1. Home
  2. Recepten
  3. Hopscheuten

Hopscheuten recepten (35) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Kreeft met hopscheuten

INGREDIENTEN

2 kreeften (van 450 g) -80 g hopscheuten -40 g kervel -60 g boter (bakboter) -2 dl kreeftensoep -2 eetlepels dragon (fijngehakt) -60 g boter (roomboter) -1 dl room -zout -cayennepeper

Bereidingswijze

De bisque verrijken met dragon en tot de helft laten inkoken, afwerken met room en boter en, indien nodig, verder op smaak brengen met peper en zout. De hopscheuten een tweetal minuten blancheren in lichtgezouten water zonder ze hun knapperigheid te laten verliezen. De rauwe kreeft in twee helften snijden, kruiden met cayennepeper en zout en in een zeer warme oven gedurende een viertal minuten laten grillen. De kreeftensaus rijkelijk verdelen over verwarmde borden en hierin de kreeft leggen. Afwerken met de hopscheuten en serveren met lentegroen naar keuze.

  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-10-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.

Omelet met hopscheuten

De platte omelet moet zo uit de pan kunnen glijden dat ze ook dubbelgevouwen kan worden. De hopscheuten, gestoofd met cre`me fraiche, komen er naast te liggen. Hopscheuten, ze komen tegenwoordig vrijwel uitsluitend uit Belgie en Duitsland, kunt u verkrijgen bij de groothandels die aan de horeca leveren en uiteraard ook bij de groenteman die zich met recht een specialist kan noemen. Hij kan ze eventueel ook voor u bestellen. Hopscheuten zijn er nog tot het einde van de maand april.

INGREDIENTEN

200 gram verse hopscheuten, - 60 gram boter, - 1 dl. creme fraiche, - 6 eieren, - 4 eetl. water, - zout, - witte peper uit de molen, - 1 eetl. fijngehakte bladpeterselie, - eventueel 2 (ontvelde) tomaten,

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-03-2001
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Noordzeetong met hopscheuten

INGREDIENTEN

240 g Noordzeetongfilet, -60 g hopscheuten, -2 dl visfumet, -2 dl room, -10 cl pilsbier, -1 sjalot, -2 wortelen, -1 preiwit, -1 stengel groene selderij, -120 g boter (roomboter), -peper, -zout,

  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-10-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.

Hopscheuten met mousselinesaus

In Plinius' Naturalis Historia wordt het gebruik van hopscheuten als salade beschreven lang voordat er sprake van was dat hopbellen in bier werden gebruikt. In verscheidene hopstreken zijn resten van de traditie blijven bestaan, maar het sterkst is dat het geval in Belgie. Tegenwoordig zijn hopscheuten een zo kostbare delicatesse dat ze onder glas worden verbouwd. Hopscheuten lijken op een notiger soort tauge. Ze kunnen rauw gegeten worden, maar worden van oudsher gestoomd en vervolgens geserveerd met gepocheerde eieren en boter, room en nootmuskaat of met bechamelsaus. Hopscheuten worden gegeten als eerste gang of als een licht lunch- of dinergerecht (net als asperges) en gaan vaak vergezeld van Hommelbier (of een ander hoppig bier). Dit recept is afkomstig van chef-kok Stefaan Couttenye van restaurant Hommelhof in Watou

INGREDIENTEN

400 g hopscheuten, snufje zout, sap van een halve citroen, 4 el room, 4 eieren, croutons en peterselie als garnering, Voor de mousselinesaus:, 2 eierdooiers, zout, versgemalen zwarte peper, 200 g geklaarde boter

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-05-2000
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Ossenstaartstoverij met hopscheuten

Overheerlijk Vlaams gerecht ! 

INGREDIENTEN

1 ossenstaart, 1 ui, 3 teentjes look, 1 bruine Westmalle, 1 l kalfsbouillon, 1 takje tijm, 2 laurierblaadjes, 300 gr hopscheuten, 2 scheuten room, 500 gr aardpeer, melk - water, hazelnootolie, kervel, peper - zout - nootmuskaat

  • Belgisch Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-03-2018
  • Belgisch Voorgerecht
  •  > 120 min.

Hopscheuten met kip

Overheerlijk Vlaams voorgerecht, TOP !  

INGREDIENTEN

5 eieren, 120 gr boter, 1 citroen, 3 el Hoegaarden, 2 kippenfilets, 5 dl kippenjus, 5 stronkjes grondwitloof, 350 gr hopscheuten, 1 scheut room, wijnazijn - mirin - olijfolie, peper - zout - nootmuskaat

  • Belgisch Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-03-2018
  • Belgisch Voorgerecht
  •  30-60 min.

Tongreepjes Met Hopscheuten En Blond Bier

INGREDIENTEN

16 tongreepjes, 200 g hopscheuten, 4 dl visbouillon, 4 dl room, een flesje blond bier met uitgesproken hoparoma, wortelen, prei en selder, boter, ,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-04-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gepocheerd ei met hopscheuten

INGREDIENTEN

280 g hopscheuten, -2 theelepels citroensap, -3 eierdooiers, -80 g boter (geklaard), -peper, -zout, -1 citroen, -0.5 dl room, -4 eieren, -100 plakjes zalm (gerookt), -4 sneetjes brood, -103 g kervel,

  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-10-2002
  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.

Hopscheuten met gepocheerd ei en garnalen

INGREDIENTEN

280 g hopscheuten - 2 cl citroensap - 3 eierdooiers - 80 g geklaarde boter - peper - zout - 1 citroen - 1/2 dl room - 4 eieren - 100 g gepelde garnalen - 4 sneetjes brood

  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-07-2001
  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.

Hopscheuten met een gepocheerd ei en mousselinesaus

En postelein voor 4 personen

INGREDIENTEN

500 g hopscheuten, 6 eieren, 150 g postelein, 150 g boter, 2 dl room, het sap van 1 citroen, 1 el doge witte wijn, zout en peper

  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-09-2005
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Crescendo van jonge duif en hopscheuten

INGREDIENTEN

4 duifjes, 200 g hopscheuten, 4 plakken ganzenlever, 3 dl wijn (rood), 1.5 dl bruine fond, 50 g boter (roomboter), 1 wortel, 1 ui, 1 stengel groene selderij, 1 takje peterselie, 50 g boter (bakboter), peper, zout

  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op29-05-2003
  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.

Jonge duif met ganzenlever en hopscheuten.

INGREDIENTEN

4 duifjes, 200 g hopscheuten, 4 plakken ganzenlever, 3 dl wijn (rood), 1.5 dl bruine fond, 50 g boter (roomboter), 1 wortel, 1 ui, 1 stengel groene selderij, 1 takje peterselie, 50 g boter (bakboter), peper, zout, ,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-05-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Tartaar met verse hopscheuten hopas

Hopas; de Vlaamse tapas met een lekker Vlaams biertje Zie ook mijn artikel over de week van de smaak in België www.weekvandesmaak.be

INGREDIENTEN

200g hopscheuten (rauw), 1soeplepel kriekenbierazijn, 1 koffielepel notenolie, 300g kalfstartaar, 4 kwarteleieren, 3 soeplepels mayonaise, 3 soeplepels gerookte makreel, citroensap, peper, zout, tijm, lenteui en bieslook

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-04-2010
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Duifje met gebakken hopscheuten

We serveren dit klassegerecht met een aardappeltaartje

INGREDIENTEN

-4 duifjes, -500 g hopscheuten, -2 dl gevogeltebouillon, -1 dl droge witte wijn, -2 sjalotten, -4 blaadjes salie, -50 g boter, -zout en peper., Voor de taartjes:, -1 kg vastkokende aardappelen, -50 g boter, -zout en peper., ,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-08-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gepocheerd Ei Met Hopscheuten

INGREDIENTEN

4 eieren, 280 g hopscheuten, 4 plakjes gerookte zalm, een scheut citroensap, , Garnituur, kervel, kaviaar ( facultatief ), toastbrood, mousselinesaus : een reductie van water, azijn of citroensap, peper en zout, 8 eierdooiers, 250 g gesmolten boter, 1 dl room, peper, zout en nootmuskaat.,

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-05-1999
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Risotto met St-Jacobsschelpen, shii-take en hopscheuten

Een recept van sterrenkok Jean-Marie Smets van restaurant "De Eiken" * in Oostmalle.

INGREDIENTEN

100 g arboriorijst - 100 g vers gepelde grijze garnalen - 4 grote shii-take (in grove stukken gesneden) - 2 dl bouillon van garnalenkoppen - 8 Sint-Jacobsschelpen - 120 g hopscheuten (of sojascheuten) - 5 cl melk - 1 dl room - 20 g vers gemalen Emmentalkaas - 1 sjalot - 1 eetlepel olijfolie - peper en zout.

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-03-2001
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Gepocheerde peren met gekaramelliseerde hopscheuten

INGREDIENTEN

80 gr. suiker, 1 blaadje laurier, 2 dl. wijn, witte, zoete, 4 handperen, 15 gr. boter, 50 gr. hopscheut, 1 sch. water

  • Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-06-2003
  • Nagerecht
  •  30-60 min.

gepocheerde peren met gekaramelliseerde hopscheuten

INGREDIENTEN

80 gr. suiker, 1 blaadje laurier, 2 dl. wijn, witte, zoete, 4 handperen, 15 gr. boter, 50 gr. hopscheut, 1 sch. water

  • Internationaal Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-08-2002
  • Internationaal Nagerecht
  •  30-60 min.

Salade met gerookte zalm en hopscheuten

INGREDIENTEN

2 kroppen sla -, koriander -, dille -, peterselie -, dragon -, bieslook -, 200 gram hopscheut -, 200 gram gerookte zalm -, 3 eetlepel olie -, 1 eetlepel witte wijn-azijn -, 1 komkommer -, 1 theelepel mosterd -, zout en peper -, ijswater,

  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-09-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.

Gemarineerde zalm met hopscheuten

INGREDIENTEN

240 g zalmfilet, -80 g hopscheuten, -peper, -zout, -2 eetlepels bieslook (fijngehakt), -2 cl arachideolie, -8 cl maisolie, -1 eetlepel peperbolletjes (groen), -zout, -1 sjalot, -2 theelepels citroensap,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Sint-Jakobsmosselen met truffel, zeekraal en hopscheuten

INGREDIENTEN

12 sint-jakobsschelpen, verse, zonder schelp, -1 klont boter, -4 klontjes boter, koude, -200 gr. hopscheut, -100 gr. zeekraal, -2 dl. truffeljus, -2 dl. room, -1 truffel, -Peper, zwarte, gemalen, -Zout,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-09-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Lamsribstuk met hopscheuten en snijbonen

INGREDIENTEN

2 lamsribstukken, 1 klont boter, 4 klontjes boter, koude, 200 gr. hopscheut, 100 gr. snijboon, verse, gesneden, 5 dl. lamsfond, 1 takje tijm, 1 teentje knoflook, Peper, Zout

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-08-2002
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hopscheuten met groene asperges en gerookte zalm

INGREDIENTEN

150 g hopscheuten, 12 asperges (groen), 3 sprietjes bieslook, 2 cl arachideolie, peper, zout, 8 plakjes zalm (gerookt), 100 g Noordzeegarnalen (gepeld), 2 dl room, ,

  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-05-2003
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Hopscheuten met groene asperges en gerookte zalm

INGREDIENTEN

150 g hopscheuten, 12 asperges (groen), 3 sprietjes bieslook, 2 cl arachideolie, peper, zout, 8 plakjes zalm (gerookt), 100 g Noordzeegarnaal (gepeld), 2 dl room

  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-06-2002
  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.

Hopscheuten met groene asperges en gerookte zalm

INGREDIENTEN

150 g hopscheuten, -12 asperges (groen), -3 sprietjes bieslook, -2 cl arachideolie, -peper, -zout, -8 plakjes zalm (gerookt), -100 g Noordzeegarnaal (gepeld), -2 dl room,

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-10-2002
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hopscheuten met groene asperges en gerookte zalm

INGREDIENTEN

150 g hopscheuten, 12 asperges (groen), 3 sprietjes bieslook, 2 cl arachideolie, peper, zout, 8 plakjes zalm (gerookt), 100 g Noordzeegarnalen (gepeld), 2 dl room, ,

  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-05-2003
  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.

Salade Van Kreeft, Rauwe Hopscheuten En Kruidendressing

INGREDIENTEN

2 gekookte kreeften van 500 gr, 200 gr hopscheuten, gemengde salade, 1 tomaat, Vinaigrettesaus :verse tuinkruiden ( kervel, bieslook, peterselie.) noten-, soja-en ma?solie - zachte azijn., peper en zout., ,

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-04-1999
  • Belgisch
  •  10-20 min.

'Griet met hopscheuten op Vlaamse wijze'

Een feestgerecht dat bovendien ook voor beginners is weggelegd. De hopscheuten kunt u desnoods vervangen door in fijne reepjes gesneden asperges. - voor 4 personen - Voorbereiding: 20 minuten Bereiding: 18 minuten

INGREDIENTEN

4 grietfilets van 150 g, 8 middelgrote holle oesters, 1 dikke plak gerookte zalm van 50 g, 200 g hopscheuten, 60 g gesnipperd sjalotten, 2 eetlepels droge witte wijn, 0,6 dl gevogelte fond, 1/4 l room, 60 g boter, 40 g hardgekookt eiwit, in blokjes, 20 g hard gekookte eierdooier, in blokjes, 12 g kappertjes, licht geplet, 20 g + 1 eetlepel Gentse mosterd, sap van 1/2 citroen, enkele blaadjes zuring, in reepjes gesneden, peper en zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-03-2005
  • Belgisch
  •  30-60 min.

kalfszwezeriken met gebakken hopscheuten en sabayon van trip

Met sabayon van tripel van Watou

INGREDIENTEN

1 kg klalfszwezeriken, 2 wortels, 2 preien, boter , 200 gr hopscheuten, voorjaarsgroenten ( peultjes, peentjes, raapjes, enz., , Saus :, 2 fijngesneden sjalotjes, 1 wortel, 1 selder, een takje tijm, boter, 1/2 flesje tripel van Watou, een klontje suiker, 3 dl geconcentreerde bouillon, 250 gr boter, peper en zout naar smaak.,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-05-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

HOPSCHEUTEN IN ROOMSAUS MET GEPOCHEERD EI EN MOUSSELINE

Super lekker 'feestelijk' voorgerecht.

INGREDIENTEN

300 ml witbier, 4 eierdooiers, 20 g koude Solo margarine, cayennepeper, zout, 1 citroen uitgeperst, 2 el natuurazijn, 4 eieren, 100 ml room 40%, 240 g hopscheuten, peper, nootmuskaat, 4 takjes kervel,

  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-04-2017
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Kabeljauw in triple-abdijbier

Recept uit de keuken van de Norbertijnenabdij te Grimbergen.Door de eeuwen heen werden de bieren die in abdijen gebrouwen werden, beschouwd als de beste. In de 18e eeuw verbruikte de abdij negenduizend pond hop per jaar. Bijna de helft werd door de abdij zelf gewonnen. Om een idee te geven van de grootte van de hopakkers: Bronnen vermelden dat de abdij soms wel driehonderd hopstaken verving die door ziekte waren aangetast. De vastentijd was oorspronkelijk veel langer dan nu en het spreekt voor zichzelf dat er veel vis werd genuttigd.Eind april, begin mei is de periode dat men hopscheuten op de markt vindt. Dit recept is dus seizoengebonden.

INGREDIENTEN

200 g hopscheuten per persoon, 3 flesjes triple-abdijbier, viskruiden, boter, 1/5 l room, 4 moten kabeljauw

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-05-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gesouffleerde omelet uit de Kempen

Streekgerecht uit de Vlaamse Kempen

INGREDIENTEN

-250 g hopscheuten, -20 cl bier, -sap 1 citroen, -6 eieren, -1 eetl fijngehakte peterselie, -beurre manie (30 g bloem en 30 g boter), -100 ml room, -zout en peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-09-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Antwerpse kalfslapjes

Dit is een subliem recept van Marc Paesbrugghe

INGREDIENTEN

-4 kalfslapjes, -Bloem, -4 dunne witte toastboterhammen, -200 g hopscheuten (buiten het seizoen ter vervangen door geblancheerde en in julienne gesneden schorseneer of door sojascheuten), -1 glas droge witte wijn, -1 eetlepel room, -1 eetlepel bruine kalfsjus, -Boter, -Peper en zout, ,

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-11-2006
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Witlofroomsoep met Sint-Jakobsmossel en zalm

INGREDIENTEN

« Vorig dagmenu, Volgend dagmenu », Het dagmenu:, » Witlofroomsoep met Sint-Jakobsmossel en zalm, » Lamsribstuk met hopscheuten en snijbonen, » IJsmousse van frambozen en Kriekbier, , , , , , , , , , , , , , 500 gr. witlof, 1.5 l. gevogeltebouillon, 2 dl. slagroom, 12 sint-jakobsschelpen, 12 plakjes zalm, verse, 1 prei, dunne, 2 grote aardappelen, 3 blaadjes laurier, 3 draadjes saffraan, 1 sch. cognac, 1 tl. worcestershiresaus, 1 sch. tabasco, 1 klontje boter, Bieslook, verse, gehakte, Peper, Zout,

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-07-2010
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Keizersbaars

Keizersbaars en St.-Jacobsvruchten met hopscheuten.

INGREDIENTEN

200gr hopscheuten,400gr keizersbaars,1 dl noilly-prat,1dl visfumet,1 dl room,100 gr boter,4 mooie St.-Jacobsvruchten,kervelpluksels,peper,zout.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-01-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste hopscheuten recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top