134 feestdagen recepten

Uit de BK Gastronomic braadslede: Kalkoen voor de feestdagen

INGREDIENTEN

1 kalkoen, 1 fles rode wijn, aardappeltjes, peterselie, boter, zout en peper

  •  …
  •  120 min. <
  • Geplaatst op11-12-2013
  • Nederlands
  •  120 min. <
  • Eigen recept

Dit is een heerlijk voorgerecht maar het kan ook worden geserveerd bij bijvoorbeeld een barbecue, gewoon van te voren maken in de koelkast bewaren en ijskoud tussendoor serveren, super lekker!
Ik kwam op het idee toen ik eens een heerlijke komkommersoep had gegeten in een restaurant. Het recept van de kok krijg je zelden dus heb ik het zelf geprobeerd na te maken en wij vonden zo lekker dat het beslist niet zal misstaan bij een dinertje.
Deze komkommersoep kan koud worden gegeten (ideaal voor warme zomeravonden).
Je kunt de komkommer wel of niet schillen, uiteraard was je hem goed als je de schil wilt gebruiken.
Ik heb deze soep al vele keren gemaakt soms met en soms zonder dille.
Ook gebruik ik wel eens bieslook als garnering of strooi er kleine croutonnetjes over die ik zelf maak. Je kunt deze croutonnetjes ook in de supermarkt kopen maar die zijn best prijzig en zelf maken is veel lekkerder en ze kosten je alleen wat oud brood, olie en je eigen kruiden. Bovendien weet je dan precies wat erin zit!
Je kunt deze soep koud in kleine glaasjes serveren, bijvoorbeeld in kleine glaasjes als voorgerecht/ amuse) en koud is deze soep echt verrukkelijk.
Warm is hij ook heerlijk, serveer hem dan eens in een wat grotere kom.
Als je soep overhoudt kan je hem goed afgedekt in de koelkast bewaren, de volgende dag is hij nog net zo lekker.
Wil je hem warm eten dan kan de soep zachtjes opgewarmd worden want het (geklutste) ei was namelijk al aan de hete vloeistof toegevoegd dus was al gaar.

INGREDIENTEN

1 grote komkommer, 1 ui, 1 teentje knoflook, 25 g boter, 5 dl kippenbouillon (wil je het vegetarisch houden neem dan groentebouillon), Als je bouillon gebruikt neem dan OF eigengemaakte OF een blokje (kuipje) van een heel goed merk, dat is een wereld van verschil., 2-1/2 dl creme fraiche, peper / zout, Dille (1 eetlepel vers of 1 theelepel gedroogd), 1 eierdooier

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-11-2004
  • Nederlands Voorgerecht
  •  10-20 min.

Dit recept was 1 van mijn eerste grote etentjes met kerst. Dit viel reuze in de smaak bij mijn familie. Wel, als ik meerdere voorgerechten heb doe ik dit recept door de helft want anders vind ik het te zwaar. Nog steeds in mijn receptenboekje als TOPPERTJE genoteerd.

INGREDIENTEN

200 gram champignons 2 gesnipperde uien 4 el boter 2 kleine blikjes tomatenpuree 1 liter water 1 liter melk 4 bouillonblokjes 1 groot blik kastanjepuree 1 goudrenet 4 el koffieroom 2 el fijngesnipperde selderij

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-12-2005
  • Frans
  •  30-60 min.

Stroganoff is één van de eerste gerechten die je op de koks opleiding gaat maken. Dit werd in het restaurant aan tafel bereid en het vlees werd met cognac geflambeerd

INGREDIENTEN

1 el olijfolie, 50 gr boter, 2 grote uien in smalle ringen, 250 gr champignons, 1 kilo ossenhaas aan één stuk, Beetje cognac om eventueel te flamberen., 2 el fijngehakte peterselie, 1 1/4 dl slagroom

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-12-2011
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Koop de frambozen als ze goedkoop zijn en bereid ze dan om in de marinade te zetten voor bijvoorbeeld de feestdagen.

INGREDIENTEN

1/2 liter water, 1 kilo suiker 1 citroenschil, klein stukje gemberwortel., ld de feestdagen.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-09-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

150 ml medium dry sherry, 1 eetlepel vloeibare honing, 1 grote stevige peer, geschild en in 10 partjes gesneden, 300 g manchegokaas, 20 plakjes pata negra (vleeswaren, speciaal voor de feestdagen), 1 zakje verse bieslook (25 g)

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-01-2008
  •  …
  •  0-10 min.

Heerlijk voorgerecht of gemakkelijk zaterdaggerecht met een lekkere kop soep en stokbrood.

INGREDIENTEN

Dun gesneden Rauwe ossehaas, ( bij AH is rond de feestdagen kant en klaar gekruide carpaccio te koop) rauwkost naar smaak ( ik gebruik altijd koolsalade, wortelsalade en komkommersalade voorgesneden) olie (b.v knoflook of walnootolie), azijn, suiker, peper, pesto, mayonaise en kruidenmix ( Duyvis),parmenzaanse strooikaas en pijnboompitten.

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-09-1999
  • Italiaans Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 venkel2 eetl. olijfolie1 pot gevogeltefond (380 ml)2 takjes tijm1 eetl. vloeibare honing2 eetl., amandelschaafselzoutversgemalen peper200 gr. gerookte kipfilet

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2004
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

2 kleine peren1 eetl. citroensapversgemalen zwarte peper25 gr., pijnboompitten200 gr. rauwe ham75 gr. rucola1 eetl. balsamicoazijn4 eetl., olijfolie

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-12-2004
  • Voorgerecht
  •  10-20 min.

Zoete deegbodem gevuld met rijstepap. Een Echte Limburgse vlaaiklassieker. Het land waar de enige echte vlaai vandaan komt.

INGREDIENTEN

Ingredienten voor de vulling:, 100 gram rijst, 5 deciliter melk, 1 mespuntje zout, ? vanillestokje, 2 eieren, 60 gram suiker, 1 eetlepel custard, 50 gram boter., , Ingredienten voor het deeg:, 250 gram bloem, 1 mespuntje zout, 1? deciliter melk, 15 gram gist, 25 gram basterdsuiker, 25 gram boter, 1 ei.

  •  …
  •  120 min. <
  • Geplaatst op06-08-2005
  •  …
  •  120 min. <

Deze salade maakt een vriendin van mij altijd. Zelf doet ze er ook altijd feta of huttenkase doorheen. Ik ben daar niet zo gek op en laat het er dus uit. Maar de salade is echt heerlijk fris en supersnel te maken!

INGREDIENTEN

, 1 spitskool, 1 komkommer, 1 zakje/pakje pijnboompitjes, dressing naar smaak (ik vind de tuinkruiden dressing van Calv? erg lekker),

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-12-2005
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Dit gerecht van de Bene Israel-gemeenschap wordt ook 'kruidige pulao' genoemd. De grote hoeveelheid knoflook en gember die met uien en kurkuma tot een gladde pasta worden gedraaid zorgt voor een rijstgerecht zoals je waarschijnlijk nog nooit geproefd hebt. Het recept is van een mevrouw Joseph, en zij gebruikt maar liefst 8 of 9 knoflooktenen. Laat het aantal afhangen van je smaak en de grootte van de tenen. Dit is een vrij droog rijstgerecht, dat prima past bij stoofschotels.

INGREDIENTEN

500 g basmatirijst, 1 middelgrote ui, 5-8 knoflooktenen, 4 cm gemberwortel (geschild), 1/2 tl kurkuma, 3 el arachide- of andere neutrale plantaardige olie, 8 peperkorrels, 5 kruidnagels, 6 kardemoms, 3 kaneelstokjes, ongeveer 1.1/4 tl zout

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-08-2000
  • Joods Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 rode kool2 rode uien120 gr. sultana rozijnen3 handperen1 theel. kaneel, 4 eetl. appelazijn75 gr. rietsuikerzoutpeper

  •  Bijgerecht
  •  120 min. <
  • Geplaatst op12-11-2004
  • Engels Bijgerecht
  •  120 min. <
INGREDIENTEN

2 biefstukken2 lamsboutlappen2 varkenshaasjes1 teentje knoflook3 eetl., ketjap manis2 theel. sambalpeper2 theel. Chinees vijfkruidenpoeder1 eetl., suiker1 sinaasappel2 theel. Italiaanse kruiden1 dl. witte wijnzout

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-12-2004
  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Een gevuld varkenshaasje met Italiaanse kruiden boter.....

INGREDIENTEN

5 varkenshaasje.s of kophaasjes, roomboter.Bruschettamix..Xenos potje...., peper en zout., parma ham., tomatenpuree., blaadjes basilicum. gewassen., Gekookte pasta naar keuze/kook deze in een bouillontablet met water.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-12-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1/2 pak roomijs vanille1 eetl. gesneden reepjes sinaasappelschil2 eetl. suiker, het sap van 1 sinaasappel + 2 druppels citroensap2 glazen mousserende witte wijn of, Champagne2 stijf geklopte eiwitten, Voor de garnering:, plakjes, sinaasappel

  •  Tussengerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-2004
  • Tussengerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

200 gr. roquefort1 1/4 dl. zure room3 eetl. cognaczoutpeper2 rijpe, peren, in blokjessap van 1 citroen125 gr. blauwe druiven, gehalveerd en ontpit, 125 gr. groene druiven, gehalveerd en ontpit

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-12-2004
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 sjalotten4 kipkarbonades1 eetl. Dijon mosterdzoutpeper40 gr. boter, 75 gr. gerookte spekreepjes1 teentje knoflook4 takjes tijm2 takjes dragon2, dl. droge witte wijn1 dl. slagroom

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-11-2004
  •  …
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

600 gr. rundertartaar4 pommodorie tomaten1 bosje basilicum6 teentjes, knoflook150 gr. geraspte parmezaanse kaaswat ijsbergsla, ragfijn gesneden1, gesnipperde ui6 eetl. mayonaise100 gr. tomatenketchupsuikerzoutpeper

  •  Tussengerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-11-2004
  • Tussengerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 plakken wit casinobroodca 30 gr. rucolakruidenroomkaas8 plakken serranoham

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-12-2004
  •  …
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

Voor de vulling:, 25 gr. boter1 fijngehakte ui450 gr., saucijzen (verse worst)rasp van 1 sinaasappel50 gr. gedroogde cranberries25 gr., pecannoten, gehakt15 gr. verse tijm + wat extra voor bestrooien15 gr. verse, gehakte, peterselie85 gr. verse witbrood kruimels, Voor de kalkoen:,, 900 gr. dubbele kalkoenborstfilets, liefst aan een stukolie500 gr. bladerdeeg, ontdooid1 geklopt ei, Voor de saus:, 1 theel. bloem3 dl., kippenbouillon4 eetl. rode port15 gr. rodebessen- of bramengelei

  •  Hoofdgerecht
  •  120 min. <
  • Geplaatst op12-11-2004
  • Engels Hoofdgerecht
  •  120 min. <
INGREDIENTEN

1/2 komkommer1/4 zakje verse bieslook (? 25 gr.)100 gr. gerookte palingfilet, 1 eetl. citroensap3 eetl. olijfolie (extra vierge)1 theel. gedroogde Italiaanse, keukenkruidenzoutversgemalen peper2 eetl. creme fraiche200 gr. gerookte, zalmfilet1 bakje rucolacress

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-12-2005
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

2 chateaubriands, a 250 gram,1/3 rode peper100 gr. zachte roomboter2 theel., sinaasappelrasp1 1/2 eetl. verse, fijngehakte korianderzoutversgemalen peper

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-12-2004
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1 1/2 eetl. Dijonmosterd5 eetl. vloeibare boter4 kalfsoesters2 grote uien, gesnipperd1 theel. gedroogde dragon1 dl. vleesfond of bouillon2 eetl. koffieroom, zoutversgemalen peper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-12-2004
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Eenvoudige lekkere Roomborstplaat

INGREDIENTEN

350 gram suiker, 1 eetlepel vanillesuiker, 1 dl.(100 gr.) ongeslagen slagroom, 1 eetlepel water

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-11-1999
  • Nederlands
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 pak lumpiavellen;500 gr.noorse garnalen of kipfilet;1 groot blik bambushootstrippen (geen schijven);500gr.tauge;1 middelgrote winterpeen (raspen);2 gr.uien(fijn snijden);4 teentjes knoflook(fijn snijden);2 st.prei(fijn snijden);1/2 bosje selderie(fijn snijden); 3 a 4 goudbouillonblokjes(verpulveren);per en suiker; 1 ei;1 fles zonnebloemolie.

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-12-2002
  • Indonesisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 tournedos3 sjalotjes, fijngesnipperd100 gr. boter2 dl. rode wijn2 dl., runderbouillonzoutpeper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-12-2004
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 plakjes diepvries bladerdeeg500 gr. prei2 eetl. olijfolie + voor invetten, 100 gr. magere spekreepjesbloem voor uitrollen50 gr. parmezaanse kaas, grof geraspt, 2 eieren2 dl. creme fraiche50 gr. pijnboompitten,

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-11-2004
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

500 g uien, 40 g boter, 2 eetl. bloem, 650 ml groentenbouillon, 200 ml droge vermout (Noilly Prat), 125 ml room, 3 takjes tijm, nootmuskaat, peper, zout, , ◦koekjes:, 4 ontbijtbroodjes (ongebakken, uit de koelafdeling), 1 eidooier, 300 g comté-kaas, geraspt, 1 eetl. komijnzaadjes

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-10-2010
  • Frans
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

8 sneden wit casinobrood8 grote plakken serranoham4 eetl. mayonaise1 eetl., versgehakte selderie1 eetl. fijngeknipte bieslookpeper

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-12-2004
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

100 gr. boter80 gr. honing2 eieren100 gr. bloem1 theel. bakpoeder, mespuntje zout100 gr havermout80 gr. walnoten1 1/4 dl. melk150 gr. rozijnen, mespuntje kaneelmespuntje anijspoeder

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-11-2004
  •  …
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 gele paprika1 groene paprika1 rode paprika200 gr. monchou2 eetl., bieslook1 fijngesneden sjalotje40 gr. fijngehakte rookamandelenversgemalen, zwarte peperzout, plasticfoliealuminiumfolie, voor de, garnering:, maiskolfjes1 eetl. bieslookwat veldsla

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-12-2004
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Heerlijk als hoofdgerecht maar als je ze wat kleiner maakt zijn ze ook zalig als borrelhapje, zowel warm als koud.

INGREDIENTEN

* 4 plakjes diepvries bladerdeeg * 1 dunne prei * 1 el olijfolie *1 el zure room * 1 blikje roze zalm * 1/2 el mayonaise * peper en zout uit de molen * scheutje koffieroom * eventueel 2 tl kappertjes

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-12-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

250 gr. pure chocolade1 1/4 dl. slagroom1 1/4 dl. melk15 gr. boter, vruchten en koek naar keuze om te dippen, zoals bijvoorbeeld ananas, banaan, aardbeien, appel, peer, blokjes cake, lange vingers en/of eierkoeken.

  •  Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-12-2005
  • Nagerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

200 gr. krabvlees of surimi200 gr. roomkaas1 lenteui, alleen het groen1 eetl., zoete, pittige chilisaus1 theel. worcestershiresaus

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2004
  • Amerikaans
  •  20-30 min.

Uit Ierland. Op 6 januari vieren de Ierse vrouwen hun eigen feest, met een feestelijke
theemiddag, waarop deze gemberkoek een glansrol heeft. De drukte van de
feestdagen is daarna over, het gewone leven begint weer!

INGREDIENTEN

In een kom zeven: 225 gr bloem - 1/2 theelepel zout - 1 theelepel gemberpoeder - 1 1/2 theelepel bakpoeder. In een pan 100 gr bruine basterdsuiker en 90 gr boterklontjes al roerend verwarmen en glad roeren. Geleidelijk 175 gr stroop en 1 1/2 dl, melk toevoegen en glad roeren. Het mengsel wat laten afkoelen en bij het droge mengsel roeren. Er 1 klein ei, 75 gr rozijnen en 50 gr bakgember doormengen.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-12-1998
  •  …
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 zalmfilets (ca. 125 gr./stuk)8 plakjes bladerdeeg2 stengels bleekselderij, 2 bosuitjes1/2 citroen1 1/4 dl. cr?me fra?che (voor warm gebruik)zout, versgemalen, peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-2005
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

4 kippenboutenzoutversgemalen zwarte peper4 eetl. vloeibare boter4, tenen knoflook1 blik artisjokharten2 dl. kippenbouillon2 theel. gedroogde munt

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-12-2004
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

Voor het maken van ongeveer 3/4.liter van elke smaak.VANILLE ROOMIJS;;4,1/2dl.dunne room,1 vanillestokje of een theelepel van.suiker 8 eidooiers,110gr.suiker,2.1/4dl.slagroom., PISTACHE-ROOMIJS;4 1/2dl.dunne room,8 eidooiers,6 eetlepels suiker,2.1/2 eetlepel gemalen gepelde pistachenoten,2.1/4 dl.slagroom,7 druppels voedselkleurstof(groen)5.1/2 eetlepel gehakte gepelde pistachenoten,25gr.gemalen amandelen., KOFFIEROOMIJS;4.1/2 dl.dunne room,1 reepje verse citroenschil,8 eidooiers,6 eetlepes suiker,2 eetlepels espresso koffie,4.1/2 dl.slagroom.CHOCOLADE-ROOMIJS;4.1/2 dl. melk,4 eidooiers,10 eetlepels suiker,4.1/2 dl. slagroom,120gr.bittere chocolade,gesmolten,1/2 theelepel vanillesuiker.

  •  Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-12-2000
  • Italiaans Nagerecht
  •  10-20 min.
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Op de speciale wokjekoelkastleeg pagina zie je hoe je eenvoudig je koelkast leeg kan wokken. Geef op wat je nog hebt liggen en zoek daar recepten bij. Wokken doe je met Go-Tan!… Doe mee »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies