1. Home
  2. Recepten
  3. Jan In De Zak

Jan in de zak recepten (34) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Jan in de Zak

Dit recept is, nu ik het aan het lezen ben, zeer oud, als wij bij onze grootmoeder, van vaders kant, op visite waren, was er steevast, Jan in de zak. Wat me nog bijgebleven is, dat ik het erg lekker vond. Maar dat zal wel nostalgie zijn.

INGREDIENTEN

250 gram bloem, 1 kleine theelepel zout, 1 ei, 10 gram gist, 2 dl lauwe melk, 100 - 150 gram krenten, rozijnen, sucade en appel.

Bereidingswijze

Maak van bloem, zout, gist, ei, en melk een dik beslag op de zelfde wijze als voor Drie in de pan (recept 277). Laat het op de zelfde wijze rijzen. Verzorg en voeg ook het vulsel op dezelfde wijze toe. Spoel een doek of een zak in warm water uit, bestrooi de zak van binnen, of de doek, aan een kant, met bloem om het aankleven van het deeg tegen te gaan. Doe het deeg in de zak, of leg het op de doek, maak beide zo dicht, dat het deeg nog voldoende ruimte heeft om te rijzen. Leg de gevulde zak of de doek in een pan met kokend water waarin een bord of schoteltje is gelegd om aanzetten aan de bodem te voorkomen. Kook de Jan in de zak 1 1/2/ tot 2 uur. Verwijder de doek of de zak. Zet het geval voor een open oven om op te drogen (vroeger was de oven altijd warm).

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-04-2001
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Jan in de zak

Jan in de zak is een Oudhollands en vooral goedkoop gerecht. Een grote `deegbol` vol rozijnen die met een pot stroop en een half pakje boter een feestmaal oplevert! Waar de naam `Jan` vandaan komt is niet bekend, maar de zak verwijst naar de kussensloop, waarin het deeg met rozijnen zo`n drie uur gekookt wordt. Vroeger deden katoenen luiers vaak dienst, in plaats van een kussensloop.

INGREDIENTEN

250 gram rozijnen (of krenten), 250 gram boekweitmeel (pak à 500 gram Koopmans), 250 gram zelfrijzend bakmeel, zout, 1⁄2 liter melk, 1 pot keukenstroop, 125 gram boter of margarine, een klein schoon kussensloop, dik elastiek of touw, satéprikker

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-01-2013
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

jan in de zak

Dit brood bak je niet ... maar kook je.

INGREDIENTEN

750 gr bloem - 250 gr boekweitmeel - 4 eieren - 1 l melk - 250 gr krenten - 250 gr rozijnen - 30 gr gist - 1 tl zout - 20 gr suiker

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-02-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

JAN IN DE ZAK

INGREDIENTEN

250 gr rozijnen en of krenten, 250 gr boekwijtmeel pak a 500 gr, 250 gr zelfrijzend bakmeel, zout, ? liter melk, 1 pot keukenstroop, 125 gr boter of margarine, een klein schoon kussensloop, dik elastiek of touw, sateprikker,

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op31-01-2002
  •  
  •  > 120 min.

Jan in de zak

INGREDIENTEN

250 g rozijnen (en/of krenten), ? 250 g boekweitmeel (pak ` 500 g), ? 250 g zelfrijzend bakmeel, ? zout, ? 1/2 liter melk, ? 1 pot keukenstroop (500 g), ? 125 g boter of margarine,

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-02-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Jan in de zak

INGREDIENTEN

2 pond bloem -, 3 ons rozijnen -, 10 gram = 1 eetlepel zout -, 70 gram gist -, 3/4 liter lauwe melk, eventueel meer, , , , ,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-01-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Jan in de zak

Een ouderwets nagerecht, gemaakt met kant en klare broodmix.

INGREDIENTEN

75 g rozijnen75 g krenten? citroen? pak wit broodmix1 eetl. boter of margarine1 eetl. suiker1 ei1? eetl. bloem.

  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-11-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Jan in de Zak

Recept uit grootmoeders tijd

INGREDIENTEN

300 gr. Bloem, , 200 gr. Boekweitmeel, , 50 gr. Gist, , 2 eieren, , 50 gr. Suiker, , ? liter melk, , snufje zout, , 75 gr. Krenten, , 75 gr. Sukade, , 75.gr.rozijnen,stroop,

  • Internationaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-10-2002
  • Internationaal
  •  > 120 min.

jan in de zak

Heerlijk ouderwets maar erg lekker hoor

INGREDIENTEN

300 gram bloem, 200 gram boekweitmeel, 50 gram gist, 2 eieren, 50 gram suiker, 1/2 liter melk (je mag ook iets minder melk gebruiken), snufje zout, 75 gram krenten, 75 gram sukade, 75 gram rozijnen, stroopsaus,

  • Regionaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-05-1999
  • Regionaal
  •  30-60 min.

Jan in de zak

INGREDIENTEN

300 gram bloem, 1 ei, zout, 150 gram rozijnen, 150 gram krenten, 150 gram sukade, 25 gram verse gist, 2 deciliter melk, boter, 1 theelepel suiker, stroop.,

  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Jan in de zak

Ouderwets met herinneringen aan oma...

INGREDIENTEN

250 g rozijnen (en/of krenten); 250 g boekwietmeel; 250 g zelfrijzend bakmeel; zout; 1/2 liter melk; 1 pot keukenstroop; 125 g boter of margarine

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-11-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

jan in de zak

INGREDIENTEN

2 eieren, 500 gram bloem, 1 eetlepel oranjebloesemwater, 75 gram rozijnen, 75 gram dadels zonder pitjes in stukjes, 75 gram gewelde abrikozen in stukjes, 4 dcl lauwe melk, 50 gram verse gist of 1 zakje gist, 1/2 theelepel zout, 4 eetlepels zachte boter, 4 eetlepels poedersuiker, 2 dcl honing, 1 vanillestokje in de lengte opengesneden,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-12-2009
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Jan In De Zak

INGREDIENTEN

300 gram bloem, 1 ei, zout, 150 gram rozijnen, 150 gram krenten, 150 gram sukade, 25 gram verse gist, 2 deciliter melk, boter, 1 theelepel suiker, stroop.,

  • Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-05-2000
  • Nagerecht
  •  > 120 min.

Jan In De Zak.

INGREDIENTEN

10 gram verse gist - 2 kopjes lauwe melk - 200 gram bloem - 5 gram zout - 150 gram krenten en rozijne - boter - suiker - stroopsaus.

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-04-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Jan in de zak.

Naam gerecht in Markelo:pork,wordt op eerste Kerstdag,"murre winter"geheten.

INGREDIENTEN

300 gr bloem-200gr boekweitmeel-50gr gist-1 of 2 eieren-50gram suiker-halve lit.melk-iets zout-250gr krenten-rozijnen.Men kan rozijnen en sukade toevoegen indien men dat wenst.

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-11-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Jan in de zak

Ouderwets toetje, simpel te maken. Hoewel je er op tijd mee moet beginnen, hoef je niet lang in de keuken te staan.

INGREDIENTEN

250 g bloem, zout, 1 ei, 15 g gist, 2 dl melk, 100 g krenten en rozijnen

  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-06-2008
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Jan in de zak

Ouderwets nagerecht.

INGREDIENTEN

200 gr. bloem, 10 gr. gist, 2 kopjes lauwe melk, 5 gr. zout, 150 gr. krenten en rozijnen, 1 ei.,

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-01-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Jan in de zak

Een gerecht uit de provincie Drente

INGREDIENTEN

200 g bloem, 10 g gist, 2 kopjes lauwe melk, 5 g zout, 150 g krenten en rozijnen, 1 ei

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-07-2000
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Jan in de zak

INGREDIENTEN

10 gram verse gist * 2 kopjes lauwe melk * 200 gram bloem * 5 gram zout * 1 ei * 150 gram krenten * 150 gram rozijnen * boter * suiker * stroopsaus.

  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-09-2005
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

JAN IN DE ZAK

INGREDIENTEN

250 gr.rozijnen/krenten,250 gr. boekweitmeel,250 gr. zelfrijzend bakmeel,zout,1/2 ltr. melk,1 pot keukenstroop,125 gr.boter

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-03-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Jan In De Zak

Oudhollands recept.

INGREDIENTEN

300 gr zelfrijzend bakmeel 2 eieren, 200 gr krenten/rozijnen/sucade 3 dl melk,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-02-1999
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Jan in de zak

(Libelle, Streekgerechten uit Nederland) van "M."

INGREDIENTEN

250 g bloem, zout, 1 ei, 15 g gist, 2 dl lauwe melk, 50 g krenten, 50 g rozijnen, stroop,

  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-07-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.

Broeder (Jan in de zak)

Ouderwets recept uit grootmoeders tijd

INGREDIENTEN

1 pond zelfrijzend bakmeel, 2 eieren, ongeveer 8 dl melk, stroop en boter, snufje zout

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-02-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Broeder (Jan in de zak)

Een ouderwets recept

INGREDIENTEN

1 pak zelfrijzend bakmeel, melk, rozijnen, boter, bruine suiker of stroop

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-05-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Jan in de Zak Oudhollands

INGREDIENTEN

75 gram krenten, 100 gram rozijnen, 250 gram bloem, 1¾ dl melk, 2 theelepels droge gist of zakje 7 gram, 10 gram rietsuiker, 1/4 theelepel zout, 1 ei,

  • Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-10-2010
  • Nagerecht
  •  > 120 min.

Gorte in de zak (Kampen)

Een oud Kampens recept voor wat in het Nederlands 'Jan in de zak' heet.

INGREDIENTEN

4 koppies riest of, 2 koppies riest en 2 koppies gorte, zolt

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-04-2002
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Jan in die sak

1-pans Een Transvaalse "Jan in de zak" is geheel iets anders dan een vaderlandse land : Zuid-Afrika nagerechtvan "moesje2"

INGREDIENTEN

1 pond bloem, 4 eetlepels gesmolten boter, 4 eieren, 1 theelepel zout, ? pond rozijnen, bakpoeder, zuiveringszout, 3 theelepels koekkruiden, 1 wijnglas cognac of zoete wijn, 3 eetlepels honing of fijne stroop, 1 eetlepel abrikozengelei, 2 droge beschuiten, aan stukjes gewreven, ? pond suiker, een handvol dadels,

  • Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-03-2002
  • Nagerecht
  •  > 120 min.

Zuid Afrikaanse Jan in die Sak

Een zuid-Afrikaanse "Jan in de zak" is geheel iets anders dan een vaderlandse.

INGREDIENTEN

1 pond bloem, 4 eetlepels gesmolten boter, 4 eieren, 1 theelepel zout, ? pond rozijnen, bakpoeder, zuiveringszout, 3 theelepels koekkruiden, 1 wijnglas cognac of zoete wijn, 3 eetlepels honing of fijne stroop, 1 eetlepel abrikozengelei, 2 droge beschuiten, aan stukjes gewreven, ? pond suiker, een handvol dadels

  • Afrikaans Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-06-2001
  • Afrikaans Nagerecht
  •  > 120 min.

Bourgondisch mosselpannetje met bier

Heerlijke mosselen gekookt in het bier. Gezond en snel klaar.

INGREDIENTEN

1 bak mosselen (2 kg), 2 el olijfolie, 2 tenen knoflook, in dunne plakjes, 2 sjalotten, fijngesnipperd, 1 zak Italiaanse roerbakmix (400 g), 1 flesje bier Hertog Jan Oerblond (flesje 0.3 liter)

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-08-2012
  • Belgisch
  •  10-20 min.

stroopsaus

Saus voor bij Jan in de zak.

INGREDIENTEN

2 dl. melk, 75 gr. stroop, 20 gr. bloem, 40 gr. boter.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-01-2002
  • Nederlands Bijgerecht
  •  0-10 min.

Jan-In-De-Zak

INGREDIENTEN

300 gram bloem, 200 gram boekweitmeel, 50 gram gist, 2 eieren, 50 gram suiker, 1/2 liter melk, (je mag ook iets minder melk gebruiken), snufje zout, 75 gram krenten, 75 gram sukade, 75 gram rozijnen, stroopsaus,

  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-09-1999
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Poting

Oftewel "Jan in de zak", een echt Hollands nagerecht

INGREDIENTEN

100 gr blanke rozijnen, 100 gr krenten, 500 gr zelfrijzend bakmeel, 4 eieren, 4 dl melk, 1 theel zout, 2 zakjes vanillesuiker, boter, bloem

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-09-2000
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Jan-in-het-'t-hemd

Dit gerecht wordt in bepaalde delen van het land ook wel balkenbrei genoemd

INGREDIENTEN

250 gr bloem, 0.5 tl zout, 2 dl melk, 25 gr gist, 50 gr mager spek in dobbelsteentjes, 1 ei, 75 gr krenten, 75 gr rozijnen, stroop, boter

  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op31-07-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.

La mique levée

Dit gerecht is een Franse variant van onze Jan in de zak. Het deeg wordt in een stevige maaltijdsoep gaargekookt en bij de soep gegeten.

INGREDIENTEN

30 g boem, 10 g verse of ½ zakje gedroogde gist, 1 ½ dl lauwwarme melk, 2 theel. Zout, 50 g zachte boter, 3 eieren, , 100 g rookspek, 200 g magere runderlappen, 2 uien, 2 tenen knoflook, 50 g boter, Peper, 2 eetl. Zout, Versgemalen zwarte peper, 1 laurierblad, Stukje foelie, 400 g verse groenten: wortel, bleekselderij, bloemkool, prei, aardappel, Enkele takjes peterselie, Enkele takjes selderij, 1 flink stuk ongebleekte dunne katoen of kaasdoek,

  • Frans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-09-2010
  • Frans
  •  60-120 min.
Nieuwste jan in de zak recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top