Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

30 dolmades recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Gevulde wijnbladen met rijst

INGREDIENTEN

Wijnbladen, witte rijst, 1 bosje peterselie, 1 bosje mint, 1 bosje dille, zout en peper en een beetje citroensap

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-10-2012
  • Grieks Bijgerecht
  •  30-60 min.

Gevulde wijnbladeren

INGREDIENTEN

1 pond gehakt, 1 kopje rijst, 1 grote ui, beetje gedroogde mint, Kant en klare druiven bladeren, zout en peper

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-01-2000
  • Grieks Voorgerecht
  •  60-120 min.

Gevulde wijnbladeren. Voor 6 - 8 personen

INGREDIENTEN

225 gr wijnbladeren (vers uit eigen tuin of uit blik), 180 gr. gekookte rijst, 8 lente-uitjes (fijngehakt), 1,5 el verse dille, 3 el verse munt, 1 el verse peterselie, 60 gr pijnboompitten, 60 gr krenten, 1,4 dl olijfolie, sap van 1 citroen, zout en peper.

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-03-1999
  • Grieks Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

Wijnbladeren ca. 30 st, 8 el olijfolie, 1 ui, 4 lentuien, 110 gr rijst (risotto), 1 kleine citroen, 1/2 bosje dille

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-10-2009
  • Grieks Bijgerecht
  •  30-60 min.

Gevulde wijnbladeren, een heerlijk grieks bijgerecht of voorgerecht

INGREDIENTEN

250 g wijnbladeren, ingemaakt in zout water, 1,8 dl olijfolie, 2 grote uien, fijngehakt, 200 g rondkorrelige rijst, 6 bosuitjes, gehakt, 80 g grofgehakte verse dille, 1 el fijngehakte verse munt, zout en versgemalen zwarte peper, 3,75 dl water, 1 el citroensap,

  •  Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-06-2000
  • Grieks Bijgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

250.gr druivenbladeren uit blik, 3/4 kop olijfolie, 2 grote fijngesneden uien., 3/4 kop rondkorrelige rijst., 6 gesneden lenteuitjes., 1/3 kop verse dille,grof gehakt., 1.el.verse munt,fijngehakt., 1 1/2 kop water., 1 el.citroensap.

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-05-2000
  • Indonesisch Bijgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

8 wijnbladeren, salade van groene en rode peper, , Voor de vulling :, 1 eetlepel olijfolie - 115 gram rundergehakt - 2 eetlepels pijnboompitten - 1 gehakte ui - 1 eetlepel vers gehakte koriander - 1 theelepel gemalen komijn - 1 eetlepel tomatenpuree - zout en zwarte peper - Voor de tomatensaus : 1 1/2 dl passata - 1 1/2 dl rundvleesbouillon - 2 theelepels poedersuiker,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-11-2004
  • Grieks Voorgerecht
  •  20-30 min.

Pikante rijstvulling verpakt in wijnbladeren

INGREDIENTEN

25 verse, jonge druivebladeren, 4-5 el olijfolie, 3 grote rijpe tomaten, ontveld, 1 ui, gesnipperd, 250 gr lamsgehakt, 100 gr droogkokende rijst, 2 el ongezouten pinda's, 3-4 takjes verse majoraan of, 1 tl gedroogde majoraan, zout en peper, citroensap,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-06-2000
  • Grieks Bijgerecht
  •  30-60 min.

Recept voor 20 stuks, P.st. 50 kcal

INGREDIENTEN

25 grote druivenbladeren (gepekeld in blik) , 2 el olijfolie , sap van 1 citroen , Voor de vulling, 100 g (jasmijn)rijst , 30 g rozijnen, fijngehakt , 3 el pijnboompitten , 1 ui, fijngesneden , 1 el olijfolie , kwart tl kaneel , kwart tl kruidnagelpoeder , kwart tl zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-05-2001
  • Mediterraan
  •  30-60 min.

Druivenbladeren gevuld met rijst (vegetarisch)

INGREDIENTEN

2 uien, 1 dl olijfolie, 200 gr droogkokende rijst, 50 gr pijnboompitten, 4 takjes peterselie, 2 takjes munt, 1 el diepvries dille, zout, peper, 1 tl suiker, 500 gr druivenbladeren, 3 citroenen

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-08-2001
  • Grieks
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

250 g verse wijnbladeren of ingemaakte wijnbladeren, uitgelekt (ca. 50 a 60) -, 250 g uien, in vieren en in dunne ringen -, 125 g lente-uitjes of kleinepreitjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden -, 1 grote bos verse kruiden (peterselie, mint en/of dille) gehakt -, 150 ml olijfolie extra vergine -, 150 g witte langkorrelrijst, kort geweekt in koud water -, 50 g krenten -, 25 g pijnboompitten -, 2 citroenen -, 600-750 ml groentebouillon -, 2 theelepels zout -, vers gemalen peper -, 1 beker Griekse yoghurt (250 ml) -, 2 citroenen, in driehoekjes gesneden

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-01-2001
  • Grieks Voorgerecht
  •  60-120 min.

Een variatie op de traditionele dolmades... wijnbladeren gevuld met rijst

INGREDIENTEN

Ong 40 courgettebloemen, 1/2 kilo rijst, ongeveer 8 eetlepels olijfolie, 1/2 kilo rijpe tomaten, 1-2 uien, zout peper, peterselie, munt, dille ( een klein bosje van elke kruid)

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-11-2001
  • Grieks Voorgerecht
  •  30-60 min.

BBQ

INGREDIENTEN

, , 6 dolmades (uit blik), , 1 pot geroosterde parika's, , sateprikkers, , 100 gr geitenkaas, , 2 tenen geperste knoflook, , 1 lp honing, , sufje oregano, , peper en zout, ,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-07-2005
  • Nederlands
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 pond gehakt, 1 kopje rijst, 1 grote ui, beetje gedroogde mint, Kant en klare druiven bladeren, zout en peper

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-08-2002
  • Grieks Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1 pond gehakt, 1 kopje rijst, 1 grote ui, beetje gedroogde mint, Kant en klare druiven bladeren, zout en peper

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-05-2001
  • Grieks
  •  30-60 min.

Tapas 20 stuks

INGREDIENTEN

100 gr fijngehakte uien, 125 gr risotto rijst(gekookt), 45 gr olie, 3 gr gehakte dille, 2 gr gehakte munt, snuf zout, 4 kleine wijnbladeren, 1 dl citroensap

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-05-2004
  • Spaans
  •  30-60 min.

Een dagje meekijken in de keuken van Taverna  Ranzo Ionio  waar wij in de vakantie verbleven leverde een schat aan keukengeheimen op, waaronder deze dolmades waar wij daar zelf in de Taverna van hebben zitten smullen. Eigenlijk was van keukengeheimen geen sprake want Stella en Kostas waren zo vriendelijk en open om mij alles te laten zien en te vertellen wat ik maar wilde weten. Ik heb dan ook ontzettend genoten van deze dag en kan nu thuis aan de slag met de informatie die ik daar heb opgedaan. In tegenstelling tot veel andere recepten worden hier verse wijnbladeren gebruikt. Heb je geen druivenstruik dan kun je ook ingemaakte bladeren uit de Turkse winkel gebruiken. De opgegeven hoeveelheden zijn voor ongeveer 30 dolmades. Schrik niet van de hoeveelheid want je kunt makkelijk een gedeelte invriezen. 

INGREDIENTEN

- 30 wijnbladeren (gewoon verse bladeren van een druivenstruik), - 500 gram gehakt (half om half), - 200 gram risotto rijst, - 1 ui, - 2 tomaten, - 2 teentjes knoflook, - 1 el gehakte dille, - 2 el gehakte munt, - 3 el gehakte peterselie (platte), - zout/peper, - 1tl zoete paprikapoeder, - ½ tl kurkuma, - ½ tl curry madras, - sap van 1 citroen, - olijfolie

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-09-2016
  • Grieks Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

? kruidenbouillontablet, 1dl witte wijn of appelsap, 8 wijnbladeren, 4 Tivall vegetarische (gehakt)ballen, 4 eetlepels olijfolie, 100g feta, 3 takjes peterselie, 2 eetlepels pijnboompitten en 2 grote tomaten.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-03-2000
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Wijnbladeren gevuld met gekruide rijst. Een leuke tapas en kun je in ieder Grieks (of Turks) restaurant krijgen. Je kunt ze ook kopen in blikken bij de supermarkten, maar die vinden wij niet zo lekker. Veel te klef en te vet en sommige merken smaken zelfs flauw. Maak ze daarom eens zelf ! Het is echt niet moeilijk en heel veel lekkerder als je ze vers maakt en lauwwarm eet. Bovendien heel leuk om te doen. Gepekelde wijnbladeren kun je kopen in elke Turkse winkel. Dit recept is voldoende voor 55-60 stuks ! Leuk om te geven bij de borrel, barbecue, of als antipasti (Tapas). Ik heb risotto genomen maar hoeft niet ! Langkorrelrijst gaat ook prima, maar risotto heeft meer een bite.

INGREDIENTEN

2 uien (heel fijn gesnipperd), 1 pond risottorijst, 1 pakket gepekelde wijnbladeren van 1 kilo, Tijm, 1 citroen (sap), Zeezout, Zwarte peper, Salie, Rozemarijn, Griekse olijfolie, Munt, Dille

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-05-2013
  • Grieks
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1 potje wijnbladeren, 1 1/2 eetlepel olijfolie, 1 fijngehakte ui, 2/3 kop rijst, 1 1/2 kop water, 1/2 kop fijngehakte rozijnen (1 nacht geweekt in water), 1 kop pijnboompitten, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, zout en peper naar smaak, 1 mespuntje kaneel, 2 gepelde tomaten in stukjes, water, sap van 1 citroen

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-03-2003
  • Grieks Bijgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

400 g zwaardvisfilet, 16 reuzengarnalen, 1 in blokjes gesneden ui, 100 g rode paprika (in blokken), 2 dl olijfolie, 1,5 dl visbouillon, 2 eieren, 8 laurierbladen, 2 citroenen, peper en zout., , Voor de dolmades: 25 g rozijnen, 1 fijgesneden ui, 50 g gehakte walnoten, 1 geplet knoflookteentje, 1 mespunt kaneelpoeder, 1 eetlepel fijngesneden muntblaadjes, 12 ingelegde wingerdbladen uit blik, 2,5 dl water, 120 g rijst.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-01-2001
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Het BBQ seizoen is weer aangebroken, daarom receptjes voor heerlijke spiesjes voor op de BBQ!!

INGREDIENTEN

Spiesje met Valess en groene salsa, Ingredi?nten:, 1 pak Valess mini?s, mild gekruid, sat?prikkers, 1 groene paprika, 1 augurk, ? komkommer, zonder zaad, 1 groene Spaanse peper, in ringen, 1 el bruine basterdsuiker, 1 el gembersiroop, 1 el azijn, zout en peper, Spiesje van gamba?s met courgette, Ingredi?nten:, 6 rauwe grote garnalen, 1 grote courgette, in dikke plakken, sat?prikkers, 1 dl ketjap manis, 1 teentje geperste knoflook, 2 eetlepels gebrand sesamzaad, 100 gr taug?, , Spiesje van dolma met paprika en geitenkaas, Ingredi?nten:, 6 dolmades (uit blik), 1 pot geroosterde paprika?s, sat?prikkers, 100 gram geitenkaas, 2 tenen knoflook, geperst, 1 el honing, snufje oregano, peper en zout, , , , , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-05-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

De Spanjaarden spreken van tapas, de Fransen van Hors d'oevres, de Italianen van antipasti. Maar aan de oostelijke kant van de Middellandse Zee hebben ze MEZES, exotische hapjes die het heerlijke begin van een maaltijd vormen op de gezellige begeleiding van een aperitief. (Wij hebben het op Cyprus gegeten, het is echt overheerlijk) U kunt dit ook als hoofdgerecht gebruiken.

INGREDIENTEN

Gegrilleerde Calamaris:, Marineer 300 gran schoongemaakte calamaris 1 uur in een mengsel van 1 theelepel grof zeezout, 2 fijngeperste teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie en hret sap van 1 citroen, 1 theelepel gedroogde oregano. Grilleer ze op het grill in 4-5 minuten., ==============================================, Lamsgehaktballetjes met dadels en hazelnoten:, Meng 500 lamsgehakt met 1 in 4 cl melk geweekte witte boterham, 2 eetlepels gyroskruiden, 200 gram verkruimelde fetakaas, 50 gram klein gesneden dadels en 75 gram gehakte hazelnoten. Vorm er kleine balletjes van (ter grootte van een walnoot) en bak ze 15 minuten in 50 gram boter rondom bruin en gaar., =============================================, Kippenvleugeltjes met sesamzaad:, Marineer 1 kilo kippenvleugeltjes een nachtje in een mengsel van 12 eetlepels sesamolie, 4 teentjes uitgeknepen knoflook, 2 eetlepels grof zeezout, een mespunt fenegriek, 10 eetlepels citroensap en 10 eetlepels olijfolie. Laat ze op een hete grill bruin en gaar worden i n10 minuten en bestrooi ze met geroosterd sesamzaad en peterselie of koriander.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-09-2001
  • Internationaal
  •  60-120 min.

Dolmades, een van de populairste en bekendste Griekse gerechten met veel verse kruiden.

INGREDIENTEN

30 druivenbladeren in pekel, goed afgespoeld * 50 ml olijfolie * 1 grote ui, gesnipperd * 100 gr langkorrelige rijst * 2 geplette teentjes knoflook * 50 gr pijnboompitten * 50 gr rozijnen * 1 tl gemalen komijn * 500 ml en 3 el water * 4 el fijngehakte verse dille * 4 el fijngehakte verse peterselie * 2 el fijngehakte verse munt * 1 losgeklopt ei * sap van 1 citroen * zout en peper

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-01-2005
  • Grieks Voorgerecht
  •  30-60 min.

Een heerlijk verrassend voorgerecht. Een portie (5 dolmades) heeft 170 calorieen.

INGREDIENTEN

50 -60 wijnbladeren, 1 kop olijfolie, 1,5 kop fijngesnipperde uien, 1 kop fijngesnipperde lenteuitjes, 0,5 kop rijst, 1-2 citroenen, 1 bosje dille, Zout, Peper

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-11-1999
  • Grieks Voorgerecht
  •  30-60 min.

Onderdeel van de Griekse keuken

INGREDIENTEN

75 gram zilvervliesrijst, 3/4 dl. olijfolie, 2 grote uien, fijngehakt, 75 gram lams- of rundergehakt, zout, peper, 1 el. pijnboompitten, fijngehakt, ? el. verse koriander of peterselie, fijngehakt, ? tl. verse munt, fijngehakt, sap van ? citroen, 1? dl. water, 18 wijnbladeren, 1 el. citroensap

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-05-2001
  • Grieks Bijgerecht
  •  60-120 min.

Met rijst gevulde wijnbladeren

INGREDIENTEN

200g gepekelde wijnbladeren., 220g rijst., 1 kleine ui,fijngesnipperd., 1 el olijfolie., 60g pijnboompitten,geroosterd., 2 el krenten., 2 el fijngesneden dille., 2 el fijngesneden munt., 1 el fijngesneden bladpeterselie., 80 ml olijfolie plus extra., 2 el citroensap., 5 dl kippenbouillon., zout en peper.,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-11-2004
  • Turks
  •  10-20 min.

'Lachanodolmades'

INGREDIENTEN

1 kg gehakt - 1 middelgrote kool - 2 fijngesnipperde uien - 2 eetlepels olie - 2 eetlepels fijgehakte peterselie - 1 eetlepel fijngehakte dille - 1 kopje rijst - 2 eieren - sap van 2 citroenen - zout - peper - 1 eetlepels maizena

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-06-1999
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

Pond uien-6 eetlepels olijfolie-200 gr rijst-pond wijnbladeren-zout-peper-peterselie-muntblaadjes-dille citroensap.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-01-2003
  • Grieks Bijgerecht
  •  30-60 min.

Gevulde koolbladeren

INGREDIENTEN

1 kilo gehakt, 1 middelgrote kool, 2 uien, 1 kopje rijst, 2 eieten, sap van 2 citroenen, 1 eetlepel maizena, verse peterselie en dille, zout, peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-04-2000
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top