Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Jan in de zak recepten (32) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Jan in de zak is een Oudhollands en vooral goedkoop gerecht. Een grote `deegbol` vol rozijnen die met een pot stroop en een half pakje boter een feestmaal oplevert! Waar de naam `Jan` vandaan komt is niet bekend, maar de zak verwijst naar de kussensloop, waarin het deeg met rozijnen zo`n drie uur gekookt wordt. Vroeger deden katoenen luiers vaak dienst, in plaats van een kussensloop.

INGREDIENTEN

250 gram rozijnen (of krenten), 250 gram boekweitmeel (pak à 500 gram Koopmans), 250 gram zelfrijzend bakmeel, zout, 1⁄2 liter melk, 1 pot keukenstroop, 125 gram boter of margarine, een klein schoon kussensloop, dik elastiek of touw, satéprikker

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-01-2013
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Dit brood bak je niet ... maar kook je.

INGREDIENTEN

750 gr bloem - 250 gr boekweitmeel - 4 eieren - 1 l melk - 250 gr krenten - 250 gr rozijnen - 30 gr gist - 1 tl zout - 20 gr suiker

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-02-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Dit recept is, nu ik het aan het lezen ben, zeer oud, als wij bij onze grootmoeder, van vaders kant, op visite waren, was er steevast, Jan in de zak. Wat me nog bijgebleven is, dat ik het erg lekker vond. Maar dat zal wel nostalgie zijn.

INGREDIENTEN

250 gram bloem, 1 kleine theelepel zout, 1 ei, 10 gram gist, 2 dl lauwe melk, 100 - 150 gram krenten, rozijnen, sucade en appel.

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-04-2001
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

2 pond bloem -, 3 ons rozijnen -, 10 gram = 1 eetlepel zout -, 70 gram gist -, 3/4 liter lauwe melk, eventueel meer, , , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-01-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Een ouderwets nagerecht, gemaakt met kant en klare broodmix.

INGREDIENTEN

75 g rozijnen75 g krenten? citroen? pak wit broodmix1 eetl. boter of margarine1 eetl. suiker1 ei1? eetl. bloem.

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-11-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Heerlijk ouderwets maar erg lekker hoor

INGREDIENTEN

300 gram bloem, 200 gram boekweitmeel, 50 gram gist, 2 eieren, 50 gram suiker, 1/2 liter melk (je mag ook iets minder melk gebruiken), snufje zout, 75 gram krenten, 75 gram sukade, 75 gram rozijnen, stroopsaus,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-05-1999
  • Regionaal
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

250 g rozijnen (en/of krenten), ? 250 g boekweitmeel (pak ` 500 g), ? 250 g zelfrijzend bakmeel, ? zout, ? 1/2 liter melk, ? 1 pot keukenstroop (500 g), ? 125 g boter of margarine,

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-02-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Een gerecht uit de provincie Drente

INGREDIENTEN

200 g bloem, 10 g gist, 2 kopjes lauwe melk, 5 g zout, 150 g krenten en rozijnen, 1 ei

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-07-2000
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Recept uit grootmoeders tijd

INGREDIENTEN

300 gr. Bloem, , 200 gr. Boekweitmeel, , 50 gr. Gist, , 2 eieren, , 50 gr. Suiker, , ? liter melk, , snufje zout, , 75 gr. Krenten, , 75 gr. Sukade, , 75.gr.rozijnen,stroop,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-10-2002
  • Internationaal
  •  > 120 min.

INGREDIENTEN

250 gr rozijnen en of krenten, 250 gr boekwijtmeel pak a 500 gr, 250 gr zelfrijzend bakmeel, zout, ? liter melk, 1 pot keukenstroop, 125 gr boter of margarine, een klein schoon kussensloop, dik elastiek of touw, sateprikker,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op31-01-2002
  •  
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

2 eieren, 500 gram bloem, 1 eetlepel oranjebloesemwater, 75 gram rozijnen, 75 gram dadels zonder pitjes in stukjes, 75 gram gewelde abrikozen in stukjes, 4 dcl lauwe melk, 50 gram verse gist of 1 zakje gist, 1/2 theelepel zout, 4 eetlepels zachte boter, 4 eetlepels poedersuiker, 2 dcl honing, 1 vanillestokje in de lengte opengesneden,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-12-2009
  • Nederlands
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

10 gram verse gist - 2 kopjes lauwe melk - 200 gram bloem - 5 gram zout - 150 gram krenten en rozijne - boter - suiker - stroopsaus.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-04-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

250 gr.rozijnen/krenten,250 gr. boekweitmeel,250 gr. zelfrijzend bakmeel,zout,1/2 ltr. melk,1 pot keukenstroop,125 gr.boter

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-03-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Ouderwets met herinneringen aan oma...

INGREDIENTEN

250 g rozijnen (en/of krenten); 250 g boekwietmeel; 250 g zelfrijzend bakmeel; zout; 1/2 liter melk; 1 pot keukenstroop; 125 g boter of margarine

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-11-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

300 gram bloem, 1 ei, zout, 150 gram rozijnen, 150 gram krenten, 150 gram sukade, 25 gram verse gist, 2 deciliter melk, boter, 1 theelepel suiker, stroop.,

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Naam gerecht in Markelo:pork,wordt op eerste Kerstdag,"murre winter"geheten.

INGREDIENTEN

300 gr bloem-200gr boekweitmeel-50gr gist-1 of 2 eieren-50gram suiker-halve lit.melk-iets zout-250gr krenten-rozijnen.Men kan rozijnen en sukade toevoegen indien men dat wenst.

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-11-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

300 gram bloem, 1 ei, zout, 150 gram rozijnen, 150 gram krenten, 150 gram sukade, 25 gram verse gist, 2 deciliter melk, boter, 1 theelepel suiker, stroop.,

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-05-2000
  • Nagerecht
  •  > 120 min.

Ouderwets toetje, simpel te maken. Hoewel je er op tijd mee moet beginnen, hoef je niet lang in de keuken te staan.

INGREDIENTEN

250 g bloem, zout, 1 ei, 15 g gist, 2 dl melk, 100 g krenten en rozijnen

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-06-2008
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Ouderwets nagerecht.

INGREDIENTEN

200 gr. bloem, 10 gr. gist, 2 kopjes lauwe melk, 5 gr. zout, 150 gr. krenten en rozijnen, 1 ei.,

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-01-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

10 gram verse gist * 2 kopjes lauwe melk * 200 gram bloem * 5 gram zout * 1 ei * 150 gram krenten * 150 gram rozijnen * boter * suiker * stroopsaus.

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-09-2005
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Oudhollands recept.

INGREDIENTEN

300 gr zelfrijzend bakmeel 2 eieren, 200 gr krenten/rozijnen/sucade 3 dl melk,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-02-1999
  • Nederlands
  •  30-60 min.

(Libelle, Streekgerechten uit Nederland) van "M."

INGREDIENTEN

250 g bloem, zout, 1 ei, 15 g gist, 2 dl lauwe melk, 50 g krenten, 50 g rozijnen, stroop,

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-07-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.

Ouderwets recept uit grootmoeders tijd

INGREDIENTEN

1 pond zelfrijzend bakmeel, 2 eieren, ongeveer 8 dl melk, stroop en boter, snufje zout

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-02-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Een ouderwets recept

INGREDIENTEN

1 pak zelfrijzend bakmeel, melk, rozijnen, boter, bruine suiker of stroop

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-05-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

75 gram krenten, 100 gram rozijnen, 250 gram bloem, 1¾ dl melk, 2 theelepels droge gist of zakje 7 gram, 10 gram rietsuiker, 1/4 theelepel zout, 1 ei,

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-10-2010
  • Nagerecht
  •  > 120 min.

1-pans Een Transvaalse "Jan in de zak" is geheel iets anders dan een vaderlandse land : Zuid-Afrika nagerechtvan "moesje2"

INGREDIENTEN

1 pond bloem, 4 eetlepels gesmolten boter, 4 eieren, 1 theelepel zout, ? pond rozijnen, bakpoeder, zuiveringszout, 3 theelepels koekkruiden, 1 wijnglas cognac of zoete wijn, 3 eetlepels honing of fijne stroop, 1 eetlepel abrikozengelei, 2 droge beschuiten, aan stukjes gewreven, ? pond suiker, een handvol dadels,

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-03-2002
  • Nagerecht
  •  > 120 min.

Een zuid-Afrikaanse "Jan in de zak" is geheel iets anders dan een vaderlandse.

INGREDIENTEN

1 pond bloem, 4 eetlepels gesmolten boter, 4 eieren, 1 theelepel zout, ? pond rozijnen, bakpoeder, zuiveringszout, 3 theelepels koekkruiden, 1 wijnglas cognac of zoete wijn, 3 eetlepels honing of fijne stroop, 1 eetlepel abrikozengelei, 2 droge beschuiten, aan stukjes gewreven, ? pond suiker, een handvol dadels

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-06-2001
  • Afrikaans Nagerecht
  •  > 120 min.

Heerlijke mosselen gekookt in het bier. Gezond en snel klaar.

INGREDIENTEN

1 bak mosselen (2 kg), 2 el olijfolie, 2 tenen knoflook, in dunne plakjes, 2 sjalotten, fijngesnipperd, 1 zak Italiaanse roerbakmix (400 g), 1 flesje bier Hertog Jan Oerblond (flesje 0.3 liter)

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-08-2012
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Deze Herfstachtige Goulash Smaakt Uitstekend Met Een Glas Hertog Jan Bockbier Erbij !

INGREDIENTEN

=25 gram Roomboter., =1 Ui, gesnipperd, =2 teentje Knoflook, fijngehakt., =1 schaal Sukadelappen (ca.525 gram), in blokjes., =2 Paprika''s, in reepjes., =1 blikje Tomatenpuree (70 Gram), =2 tl Paprikapoeder (mild)., =25 gram Bloem. = 1 blik gepelde Tomaten (400 gram), =500 ml.Vleesbouillon (van tablet), =1 Laurierblad. = 1 zak gebroken Sperziebonen( 500 gram), =1 bekertje zure Room (125 gram), =1 Stokbrood.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-10-2017
  • Balkan Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

300 gram bloem, 200 gram boekweitmeel, 50 gram gist, 2 eieren, 50 gram suiker, 1/2 liter melk, (je mag ook iets minder melk gebruiken), snufje zout, 75 gram krenten, 75 gram sukade, 75 gram rozijnen, stroopsaus,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-09-1999
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Dit is een oud recept dat ik ergens vond

INGREDIENTEN

125 gr bloem, 125 gr boekweitmeel, 1 tl zout, 2.5 dl melk, 15 gr gist, 75 gr mager rookspek in dobbelsteentjes.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-01-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Dit gerecht wordt in bepaalde delen van het land ook wel balkenbrei genoemd

INGREDIENTEN

250 gr bloem, 0.5 tl zout, 2 dl melk, 25 gr gist, 50 gr mager spek in dobbelsteentjes, 1 ei, 75 gr krenten, 75 gr rozijnen, stroop, boter

  •  Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op31-07-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top