Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

271 gazpacho recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Het antwoord van de Andalusiers op de ondragelijke zomerhitte in hun land? Gazpacho! Deze dorstlessende koude soep is niet alleen verfrissend, maar brengt ook het zoutgehalte in het lichaam terug op peil. voor 8 pers.

INGREDIENTEN

1 l groentebouillon; 1 kg rijpe tomaten; 2 rode paprika's; 1 kleine komkommer; 2 teentjes knoflook; olijfolie extra vierge; zwarte peper uit de molen

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-07-2003
  • Spaans
  •  10-20 min.

Na vele varianten val ik altijd terug op deze Gazpacho Andaluz. Een pittig, licht verteerbaar soepje die je ijskoud serveert. Lekker verfrissend op warme zomerdagen!

INGREDIENTEN

2 sneetjes witbrood (kan weggelaten worden), 3-4 el rode wijn, 500 g tomaten, ontveld en in stukken, 1 komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in stukken, 1 rode (geroosterde) paprika, zonder zaadlijsten en in stukken, 2-3 tenen knoflook, 50 ml olijfolie, halve rode peper, zonder zaadjes, zout, 2-3 el wijn- of sherryazijn

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-07-2004
  • Spaans
  •  20-30 min.

Een van de heerlijkste produkten van Spanje

INGREDIENTEN

460 gr rijpe tomaten, 1 kleine ui, 1 kleine groene paprika, 1 tentje knoflook geperst, 1/4 komkommer in stukjes, 1 el rode-wijnazijn, 1 el olijfolie, 4 dl tomatensap, 1-2 el limoensap, zout en peper

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-06-1999
  • Spaans Voorgerecht
  •  0-10 min.

Snel, makkelijk en errug lekker!

INGREDIENTEN

2 blikken gazpacho van Albert Heijn- huismerk, een rode en een gele paprika, een komkommer, basilicum, eventueel olijven en feta

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-03-2002
  • Spaans
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Een heerlijke koude soep!

INGREDIENTEN

* 450 gram tomaten, * 1 knoflookteentje gepeld, * 2 takjes perterselie, * 2 eetl tomatenpuree, * 1/4 komkommer, * 3 dl tomatensap, * 2 lente uitjes, * 1 kleine groene paprika, * 1 el citroensap, * 2 eetl olijfolie, * zout en peper

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-07-2009
  • Spaans Voorgerecht
  •  10-20 min.

Ooit wel eens gegeten? Die verukkelijke KOUDE soep, op een hete zomerse dag.

INGREDIENTEN

2 komkommers, 1 rode en 1 groene paprika, 700 gr. tomaten, 1 ui,2 tenen knoflook, 6 sneetjes oud wit brood, 1/2 dl. sherry of wijnazijn, 2-4 theel.zout,1 liter bouillon(mag van blokje) 6 eetl olijfolie,3 eetl. tomatenpuree,1theel.paprikapoeder,1 theel.gemalen komijn,2 bosuitjes,1 bosje peterselie.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-01-2000
  • Spaans
  •  10-20 min.

Koude soep uit Andalucia, zuiden van Spanje.

INGREDIENTEN

750 gr. grote tomaten, groene paprika, rode paprika, 2 teentjes knoflook, 1/2 ui, 300 ml. tomatensap, 3 soepl. olijfolie virgen, 2 soepl. jerez azijn (sherry azijn?) en 2 sneetjes oud wit brood.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-11-1998
  • Spaans
  •  20-30 min.

Gazpacho lekker voor de zomer.

INGREDIENTEN

- 1 groene paprika, , - 2 sjalotjes of 1 kleine ui, , - 1 komkommer, , - 2 teentjes knoflook, , - 1 blik gepelde tomatenstukjes op sap (400 gram), , - 2 ? dl. tomatensap, , - 1 theel. paprikapoeder, , - versgemalen peper, , - zout, , - 1 eetl. olijfolie,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-04-2005
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Gemaakt in de blender. Klaar in 10 minuten!!

INGREDIENTEN

*1/2 komkommer *1/2 groene paprika *2 tomaten *1 uitje *2 teentjes knoflook *20 gram oud brood * 1 theelepel wijnazijn *2 eetlepels olijfolie *1/2 citroen *zout en peper *40 cl bouillon *evt. tabasco.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-02-2001
  • Spaans
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Deze koude soep is een must-make op een warme zomerdag. Lekker met een stokbroodje met aiioli erbij!

INGREDIENTEN

1 puntpaprika, gegrild en ontveld, 2 knoflooktenen, gepoft, 1 komkommer, geschild en in stukjes gesneden, 5 g verse peterselie, 500 g tomaten, ontveld, 1 tl worcestersauce, rasp en sap van 1 citroen, peper en zout, 4 ijsblokjes, , Voor de topping salade:, 100 g gerookte kip, in blokjes, een halve komkommer, in blokjes, 50 g cherrytomaatjes, in vieren, 100 g feta, in blokjes

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-07-2017
  • Spaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Voorbereiding 10 minuten wachten 2 uur

INGREDIENTEN

1 komkommer, 1/2 rode paprika, 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 1 blik gepelde tomaten 400 gram, 250 ml groentebouillon koud, peper en zout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-07-2011
  • Vegetarisch
  •  10-20 min.

Spaanse koude soep

INGREDIENTEN

* 2 sneetjes oud witbrood., * 300 gram tomaten., * 1/2 komkommer., * 1/2 groene paprika in stukjes., * 2 teentjes knoflook,gehakt., * 2 el sherry of wijnazijn., * !/2 dl olijfolie,extra vierge., * peper & zout/, * 1 bosuitje in ringetjes., * 2 plakjes serranoham,in reepjes.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-10-2003
  • Mediterraan
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

0,5L. tomatensap, 0,5L. groentebouillon, of 0,5L. water en 2 blokjes groentebouillon, 2 eetl. citroensap, 2 theel. rietsuiker, snufje asafoetida, snufje cayennepeper, 2 theel. zout, 1 komkommer(geschild, zonder pitjes en in blokjes gesneden, 1 groene paprika(in stukjes), 4 middelgrote tomaten(geschild en in grote stukken gesneden)

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-01-2000
  • Mexicaans
  •  20-30 min.

-

INGREDIENTEN

1 komkommer, 2 gele paprika`s, 700 gram tomato frito (tomatensaus), 1 teen knoflook, gepeld, 6 el olijfolie, 1 limoen, uitgeperst

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-08-2013
  • Bijgerecht
  •  60-120 min.

Amuse

INGREDIENTEN

? komkommer - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 5 rijpe vleestomaten - ? dl. olijfolie - 2 el. suiker - ? l. runderbouillon - zout - peper

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-12-1999
  •  
  •  10-20 min.

Gazpacho

INGREDIENTEN

, 100 g komkommer, 1 rode paprika, 4 stengels bleekselderij, 1 ui, 1 teentje knoflook, fijngehakte peterselie, 5 dl tomatensap, 2 el Becel Dieet Olie, 1 tl Worcestersaus, witte peper,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-11-2003
  • Italiaans
  •  20-30 min.

Spaanse Tapa, voor een 10-tal kopjes

INGREDIENTEN

1/2 rode paprika, 1/2 komkommer, 1 teentje knoflook, 1 vleestomaat, 2 eetl wijnazijn, 1 eetl olijfolie, 0,5 l water, peper, zout, cayennepeper,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-12-2000
  • Spaans
  •  10-20 min.

Koud soepje

INGREDIENTEN

- 1 l. gepelde tomaten in blik, - 7,5 tomatensap, - 6 tomaten, - 4 teentjes knoflook, - 2 komkommers, - 1 ui, - peper en zout, - tabasco, - witbrood,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-02-2000
  • Spaans
  •  20-30 min.

Lekkere koude soep voor de lunch of diner op warme dagen

INGREDIENTEN

1 rode paprika, 2-3 grote tomaten, 1 zoute ui, 1 komkommer, 1 grote knoflookteen, 1 eetlepel olijfolie, 8-10 verse blaadjes basilicum, 1/2 theelepel zout, 1 1/2 eetlepel balsamico azijn, snufje zwarte peper, croutons

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-04-1999
  • Spaans
  •  30-60 min.

Een heerlijke makkelijk te maken soep voor een warme dag. Komt geen vuur aan te pas

INGREDIENTEN

2 cups witbrood in blokjes gesneden (brood van 1 dag oud), 1 dl water, , 800 gram rijpe tomaten, in stukken gesneden, 1 komkommer, geschild en in stukken gesneden, 2 eetlepels peterselie of basilicum, 1 rode paprika in stukken gesneden, 1 ui in stukken gesneden, 1,25 dl olijfolie, 2 eetlepels droge sherry, 2 eetlepels rode wijnazijn, 2 eetlepels tomatenketchup, 2 teentjes knoflook,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-05-2008
  • Spaans Voorgerecht
  •  10-20 min.

De bekende koude soep,een recept voor 8-12 borden.

INGREDIENTEN

* 6 sneetjes witbrood * 1 komkommer * 4 bosuitjes * 2 rode paprika's * 1 liter gekruide tomatensaus uit pot of fles * 2 blikjes gepelde tomaten in blokjes (ca. 400 gr. per stuk) * 2 dl rode wijn * 4 eetlepels rodewijnazijn * 4 teentjes knoflook * 2 eetlepels suiker * zout en versgemalen peper * desgewenst 1 pak soepstengels en 200 gr. rauwe ham.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-04-2002
  • Spaans
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 komkommer, 1 rode paprika, 300 gram tomaten, 1 ui, 1 teentje knoflook, 4 witte boterhammen, 4 dl ijswater, 4 dl rode wijnazijn, 3 eetlepel olijfolie extra vergine, zout, peper,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-06-2002
  • Spaans
  •  60-120 min.

Deze soep is altijd ruim van tevoren klaar te maken,word koud gegeten

INGREDIENTEN

3 sneetjes oud witbrood, 500 g tomaten, 1 komkommer, 1 groene paprika, in stukken, 4 tenen knoflook, fijngehakt, 1-1? dl olijfolie extra vierge, 2-3 eetlepels sherryazijn of witte wijnazijn, zout, versgemalen zwarte peper,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-10-2004
  • Goedkoop en snel Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Gazpacho

INGREDIENTEN

9 flinke Tomaten, 3 rode paprika`s, 2 à 3 komkommers, 1 à 2 Ajuinen, 1rode chilipeper, 1 bokaaltje zongedroogde tomaten(zonderolie), 1 Blikje tomatenpuree, , Sap van één citroen, 3 takjes verse basilicum, 1 snede oud brood, 2 eetlepels Olijfolie, 1teentje look, 1 koffielepel komijn, Peper&zout, Tabasco,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-09-2013
  • Spaans
  •  30-60 min.

Kan ook als soep gegeten worden maar is ook lekker als voorgerechtje

INGREDIENTEN

12 asperges 3 deciliter melk 5 deciliter kippenbouillon 1/2 rode paprika zonder zaadjes 1/2 gele paprika zonder zaadjes peper en zout

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-03-2002
  • Belgisch Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

750 gr verse tomaten, 1 groene paprika in stukjes, 1 uitje in stukjes, 1 kleine komkommer geschild en in stukjes, halfe dl rode -wijnazijn, snufje verse of gedroogde dragon, halfe tl rietsuiker, 1 teentje knoflook fijngehakt, 2 en halfe dl tomatensap, zout, VOOR DE GARNERING:, wat fijngehakte komkommer,paprika,tomaat en ui, VOOR DE CROUTONS:, 25 gr roomboter, 1 teentje knoflook, 6 sneetjes witbrood zonder korst in dobbelsteentjes gesneden.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-05-2009
  • Spaans
  •  30-60 min.

Gazpacho met avocado

INGREDIENTEN

*2,5 dl witte wijn;*2 bouillontabletten;*1 komkommer;*1 groene paprika;*3 stengels bleekselderij;*2 tomaten;*2 lente uitjes;*1 avocado;*1 ltr gepureerde tomaten;*2 el azijn;*enkele druppels tabasco;*zeezout;*1 el gehakte koriander

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op18-10-1999
  • Spaans
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 kg. tomaat, 1 stuk komkommer, 1 stuk courgette, 2 stuks paprika's, rode, 2 stuks uien, gesnipperde, 5 tenen knoflook, geperste, 5 el. olijfolie, 15 el. citroensap, 12 stuks basilicumblaadjes, Cayennepeper, Zout, Peper, IJsblokje,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-04-2003
  • Spaans
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

3 rode paprika`s, 1 komkommer, geschild, 1 teen knoflook, 2 pakjes tomatensaus (ongeveer 350 g), 2 el rodewijnazijn, 6 el olijfolie, 8 ijsblokjes, 100 g hollandse garnalen

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-10-2012
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

600 g rijpe tomaten/1 kl ui/2 teentje knoflook/1 komkommer/1 gro paprika/1 gele paprika/4 sneetje oud witbrood/6 eetl olijfolie/3 dl tomatensap/2 eetl witte wijnazijn/2 tl suiker/zout/cayennepeper

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-02-2003
  • Italiaans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Een frisse koude groentensoep voor warme dagen. Oorspronkelijk is het een Andalusisch recept.

INGREDIENTEN

6 rijpe en vleselijke tomaten, 2 groene paprikas, 1 rode paprika, 1 komkommer, 1 hart van een grote ui, 1 teen knoflook, 2 witte boterhammen (niet te vers) zonder korst, Zout, extra virgen olijfolie, azijn

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-01-2009
  • Spaans Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Heerlijk gezonde koude soep: Gazpacho

INGREDIENTEN

2 sneedjes oud geroosterd brood., 1 grote rode ui., 6 tomaten., 1 grote komkommer., 1 rode paprika., 2 teentjes knoflook., 1 dl. azijn., 1 dl olijfolie., 7 ijsblokjes., zout en peper naar smaak.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-09-2011
  • Spaans
  •  0-10 min.

Koude Spaanse tomatensoep recept van de E.G.A.

INGREDIENTEN

2 grote rijpe tomaten, 1/2 zoete rode paprika, 50 gr. gele ui, 1/2/komkommer, 250 cc tomatensap, snufje cayennepeper,scheutje ketjap asin, 25 gram verse dille, peper en zout

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-08-2002
  •  
  •  20-30 min.

Heerlijk frisse spaanse tomatensoep. (koud)

INGREDIENTEN

1 kg rijpe tomaten, 1 grote komkommer, 4 groene paprika's 5 sneetjes hard brood, 4 teentjes knoflook, 2 dl. rode azijn, 1 dl. olijfolie, 3 dl water, zout.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-11-1999
  • Spaans
  •  30-60 min.

Pittige tomatensoep die koud geserveerd wordt

INGREDIENTEN

800 gr rijpe tomaten, 1 gele paprika (grof gehakt), 1 komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd, grof gehakt, 1/2 kleine rode ui, grof etc etc, 2 tenen knof, gepeld, 200 gr amandelen (ik had de helft erin gedaan), 50 gr oud brood, korst verwijderd, verkruimeld, 500 ml tomatensap, 1 el sherry azijn, evt paar plakken serranoham of pata negra,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-08-2010
  • Spaans
  •  10-20 min.

Koude soep voor op een buffettafel

INGREDIENTEN

6 sneetjes witbrood, 1 komkommer, 4 bosuitjes, 2 rode paprika`s, 1 liter gekruide tomatensaus uit pot of fles, 2 blikjes gepelde tomaten in blokjes (ca. 400 gram per stuk), 2 dl rode wijn, 4 eetlepels rodewijnazijn, 4 teentjes knoflook, 2 eetlepels suiker, zout en versgemalen peper, desgewenst 1 pak soepstengels en 200 gram rauwe ham,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-04-2011
  • Goedkoop en snel
  •  20-30 min.

Gazpacho is de allersimpelste, vegetarische soep. Zelfs als je de delicten omzeilt waar fruitariërs voor terugdeinzen (de moord op de bleekselderij, het verhakselen van peterselie en basilicum, zie het artikel van thuiskok Marjoleine de Vos in NRC Lux van 12 mei ) hou je met dit recept van Lex Kok van George WPA nog een hele verfrissende gazpacho over. (Let op: bereiding is snel klaar, maar soep moet paar uur in koelkast staan voor consumptie.)

INGREDIENTEN

Komkommer, tomaat, paprika, uit, broodkruim, knoflook, bleekselderij, tomatensap, citroensap, cayennepeper, rodewijnazijn, tomaat (voor de garnering), peterselie, basilicum

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-06-2012
  •  
  •  20-30 min.

6-8 personen

INGREDIENTEN

1,25 kg rijpe tomaten, geschild en zonder zaadjes, 80 gram gesnipperde ui, 1 komkommer (niet te groot), 1 kleine groene paprika, 250 gram broodkruim (brood van 1 dag oud, zonder korst, geweekt in water), olie, 2 eetlepels azijn, koud water, ijsblokjes, als garnering blokjes tomaat, paprika, komkommer en croutons

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-06-2005
  • Spaans Voorgerecht
  •  0-10 min.

Koude tomatensoep uit Spanje

INGREDIENTEN

400 gram tomaten in blokjes, ? geschilde komkommer, ontdaan van zaden, 1? grote rode paprika, 6 dl tomatensap, 1 kleine ui, 2 gesperste teentjes knoflook, ? - 1 el suiker, 2 el (rode wijn) azijn, eventueel meer of minder naar smaak, zout, versgemalen zwarte peper., Om te garneren: gesnipperde ui, stukjes rode en groene paprika, blokjes komkommer, tomaat, croutons.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-07-2002
  • Spaans
  •  10-20 min.

Koude tomatensoep

INGREDIENTEN

2 tomaten, stukje komkommer, 1 groene of rode paprika, 1 teentje knoflook, 4 eetlepels olijfolie, 1 klein blikje tomatenpuree, fijngehakte peterselie, 1 en 1/4 water

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-04-1999
  • Spaans
  •  0-10 min.
Gazpacho

Gazpacho

Dit traditioneel Spaanse voorgerecht wordt in Spanje vooral gegeten tijdens de warme zomermaanden. Gazpacho is een volle soep en verschilt van andere soepen omdat deze authentieke soep koud wordt gegeten. De soep wordt gemaakt door verse tomaten te pureren en goed in balans te brengen met de juiste hoeveelheid vocht. Je kan deze tomatensoep af laten koelen en meteen eten of je kan er voor kiezen eerst nog andere verse groenten en croutons toe te voegen. Naast tomaten en andere groenten wordt er in de soep knoflook en ui verwerkt. Samen met de kruiden en groenten vormen deze sterke ingrediënten de pure Mediterraanse smaak. Zelf verse gazpacho maken vergt niet veel tijd of moeite. Probeer zelf eens deze vegetarische tomatensoep te maken en ontdek zelf waarom de Spaanse bevolking aan de Gazpacho de voorkeur geeft.

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top