 4 eetlepels verse peterselie - 4 eetlepels olijfolie - extra olijfolie voor garnering - 2 eetlepels citroensap - zout - zwarte peper - verse peterselie voor garnering,

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-10-2004
  • Joods Voorgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

2 eetlepels zachte boter - 4 sneetjes licht roggebrood - 50 gram runderrookvlees - 50 gram Gruyerekaas in plakjes - 1 eetlepel tomatenketchup - 2 eetlepels mayonaise - 6 eetlepels zuurkool - Voor garnering : augurken in plakjes - selderijblaadjes,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-10-2004
  • Joods
  •  0-10 min.

Marokkaanse joden namen de Arabische gewoonte over om op feestdagen met honing of suiker gezoet vlees te serveren. Dit stoofde zij in tajines. Met Pesach (joods Pasen) wordt schaap of lam gegeten om te herdenken dat de joodse slaven op de avond voor de Exodus lammeren offerden.

INGREDIENTEN

4 el (arachide) olie1 grote ui, fijngesneden2 teentjes knoflook, fijngesneden1 kilo ontbeende lamsschouder of lamsnek, in blokjeszout en zwarte peperhalve tl saffraanpoederhalve-1 tl gemberpoederkwart tl gemalen nootmuskaat500 gram gedroogde ontpitte pruimen2 tl gemalen kaneeleventueel 1-3 el honing of suiker1 el sesamzaad100 gram blanke amandelen of 75 gram walnoten, grof gehakt

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-02-2004
  • Joods
  •  > 120 min.

Van mijn moeder

INGREDIENTEN

750 gram zelfr. bakmeel, 150 gram basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 125 gram boter, 1 theel. kaneel, snuifje zout, 1/2 potje gesneden gember, 125 gram gewelde rozijnen, 50 gram geschaafde amandelen, 3 kilo stoofperen, 1 volle theel. kaneel, 75 gram basterdsuiker

  •  Tussengerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-02-2004
  • Joods Tussengerecht
  •  > 120 min.

Een traditioneel joods gerecht. Hier worden alleen runderlappen gebruikt, maar er kunne ook kippenpootjes of -vleugeltjes bij, stukjes runderworst of balletjes rundergehakt.

INGREDIENTEN

125 gr. uien, 300 gr. aardappels 2 eetl. olie, 400 gr. runderlappen, 1/2 eetl. paprikapoeder, zout, peper, 1 potje witte bonen ( 370ml) 1 potje bruine bonen (370ml) 200 gr vluggort (Lassie), 1/2 blikje tomatenpuree (a 70 gr.), 1/2 eetl. vloeibare honing.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-01-2004
  • Joods Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Dit recept hoort bij het artikel 'Keuken van de heimwee' en komt uit het boek 'De joodse keuken' van Clarissa Hyman.

INGREDIENTEN

Voor de gehaktballetjes:, 450 gram rundergehakt, 1 ui, geraspt, 1 kleine aardappel, geraspt, 1/2 theelepel zout, snufje peper, Verder:, 50 gram fijn matsemeel, ruim 2 eetlepels langkorrelige rijst, 2 eetlepels tomatenpuree of 2-3 verse tomaten (ontveld en zonder zaad), peper en zout, 1 handje pitloze rozijnen of sultana's, sap van 1 citroen, naar smaak ruim 1 eetlepel kaneelpoeder, , Voor de saus:, 1 grote ui, 2 eetlepels golden syrup, 5-6 dl water

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-11-2003
  • Joods Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Gefilte Fisch is een van de klassieke gerechten van de Midden-Europese
Jiddische keuken en vanzelfsprekend zal men dit gerecht ook in Israel
aantreffen.

INGREDIENTEN

2 kg vis (bij voorkeur zoetwatervis als karper, snoek, snoekbaars, enz.;, geen paling), 2 uien, 2 grote wortelen, bosje selderij, zout, peper, nog 1 ui, 3 eieren, 2 flinke eetl verkruimelde matzes, zout, peper, evt. 2 blaadjes gelatine, geraspte mierikswortel,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-09-2003
  • Joods Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

750 gr. Kabeljauwfilet2-3 gekookte aardappels1 teen knoflook, fijngehakt1 ei3 eetl. bladpeterselie, fijngehakt2 theel. nootmuskaatzout en versgemalen peperbloemarachideolie om in te bakken

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-08-2003
  • Joods Voorgerecht
  •  20-30 min.

DIT IS ZO LEKKER BROODJE DAT IK JULLIE WIL LATEN MEEGENIETEN.

INGREDIENTEN

2 pitabroodjes1 el olifolie1 ui,in ringen gesneden1/2 rode paprika in ringen gesneden100 gr dungesneden pekelvlees1 el kappertjes of 1 fijngesneden augurkzout en peper2 el knoflooksaus50 gr waterkers

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-07-2003
  • Joods
  •  0-10 min.

Paassalade uit de joodse keuken.6 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Tip Culinair april 1998, Paas-ontbijtkrant

Van:
"Esther"

INGREDIENTEN

6 eieren, 1? dl mayonaise, 1? dl creme fraiche, zout, peper, snufje kerriepoeder, 1 lente-uitje, heel fijngesneden, 2 el fijngesneden bieslook, 1 el fijngesneden peterselie, tuinkers,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-04-2003
  • Joods
  •  20-30 min.

Iets heel speciaals uit Israel!!!

INGREDIENTEN

2 eetlepels olijfolie, 3 teenjes knoflook, 1 theelepel komijnpoeder, 2 theelepels paprikapoeder, snufje cayennepaper, 1 liter groentebouillon, 450 gr. tuinbonen, sap van 1 citroen, 1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-03-2003
  • Joods
  •  0-10 min.

Heerlijke joodse kruidkoek.

INGREDIENTEN

1 kop sterke koffie, 1,75 kop heldere honing, 3 eetlepels cognac (desgewenst), 4 eieren, losgeklopt, 1,25 kop bruine rietsuiker, 4 eetlepels plantaardige olie, plus extra om in te vetten, 3,5 kop bloem, gezeefd, 3 theelepels bakpoeder, 1 theelepel dubbelkoolzure soda, 1 theelepel kaneel, 0,25 theelepel gemalen kruidnagelen, 0,25 theelepel geraspte nootmuskaat, 0,5 theelepel gemberpoeder, 0,5 kop amandelen of walnoten, gehakt, 0,5 kop rozijnen,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-03-2003
  • Joods
  •  60-120 min.

Echte zelfgemaakte kippesoep die niet voor niets Joodse peniciline wordt genoemd!
De lekkerste die ik ooit heb gemaakt.

INGREDIENTEN

4 grote kippepoten, 2 l/2 lt. water, 200 gr kippehartjes, vermicelli of matzeballetjes (zie recept), zout, 3 kippebouillonblokjes, klein takje foelie, stukje citroenschil zonder wit, 2 uitjes, 4 winterwortel, 2 prei

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-03-2003
  • Joods
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

2 bosuitjes -, 1 rode paprika -, 2 eieren -, 1 pakje diepvries bladerdeeg, 10 stuks, van 10 x 10 cm -, 250 gram shoarmavlees -, 2 eetlepels zonnebloemolie, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-01-2003
  • Joods
  •  30-60 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies