Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

35 dolmas recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze
INGREDIENTEN

1 blikje dolmas, (turkse winkel), 2 uien, 3 tomaten, 300 gr runder of lamsgehakt, half kopje gekookte rijst, 2 eetl. fijngehakte peterselie, zout en peper, 1 á 2 theel. milde paprikapoeder, 3 á 4 eetl.boter,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-09-2009
  • Turks Voorgerecht
  •  20-30 min.

Opgevulde druivebladen

INGREDIENTEN

? 1 blikje druivenbladeren (dolmas, uit de Turkse winkel), ? 50 gram krenten, ? 2 uien, ? 1,5 dl olijfolie, ? 1 kopje rijst, ? 100 gram pijnpitten, ? 1 theelepel kaneel, ? zout, peper, ? 2 eetlepel fijngehakte peterselie, ? 1 onbespoten citroen,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-08-2004
  • Turks Voorgerecht
  •  20-30 min.

Pikant voorgerecht

INGREDIENTEN

1 blikje dolmas (druivenbladeren), 50 gr krenten, 2 uien, 1 kopje rijst, 100 gr pijnboompitten, 1 tl kaneel, zout en peper, 2 el fijngehakte peterselie, 1 citroen, 1 1/2 dl olijfolie

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-02-2000
  • Turks Voorgerecht
  •  60-120 min.

Bijzonder populair in Turkije zijn ook de diverse dolma-gerechten. 'Dolma' betekent gevuld en in keuken worden onder andere gevuld: paprika's, aubergines, wijnbladeren, koolbladeren, tomaten, artisjokken en mosselen. Afhankelijk van de streek en het seizoen worden ze met van alles gevuld, maar peterselie, pijnboompitten en kruiden zijn het meest gangbaar. Verder stopt de kok erin wat hij nog meer aan lekkers vindt. Als een dolma vlees bevat, dan wordt het gerecht warm opgediend, is het vegetarisch dan wordt de dolma koud geserveerd.

INGREDIENTEN

1 eetl. olijfolie, 100 gram rundergehakt, 2 eetl. pijnboompitten, 1 ui, gehakt, 1 eetl. gehakte verse koriander, 1 theel. gemalen komijn, 1 eetl. tomatenpuree, 8 druivenbladen, zout en versgemalen zwarte peper, salade van rode en groene paprika, ____________________________________________, Voor de tomatensaus:, 1,5 dl passata, 1,5 dl runderbouillon, 2 theel. fijne tafelsuiker, ,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-03-2007
  • Turks Bijgerecht
  •  0-10 min.

Griekse borrelhapje

INGREDIENTEN

2 eetlepels olijfolie, 1 grote ui, 100 g gemengd gehakt, 100 g gekookte rijst, 1 citroen, peper, zout, 16-tal ingelegde wijnbladeren

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-08-2001
  • Grieks
  •  20-30 min.

Gevulde wijnblaadjes

INGREDIENTEN

? 100 gram rijst, , ? 1 grote ui, , ? 4 el olijfolie, , ? 4 el pijnboompitten, , ? 250 gram lamsgehakt, , ? 1 tl fijngeknipte muntblaadjes, , ? mp kaneel, , ? 24 geweekte wijnbladeren (pot of blik), , ? 1,5 dl droge witte wijn, , ? (schijfjes citroen), ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-01-2005
  • Grieks
  •  30-60 min.

Druiveblad gevuld met een pittig rijstmengsel en rozijnen. Een apart en heerlijk voorgerecht. Voor een 30-tal stuks.

INGREDIENTEN

Een veertigtal druivenblaadjes, 2 eetlepels rozijnen, 2 uien, 100 g langkorrelige rijst, 2 eetlepels pijnappelpitten, olijfolie, citroensap, enkele blaadjes verse munt, zout, peper.

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-04-2002
  • Grieks Voorgerecht
  •  30-60 min.

Deze heerlijke pakketjes met rijst, kruiden, noten en fruit zijn apart en smakelijk als magere lunch of als onderdeel van het diner. Voorbereidingstijd: 30 minuten. Bereidingstijd: 30 - 40 minuten.

INGREDIENTEN

12 grote koolbladeren, gewassen, 175 gr langkorrelige rijst, 8 bosuitjes, 1 eetl fijngehakt vers basillicum, 1 eetl fijngehakte verse munt, 1 eetl fijngehakte verse peterselie, 55 gr pijnboompitten, 55 gr krenten, zout en versgemalen zwarte peper, sap van 1 citroen, 2 eetl olijfolie, 1,5 dl magere yoghurt, 115 gr komkommer,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-07-1999
  • Slanke keuken
  •  30-60 min.

Deze heerlijke pakketjes met rijst, kruiden, noten en fruit zijn aparten smakelijk als magere lunch of als onderdeel van het diner.

INGREDIENTEN

, 12 grote koolbladeren, gewassen, 175 gr langkorrelige rijst, 8 bosuitjes, 1 eetl fijngehakt vers basillicum, 1 eetl fijngehakte verse munt, 1 eetl fijngehakte verse peterselie, 55 gr pijnboompitten, 55 gr krenten, zout en versgemalen zwarte peper, sap van 1 citroen, 2 eetl olijfolie, 1,5 dl magere yoghurt, 115 gr komkommer,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-10-2002
  •  
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

*15 druivenbladeren, *75 gram rozijnen, *2 fijngesneden uien, *1 fijngesneden spaanse rode peper, *4 eetlepels olijfolie, *1 kopje ongekookte rijst, *100 gram pijnboompitten, *2 eetlepels fijngehakte verse peterselie, *peper en zout, *sap van 2 citroenen,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-04-1999
  • Grieks
  •  30-60 min.

Lekker grieks bijgerechtje met druivenbladeren

INGREDIENTEN

15 druivenbladeren(los of in blik te koop bij de Turkse kruidenier), 75 gr. rozijnen, 2 fijngesneden uien, 1 fijngesneden spaans rood pepertje, 4 el. olijfolie, 1 kopje ongekookte rijst, 100 gr. pijnboompitten, 2 el. fijngehakte verse peterselie, peper & zout, het sap van 2 citroenen

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-10-2001
  • Grieks Bijgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen., , 1 bakje romaatjes (mini tomaatjes 250 gram), 3 eetlepels olijfolie, ? Eetlepel citroensap, 1 zakje veldsla, (75 gram ), 2 blikjes merza dolmas (a 200 gram), 100 gram feta kaasblokjes, Lage ovenschaal ingevet.,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-08-2005
  • Vegetarisch Voorgerecht
  •  10-20 min.

Griekse mezze

INGREDIENTEN

12 verse druivenbladeren (verse geven de beste smaak, maar ingemaakte kan ook), 2 el olijfolie, 1 kleine ui, gehakt, 2 el pijnboompitten, 1 teentje knoflook, geperst, 115 gr gekookte, langkorrelige rijst, 2 tomaten, ontveld, zonder zaadjes, fijngehakt, 1 el vers gehakte munt, 1 citroen, in schijfjes, 1,5 dl droge witte wijn, 2 dl groentebouillon, zout en versgemalen zwarte peper, partjes citroen en verse munt, voor garnering, , ,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op31-10-2009
  • Grieks
  •  60-120 min.

Dit is n heel gezond en lekker recept,zowel op de vegetarische manier te maken of als variantde rijst etc,mengen met geruld gehakt,afiyet olsun of te wel eet smakelijk

INGREDIENTEN

Rijst,paprika,aubergine.gourgette,s,mint,paprikapoeder,zout.olijfolie,peterselie,tomaten,voor vier personen geld vier paprika,s vier aubergines,en vier gourgettes,en twee tomaten voor als kapje te dienen

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-04-2012
  • Turks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 potje wijnbladeren - 1 1/2 el olijfolie - 1 fijngehakte ui, - 2/3 kop rijst - 1 1/2 kop water, - 1/2 kop fijngehakte rozijnen (1 nacht geweekt in water), - 1 kop pijnboompitten - 1 el fijngehakte peterselie, - zout en peper naar smaak - 1 mespuntje kaneel, - 2 gepelde tomaten in stukjes - water - sap van 1 citroen,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-03-2003
  • Turks Bijgerecht
  •  30-60 min.

Borrelhapje

INGREDIENTEN

50 gr. prei - 50 gr. courgette - 50 gr. aubergine - 50 gr. tomaat - 25 gr. gedroogde tomaat - 1 teen knoflook - olijfolie - zout - peper - tijm - 2 el. pijnboompitten - ingemaakte wijnbladeren

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-05-2000
  • Grieks
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 potje wijnbladeren, 1 1/2 eetlepel olijfolie, 1 fijngehakte ui, 2/3 kop rijst, 1 1/2 kop water, 1/2 kop fijngehakte rozijnen (1 nacht geweekt in water), 1 kop pijnboompitten, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, zout en peper naar smaak, 1 mespuntje kaneel, 2 gepelde tomaten in stukjes, water, sap van 1 citroen

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-03-2003
  • Grieks Bijgerecht
  •  0-10 min.

Fijne olijfolie, verse groenten en de juiste kruiderij zijn het geheim van deze verfijnde schotel met groenten. Dergelijke gerechten behoren tot de alledaagse keuken van Marokko, waar groenten hoog worden aangeslagen.

INGREDIENTEN

250 g zoete paprika (dolma's), 150 g spitse rode paprika's, 150 g uien, 400 g tomaten, 300 g aubergines, 300 g courgettes, 2 tenen knoflook, 6 eetl. olijfolie, 2 theel. mild paprikapoeder, 1/2 theel. chilipoeder, zout, versgemalen zwarte peper, 1 theel. citroensap, 1 eetl. fijngehakte peterselie, 1 eetl. fijngehakte munt

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-01-2002
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Heel feestelijk: een bordje vol met hapjes.

INGREDIENTEN

6 stuk(s) dolma's, 2 eetlepel(s) citroensap, 1 stuk(s) tomaten (vlees), 60 gram kaas feta, 2 blaadje(s) sla (frisee), 1 stuk(s) citroenen, 2 eetlepel(s) auberginemix met kruiden, 2 eetlepel(s) olijven, 2 stuk(s) pistoletjes,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-04-1999
  • Grieks Voorgerecht
  •  10-20 min.

Dolmas, gevulde druivenbladeren

INGREDIENTEN

1 blikje dolmas (druivenbladeren turksewinkel), 50 gr krenten, 2 uien gesnipperd, 1 1/2 dl olijfolie, kopje rijst, 100 gr. pijnpitten, 1 t.l. kaneel, zout, peper, 2 e.l. fijngeknipte peterselie en 1 onbespoten citroen.

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-07-2000
  • Turks Voorgerecht
  •  30-60 min.

Een vegetarisch hoofdgerecht.

INGREDIENTEN

4 plakjes bladerdeeg, 100 gram feta, ? Potje groene olijven met knoflook ( a 250 ml ), 500 gram tomaten, 3 eetlepels olijfolie, 1 stokbrood of pide ( Turks brood ), ? Potje merza hummes naturel ( a 240 gram ), 1 blikje dolma?s ( gevulde druivenbladeren, 200 gram merza ).,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-08-2003
  • Nederlands
  •  20-30 min.

*** Gevulde druivenbladeren uit TURKIJE *** VOOR 6 TOT 8 PERSONEN

INGREDIENTEN

- 1 blikje dolma's ( druivenbladeren, te koop in de Turkse winkels e.d ) * 2 uien * 50g krenten * 200g rijst * 100g pijnappelpitten * 1 1/2 dl olijfolie * 1 onbehandelde citroen * 1 bosje peterselie * kaneel * peper en zout.,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-10-2000
  • Turks
  •  60-120 min.

Was ons afscheidsetentje met Peggy. Januari 1995

INGREDIENTEN

1 klein blikje van 4-6 dolma's, 2 eetl. citroensap, 1 vleestomaat, 60 gr. Griekse feta, 2 slabladeren, 2 partjes citroen, 2 eetl. Griekse auberginemix met kruiden (zij hadden een pot :peloponnese) 2 eetl. olijven, 1/2 eetl. olijfolie, peper en 2 pistoletjes. Lamsvlees, Varkensvlees, Rundvlees, Rundergehakt gerold in wijnbladeren, Stefado, een zeer speciaal Cypriotisch gerecht bereid met rundvlees en uien.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-09-2000
  • Grieks
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Een heerlijke frisse salade die lekker vult; ook erg geschikt om in een af te sluiten bakje mee te nemen op een dagje wandelen.

INGREDIENTEN

IJsbergsla, 3 of 4 tomaten, een komkommer, dolma`s (gevulde druivenbladeren) (blik Merza), dikke groene olijven, houmous (tip: pikante van Sabra of Merza), oregano, paar eetlepels olijfolie, 200 gr. feta, pot zure groene pepers (Merza)

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-02-2009
  • Grieks
  •  10-20 min.

Wijnbladeren gevuld met gekruide rijst. Een leuke tapas en kun je in ieder Grieks (of Turks) restaurant krijgen. Je kunt ze ook kopen in blikken bij de supermarkten, maar die vinden wij niet zo lekker. Veel te klef en te vet en sommige merken smaken zelfs flauw. Maak ze daarom eens zelf ! Het is echt niet moeilijk en heel veel lekkerder als je ze vers maakt en lauwwarm eet. Bovendien heel leuk om te doen. Gepekelde wijnbladeren kun je kopen in elke Turkse winkel. Dit recept is voldoende voor 55-60 stuks ! Leuk om te geven bij de borrel, barbecue, of als antipasti (Tapas). Ik heb risotto genomen maar hoeft niet ! Langkorrelrijst gaat ook prima, maar risotto heeft meer een bite.

INGREDIENTEN

2 uien (heel fijn gesnipperd), 1 pond risottorijst, 1 pakket gepekelde wijnbladeren van 1 kilo, Tijm, 1 citroen (sap), Zeezout, Zwarte peper, Salie, Rozemarijn, Griekse olijfolie, Munt, Dille

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-05-2013
  • Grieks
  •  60-120 min.

Dit is een schotel met verschillende koude griekse hapjes

INGREDIENTEN

De volgende hapjes zijn erg lekker om te maken voor een pikilia., keftesdakia (griekse gehaktballetjes), dolmas ( gevulde wijnbladeren)(deze zijn zelf te maken maar is behoorlijk veel werk dus meestal koop ik ze kant en klaar),groene pepers, olijven,fetakaas, melitzanosalata (auberginekaviaar),tirosalata ( salade van fetakaas )taramosalata ( pate van viskuit)witte koolsalade, geraspte wortel, witte bonensalade, rode rijst, tsaziki., maak deze hapjes mooi op op een serveerschaal en garneer met sla, partjes tomaat en plakjes komkommer.Geef er stokbrood en kruidenboter bij. lekker met een witte of rode wijn.

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-06-2006
  • Grieks Bijgerecht
  •  60-120 min.

Lekker bij een picknick

INGREDIENTEN

2 aubergines, 1 dl olijfolie, peper en zout, het sap en de schilletjes van 1 citroen, 3 eetlepels kappertjes, 15 groene olijven ontpit en gehalveerd, 3 eetlepels fijngehakte basilicum,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-06-2004
  • Grieks Bijgerecht
  •  0-10 min.

Het BBQ seizoen is weer aangebroken, daarom receptjes voor heerlijke spiesjes voor op de BBQ!!

INGREDIENTEN

Spiesje met Valess en groene salsa, Ingredi?nten:, 1 pak Valess mini?s, mild gekruid, sat?prikkers, 1 groene paprika, 1 augurk, ? komkommer, zonder zaad, 1 groene Spaanse peper, in ringen, 1 el bruine basterdsuiker, 1 el gembersiroop, 1 el azijn, zout en peper, Spiesje van gamba?s met courgette, Ingredi?nten:, 6 rauwe grote garnalen, 1 grote courgette, in dikke plakken, sat?prikkers, 1 dl ketjap manis, 1 teentje geperste knoflook, 2 eetlepels gebrand sesamzaad, 100 gr taug?, , Spiesje van dolma met paprika en geitenkaas, Ingredi?nten:, 6 dolmades (uit blik), 1 pot geroosterde paprika?s, sat?prikkers, 100 gram geitenkaas, 2 tenen knoflook, geperst, 1 el honing, snufje oregano, peper en zout, , , , , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-05-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Turkije; (gevulde wijnrankbladeren in olijfolie) (4 personen) van "vifke"

INGREDIENTEN

250 gram wijnrankbladeren, ? citroen, 1 kopje water, , Vulling:, 200 gram rijst, 165 gram olijfolie, 750 gram uien, gesneden, 250 gram tomaten of ? eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel pignolia noten, 2 eetlepels rozijnen, ? bosje verse munt, gesneden, ? bosje verse dille, gesneden, ? eetlepel suiker, ? kopje water, peper en zout, ,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-10-2002
  • Turks Bijgerecht
  •  30-60 min.

Probeer verse wijnbladeren te gebruiken die veel dunner en fris smaken,dit is genoeg voor 35-40 kleine dolmars of 24 grote.

INGREDIENTEN

35-40 kleine wijnbladeren of 24 grote,bijna zacht gemaakt,been van een lam,3 knoflookteentjes,500 gram lamsgehakt,1,5dl ongekookte langkorrelige rijst,0,5 thl.kaneel,1 thl zout,0,5thl zwarte peper,1-2thl cayennpeper of caribian chilie,sap van een citroen,0,5 dl suike of meer als je wilt,1 blikje (ca 400gr) hele geschilde tomaten.

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-08-2002
  • Arabisch Voorgerecht
  •  30-60 min.

Op de camping afgekeken van mijn Turkse buurvrouw.

INGREDIENTEN

8 groene paprika's, 1 beker dikke Bulgur, 1 ui, Half bosje peterselie, 150 gram gehakt, 3 eetlepel tomatenpuree, 2 theelepel rode peper, 2 theelepel zwarte peper, 1 eetlepel zout, 1 tomaat, 4 eetlepels zonnebloemolie, 1.5 (anderhalf) beker gekookt water,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-06-2015
  • Turks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Turkse dolmas is een bij gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden

INGREDIENTEN

1pot of blik ingelegde druivenbladeren [gepekelde] 4el olijfolie 1grote ui 150 gr ongekookte rijst 75gr pijnpitten 75gr rozijnen 2half dl kippenbouillon 1el verse dillefijngehakt 1el verse peterselie fijngehakt een snufje piment een snufje kaneel zout peper naar smaak 2 citroenen yoghurt

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-08-2002
  • Turks Bijgerecht
  •  20-30 min.

Gevulde groenten

INGREDIENTEN

2 kopjes ongekookte rijst, verse mint en dille, 1 geraspte ui, rode peper(chilipeper/biber) fijngesneden, pijnboompitten, sap van 1 limoen, limoen in stukken, enkele aardappelen, zout en peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-02-2010
  • Turks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Komkommer/yoghurt dip

INGREDIENTEN

Volle yoghurt, 3/4 komkommer, 4teentjes knoflook, citroensap, peper en zout, eerste persing olijf olie,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-03-2001
  • Grieks
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

500 g mager varkensvlees in stukken van ca. 5 cm, 1 eetlepel gyroskruiden, 2 eetlepels citroensap, 3 eetlepels olijfolie, ? pak wit-broodmix, 1 teentje knoflook, ? dl Bulgaarse yoghurt, 1 tomaat in stukjes gesneden, 8 blaadjes sla

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-09-2002
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top