1. Home
  2. Recepten
  3. Hete Bliksem

Hete bliksem recepten (195) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Hete bliksem

Een heerlijk winters gerecht. Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 man. Het lijkt erg veel, maar de ervaring leert dat er erg veel van gegeten wordt. En geloof me, de volgende dag de restjes opeten is echt geen straf. Met de hoeveelheden valt te schuiven naar smaak, vooral wat betreft de hoeveelheid suiker. In mijn opinie is hete bliksem het lekkerste als hij lekker zoet is, zo is het recept ook geschreven. Heb je dit liever niet, dan kan je de suiker weglaten of verminderen.

INGREDIENTEN

Voor een grote pan vol: 1½ kg aardappels 1½ kg zure appels (goudrenetten) 500 gr gehakt 300 gr ui 250 gr suiker olie of boter 1 tl kaneel versgemalen zout en peper naar smaak eventueel nog een snufje nootmuskaat

Bereidingswijze

Zet 1,5 liter water op. Schil de aardappels desgewenst, of als je dit niet doet, boen ze dan goed schoon zodat er geen zand aan blijft zitten. Snijd de aardappels in kleinere stukjes en zet ze in een pan met water op het vuur. Zorg daarbij dat de aardappels net onder water staan. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Schil ondertussen de appels, snijd ze in kleinere stukken en kook ze in een grote pan (waar later ook de andere ingrediënten bij kunnen). Zet de appels op in een pan met ongeveer 5 cm water (de appels hoeven dus niet onder water te staan) en doe de deksel dicht tot het water kookt. Haal vervolgens de deksel eraf en schep de appels af en toe om. De appels zullen zacht worden en veranderen in appelmoes. Dit duurt ongeveer 12 minuten, of tot de appelmoes te dik wordt. Snijd de uien fijn en fruit ze in een pan met een dikke bodem in olie of boter tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en rul het. Stamp vervolgens de aardappels en doe de aardappelpuree en het gehakt bij de appels. Doe de suiker erbij. De aangegeven hoeveelheid is een indicatie. Hou je van zoete hete bliksem, dan is dit een goede hoeveelheid. Heb je hem graag wat zuurder, doe er dan minder in. De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Voeg ook 1 theelepel kaneel en versgemalen zout en (witte) peper naar smaak toe en eventueel nog een snufje nootmuskaat. Dit geeft het recept een meer kruidige, pittige smaak. Roer goed door en eet smakelijk!

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-11-2011
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete bliksem

Aardappel/appelstampot met gebakken ui en speklapjes.

INGREDIENTEN

* 2 kilo kruimige aardappelen, * 1 kilo goudreinetten, * 1.5 pond golden delicious, * zout, * peper, * boter, * melk, * 4 uien in stukjes gesneden, * 1 pakje juspoeder met uitjes, * 4 magere speklapjes.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-01-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete bliksem

Hete bliksem is in Groningen zowel de aanduiding voor een mooie vrouw als de naam van een stamppot met appel, gerookt spek en flink wat peper.

INGREDIENTEN

1? kg aardappels, - 1 kg zure appels (goudrenetten), - 500 g zoete appels (golden delicious), - 4 dl runderbouillon, - 40 g boter, - 300 g gerookt spek (een stuk, of plakken), - zout, - zwarte peper,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-03-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Hete bliksem

Hete Bliksem. Een heerlijk wintergerecht met onder andere aardappelen, appelen, gehakt en ui. Hoewel het echte winterweer nog uit blijft toch lekker om na een gure regendag een ouderwetse warme ovenschotel te serveren. In dit artikel het recept om hete bliksem te bereiden. Eet smakelijk.

INGREDIENTEN

* 1 kg aardappelen, * 2 uien, * 400 gr gehakt, * 50 gr boter, * zout, * peper, * 1 pond zoete appelen, * 1 pond zure appelen,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-09-2008
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Hete Bliksem

Appelstamppot naar met uitgebakken spekjes

INGREDIENTEN

1,5 kilo kruimige aardappelen, 750 gram zure appels, 750 gram zoete appels, 1 grote ui, 2 pakjes gerookte spekstukjes, peper, zout, eventueel bouillon

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

*HETE BLIKSEM*

INGREDIENTEN

1,5 kg.kruimige aardappelen., zout, 500gr.zure appels(Goudrenet), 400 gr.zoete appels(Dijkmans zoet), azijn, 4 speklapjes, 1 ui,2 eetlepels honing.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-02-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Hete bliksem

INGREDIENTEN

1 1/2 kg aardappelen, 1/2 kg zoete appels, 1 kg zure appels (James Grieve of goudrenetten), 1 tl zout, 50 g boter, 2 dl melk, 1 mespunt kruidnagelpoeder, 1 mespunt kaneel, 1/2 tl versgemalen peper, 1/2 tl nootmuskaat, 1 rookworst

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-10-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

hete bliksem

INGREDIENTEN

400 gram mager vers spek aan een stuk, 1 1/2 kg aardappelen geschild in stukken, 1 kg appels zoete en zure geschild in stukken, zout, 25 gram boter, 4 saucijsjes, zout en peper, 1-3 el keukenstroop.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-09-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete Bliksem

Heeeeeel lekker en traditioneel!Heel eenvoudig en je kan het op voorhand klaarzetten (handig als je een etentje wil geven of als je later minder tijd hebt!)

INGREDIENTEN

- 4 aardappelen, - melk, boter nootmuskaat, ei, - 400 a 500 gr gehakt (runds of kalfs of gemengd), - 1 ui, - 1 bokaal appelmoes / compote, - kruiden naar smaak, - chapelure, - eventueel een beetje geraspte, parmesan

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-11-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Hete bliksem

INGREDIENTEN

1,5 kg aardappels, 1 kg zure appels (goudrenetten), 500 g zoete appels (golden delicious), 4 dl runderbouillon, 40 gram boter, 300 gram gerookt spek (één stuk, of plakken), zout, zwarte peper

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-09-2008
  •  
  •  30-60 min.

Hete bliksem

Hete bliksem, lekker ouderwets smakelijk koken!

INGREDIENTEN

400 gr doorregen vers spek, 1 ½ kg geschilde aardappelen, zout, ½ kg zoete appels, ½ kg zure appels, Peper uit de molen, eventueel 2-3 eetlepels keukenstroop

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-02-2007
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Hete bliksem

INGREDIENTEN

2 kilo aardappelen, , *1 kilo zoete appels, *1 kilo zure appels, *beetje zout, *klontje boter

  • Vegetarisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-12-2003
  • Vegetarisch
  •  0-10 min.

Hete bliksem met..

Hete bliksem met rookkaas en krokante groenteballetjes.

INGREDIENTEN

1 kg aardappels, 500 g zoete appels ( Elstar ), 500 g zure appels ( Goudreinet ), zout, 2 uien, zonnebloemolie, 150 g rookkaas, peper, 1 zure appel, 8 tot 10 groenteballetjes

  • Vegetarisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-12-2004
  • Vegetarisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Hete Bliksem

Een erg lekkere variatie op het de bekende stamppot met appels, met net dat beetje extra.

INGREDIENTEN

1 1/2 kg kruimige aardappelen, zout, 500 g zure appels (goudreinet), 400 g zoete appels (Dijkmans zoet), azijn, peper, 4 speklapjes, 1 uit, 2 eetl honing.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-03-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete bliksem

Met dit koude weer heb ik een lekker warm gerecht voor jullie! Hete bliksem is een oud Nederlands gerecht. Het is een stamppot die bestaat uit 2 delen aardappel, 1 deel zure appelen (goudreinetten) en 1 deel zoete appelen of peren. Varianten van het gerecht worden verkregen door de toevoeging van spek tijdens het koken, of door gebruik van stoofperen in plaats van appelen. Een andere variant is "donder en hete bliksem", waarbij ham en Franse mosterd worden toegevoegd. Het gerecht wordt doorgaans opgediend met bloedworst.

INGREDIENTEN

Appels, aardappels en suiker en spekjes. Heel makkelijk en goedkoop!

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-12-2012
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Hete bliksem

Appelstamp.

INGREDIENTEN

2 kilo aardappelen, 1 kilo zoete appelen, 1/2 kilo zure appelen, boter, zout, peper, suiker

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-09-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete Bliksem

INGREDIENTEN

250-400 gram mager spek, 1 1/2 kilo aardappelen, 500 gram zoete appelen, 50 gram zure appelen, zout.

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-04-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Hete bliksem

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen -, , 800 gram stoofappels -, , 1 eetlepel stroop -, , 1 theelepel nootmuskaat -, , 1 theelepel zout -, , 450 gram doorregen spek - mespunt peper, ,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-11-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete bliksem

Hete bliksem een beetje anders

INGREDIENTEN

1 1/2 kg aardappels 1 1/2 kg zure appels 500 gr gehakt 4 uien 2 el olie zout peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-10-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Hete bliksem

Ouderwetse stamppot uit grootmoeders keuken.

INGREDIENTEN

400 gr. doorregen vers spek, 200 gr. dobbelsteentjes spek, bakken en braden, 1 1/2 kg. geschilde (kruimige) aardappelen, zout, 750 gr. zoete appels, 250 gr. zure appels, peper uit de molen, eventueel 2-3 eetl. keukenstroop

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-11-2013
  • Nederlands
  •  30-60 min.

hete bliksem

INGREDIENTEN

800 gr bloemig kokende aardappelen, 1 tl zout, 400 gr zachtzure appels, 2 el suiker, 125 gr doorregen vet spek, 2 grote uien, 1 mespuntje zout en eventueel wat witte peper, 4 braadworstjes

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-01-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

hete bliksem

Oftewel appelstampot, een heerlijke variatie op aardappels en groente.

INGREDIENTEN

12 zoete appelen, 4 zure appelen, 2 kg. aardappelen, 400 gr. speklappen of ingemaakt vlees (een restje dus), 100 gr. (5 lepels) boter of vet, stroop, bruine basterd, zout

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-06-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete bliksem

INGREDIENTEN

1 kg aardappels (afkokers), 500 g goudrenetten, 500 g elstar of een andere soort zoete appel, snufje zout, scheutje warme melk, 25 g boter, versgemalen peper.

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-04-2006
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hete bliksem

INGREDIENTEN

1 kilo afkokende aardappels500 gram goudrenetten500 gram zoete appels als Elstarsnufje zoutscheutje warme melk25 gram boterpeper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-03-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hete bliksem

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen, 800 gram stoofappels, 1 eetlepel stroop, 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel zout, 450 gram doorregen spek, mespunt peper,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-09-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

HETE BLIKSEM

INGREDIENTEN

1,5 kg aardappelen, 1/2 kg.zoete appelen, 1 kg zure appels(James Grieve of goud-, renetten.) 1 theel.zout,50 gr.boter, 2 dl melk, 1 mespunt kruidnagelpoeder, 1 mespunt kaneel, 1/2 theel.normuskaat, 1 Stegeman Verse Rookworst.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-09-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete bliksem

Uit de oud-Hollandse keuken

INGREDIENTEN

1kg aardappels/1kg Elstar appels/200g roomboter/2 uien/300g schouderkarbonade/100g achterham(haal die eens van de slager)/1 (kunst)darm(vraag uw slager)/2 sneetjes brood/2 eieren/1 mespunt kruidnagelpoeder/1el bloem/1dl melk/3el kruiden/peper en zout

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-11-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

hete bliksem

Vooral in de winter erg lekker en kinderen zijn er dol op.

INGREDIENTEN

1 kilo aardappelen, 250 gram vers mager spek, 5oo gram zoete appelen, 5oo gram zure appelen

  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-10-2000
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

hete bliksem

Lekker oud hollands

INGREDIENTEN

1,5kg kruimige aardappels, 1kg zoeten appels, 2 uien, 2 el. vloeibare margarine, 1dl. melk, nootemuskaat, 1 unox ambachtelijk rookworst gelderse(220)

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-10-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete bliksem

INGREDIENTEN

400 gram licht gerookt, doorregen spek -, 750 gram zoete appels -, 750 gram zure appels -, 1500 gram aardappelen -, peper.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-10-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hete Bliksem

Aardappelstamppot met appel

INGREDIENTEN

750gr/1kg aardappelen,5 grote appels, 1 blik bruine bonen,200 gr rookspekjes, peper, zout, melk, boter.

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-10-1999
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hete bliksem

Stamppot van zoete en zure appels met aardappelen en spek en zwarte peper. Vandaar het woord 'heet'

INGREDIENTEN

, 1,5 kg aardappelen, 1 kg zure appels (goudrenetten), 500 gr zoete appels (golden delicious)>, 4 dl runderbouillon (tablet), 40 gr boter, 300 gr gerookt spek (een stuk of plakken), zout en zwarte peper,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-05-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hete bliksem

Een klassieke stamppot die zacht en friszuur van smaak moet zijn. Om te zorgen voor een wat grovere structuur kunnen aardappelen en appels beter apart worden gegaard, waarna u de appels luchtig door de fijngestampte aardappelen kunt mengen.

INGREDIENTEN

* 1 kilo bloemig kokende aardappelen, bijv . Bildstar, Sante of Dore * zout * 1/4 kilo zoete stoofappeltjes * 3/4 kilo moesappelen * 1 kaneelstokje * 2 kruidnagels * evt. schijfje verse gember * 40 gram boter * versgemalen peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-05-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

hete bliksem

Een favoriet grecht voor jong en oud

INGREDIENTEN

Gehakt: 600 gr., aardappelen (8 grote), 6 jonagolden of stoofappelen

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-01-1999
  • Belgisch
  •  20-30 min.

hete bliksem

Lekker voor tijdens de koude dagen

INGREDIENTEN

Gehakt, aardappelen (peper, zout en muskaatnoot), appelen

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-03-2005
  • Belgisch
  •  20-30 min.

hete bliksem

Stampot

INGREDIENTEN

300 gram gerookt spek, 500 gram zoete appelen, 500 gram zure appelen, 1 kilogram aardappelen., ,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-11-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Hete Bliksem

Ouderwts streekgerecht,werd vroeger veel met gedroogde appeltjes gemaakt

INGREDIENTEN

1 kilo aardappelen, 500 gram zoete appeltjes, 500 gram zure appels, zout,peper., zuurkoolspek

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-10-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

hete bliksem

Een super snelle kindvriendelijke stamppot

INGREDIENTEN

Kilo aardappelen, 500 gr Elstar, 500 gr goudrenetten, 200 gr spekjes, boter, 2 eetl. suiker, zout en creme fraiche

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-02-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

hete bliksem

Dit recept is wel een beetje werk.....maar zooooooo lekker.

INGREDIENTEN

2kg.aardappelen,2gr.uien,500gr.gaar rundvlees,1kg.handperen,4eieren,1dl.melk,zout,peper,1kaneelstokje,paneermeel,100gr.boter

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-02-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete Bliksem

Dit is een lekker ouderwets recept

INGREDIENTEN

200 gr vers spek of varkenslapjes, 1,5 kg aardappelen, zout, 0,5 kg zoete appels, 0,5 kg zure appels, peper, 2etl keukensiroop

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-08-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Heite bliksem (hete bliksem)

Dit gerecht van appelen en aardappelen heeft verschilende namen.

INGREDIENTEN

- 1,5 kilo appelen (verschillende soorten mag), - 1,5 kilo aardappelen, - 0,5 kilo spek, - zout en peper

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-08-2005
  •  
  •  60-120 min.
Hete bliksem

Hete bliksem

Hete bliksem is een echt Oud-Hollands gerecht. Als je grootouders eens op bezoek komen kun je die hier vast blij mee maken. Het is een stamppot dit bestaat uit aardappelen en appelen, en eventueel ook nog peren. Als alternatief kan er ook nog spek toegevoegd worden, of om van smaak te veranderen een keer stoofperen. Doordat er veel vocht uit het fruit tevoorschijn komt blijft de maaltijd erg lang heet, hier dankt het gerecht ook zijn naam aan. Probeer dit ouderwetse recept eens uit, of kijk hier onder voor diverse variaties en geef het een moderne twist.

Nieuwste hete bliksem recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top