35 recepten uit de Ghanese keuken

INGREDIENTEN

500 gr kippenbouten, 150 gr paddestoelen, 1 aubergine, 1 fijngehakte ui, 1 fijngehakte chilipeper, 1 fijngehakt teentje knoflook, 1/2 liter kippenbouillon, plantaardige olie

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-09-2002
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 theezakje (b.v. earl grey), 100 g gedroogde cranberry`s, 100 g rozijnen, 100 g blanke amandelen, 300 ml slagroom, 200 g chocolade (min 70% cacao), 100 g koude boter, in blokjes, 180 g bastogne koeken, in stukjes, 2 gedroogde rode pepers, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl gemberpoeder

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-10-2012
  • Ghanees
  •  30-60 min.

Dit gerecht wordt bij bijzondere gelegenheden geserveerd.

INGREDIENTEN

Pindakaas, onrijpe kookbananen, uien, gezouten pinda`s, eieren, peper (Mme Jeanet)

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-08-2011
  • Ghanees
  •  10-20 min.

Pittig slaatje (1 pt p.P.)

INGREDIENTEN

2 Komkommers, Sap van 1 limoen, Zout, 2 chilipepers, fijngehakt, 2 teentjes knoflook, stuk verse gemberwortel van 1 cm, geraspt, 20 ml Olijfolie, 2 el s Sojasaus (1 portie), 0 g Citroenmelisse

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-03-2003
  • Ghanees
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Lekker en goede smaakcombi

INGREDIENTEN

Chili saus, ketjap asin, olijfolie seroendeng, gembersiroop, limoensap, pindasaus

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-11-2012
  • Ghanees
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Pittig slaatje van komkommer, chilipeper en gember

INGREDIENTEN

2 komkommers, sap van 1 limoen, zout, 2 chilipepers, fijngehakt, 2 teentjes knoflook, stuk verse gemberwortel van 1 cm., geraspt, 20 ml. olijfolie, 2 eetl. sojasaus, 1 eetl. citroenmelisse

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees
  •  60-120 min.

Lekkere zoete salade

INGREDIENTEN

500 gram wortelen, 2 blikjes tonijn, sojasaus, chilipoeder, kerriepoeder, citroensap, provinciale kruiden, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, komijnpoeder, ketoembar, curry, kurkuma, kerriepoeder, kerrie djawa, paprikapoeder,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-03-2007
  • Ghanees
  •  10-20 min.

Een verrukkelijk en veelbelovend begin.....

INGREDIENTEN

2 blikjes artisjokharten samen circa 800 gram, 3 grote handsinaasappelen, 2 zakjes rucola (raketkruid) of veldsla, 100 gr zwarte olijven zonder pit, Voor de dressing, 1 eetl. Citroensap, zout en versgemalen peper, 4 eetl. Olijfolie, 2 theel. Mosterd, 2 eetl. Fijngemalen peterselie,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-08-2003
  • Ghanees
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

6-8 platanen of groene bananen geschild -, 25 gram bloem -, ca. 2? eetlepel cayennepeper -, 5 theelepels gemberpoeder -, 2 theelepels paprikapoeder -, olie om te frituren -, zout, , ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-10-2002
  • Ghanees
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Lekker en goede smaakcombi

INGREDIENTEN

Chilisous, ketjapasin, olijfolie, seroendeng, gembersiroop, limoensap, pindasous.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-11-2012
  • Ghanees
  •  0-10 min.

Maïsballetjes zijn erg lekker bij eenpansgerechten met vis en bij groenten- of palmolieragoûts.

INGREDIENTEN

4 kopjes maïsmeeldeeg, (zie recept)

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-08-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  30-60 min.

Deze knoedels worden geserveerd bij gebraden vlees en groentenragoûts.

INGREDIENTEN

6 kopjes maïsmeeldeeg, (zie recept), 2 kleine zoete aardappelen, 120 g pinda`s, 1 kopje tarwebloem

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-08-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

8 kopjes maïsmeeldeeg, (zie recept)

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-08-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  60-120 min.

Maïsmeel kan worden gemaakt van gemalen gedroogde maïskorrels, maar is ook verkrijgbaar in de supermarkt, meestal als importprodukt uit Italië.

Men maakt vaak balletjes van vers maïsmeeldeeg, die dan bij soepen, sauzen, vlees- en groentegerechten worden gegeven. In veel streken in West-Afrika laat men het deeg voor gebruik echter ook wel een aantal dagen gisten. In dat geval wordt het deeg afgedekt met een doek en laat men het vijf dagen op een koele plaats - beslist niet in de koelkast - staan.

INGREDIENTEN

Maïsmeel

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-08-2011
  • Ghanees
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

150 g garri, 1/4 l melk, 1 kaneelstokje, suiker

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-08-2011
  • Ghanees Nagerecht
  •  30-60 min.

De gari erover geeft het een bijzondere smaak.

INGREDIENTEN

200 g rundergehakt, 2 grote uien, 1 tl chilipoeder, 2 tl kurkuma, 2 tl gemberpoeder, 1/2 tl kruidnagelpoeder, 1 mespunt nootmuskaat, 2 blikjes sardientjes in olie, 1 pakje gezeefde tomaten 1 groot blik jonge capucijners, 1 visbouillonblokje, 6 grote, rijpe bakbananen (plantain), zout, olie om in te frituren, gari (gemalen, gefermenteerde, geroosterde cassave)

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 kilo blackeyed beans (vlg. officiele recept, maar vlg. een Ghanees is dit veel te veel; wij schatten dat zo`n 300 g beter is), 2 blikjes makreel in tomatensaus, 1 kopje palmolie (of zonnebloem), 1 kleine zoute vis, 1 1/2 blikje gepelde tomaten, 2 grote uien, 1/2 gele peper (Mme Jeanet), 6 rijpe bakbananen, voldoende zonnebloemolie om in te frituren

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

De garri over dit gerecht geeft het een bijzondere smaak.

Je kunt het verkrijgen in een (Afrikaanse-) tropische winkel. Het meel ziet er wat korrelig uit en is gemaakt van cassave.

INGREDIENTEN

4-5 rijpe kookbananen (plantain), palmolie, olie, peper, 1 ui, zout, 400 g (blik) blackeyed beans (ogenbonen), garri

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Pinda-/palmvrucht`soep`

INGREDIENTEN

8-10 tomaten, 1-2 uien, 4 maggiblokjes, 1 pakje gezouten vlees, ca. 400 g kipfilet, 1 Mme Jeanetpeper, 1/2 blikje palmfruit concentrate, 1/3 pot pindakaas, water

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Met `soup` wordt niet de soep bedoeld zoals wij het kennen (als voorafje), maar een soort dunne saus.

INGREDIENTEN

2 gedroogde vissen (niet gezouten!), 3 antroewa`s, 2 à 3 tomaten, 500 g vlees (naar keuze), 2 Mme Jeanetpepers, 2 maggiblokjes, 2 uien, zout, olie, water

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Er zijn zoveel varianten op Jollof rice, dit is er maar één van. Van m`n ex nota bene, maar ik wil het u toch niet onthouden.

INGREDIENTEN

Olie, blik gezeefde tomaten (of een aantal verse), blikje tomatenpuree, paar maggiblokjes, peper, zout, uien, fijngehakt, erwten, blik of diepvries, specerijen naar smaak, blik corned beef, vlees aan stukjes (eerst gaarkoken), rijst

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-08-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Pittige snack.

INGREDIENTEN

4 rijpe kookbananen, 2 chilipepers, fijngehakt, 1 tl gemberpoeder, arachideolie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-08-2011
  • Ghanees
  •  20-30 min.

Pinda-palmsoep eet je niet als soep zoals in het Westen. Het is eigenlijk een soort dunne saus die je met bv `fufu` eet.

INGREDIENTEN

1 soepkip, 125 g gedroogd vlees, 6 tomaten, 6 okra`s, 1 aubergine, 2 laurierbladeren, 2 uien, fijngehakt, 3 teentjes knoflook, fijngehakt, 4 chilipepers, fijngehakt, 250 g pindakaas, heet water, 2 kopjes palmvocht, 2 el tomatenpuree, malaguetta (soort peper)

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-07-2011
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Fufu is een soort puree dat als bijgerecht wordt gebruikt bij bv sauzen.

INGREDIENTEN

3 kopjes aardappelpuree, 1 kopje aardappelmeel, kokend water

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-07-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  10-20 min.

Heerlijk fris en vegetarisch voorgerecht afkomstig uit Ghana.

INGREDIENTEN

2 rijpe maar nog stevige avocado`s, 1 el citroensap, 50 g gepelde, ongezouten pinda`s, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl kaneel, mespunt cayennepeper, zout, 2 el gehakte bieslook, ,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-07-2011
  • Ghanees Bijgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

500 gr kippenbouten, 150 gr paddestoelen, 1 aubergine, 1 fijngehakte ui, 1 fijngehakte chilipeper, 1 fijngehakt teentje knoflook, 1/2 liter kippenbouillon, plantaardige olie

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-01-2010
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Maïsmeelpuddinkjes; nagerecht uit Ghana.

INGREDIENTEN

500 gr. maïsmeel, 500 ml melk, 100 gr suiker

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Fruitsalade uit Ghana

INGREDIENTEN

1 ananas, 2 grote rijpe sinaasappels, 1 middelgrote papaya, 2½ dl. melk, 1 grote rijpe banaan, evt. 3 eetl. basterdsuiker

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Dit recept gaat uit van vis die al gaar is. Gebruik je favoriete vissoort; bak, kook of sauteer die en verwijder zo nodig de graten. West-Afrikanen dienen het gerecht op met veel stijve pap.

INGREDIENTEN

4 middelgrote tomaten, in kwarten gesneden, 2 middelgrote uien, in kwarten gesneden, 1 tl. zout, 2 eetl. chilipepers, grof gehakt, 1 pond vis

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Aardnotensoepen en -stoofpotten zijn waarschijnlijk de eerste gerechten die bij je opkomen als het gaat om West-Afrikaans eten.

INGREDIENTEN

1 kip, in stukken, stukje gemberwortel, ± 2,5 cm, ½ ui, 2 eetl. tomatenpuree, 1 eetl. arachideolie (of een andere lichte olie), 1 kopje gesnipperde ui, 1 kopje in stukjes gesneden tomaat, 2/3 kopje pindakaas, 2 theel. zout, 2 chilipepertjes, geplet of 1 theel. gemalen cayennepeper, 1 middelgrote aubergine, geschild en in blokjes gesneden, 2 kopjes verse okra of okra uit de diepvries

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Een verrukkelijk en veelbelovend begin...

INGREDIENTEN

2 blikjes artisjokharten samen circa 800 gram, 3 grote handsinaasappelen, 2 zakjes rucola (raketkruid) of veldsla, 100 gr zwarte olijven zonder pit, , Voor de dressing, 1 eetl. citroensap, zout en versgemalen peper, 4 eetl. olijfolie, 2 theel. mosterd, 2 eetl. fijngemalen peterselie

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees
  •  10-20 min.

Origineel recept uit Ghana, na een gistingsproces hebben we bananenbier !

INGREDIENTEN

, , -10 kilogram bananen, , -20 liter water, , -klontje bakkersgist, , , , , , , , , , , , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-02-2006
  • Ghanees
  •  20-30 min.

Ghanese stoofpot met tomaten, spinazie en pompoenpitten

INGREDIENTEN

3 eetl. palmolie (verkrijgbaar in de toko)/ 2 fijngesnipperde uien/ 4 kleingesneden tomaten/ 75 gr. pompoenpitten/ 75 gr. gekookte sojabonen/ 500 gr. spinazie/ (chili)peper/ zout/ 1 dl. bouillon

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-09-2002
  • Ghanees
  •  20-30 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies