Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Harissa recepten (497) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Marokkaanse sambal

INGREDIENTEN

2-3 rode pepers, 3 teentjes knoflook, halve eetlepel zout, 3 e vers of 1 vol e gemalen koriander, 1 e komijnpoeder, olijfolie

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-07-2009
  •  
  •  30-60 min.

Deze specerijenpasta, op basis van chilipeper, heeft een uitgesproken scherpe smaak en wordt veel gebruikt in de keuken van Marokko, Algerije en Tunesie. Harissa wordt als bijgerecht opgediend in een apart schaaltje en gebruikt om stukken gegrilld vlees of vlees van de barbecue in te dopen. Harissa wordt ook door soepen en stoofpotten geroerd of aan de saus voor couscous toegevoegd. Soms wordt harissa aan verse tomatensaus toegevoegd en als dip voor kebabs of snacks geserveerd. Volle yoghurt met harissa is een uitstekende marinade voor varkensvlees en kip

INGREDIENTEN

Voor 120 ml hebt u nodig:, 12 gedroogde chilipepers * 1 eetlepel korianderzaad * 2 theelepels komijnzaad * 2 teentjes knoflook * 1/2 theelepel zout * 4-6 eetlepels olijfolie.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-03-2004
  • Arabisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Harissa is een Tunesische saus die in de handel vaak in een tube of blik is te krijgen. Zelf gemaakt is harissa veel lekkerder ...pasta van scherpe chili- of cayennepepers,knoflook, gemalen koriander, karwijzaad en olijfolie. (voor ca 2.5 dl)

INGREDIENTEN

250 gr verse of gedroogde pepertjes, 1 eetl karwijzaad, 1 eetl korianderzaad, 2 theel komijnzaad, 4 tot 6 gepelde teentjes knoflook, 1 eetl gedroogde munt, 1 theel zout, 1,25 dl olijfolie, ,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-09-2003
  • Marokkaans
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

De Noord-Afrikaanse versie van sambal. Wordt in zeer veel Marokkaanse. Tunesische en andere N-Afrikaanse gerechten gebruikt als er een pittige "touch" nodig is.....

INGREDIENTEN

, 40 gram gedroogde rode pepers;, 5 tenen knoflook;, ½ dessertlepel gemalen koriander;, 1 theelepel karwijpoeder;, ½ dessertlepel zout., ,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-10-2008
  • Arabisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Voor harissa zijn vele recepten te vinden, dit is een eenvoudige versie.

INGREDIENTEN

6 rode pepers (zonder zaadjes), 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 gesnipperd sjalotje, 2 theelepels karwijzaad, 1 theelepel zout, 1 eetlepel gehakte peterselie, 2-3 eetlepels olijfolie

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-12-2004
  • Arabisch
  •  0-10 min.

Harissa is een pittige specerijenpasta die vooral in de Marokaanse keuken veel wordt gebruikt. Je kunt harissa kant en klaar kopen in Turkse of marokaanse winkels of zelf maken. Harissa blijft afgesloten in de koelkast tien dagen houdbaar. In de vriezer kun je het een maand bewaren

INGREDIENTEN

1 el plantaardige oli, 1 grote rode paprika, fijgesneden, 3 rode pepers, zaad en lijsten verwijderd, fijngesneden, 2 teentjes knoflook, geperst, 1 el gemalen korianderzaad, 1 el gemalen komijn, 1 el gemalen karwij (Kummel), 2 el tomatenpuree, zout vers gemalen peper

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-02-2006
  • Marokkaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

150 gram verse rode pepers, 3 tenen knoflook, 1 eetlepel karwijzaad (kummel), 1 eetlepel korianderzaad (ketoembar), 1 eetlepel komijnzaad (Djinten), 0,5 eetlepel zout, 2,5 eetlepels extra vergine olijfolie

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-06-2010
  • Mediterraan Bijgerecht
  •  0-10 min.

Pikante tunesische sambal. Lekker als dipsausje of als smaakmaker.

INGREDIENTEN

6 rode pepers; gepureerd 1 teentje knoflook; geperst 1 sjalotje; fijn gesnipperd 2 tl karwijzaad 1 tl zout 1 el gehakte peterselie 2-3 el olijfolie

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-04-2003
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Hete saus

INGREDIENTEN

1/2 pond rode spaanse pepers, 4 tn koflook, 4 el water, 1 el koriander (gemalen), 1 tl karweizaad, 1 el zout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-11-1999
  • Arabisch
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Harissa is een Tunesische saus die in de handel vaak in een tube of blik is te krijgen. Zelf gemaakt is harissa veel lekkerder en vormt het een verrassende toevoeging aan couscous. Gebruik bij voorkeur grote gedroogde pepers, maar als je die niet kunt vinden, kun je ze vervangen door verse rode pepers.

INGREDIENTEN

8 grote gedroogde (of verse) rode pepers, 3 tenen knoflook, 1 theelepel zeezout, 125 ml goede olijfolie, 1 à 2 theelepels komijnzaadjes,

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-07-2009
  • Arabisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Harissa is verkrijgbaar in blik en tube, maar dat haalt het niet bij de smaak van zelfgemaakte harissa. Er zijn veel recepten voor harissa dus deze is alleen maar een voorbeeld. Improviseer en maak je eigen harissa

INGREDIENTEN

300 g verse rode pepers, 6 tenen knoflook, 2 eetlepel karwijzaad (kummel), 2 eetlepel korianderzaad (ketoembar), 2 eetlepel komijn (Djinten), 1 eetlepel zout, of naar smaak, 5 eetlepels extra vergine olijfolie

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-03-2008
  • Marokkaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Toen wij op vakantie waren in Tunesie hebben we dit gegeten. Later zag ik het recept en dat ging natuurlijk meteen in de bundel!

INGREDIENTEN

250 gram verse of gedroogde pepertjes, 1 eetlepel karwijzaad, 1 eetlepel korianderzaad, 2 theelepels komijnzaad, 4 tot 6 gepelde teentjes knoflook, 1 eetlepel gedroogde munt, 1 theelepel zout, 1? dl olijfolie

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-07-2000
  • Arabisch
  •  0-10 min.

Waarom een sjalot: de sjalot geeft de harissa een hartige smaak en een €bite€. De natuurlijke, zoete smaak van de sjalot vormt een goede combinatie met het frisse van de komkommer. Soort gerecht: als warme (vegetarische) saus op een Turkse pizza of bij voorgerechten met, bijvoorbeeld, geroosterde tonijn. Ook koud geserveerd is de saus lekker bij kalfsvlees of gebraden kip.

INGREDIENTEN

, 75 g sjalot, 100 g komkommer, 100 g tomaten, 25 g Spaanse rode peper, 12 blaadjes verse mint, in kleine reepjes gesneden, 12 blaadjes verse koriander, in kleine reepjes gesneden, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 2 g komijnzaad, 2 g karwijzaad (kummel), ½ dl witte wijnazijn, 1 dl olijfolie extra vierge, Snufje grof zeezout, Versgemalen peper,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-05-2007
  •  
  •  20-30 min.

MAROKKAANSE HARISSA blijft in de koelkast 10 dagen goed en in de vriezer 1 maand.Lekker door allerlei gerechten.

INGREDIENTEN

1 el. plantaardige olie / 1 grote rode paprika in hele kleine blokjes gesneden / 3 rode pepers zaadjes verwijderen en in piep kleine blokjes gesneden /1 el gemalen korianderzaad / 1 el gemalen komijn / 1 el.gemalen karwij / 2 el tomatenpuree /zout en zwarte vers gemalen peper.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-08-2002
  • Marokkaans
  •  20-30 min.

Een soort van MAROKKAANSE SAMBAL

INGREDIENTEN

- 2 rode pepers, - 3 tenen knoflook, - ? eetlepel zout, - 2 eetlepels gemalen koriander (ketoembar), - 1 eetlepel komijnpoeder (djinten), - flinke scheut olijfolie extra vierge, ,

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-08-2005
  • Marokkaans Bijgerecht
  •  10-20 min.

Blijft lang goed in een luchtafdichtbare pot in de koelkast.

INGREDIENTEN

Voor 175 ml , 60 g gedroogde hete rode chilipepers , 5 el olijfolie , 4 tenen knoflook , 3 el korianderzaad , 2 el komijnzaad , 1 tl zout

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-07-2004
  • Marokkaans
  •  0-10 min.

Lekkere pittige pasta om bij ee marokaans gerecht te serveren.

INGREDIENTEN

60 g gedroogde hete rode chilipepers., 2 el komijnzaad., 3 el korianderzaad., 4 tenen knoflook., 1 tl zout., 5 el olijfolie., ,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-10-2004
  • Marokkaans Bijgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

2 rode paprika's, 2 tenen knoflook,ongepeld, 1 el gemalen karwijzaadjes, 1 tl gemalen komijnzaadjes, 1 el verkruimelde gedroogde chilipeper, 1 tl zeezout, 2 el olijfolie,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-07-2003
  • Marokkaans
  •  20-30 min.

Pittig

INGREDIENTEN

60 gr chilipepers, 2 eetlepels komijnzaad, 3 eetl. korianderzaad, 4 tenen knoflook, 5 eetl. olijfolie

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-09-2004
  • Marokkaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Saus om in te dippen (lekker vooral met broodsoorten)

INGREDIENTEN

- 3el paprika poeder, - halve to 1 tl cayennepoeder, - kwart tl komijnpoeder, - sap van een kwart tot een halve citroen

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-01-2004
  •  
  •  0-10 min.

Marokkaanse sambal: te gebruiken als smaakversterker bij diverse gerechten

INGREDIENTEN

2 rode pepers, 3 teentjes knoflook, ? el. zout, 2 el. gemalen koriander, 1 el. komijnpoeder, flinke scheut olijfolie

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-08-2002
  • Marokkaans
  •  10-20 min.

Marokkaanse sambal

INGREDIENTEN

2 rode pepers, 3 teentjes knoflook, 1/2 eetl zout, 2eetl.ketoembar, 1 eetl.djinten, flinke scheut olijfolie

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-02-2002
  • Marokkaans
  •  0-10 min.

Harissa is een scherp sausje op basis van Spaanse pepers, knoflook en olie.

INGREDIENTEN

15 g gedroogde rode Spaanse pepers, 1 teentje knoflook grof gehakt, zout, 1/2 dl olijfolie.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-12-2004
  •  
  •  60-120 min.

Noord-Afrikaanse chili en knoflooksaus

INGREDIENTEN

250 gram gedroogde hete rode pepers, 1 hele bol knoflook (gepeld), 1 eetlepel korianderzaad, 1 eetlepel gemalen karwijzaad, 1 eetlepel zout, olijfolie om de pasta mee af te dekken

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-06-1999
  • Multi-cultureel
  •  30-60 min.

Pikant kip gerecht

INGREDIENTEN

-4 kipfilets, -2 e.l. olie, -0.5 liter kippenbouillon, -1 blik kikkererwten, , Voor de harissa:, -1 ui, -1 blik gepelde tomaten, -2 rode pepers, -2 t.l. koriander, -2 t.l. komijn, -1 t.l. gember, -1 t.l. kaneel, -0.5 t.l. kruidnagelpoeder, -4 e.l. olie, -sap van halve citroen, -zout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-11-2000
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

400 g blik kikkererwten, 2 eetlepels extra virgine olijfolie, 2 eetlepels water, 1 grote teen knoflook, fijngehakt, sap van een halve citroen, 1 eetlepel harissa (minder als je het niet zo scherp wilt), 1 eetlepel tomatenpuree, zout, naar smaak, verse koreander of peterselie ter garnering

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-01-2011
  • Multi-cultureel
  •  0-10 min.

Niet weg te denken uit de Tunesische keuken als dipsaus of toe te voegen aan veel vlees- en groentengerechten, soepen etc

INGREDIENTEN

1 ons gedroogde rode pepers, 4 teentjes knoflook, 4 tl karwijzaad, 4 tl komijnzaad, 4tl. korianderzaad,wat zout en 10 eetlepels olijfolie (liefst extra vierge)

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-07-1999
  • Afrikaans
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

* 2,5 kg reuzepompoen., * 7,5 dl kippebouillon., * 7,5 dl melk., * basterdsuiker., * gemalen peper., , **HARISSA**:, , * 100 gram gedroogde rode chilipepers., * 6 teentjes knoflook., * 1/3 kop zout., * 1/2 kop koriander,gemalen., * 1/3 kop gemalen komijn., * 1,6 dl olijfolie., , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-01-2004
  • Marokkaans
  •  20-30 min.

Gevulde maaltijdsoep met een Marrokaans tintje.

INGREDIENTEN

300 gram kikkererwten uit blik of pot, 1 ui, 1 teentje knoflook, 200 gram mager lamsvlees van de bout, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 eetlepel harissa, 8 dl lamsbouillon (eventueel vlees- of groentebouillon), 1 courgette, zout, versgemalen peper, 1 rode, gegrilde paprika uit pot, 2 eetlepels gehakte peterselie,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-02-2002
  • Internationaal
  •  20-30 min.

Recept uit de Marokkaanse keuken. Harissa wordt traditioneel in de vijzel bereid en smaakt zeer goed bij couscous.

INGREDIENTEN

2,5 kg reuzenpompoen7,5 dl. kippenbouillon7,5 dl. melk, Basterdsuikergemalen peper, Harissa:, 100 gr gedroogde, rode chilipepers6 teentjes knoflook75 ml zout125 ml koriander, , gemalen80 ml gemalen komijn1,6 dl. olijfolie

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-05-2002
  • Marokkaans
  •  30-60 min.

Harissa is een Tunesische saus die in de handel vaak in een tube of blik is te krijgen. Zelf gemaakt is harissa veel lekkerder en vormt het een verrassende toevoeging aan couscous. Gebruik bij voorkeur grote gedroogde pepers, maar als je die niet kunt vinden, kun je ze vervangen door verse rode pepers.

INGREDIENTEN

8 grote gedroogde (of verse) rode pepers, 3 tenen knoflook, 1 theelepel zeezout, 125 ml goede olijfolie, 1 a 2 theelepels komijnzaadjes,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-02-2003
  • Afrikaans
  •  0-10 min.

Lekker met warme pasta, of bij gebakken of gegrilde visfilets

INGREDIENTEN

4 verse rode Spaanse pepers, 1 grote rode paprika, plukje saffraandraadjes, 1 tl. korianderzaad, gekneusd of gemalen, 1 tl. tomatenpuree, zeezout, zwarte peper

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-06-2001
  •  
  •  10-20 min.

Gebruik dikke rode pepers, en niet die kleine scherpe

INGREDIENTEN

4 verse rode Spaanse pepers, *1 grote rode paprika, *plukje saffraandraadjes, *1 tl korianderzaad, gekneusd of gemalen, *1 tl tomatenpuree, *zeezout, *zwarte peper

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-01-2002
  • Afrikaans
  •  0-10 min.

Tunesische "sambal"

INGREDIENTEN

850 gram gedroogde rode chilipepers, 2 teentjes look, zout, 1 theelepel karwijzaad, 1 1/2 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels korianderzaad, 1 theelepel gedroogde muntbladeren, olijfolie, , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-06-2004
  • Arabisch
  •  20-30 min.

Een lekkere kruiden pasta die je makkelijk kan invriezen.

INGREDIENTEN

6 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels appelazijn of citroensap, 8 theelepels knoflookpuree, 1 theelepel zout4 theelepels korianderzaad, 4 theelepels karweizaad, 1 theelepels komijnzaad, (optioneel) 2 bruine kardamon zonder schil, 4 theelepels gedroogde munt, 2 pili pili pepers (of naar smaak) of chili-pepers

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-09-2012
  • Indiaas
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

50 gr gedroogde rodechilli pepers - 2 tenen knoflook -olijfolie

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-04-2004
  •  
  •  10-20 min.

Een saus van spaanse pepers,rode paprika,saffraan en koriander afkomstig uit Noord Afrika.Het is in goede levensmiddelenzaken ook te koop in blik maar zelfgemaakt smaakt het beter.Dit recept is voldoende voor het recept van rouille.

INGREDIENTEN

1 tl. tomatenpuree (ik gebruik Del Monte,die is goed van smaak)., 1 tl. gemalen koriander., enkele draadjes saffraan., 1 geroosterde,van zaadlijsten ontdane en ontvelde rode paprika., 2 rode spaanse pepers., 1/4 tl. zout., 1/4 tl. cayennepeper.

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-05-2002
  • Marokkaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Deze saus is ca. 6 weken houdbaar mits het in de koelkast bewaard wordt.

INGREDIENTEN

50 gr. gedroogde rode chillipepers, 2 teentjes knoflook, zout, 1 theel. karwijzaad, 1 1/2 theel. gemalen komijn, 2 theel. korianderzaad, 2 thel. gedroogde muntbladeren, olijfolie.,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-02-2003
  • Arabisch
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

50 gram gedroogde rode chilipepers, 2 teentjes look, zout, 1 theelepel karwijzaad, komijn, 2 theelepels korianderzaad, 1 theelepel gedroogde muntblaadjes, olijfolie,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-08-2002
  • Marokkaans
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Lekker bij wat vis of vlees

INGREDIENTEN

6 teentjes knoflook, 4 groene pepers, 1 bos koriander, 1 el komijnzaad, 1 el karwijzaad, 2 el olijfolie, 2 el water

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-05-2015
  • Marokkaans
  •  30-60 min.
Harissa

Harissa

Harissa is de naam van een hete rode saus. De saus kent zijn oorsprong in Tunesië. Ingrediënten die in de saus verwerkt zitten zijn tomaten, komijn, koriander, knoflook en pepers. De saus is erg heet en lijkt wel een beetje op sambal. De saus wordt gebruikt om maaltijden wat meer pit te geven. Gerechten waar je een klein beetje Harissa aan toe kunt voegen zijn onder andere couscous, soep en rijstgerechten. Harissa kun je bij sommige supermarkten kopen, maar meestal moet je naar een speciaalzaak. Kijk hieronder voor een aantal recepten waar Harissa in verwerkt zit en probeer eens of je het lekker vindt.

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Top