Griekse recepten

De lekkerste recepten uit Griekenland

De Griekse keuken is een typische Mediterrane keuken. Veelgebruikte producten in deze keuken zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, vis en diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees. Andere kenmerkende ingrediënten zijn kaas, aubergine, courgette en yoghurt. Veel desserts worden gekenmerkt door noten en honing. Hier vind je alle authentieke Griekse recepten zoals Griekse yoghurt met honing, Moussaka, Gyros, Souvlaki, Suzuki, rijstsoep, Choriatiki, Spanakopita, Saganaki met mosselen, Tzatziki, Dolmades en Baklava.

Salade Meer Salade recepten »
Vlees Meer Vlees recepten »
Saus Meer Saus recepten »
Vis
Vis
Meer Vis recepten »
Mezze Meer Mezze recepten »
Gebak Meer Gebak recepten »
Bijgerecht Meer Bijgerecht recepten »
Gevogelte Meer Gevogelte recepten »
Soep Meer Soep recepten »
Pastei Meer Pastei recepten »
Suggesties kookboeken

Dit is een recept met een roerige achtergrond. Vroeger leefden er in de bergen van Griekenland en Cyprus rovers (Kleftes). Ze werden gevreesd omdat ze vlees (schapen en geiten) stalen. Het gestolen vlees werd bereid in een goed verstopte en ingegraven kleioven. De kleioven moest urenlang en soms zelfs dagenlang afgedicht zijn voordat het "Kleftiko" vlees gaar was. De bereidingswijze is nog altijd hetzelfde. Je ziet dan ook overal in Cyprus de kleiovens staan alleen nu staan ze boven en niet meer onder de grond. De meest bekende Kleftiko is van lamsvlees maar ook geitenvlees en rundsvlees worden gebruikt en soms zelf kip. Omdat ik thuis geen kleioven heb staan heb ik het gewoon in de oven gemaakt. Gebruik wel een afgedekte schaal om het vlees goed sappig te houden. Vaak wordt het geserveerd met gebakken aardappels maar deze getomatiseerde pasta past er ook uitstekend bij. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Grieks

Lekkere, heldere lamssoep waar de Grieken hoofdzakelijk tijdens Pasen van genieten. Wat kerst is voor ons, is Pasen voor de Grieken. Eten (lam of geit hele dag aan het spit) en gezellig samen zijn met muziek en eten en drank. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Grieks

* 2 kg lamsbout met bot * 500 gr vleestomaten * 1 kg aardappelen * 2 grote uien * 2 teentjes knoflook * 50 gr boter * 3 el olie * 1 el peterselie * 1 tl zwarte peper * 1 tl zout * 1 tl oregano * 2 laurierblaadjes * 1 l water …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Grieks

Een klasieke Griekse zondags maaltijd. Ik geef de voorkeur aan geitevlees inplaats van lam, is minder vet. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Grieks

Flinke lamsbout, aardappelen, zout, peper, vele teentjes knoflook, olijfolie en boter, citroen Een flinke lap bakpapier, kranten en touw. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Grieks

1 kg. lamsbout zonder bot 1 stronk selderij 2 winterwortels 3 grof gesneden uien, zonnebloemolie dille, witte peper, zout 1/2 fles witte wijn. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Grieks

500 gr. lamsbout of kipfilet 2 tl. oregano 1 st. citroen 2 st. flinke uien 2x2 el. olijfolie 1 st. tomaten uit blik (met sap) 100 gr. feta kaas 4 st. stevige aardappels 1/2 st. courgette 2 tn. knoflook (in kleine stukjes gesneden) 2 st. laurierblaadjes 1/2 st. kaneelstokje 1/2 glas witte wijn 1/2 tl zout …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Grieks

3 takjes tijm 1 teentje knoflook 6 eetlepels olijfolie 1 1/2 eetlepel limoensap ca. 750 g lamsboutplakken à la minute 45 g pijnboompitten 300 g verse spinazie 3 bosuitjes 1 kleine venkelknol 7 g verse dille 2 blaadjes munt 2 eetlepels gele rozijnen zout en versgemalen peper  …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Kleftes (lam) van Griekenland uit de oven. Een overheerlijke rijke smaak! …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Grieks

500 gr. lamsbout of kipfilet 2 tl. oregano 1 st. citroen 2 st. flinke uien 2x2 el. olijfolie 1 st. tomaten uit blik (met sap) 100 gr. feta kaas 4 st. stevige aardappels 1/2 st. courgette 2 tn. knoflook (in kleine stukjes gesneden) 2 st. laurierblaadjes 1/2 st. kaneelstokje 1/2 glas witte wijn 1/2 tl zout …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Grieks

Heerlijke ovenschoten met tomaat en pasta …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Grieks

1 kg lamsbout in stukken 1 groene en 1 rode paprika in reepjes 2 tomanten in plakjes 300 gr krielaardappeltjes 1 kopje olijfolie 1 ui citroen oregano zout en peper ovenpapier …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Grieks

Griekse lamsbout uit de oven, echt heel lekker …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Grieks

Dit is een recept met een roerige achtergrond. Vroeger leefden er in de bergen van Griekenland en Cyprus rovers (Kleftes). Ze werden gevreesd omdat ze vlees (schapen en geiten) stalen. Het gestolen vlees werd bereid in een goed verstopte en ingegraven kleioven. De kleioven moest urenlang en soms zelfs dagenlang afgedicht zijn voordat het "Kleftiko" vlees gaar was. De bereidingswijze is nog altijd hetzelfde. Je ziet dan ook overal in Cyprus de kleiovens staan alleen nu staan ze boven en niet meer onder de grond. De meest bekende Kleftiko is van lamsvlees maar ook geitenvlees en rundsvlees worden gebruikt en soms zelf kip. Omdat ik thuis geen kleioven heb staan heb ik het gewoon in de oven gemaakt. Gebruik wel een afgedekte schaal om het vlees goed sappig te houden. Vaak wordt het geserveerd met gebakken aardappels maar deze getomatiseerde pasta past er ook uitstekend bij. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Grieks

Een favoriet recept van me, want het is van griekse afkomst! …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Broodje met Griekse kruiden en frisse groente …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Grieks

Het lamsvlees wordt eerst gemarineerd met kruiden,citroensap en olijfolie,vervolgens snel gebakken …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Grieks

1 lamsbout, minstens 10 teenstjes knoflook, 10 takjes thijm, zout, peper, 4 tomaten, 2 uien, olijfolie, boter, rode wijn …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Grieks

Heel lekkere spitjes …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Grieks
Populaire Griekse kookboeken:
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies