Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

33 hopscheuten recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze
INGREDIENTEN

2 kreeften (van 450 g), -80 g hopscheuten, -40 g kervel, -60 g boter (bakboter), -2 dl kreeftensoep, -2 eetlepels dragon (fijngehakt), -60 g boter (roomboter), -1 dl room, -zout, -cayennepeper,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-10-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

240 g Noordzeetongfilet, -60 g hopscheuten, -2 dl visfumet, -2 dl room, -10 cl pilsbier, -1 sjalot, -2 wortelen, -1 preiwit, -1 stengel groene selderij, -120 g boter (roomboter), -peper, -zout,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-10-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.

De platte omelet moet zo uit de pan kunnen glijden dat ze ook dubbelgevouwen kan worden. De hopscheuten, gestoofd met cre`me fraiche, komen er naast te liggen. Hopscheuten, ze komen tegenwoordig vrijwel uitsluitend uit Belgie en Duitsland, kunt u verkrijgen bij de groothandels die aan de horeca leveren en uiteraard ook bij de groenteman die zich met recht een specialist kan noemen. Hij kan ze eventueel ook voor u bestellen. Hopscheuten zijn er nog tot het einde van de maand april.

INGREDIENTEN

200 gram verse hopscheuten, - 60 gram boter, - 1 dl. creme fraiche, - 6 eieren, - 4 eetl. water, - zout, - witte peper uit de molen, - 1 eetl. fijngehakte bladpeterselie, - eventueel 2 (ontvelde) tomaten,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-03-2001
  • Nederlands
  •  20-30 min.

In Plinius' Naturalis Historia wordt het gebruik van hopscheuten als salade beschreven lang voordat er sprake van was dat hopbellen in bier werden gebruikt. In verscheidene hopstreken zijn resten van de traditie blijven bestaan, maar het sterkst is dat het geval in Belgie. Tegenwoordig zijn hopscheuten een zo kostbare delicatesse dat ze onder glas worden verbouwd. Hopscheuten lijken op een notiger soort tauge. Ze kunnen rauw gegeten worden, maar worden van oudsher gestoomd en vervolgens geserveerd met gepocheerde eieren en boter, room en nootmuskaat of met bechamelsaus. Hopscheuten worden gegeten als eerste gang of als een licht lunch- of dinergerecht (net als asperges) en gaan vaak vergezeld van Hommelbier (of een ander hoppig bier). Dit recept is afkomstig van chef-kok Stefaan Couttenye van restaurant Hommelhof in Watou

INGREDIENTEN

400 g hopscheuten, snufje zout, sap van een halve citroen, 4 el room, 4 eieren, croutons en peterselie als garnering, Voor de mousselinesaus:, 2 eierdooiers, zout, versgemalen zwarte peper, 200 g geklaarde boter

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-05-2000
  • Belgisch
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

16 tongreepjes, 200 g hopscheuten, 4 dl visbouillon, 4 dl room, een flesje blond bier met uitgesproken hoparoma, wortelen, prei en selder, boter, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-04-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

We serveren dit klassegerecht met een aardappeltaartje

INGREDIENTEN

-4 duifjes, -500 g hopscheuten, -2 dl gevogeltebouillon, -1 dl droge witte wijn, -2 sjalotten, -4 blaadjes salie, -50 g boter, -zout en peper., Voor de taartjes:, -1 kg vastkokende aardappelen, -50 g boter, -zout en peper., ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-08-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

280 g hopscheuten, -2 theelepels citroensap, -3 eierdooiers, -80 g boter (geklaard), -peper, -zout, -1 citroen, -0.5 dl room, -4 eieren, -100 plakjes zalm (gerookt), -4 sneetjes brood, -103 g kervel,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-10-2002
  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.

INGREDIENTEN

280 g hopscheuten - 2 cl citroensap - 3 eierdooiers - 80 g geklaarde boter - peper - zout - 1 citroen - 1/2 dl room - 4 eieren - 100 g gepelde garnalen - 4 sneetjes brood

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-07-2001
  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.

En postelein voor 4 personen

INGREDIENTEN

500 g hopscheuten, 6 eieren, 150 g postelein, 150 g boter, 2 dl room, het sap van 1 citroen, 1 el doge witte wijn, zout en peper

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-09-2005
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Hopas; de Vlaamse tapas met een lekker Vlaams biertje Zie ook mijn artikel over de week van de smaak in België www.weekvandesmaak.be

INGREDIENTEN

200g hopscheuten (rauw), 1soeplepel kriekenbierazijn, 1 koffielepel notenolie, 300g kalfstartaar, 4 kwarteleieren, 3 soeplepels mayonaise, 3 soeplepels gerookte makreel, citroensap, peper, zout, tijm, lenteui en bieslook

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-04-2010
  • Belgisch
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

4 duifjes, 200 g hopscheuten, 4 plakken ganzenlever, 3 dl wijn (rood), 1.5 dl bruine fond, 50 g boter (roomboter), 1 wortel, 1 ui, 1 stengel groene selderij, 1 takje peterselie, 50 g boter (bakboter), peper, zout, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-05-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

4 eieren, 280 g hopscheuten, 4 plakjes gerookte zalm, een scheut citroensap, , Garnituur, kervel, kaviaar ( facultatief ), toastbrood, mousselinesaus : een reductie van water, azijn of citroensap, peper en zout, 8 eierdooiers, 250 g gesmolten boter, 1 dl room, peper, zout en nootmuskaat.,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-05-1999
  • Belgisch
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 duifjes, 200 g hopscheuten, 4 plakken ganzenlever, 3 dl wijn (rood), 1.5 dl bruine fond, 50 g boter (roomboter), 1 wortel, 1 ui, 1 stengel groene selderij, 1 takje peterselie, 50 g boter (bakboter), peper, zout

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op29-05-2003
  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.

Een recept van sterrenkok Jean-Marie Smets van restaurant "De Eiken" * in Oostmalle.

INGREDIENTEN

100 g arboriorijst - 100 g vers gepelde grijze garnalen - 4 grote shii-take (in grove stukken gesneden) - 2 dl bouillon van garnalenkoppen - 8 Sint-Jacobsschelpen - 120 g hopscheuten (of sojascheuten) - 5 cl melk - 1 dl room - 20 g vers gemalen Emmentalkaas - 1 sjalot - 1 eetlepel olijfolie - peper en zout.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-03-2001
  • Belgisch
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

80 gr. suiker, 1 blaadje laurier, 2 dl. wijn, witte, zoete, 4 handperen, 15 gr. boter, 50 gr. hopscheut, 1 sch. water

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-06-2003
  • Nagerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

240 g zalmfilet, -80 g hopscheuten, -peper, -zout, -2 eetlepels bieslook (fijngehakt), -2 cl arachideolie, -8 cl maisolie, -1 eetlepel peperbolletjes (groen), -zout, -1 sjalot, -2 theelepels citroensap,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

80 gr. suiker, 1 blaadje laurier, 2 dl. wijn, witte, zoete, 4 handperen, 15 gr. boter, 50 gr. hopscheut, 1 sch. water

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-08-2002
  • Internationaal Nagerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

12 sint-jakobsschelpen, verse, zonder schelp, -1 klont boter, -4 klontjes boter, koude, -200 gr. hopscheut, -100 gr. zeekraal, -2 dl. truffeljus, -2 dl. room, -1 truffel, -Peper, zwarte, gemalen, -Zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-09-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

2 kroppen sla -, koriander -, dille -, peterselie -, dragon -, bieslook -, 200 gram hopscheut -, 200 gram gerookte zalm -, 3 eetlepel olie -, 1 eetlepel witte wijn-azijn -, 1 komkommer -, 1 theelepel mosterd -, zout en peper -, ijswater,

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-09-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

2 lamsribstukken, 1 klont boter, 4 klontjes boter, koude, 200 gr. hopscheut, 100 gr. snijboon, verse, gesneden, 5 dl. lamsfond, 1 takje tijm, 1 teentje knoflook, Peper, Zout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-08-2002
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

150 g hopscheuten, 12 asperges (groen), 3 sprietjes bieslook, 2 cl arachideolie, peper, zout, 8 plakjes zalm (gerookt), 100 g Noordzeegarnalen (gepeld), 2 dl room, ,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-05-2003
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

150 g hopscheuten, 12 asperges (groen), 3 sprietjes bieslook, 2 cl arachideolie, peper, zout, 8 plakjes zalm (gerookt), 100 g Noordzeegarnalen (gepeld), 2 dl room, ,

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-05-2003
  • Belgisch Voorgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

150 g hopscheuten, -12 asperges (groen), -3 sprietjes bieslook, -2 cl arachideolie, -peper, -zout, -8 plakjes zalm (gerookt), -100 g Noordzeegarnaal (gepeld), -2 dl room,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-10-2002
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

150 g hopscheuten, 12 asperges (groen), 3 sprietjes bieslook, 2 cl arachideolie, peper, zout, 8 plakjes zalm (gerookt), 100 g Noordzeegarnaal (gepeld), 2 dl room

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-06-2002
  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

2 gekookte kreeften van 500 gr, 200 gr hopscheuten, gemengde salade, 1 tomaat, Vinaigrettesaus :verse tuinkruiden ( kervel, bieslook, peterselie.) noten-, soja-en ma?solie - zachte azijn., peper en zout., ,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-04-1999
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Met sabayon van tripel van Watou

INGREDIENTEN

1 kg klalfszwezeriken, 2 wortels, 2 preien, boter , 200 gr hopscheuten, voorjaarsgroenten ( peultjes, peentjes, raapjes, enz., , Saus :, 2 fijngesneden sjalotjes, 1 wortel, 1 selder, een takje tijm, boter, 1/2 flesje tripel van Watou, een klontje suiker, 3 dl geconcentreerde bouillon, 250 gr boter, peper en zout naar smaak.,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-05-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een feestgerecht dat bovendien ook voor beginners is weggelegd. De hopscheuten kunt u desnoods vervangen door in fijne reepjes gesneden asperges. - voor 4 personen - Voorbereiding: 20 minuten Bereiding: 18 minuten

INGREDIENTEN

4 grietfilets van 150 g, 8 middelgrote holle oesters, 1 dikke plak gerookte zalm van 50 g, 200 g hopscheuten, 60 g gesnipperd sjalotten, 2 eetlepels droge witte wijn, 0,6 dl gevogelte fond, 1/4 l room, 60 g boter, 40 g hardgekookt eiwit, in blokjes, 20 g hard gekookte eierdooier, in blokjes, 12 g kappertjes, licht geplet, 20 g + 1 eetlepel Gentse mosterd, sap van 1/2 citroen, enkele blaadjes zuring, in reepjes gesneden, peper en zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-03-2005
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Super lekker 'feestelijk' voorgerecht.

INGREDIENTEN

300 ml witbier, 4 eierdooiers, 20 g koude Solo margarine, cayennepeper, zout, 1 citroen uitgeperst, 2 el natuurazijn, 4 eieren, 100 ml room 40%, 240 g hopscheuten, peper, nootmuskaat, 4 takjes kervel,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-04-2017
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Recept uit de keuken van de Norbertijnenabdij te Grimbergen.Door de eeuwen heen werden de bieren die in abdijen gebrouwen werden, beschouwd als de beste. In de 18e eeuw verbruikte de abdij negenduizend pond hop per jaar. Bijna de helft werd door de abdij zelf gewonnen. Om een idee te geven van de grootte van de hopakkers: Bronnen vermelden dat de abdij soms wel driehonderd hopstaken verving die door ziekte waren aangetast. De vastentijd was oorspronkelijk veel langer dan nu en het spreekt voor zichzelf dat er veel vis werd genuttigd.Eind april, begin mei is de periode dat men hopscheuten op de markt vindt. Dit recept is dus seizoengebonden.

INGREDIENTEN

200 g hopscheuten per persoon, 3 flesjes triple-abdijbier, viskruiden, boter, 1/5 l room, 4 moten kabeljauw

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-05-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Streekgerecht uit de Vlaamse Kempen

INGREDIENTEN

-250 g hopscheuten, -20 cl bier, -sap 1 citroen, -6 eieren, -1 eetl fijngehakte peterselie, -beurre manie (30 g bloem en 30 g boter), -100 ml room, -zout en peper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-09-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Dit is een subliem recept van Marc Paesbrugghe

INGREDIENTEN

-4 kalfslapjes, -Bloem, -4 dunne witte toastboterhammen, -200 g hopscheuten (buiten het seizoen ter vervangen door geblancheerde en in julienne gesneden schorseneer of door sojascheuten), -1 glas droge witte wijn, -1 eetlepel room, -1 eetlepel bruine kalfsjus, -Boter, -Peper en zout, ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-11-2006
  • Belgisch
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

« Vorig dagmenu, Volgend dagmenu », Het dagmenu:, » Witlofroomsoep met Sint-Jakobsmossel en zalm, » Lamsribstuk met hopscheuten en snijbonen, » IJsmousse van frambozen en Kriekbier, , , , , , , , , , , , , , 500 gr. witlof, 1.5 l. gevogeltebouillon, 2 dl. slagroom, 12 sint-jakobsschelpen, 12 plakjes zalm, verse, 1 prei, dunne, 2 grote aardappelen, 3 blaadjes laurier, 3 draadjes saffraan, 1 sch. cognac, 1 tl. worcestershiresaus, 1 sch. tabasco, 1 klontje boter, Bieslook, verse, gehakte, Peper, Zout,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-07-2010
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Keizersbaars en St.-Jacobsvruchten met hopscheuten.

INGREDIENTEN

200gr hopscheuten,400gr keizersbaars,1 dl noilly-prat,1dl visfumet,1 dl room,100 gr boter,4 mooie St.-Jacobsvruchten,kervelpluksels,peper,zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-01-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top