Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Hete bliksem recepten (186) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Een heerlijk winters gerecht. Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 man. Het lijkt erg veel, maar de ervaring leert dat er erg veel van gegeten wordt. En geloof me, de volgende dag de restjes opeten is echt geen straf. Met de hoeveelheden valt te schuiven naar smaak, vooral wat betreft de hoeveelheid suiker. In mijn opinie is hete bliksem het lekkerste als hij lekker zoet is, zo is het recept ook geschreven. Heb je dit liever niet, dan kan je de suiker weglaten of verminderen.

INGREDIENTEN

Voor een grote pan vol:, , 1½ kg aardappels, 1½ kg zure appels (goudrenetten), 500 gr gehakt, 300 gr ui, 250 gr suiker, olie of boter, 1 tl kaneel, versgemalen zout en peper naar smaak, eventueel nog een snufje nootmuskaat

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-11-2011
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Aardappel/appelstampot met gebakken ui en speklapjes.

INGREDIENTEN

* 2 kilo kruimige aardappelen, * 1 kilo goudreinetten, * 1.5 pond golden delicious, * zout, * peper, * boter, * melk, * 4 uien in stukjes gesneden, * 1 pakje juspoeder met uitjes, * 4 magere speklapjes.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-01-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete bliksem is in Groningen zowel de aanduiding voor een mooie vrouw als de naam van een stamppot met appel, gerookt spek en flink wat peper.

INGREDIENTEN

1? kg aardappels, - 1 kg zure appels (goudrenetten), - 500 g zoete appels (golden delicious), - 4 dl runderbouillon, - 40 g boter, - 300 g gerookt spek (een stuk, of plakken), - zout, - zwarte peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-03-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Hete Bliksem. Een heerlijk wintergerecht met onder andere aardappelen, appelen, gehakt en ui. Hoewel het echte winterweer nog uit blijft toch lekker om na een gure regendag een ouderwetse warme ovenschotel te serveren. In dit artikel het recept om hete bliksem te bereiden. Eet smakelijk.

INGREDIENTEN

* 1 kg aardappelen, * 2 uien, * 400 gr gehakt, * 50 gr boter, * zout, * peper, * 1 pond zoete appelen, * 1 pond zure appelen,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-09-2008
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Appelstamppot naar met uitgebakken spekjes

INGREDIENTEN

1,5 kilo kruimige aardappelen, 750 gram zure appels, 750 gram zoete appels, 1 grote ui, 2 pakjes gerookte spekstukjes, peper, zout, eventueel bouillon

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1,5 kg.kruimige aardappelen., zout, 500gr.zure appels(Goudrenet), 400 gr.zoete appels(Dijkmans zoet), azijn, 4 speklapjes, 1 ui,2 eetlepels honing.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-02-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1 1/2 kg aardappelen, 1/2 kg zoete appels, 1 kg zure appels (James Grieve of goudrenetten), 1 tl zout, 50 g boter, 2 dl melk, 1 mespunt kruidnagelpoeder, 1 mespunt kaneel, 1/2 tl versgemalen peper, 1/2 tl nootmuskaat, 1 rookworst

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-10-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Heeeeeel lekker en traditioneel!Heel eenvoudig en je kan het op voorhand klaarzetten (handig als je een etentje wil geven of als je later minder tijd hebt!)

INGREDIENTEN

- 4 aardappelen, - melk, boter nootmuskaat, ei, - 400 a 500 gr gehakt (runds of kalfs of gemengd), - 1 ui, - 1 bokaal appelmoes / compote, - kruiden naar smaak, - chapelure, - eventueel een beetje geraspte, parmesan

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-11-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hete bliksem, lekker ouderwets smakelijk koken!

INGREDIENTEN

400 gr doorregen vers spek, 1 ½ kg geschilde aardappelen, zout, ½ kg zoete appels, ½ kg zure appels, Peper uit de molen, eventueel 2-3 eetlepels keukenstroop

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-02-2007
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

1,5 kg aardappels, 1 kg zure appels (goudrenetten), 500 g zoete appels (golden delicious), 4 dl runderbouillon, 40 gram boter, 300 gram gerookt spek (één stuk, of plakken), zout, zwarte peper

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-09-2008
  •  
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

400 gram mager vers spek aan een stuk, 1 1/2 kg aardappelen geschild in stukken, 1 kg appels zoete en zure geschild in stukken, zout, 25 gram boter, 4 saucijsjes, zout en peper, 1-3 el keukenstroop.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-09-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Een erg lekkere variatie op het de bekende stamppot met appels, met net dat beetje extra.

INGREDIENTEN

1 1/2 kg kruimige aardappelen, zout, 500 g zure appels (goudreinet), 400 g zoete appels (Dijkmans zoet), azijn, peper, 4 speklapjes, 1 uit, 2 eetl honing.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-03-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

2 kilo aardappelen, , *1 kilo zoete appels, *1 kilo zure appels, *beetje zout, *klontje boter

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-12-2003
  • Vegetarisch
  •  0-10 min.

Hete bliksem met rookkaas en krokante groenteballetjes.

INGREDIENTEN

1 kg aardappels, 500 g zoete appels ( Elstar ), 500 g zure appels ( Goudreinet ), zout, 2 uien, zonnebloemolie, 150 g rookkaas, peper, 1 zure appel, 8 tot 10 groenteballetjes

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-12-2004
  • Vegetarisch
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 kilo afkokende aardappels500 gram goudrenetten500 gram zoete appels als Elstarsnufje zoutscheutje warme melk25 gram boterpeper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-03-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

250-400 gram mager spek, 1 1/2 kilo aardappelen, 500 gram zoete appelen, 50 gram zure appelen, zout.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-04-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 kg aardappelen -, , 800 gram stoofappels -, , 1 eetlepel stroop -, , 1 theelepel nootmuskaat -, , 1 theelepel zout -, , 450 gram doorregen spek - mespunt peper, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-11-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Appelstamp.

INGREDIENTEN

2 kilo aardappelen, 1 kilo zoete appelen, 1/2 kilo zure appelen, boter, zout, peper, suiker

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-09-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

400 gram licht gerookt, doorregen spek -, 750 gram zoete appels -, 750 gram zure appels -, 1500 gram aardappelen -, peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-10-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 kg aardappelen, 800 gram stoofappels, 1 eetlepel stroop, 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel zout, 450 gram doorregen spek, mespunt peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-09-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 kg aardappels (afkokers), 500 g goudrenetten, 500 g elstar of een andere soort zoete appel, snufje zout, scheutje warme melk, 25 g boter, versgemalen peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-04-2006
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

800 gr bloemig kokende aardappelen, 1 tl zout, 400 gr zachtzure appels, 2 el suiker, 125 gr doorregen vet spek, 2 grote uien, 1 mespuntje zout en eventueel wat witte peper, 4 braadworstjes

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-01-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Lekker oud hollands

INGREDIENTEN

1,5kg kruimige aardappels, 1kg zoeten appels, 2 uien, 2 el. vloeibare margarine, 1dl. melk, nootemuskaat, 1 unox ambachtelijk rookworst gelderse(220)

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-10-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1,5 kg aardappelen, 1/2 kg.zoete appelen, 1 kg zure appels(James Grieve of goud-, renetten.) 1 theel.zout,50 gr.boter, 2 dl melk, 1 mespunt kruidnagelpoeder, 1 mespunt kaneel, 1/2 theel.normuskaat, 1 Stegeman Verse Rookworst.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-09-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ouderwetse stamppot uit grootmoeders keuken.

INGREDIENTEN

400 gr. doorregen vers spek, 200 gr. dobbelsteentjes spek, bakken en braden, 1 1/2 kg. geschilde (kruimige) aardappelen, zout, 750 gr. zoete appels, 250 gr. zure appels, peper uit de molen, eventueel 2-3 eetl. keukenstroop

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-11-2013
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Uit de oud-Hollandse keuken

INGREDIENTEN

1kg aardappels/1kg Elstar appels/200g roomboter/2 uien/300g schouderkarbonade/100g achterham(haal die eens van de slager)/1 (kunst)darm(vraag uw slager)/2 sneetjes brood/2 eieren/1 mespunt kruidnagelpoeder/1el bloem/1dl melk/3el kruiden/peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-11-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Oftewel appelstampot, een heerlijke variatie op aardappels en groente.

INGREDIENTEN

12 zoete appelen, 4 zure appelen, 2 kg. aardappelen, 400 gr. speklappen of ingemaakt vlees (een restje dus), 100 gr. (5 lepels) boter of vet, stroop, bruine basterd, zout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-06-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Aardappelstamppot met appel

INGREDIENTEN

750gr/1kg aardappelen,5 grote appels, 1 blik bruine bonen,200 gr rookspekjes, peper, zout, melk, boter.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-10-1999
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vooral in de winter erg lekker en kinderen zijn er dol op.

INGREDIENTEN

1 kilo aardappelen, 250 gram vers mager spek, 5oo gram zoete appelen, 5oo gram zure appelen

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-10-2000
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

Stamppot van zoete en zure appels met aardappelen en spek en zwarte peper. Vandaar het woord 'heet'

INGREDIENTEN

, 1,5 kg aardappelen, 1 kg zure appels (goudrenetten), 500 gr zoete appels (golden delicious)>, 4 dl runderbouillon (tablet), 40 gr boter, 300 gr gerookt spek (een stuk of plakken), zout en zwarte peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-05-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een favoriet grecht voor jong en oud

INGREDIENTEN

Gehakt: 600 gr., aardappelen (8 grote), 6 jonagolden of stoofappelen

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-01-1999
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Lekker voor tijdens de koude dagen

INGREDIENTEN

Gehakt, aardappelen (peper, zout en muskaatnoot), appelen

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-03-2005
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Stampot

INGREDIENTEN

300 gram gerookt spek, 500 gram zoete appelen, 500 gram zure appelen, 1 kilogram aardappelen., ,

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-11-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Een klassieke stamppot die zacht en friszuur van smaak moet zijn. Om te zorgen voor een wat grovere structuur kunnen aardappelen en appels beter apart worden gegaard, waarna u de appels luchtig door de fijngestampte aardappelen kunt mengen.

INGREDIENTEN

* 1 kilo bloemig kokende aardappelen, bijv . Bildstar, Sante of Dore * zout * 1/4 kilo zoete stoofappeltjes * 3/4 kilo moesappelen * 1 kaneelstokje * 2 kruidnagels * evt. schijfje verse gember * 40 gram boter * versgemalen peper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-05-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Dit gerecht van appelen en aardappelen heeft verschilende namen.

INGREDIENTEN

- 1,5 kilo appelen (verschillende soorten mag), - 1,5 kilo aardappelen, - 0,5 kilo spek, - zout en peper

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-08-2005
  •  
  •  60-120 min.

Ouderwts streekgerecht,werd vroeger veel met gedroogde appeltjes gemaakt

INGREDIENTEN

1 kilo aardappelen, 500 gram zoete appeltjes, 500 gram zure appels, zout,peper., zuurkoolspek

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-10-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

Deel 1: 1 kg zoete aardappelen (bataten) 600 gr. Appels (goudreinet) 125 gr. Crème fraiche nootmuskaat peper zout, Deel 2: 1 kg spruiten, Deel 3: 500 gr. gehakt hoh 1 el tomatenpuree een scheut rode wijn 1 el hachee kruiden uien - knoflook, Deel 4: 100 ml melk 100 ml water 100 gr. boter 100 gr. bloem 4 eieren, , ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-10-2009
  •  
  •  30-60 min.

Een super snelle kindvriendelijke stamppot

INGREDIENTEN

Kilo aardappelen, 500 gr Elstar, 500 gr goudrenetten, 200 gr spekjes, boter, 2 eetl. suiker, zout en creme fraiche

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-02-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Dit is een lekker ouderwets recept

INGREDIENTEN

200 gr vers spek of varkenslapjes, 1,5 kg aardappelen, zout, 0,5 kg zoete appels, 0,5 kg zure appels, peper, 2etl keukensiroop

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-08-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Dit recept is wel een beetje werk.....maar zooooooo lekker.

INGREDIENTEN

2kg.aardappelen,2gr.uien,500gr.gaar rundvlees,1kg.handperen,4eieren,1dl.melk,zout,peper,1kaneelstokje,paneermeel,100gr.boter

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-02-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Hete bliksem

Hete bliksem

Hete bliksem is een echt Oud-Hollands gerecht. Als je grootouders eens op bezoek komen kun je die hier vast blij mee maken. Het is een stamppot dit bestaat uit aardappelen en appelen, en eventueel ook nog peren. Als alternatief kan er ook nog spek toegevoegd worden, of om van smaak te veranderen een keer stoofperen. Doordat er veel vocht uit het fruit tevoorschijn komt blijft de maaltijd erg lang heet, hier dankt het gerecht ook zijn naam aan. Probeer dit ouderwetse recept eens uit, of kijk hier onder voor diverse variaties en geef het een moderne twist.

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Top