1. Home
  2. Recepten
  3. Tapenade

Tapenade recepten (1.143) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Tapenade zongedroogde tomaten

Lekker voor bij de borrel of als accent bij diverse gerechten. Dit recept is voor een wat grotere hoeveelheid tapenade, mocht er een feest in het vooruitzicht liggen of je kunt de tapenade ook bij andere gerechten gebruiken. Lees meer: de lekkerste recepten voor het Paasontbijt

INGREDIENTEN

1 pot zongedroogde tomaten 1 of 2 teentjes knoflook oregano vers en anders 1 grote eetlepel gedroogd 1,5 el geraspte Parmazaanse kaas 2 el. pijnboompitjes 6 el. olijfolie peper

Bereidingswijze

Blend alles met de staafmixer tot een fijn geheel. Zorg dat er voldoende olijfolie in zit.

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-08-2011
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Tapenade

Dit recept heb ik van een ex-collega gehad. Sindsdien heb ik het vaak en tot volle tevredenheid gemaakt.

INGREDIENTEN

1/2 potje gedroogde tomaten op olie, uitgelekt, 10 zwarte olijven (zonder pit), 10 gram walnoten, 3 a 4 tenen knoflook, 1 eetlepel paprikapuree (verkrijgbaar in de Turkse winkel en tegenwoordig ook wel bij onze nationale grootgrutters), olijfolie naar smaak, zout naar smaak, oregano naar smaak, (gedroogde) muntblaadjes naar smaak (Turkse winkel of bij de Marokkaanse of Turkse marktkoopman)

  • Turks
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-10-2005
  • Turks
  •  0-10 min.

tapenade

Lekkere verse tapenade van olijven en kappertjes

INGREDIENTEN

250 gr. zwarte olijven zonder pit, 125 gr. kappertjes, 1 teentje knoflook, 1 kop olijfolie, 2 eetlepels verse of 1 tl. gedroogde oregano

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-04-2000
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Tapenade

De lekkerste tapenade van zwarte olijven en zongedroogde tomaten

INGREDIENTEN

150 gr zwarte olijven zonder pit, 100-150 gram zongedroogde tomaten (op olie), 2 eetlepels pijnboompitten, licht geroosterd, 2-3 tenen knoflook, 4 eetl. olijfolie van goede kwaliteit, 10 blaadjes verse basilicum, 1 eetlepel kappertjes, 1 theelepel tijm, eventueel vers gemalen peper

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-09-2002
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Tapenade

......MMMMMMM....Heerlijke Tapenade......

INGREDIENTEN

Zwarte olijven zonder pitzongedroogde tomaten op oliegeroosterde pijnboompittenpittige kaas in piepkleine blokjes.

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-01-2006
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Tapenade

Twee variaties tapenade: met olijven met zongedroogde tomaten

INGREDIENTEN

250 gr. zwarte olijven zonder pit25 gr. kappertjes4 in zout gelegde ansjovisfilets1 tl zwarte peper1 tl oregano125 ml olijfolie

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-03-2004
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Tapenade

Heerlijke olijvenpasta

INGREDIENTEN

2 teentje knoflook, sap van 1/2 citroen, 1 potje kappertjes, 60 gr, 1 blikje tonijn a 100 gr, 1 blikje ansjovisfilet in olie, 1 potje zwarte olijven, 160 gr, olijfolie, zwarte peper

  • Spaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-04-1999
  • Spaans
  •  0-10 min.

Tapenade

Recept ontvangen van Hannie Merkelijn, waarvoor heel erg bedankt.Tapenade is van mediterrane afkomst: een heerlijk mengsel op basis van fijngehakte olijven. Er zijn tal van variaties. Deze tapenade is verukkelijk op een stukje ciabatta. Ook voor de tapenade geldt dat hij lekkerder wordt als u hem een dag van tevoren maakt

INGREDIENTEN

1 rode peper, 2 bosuitjes, 1 grote teen knoflook, 100 g. groene olijven zonder pit, 15 g. basilicum, 3 ansjovisfilets, ca. 3-4 el. olijfolie, zout, versgemalen zwarte peper

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-10-1999
  •  
  •  10-20 min.

Tapenade

Een aanrader voor wie van olijven houdt

INGREDIENTEN

250 gram zwarte en/of groene olijven z. pit, 3 afgespoelde ansjovisjes, 2 eetlepels kappertjes, 4 gedroogde tomaten in olie (potje), citroensap, 1 teentje knoflook

  • Spaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-04-1999
  • Spaans
  •  0-10 min.

Tapenade

Dit is een recept ui tip culinair: april 2000

INGREDIENTEN

* 300 gr zwarte olijven zonder pit, * 1 klein blikje ansjovisfilets, * 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt en drooggedept, * 1 teentje knoflook, * 1 theelepel scherpe mosterd, * 2 eetlepels fijngehakte basilicum, * 2-3 eetlepels olijfolie, * peper naar smaak

  • Mediterraan
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-12-2004
  • Mediterraan
  •  0-10 min.

tapenade

INGREDIENTEN

250 gr zwarte olijven.(op pekel water) ., 350 gr gedroogde tomaten op olie., Verse basilicum(1flinke bos), Grana pardano [kaas)(100 gr)., Pijn boom pitten(50 gr)., gembersap, heel klein stukje rode peper(fijn gehakt)

  • Spaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-02-2003
  • Spaans
  •  10-20 min.

tapenade

Tapenade

INGREDIENTEN

(semi)zongedroogde tomaatjes, half potje (circa, zwarte olijven, 1/4 potje, 1 teen knoflook, olijfolie

  • Amuse
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-12-2013
  • Amuse
  •  0-10 min.

tapenade

Een heerlijke zelfgemaakte tapenade gemaakt tijdens een italiaanse kookcursus

INGREDIENTEN

300 gr. groene of zwarte olijven, 1 dl. extra vergine olijfolie, 1 teentje knoflook, 6 ansjovisfilets, 2 eetl. peterselie, een handje geroosterde pijnboompitten, gevijzeld, zwarte gemalen peper, ,

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-09-2003
  • Italiaans
  •  0-10 min.

tapenade

INGREDIENTEN

*100 gr walnoten, *4 knoflooktenen, *2 oude korstloze boterhammen (even weken in water en uitknijpen), *olijfolie., *(Zee)zout naar smaak.

  • Spaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-09-1999
  • Spaans
  •  0-10 min.

Tapenade

INGREDIENTEN

2 eetlepels kapperstjes, afgespoeld, 200g zwarte olijven zonder pit, 4 ansjovisfilets (uit blik), in reepjes, 2 teentjes knoflook, gehakt, ? eetlepel verse tijmblaadjes of, 1 theelepel gedroogd, versgemalen zwarte peper, sap van ? citroen, ca. 1 dl olijfolie extra vierge, parmezaanse kaas,

  • Turks
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-03-2003
  • Turks
  •  10-20 min.

tapenade

De naam van dit gerecht is afgeleid van het woord tapeno, de Provencaalse naam voor capres (kappertjes). Die vormen inderdaad een onmisbaar onderdeel van deze heerlijke saus.

INGREDIENTEN

6 gezouten ansjovisjes, 400 gr zwarte olijven, 3 teentje verse jonge knoflook, 3 eetlepels kappertjes, 25 gr. pijnboompitten, 6 gedroogde pommodori, vers gemalen peper, 1 1/2 dl goede olijfolie.

  • Spaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-10-1998
  • Spaans
  •  0-10 min.

tapenade

Een overheerlijke tapenade van zwarte olijven en gedroogde tomaatjes. Ik heb al veel complimenten in ontvangst mogen nemen en zelfs bestellingen!

INGREDIENTEN

1 teentje knoflook - 100 g zwarte olijven zonder pit - 4 el kappertjes (klein potje) - 2 ansovisfilets (je kan ook ansjovisboter gebruiken, is wat houdbaarder, maar wel iets minder lekker)- 15 gedroogde tomaten op olie

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-07-2001
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Tapenade

Heerlijk om op een toastje te doen of op geroosterd stokbrood. Het is goed te gebruiken in allerlei recepten. Gewoon maken en uitproberen

INGREDIENTEN

170 gram zwarte olijven, 3 teentjes knoflook, een mix van een handvol verse tijm, rozemarijn en oregano, een scheutje tabasco en ansjovisextract en een beetje koriander, 6 theelepels olijfolie

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-11-1999
  •  
  •  0-10 min.

*Tapenade*

Heerlijk smeersel!

INGREDIENTEN

Verse Knoflook-, gedroogde Oregano-, Olijfolie-, Citroensap-, 1 el Kappertjes-, 2 Ansjovisfilets-, 125 g zwarte Olijven zonder pit.,

  • Frans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-12-1999
  • Frans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Tapenade

Mousse van olijven

INGREDIENTEN

200 gr zwarte olijven zonder pit 100 gr ansjovis 100 gr gedroogde tomaat 100 gr kappertjes 2 charlotten 100 gr augurk 200 ml olijfolie grove peper

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-01-1999
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Tapenade

INGREDIENTEN

350 zwarte olijven zonder pit, 30 g ansjovis, 25 g kappertjes, uitgelekt en drooggedept, 1 teentje knoflook, 1 theelepel mosterd, 2 eetlepels fijngehakte basilicum, ? dl olijfolie, vers gemalen peper

  • Internationaal Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-12-2000
  • Internationaal Voorgerecht
  •  10-20 min.

Tapenade

Een heerlijk hartig broodsmeersel

INGREDIENTEN

300 gram zwarte olijven zonder pit, 40 gram ansjovisfilets, 2 el. kappertjes, uitgelekt en drooggedept, 1 teentje knoflook, 1 tl. mosterd, 2 el. fijngehakte basilicum, 2-3 el. olie, zout, peper

  • Frans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-10-2000
  • Frans
  •  10-20 min.

Tapenade

Specialiteit uit de Provence. Wordt op stokbrood of toast geserveerd. En ook gebruikt om eieren mee te vullen.(Bron: receptenwaaier van Heinz).

INGREDIENTEN

1 blikje tonijn op olie, 100 g zwarte olijven zonder pit, 2-3 ansjovisfilets, 1/2 el kappertjes, 1/2 el mosterd, 3 el olijfolie, 1 el Heinz Hot Tomaten Ketchup, citroensap naar smaak

  • Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-08-2000
  • Bijgerecht
  •  0-10 min.

tapenade

Pittige olijvenpasta, verrukkelijk op een sneetje vers of geroosterd stokbrrod of ciabatta als borrelhapje bij een koel glas witte wijn.

INGREDIENTEN

2 teentjes knoflook, 1/2 citroen, 1 potje kappertjes (60 gr), 1/2 blikje tonijn in olie (a 200 gr), 1 blikje ansjovisfilet in olie (46 gr), 1 potje zwarte olijven zonder pit (160 gr) 1 dl (olijf)olie, (versgemalen) zwarte peper, keukenmachine

  • Italiaans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-10-2000
  • Italiaans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Tapenade

Tapenade

INGREDIENTEN

200 gr. groene olijven, 200 gr. zwarte olijven, 1 theelepel kappertjes, 3 tenen knoflook, 125 gr. zongedroogde tomaten, 50 gr. pijnboompitten, 100 gr. geraspte Parmezaanse kaas, olijfolie

  • Italiaans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-03-2009
  • Italiaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

tapenade

Een receptje meegebracht uit de provence.

INGREDIENTEN

200 gr ontpitte olijven(zwarte), 100 gr ansjovisfilets gezouten, een grote handgreep kappertjes, citroensap, olijfolie, mosterd(een kleine lepel)

  • Frans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-08-2002
  • Frans
  •  10-20 min.

Tapenade

Olijvenpasta

INGREDIENTEN

2 teentjes knoflook; 1/2 citroen; 1 potje kappertjes (carbonel); 1/2 blikje tonijn in olie 200gram netto; 1 blikje ansjovisfilet 46gram; 1 potje zwarte olijven zonder pit 160gram; 1dl olijolie; zwarte peper;

  • Spaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-11-2000
  • Spaans
  •  0-10 min.

Tapenade

Ik ben gek op tapenade en dit recept is zeer smakelijk.

INGREDIENTEN

Olijven 300 gr zwart, Ansjovis 2 blikjes, Kappertjes 75 gram, knoflook (teentje s) 2 tenen, Parmesaanse kaas, Basilicum 1 bos (vers), Tomaten (zongedroogd in 150 gram, olie, Tomatenpuree 1 blikje, peper, Zout, olijfolie, ,

  • Italiaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-05-2002
  • Italiaans
  •  10-20 min.

Tapenade

Met zongedroogde tomaten

INGREDIENTEN

100 gr. zongedroogde tomaten (kwartiertje in warm water laten weken), 50 gr. groene olijven, kleine eetlepel kappertjes, 1 knoflookteentje, oregano, olijfolie, gemalen rode peper

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-01-2005
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Tapenade

Van zongedroogde tomaten

INGREDIENTEN

10-12 zongedroogde tomaten, 1 dikke teen knoflook, 75 g oude geiten kaas, 75 g pijnboom pitten, 4 el kappertjes, uitgelekt, het groen van 2 lenteuitjes, het groen van 1 bosje peterselie, 0,5-1 dl olijfolie (extra vierge), zout, vergemalen peterselie.

  • Mediterraan Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-03-2002
  • Mediterraan Bijgerecht
  •  0-10 min.

Tapenade

INGREDIENTEN

375 gram kalamata-olijven - 2 teentjes knoflook - 5 ansjovisfilets - 2 eetlepels kappertjes - 2 eetlepels citroensap - 80 ml olijfolie

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-06-2005
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Tapenade

Tapenade van olijfolie

INGREDIENTEN

-100 gr. olijven., -4 ansjovis-filets (blikje)., -2 el. kappertjes., -1 el. citroensap., -1 e. mayonaise., -enkele blaadjes basilicum., -1 dl. goede olijfolie (huile vierge!).

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-01-2001
  •  
  •  0-10 min.

Tapenade

Zelfgemaakte tapenade: een pittige pasta op basis van olijven, ansjovis en kappertjes. voor 6 - 8 personen; op knapperige toastjes als aperitiefhapje

INGREDIENTEN

Een handvol olijven, een vijftal ansjovissen, een eetlepel kappertjes, een eetlepel olijfolie, een scheut cognac,

  • Frans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-02-2004
  • Frans
  •  0-10 min.

tapenade

Hartig voorafje of tussendoortje bijgerecht

INGREDIENTEN

2 teentjes knoflook, 1/2 citroen, 1 potje kappertjes (60 gram, Royal Mail), 1/2 -3/4 blikje tonijnin olie( netto 200 gram), 1 blikje ansjovisfilets in olie (netto 46 gr, Deep Blue), 1 potje zwarte olijven zonder pit ( 160 gram, Drossa), 1 dl goede olijfolie, versgemalen zwarte peper.

  • Mediterraan
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-03-2000
  • Mediterraan
  •  10-20 min.

Tapenade

INGREDIENTEN

- 250 gr zwarte olijven, - 30 gr kappertjes, - 6 reepjes ansjovis, - 3 tenen knoflook, - 1 dl olijfolie,

  • Frans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-02-2004
  • Frans
  •  0-10 min.

tapenade

Deze tapenade is snel gemaakt als je onverwacht gasten krijgt.

INGREDIENTEN

240 g groene olijven uit pot, 100 g kappertjes, 200 g fetakaas, extra vierge olijfolie, peperkorrels, enkele takjes verse munt.

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op29-12-2010
  •  
  •  0-10 min.

Tapenade

Erg fijne tapenade. Zelfs mensen die geen olijven mogen, lusten dit!

INGREDIENTEN

250 gr zwarte ontpitte olijven, olijfolie met basilicum, sap van 1 limoen, balsamico-azijn, sojasaus, zout en peper

  • Vegetarisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-12-2002
  • Vegetarisch
  •  0-10 min.

Tapenade

Lekkere saus/garnituur, lekker op toast of brood

INGREDIENTEN

750 gram zwarte olijven, 50 gram basilicum, 50 gram gedroogde pomodori-tomaat, 2 dl olijfolie, peper en zout

  • Italiaans Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-06-2000
  • Italiaans Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

tapenade

Tapenade kun je op een stukje brood eten of op toastjes.

INGREDIENTEN

Olijven, rode of groene, twee pepertjes, olijfolie, amandelen, lepel kappertjes, blikje anjovis, knoflook

  • Mediterraan Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-03-2011
  • Mediterraan Voorgerecht
  •  0-10 min.

Tapenade

INGREDIENTEN

*2 aubergines, *grof gemalen zeezout, *2 tn knoflook, *1 dl olijfolie (extra virgin), *50 gr ontpitte zwarte olijven, *6 - 8 basilicumblaadjes, *zout en vers gemalen zwarte peper, *1 stokbrood of toastjes

  • Spaans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-12-2003
  • Spaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Tapenade

Lekker stokbroodbeleg

INGREDIENTEN

150 gr. zwarte olijven zonder pit,1/2 potje kappertjes, 1/2 blikje tonijn op olie, 6 ansjovisfilets uit blikje, 1 eetl. citroensap, 1 theel. mosterd, 5 a 6 eetlepels lijfolie, 1/2 theel. provencaalce kruiden, peper.

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-06-1999
  • Italiaans
  •  0-10 min.
Tapenade

Tapenade

Als je op zoek bent naar een heerlijk borrelhapje voor jezelf of voor als er gasten komen, dan kun je aan tapenade denken. Tapenade is een olieachtige saus op basis van fijngemalen olijven of kappertjes. Vaak zit er ook nog tonijn of ansjovis door heen. Tapenade is heerlijk op een vers stukje stokbrood of een toastje. Tapenade is eenvoudig om te maken, hieronder staan diverse recepten. Maar ook als het gaat om wat meer bewerkelijke borrelhapjes kan tapenade een ingrediënt zijn. Maak bijvoorbeeld eens Italiaanse gehaktballetjes of bladerdeegrolletjes met zwarte olijven tapenade. Ook op een sandwich in combinatie met ander beleg, kan tapenade een lekkere toevoeging zijn. Of als smaakmaker van croutons voor in de soep of door een salade.

Nieuwste tapenade recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top