Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

170 coq vin recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Coq au Vin is oorspronkelijk een gerecht uit de huiselijke keuken, maar tegenwoordig staat het ook op de kaart van gerenommeerde restaurants zoals van de beroemde Georges Blanc. Lijkt moeilijker dan het is! Ideaal voor lang tafelen met vrienden.

INGREDIENTEN

1 grote braadkip (ca. 1500 g), 100 gr. ontbijtspek, 4 worteltjes, 10 sjalotjes, 1 rode ui, 1 bakje kastanjechampignons (250 g), 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels (arachide)olie, 20 g. roomboter, zout, versgemalen peper, 2 eetlepels bloem, 4 dl volle rode wijn (Bourgogne), 1 pot gevogeltefond (380 ml), 1 Laurierblad, 1 takje tijm, suiker, 4 takjes peterselie

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-01-2004
  • Frans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Stoofschotel van kip

INGREDIENTEN

1,5 kilo f 2,5 kilo kip stukken met bot; bijvoorbeeld kippen dijen(van goede kwaliteit), scheut olijfolie, boter, 4 sjalotten, 4 tenen knoflook, 750 ml rode wijn, 1/2 liter kippenbouillon, 1 bakje (kastanje) champignons, 15 zilveruitjes, 8 plakken bacon, (ik voeg paprika stukken in alle kleuren toe, hoeft niet)

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-11-2008
  •  
  •  60-120 min.

Heerlijk gestoofd haantje om je vingers bij af te likken. Wel wat bewerkelijk maar de moeite waard.

INGREDIENTEN

1 flinke kip of 4 kippebouten, 350 ml volle rode wijn (bv. Bourgogne), 1 kippebouillontablet, 500 ml water, 150 gr. ontbijtspek (blokjes), 2 teentjes knoflook, 1 grote winterpeen, 1 stengel bleekselderij, half bosje verse peterselie, 2 uien (bij voorkeur rood), 75 gram boter, 1 laurierblad, snufje tijm, half doosje champignons (voor de liefhebber een hele), bekertje creme fraiche, peper en zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-11-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Je hele huis ruikt er lekker van!

INGREDIENTEN

- 350 gram kipfilet / kipkarbonade's, - 2 eetlepels olie, - 1 pak Knorr Coq au Vin, - 250 gram champignons, - 50 gram spekreepjes, - 1,5 dl rode wijn, - keukenpapier, - 50 gram zilveruitjes, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-09-2003
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een heerlijke kipovenschotel die je minstens 12-24 uur van de te voren maakt

INGREDIENTEN

6 kilo kipkarbonades en/of drumsticks, bloem, kruiden zoals kipkruiden of andere gemengde kruiden (pikant), olie, kippenbouillon, rode wijn, knoflook, 1,5 kg uien of sjalotten, spekblokjes (mager), zout en peper naar smaak.,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-02-2008
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Kip in rode wijnsaus, heerlijk gerecht uit Frankrijk. De kip kun je al een dag van te voren gestoofd worden in de rode wijn. je hoeft hem dan alleen nog maar op te warmen. Makkelijk en lekker

INGREDIENTEN

12 sjalotjes, 1/2 bakje champignons, 1 el citroensap, 100 gr mager rrokspek, 5 takjes peterselie, 4 kippenpoten, zou, peper, 75 gr boter of margarine, 3 el cognac (vieux), 1 teentje knoflook, 3 dl rode wijn, 1 kippenbouillontablet, 1 tl tijm, 1 laurierblad, 2 el bloem.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-02-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

BENODIGDHEDEN:, 4 kippenpoten, 250 gram worteltjes (of winterpeen), 1 ui, 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels (olijf) olie, zout en peper, 150 gram gerookte magere spekblokjes, 2 volle eetlepels bloem, 1/2 liter rode wijn, 1/4 liter kippenbouillon (of water + blokje), 1/2 theelepel suiker, 3 takjes verse tijm, elk 5 centimeter (of 1 theelepel gedroogde tijm ), 2 laurierbladeren, 1 bosje peterselie (2 takjes peterselie +, 4 eetlepels fijngesneden peterselie), 250 gram kleine sjalotjes (circa 2 - 3 cm.), 1 eetlepel boter, 250 gram kleine (kastanje) champignons, , Tip: Sjalotjes een probleem? Neem dan grof gesnipperde ui -

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-03-2009
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Goed en lekker klassiek gerecht

INGREDIENTEN

2kg kip in stukken, bloem, zout en peper, 2el olie, 1el olie extra, 4 plakjes bacon, fijngesneden, 10 sjalotjes, 1 teentje knoflook uit de pers, 3,75dl goede rode wijn, 3,75dl kippenbouillon, 0,6dl tomatenpuree, 250g kleine champignons,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-10-1998
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

5 st. drumsticks of kippendijen (kipbraadsticks), 3 el. bloem, 150 gr. spekblokjes, 24 st. zilveruitjes (uit een pot), 250 gr. kastanje champignons, grof gesneden., 2 st. uien, grof gesnipperd, 1 st. winterwortel, grof gesneden., 2 st. (stengels) bleekselderij, in kleine plakjes, 1 st. klein blikje tomatenpuree, 2 tn. knoflook, gesnipperd (niet persen), 50 gr. boter, ½ ltr. rode wijn, 1 st. bourget garni (peterselie, tijm, basilicum en laurier), of een el. provinciaalse kruiden (Silvo), 2 el. bruine basterdsuiker, zout, peper

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-12-2008
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Coq au vin, een Frans gerecht, is gebouwd rondom de overjarige kipdelen. Om deze mals te maken werd de kip met een overdaad aan wijn bereid, waardoor de taaiheid afnam en consumptie toch plezierig kon zijn. Het recept is geëvolueerd, en dankzij deze ontstaansbron kunnen wij heden ten dage genieten van de zaligheid van de coq au vin : De kip in wijn...

INGREDIENTEN

2 kilo kipdelen, zout & zwarte peper, 125 gram bloem, 6 tot 10 plakken goede bacon, een dozijn sjalotjes of kleine uitjes, knoflook, 250 gram (kastanje) champignons, ergens tussen 500 en 1000 ml kippenbouillon (fond), 750 tot 1000 ml rode wijn, optioneel : drie laurierblaadjes meekoken, een eetlepel fijngesneden tijm, en een eetlepel fijngesneden peterselie net voor het serveren door de saus, roeren

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-01-2010
  • Frans
  •  60-120 min.

Absoluut geen culinaire coq au vin,maar wel lekker snel.Eventjes werk en dan heb je er geen omkijken meer naar en gaat je huis erg lekker ruiken!!Heerlijk van genieten.

INGREDIENTEN

Boter,1kilo kipkarbonades of kippedijen(ontveld)helft van beef-onion soep mix(poeder)500gram champignons,375gram kleine uien,3 middelgrote wortels,125ml rode wijn

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-08-2011
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1400 g kipdelen (poten, drumsticks, karbonaden), versgemalen peper, 1 winterwortel of 150 g worteltjes, 6 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 250 g champignons, 2 el zonnebloemolie, 200 g magere gerookte spekblokjes, 25 g boter, zout, 40 g bloem, 5 dl rode wijn, 1 pot gevogeltefond, 2 laurierblaadjes, 1 el gehakte tijm, 2 el gehake peterselie,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-07-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

INGREDIENTEN

1 grote Scharrelkip * 500 gr.Champignons * 100 gr. mager Spek * 5 dl. rode Wijn * 2 Uien, gesnipperd * 2 tenen Knoflook. * 3 el. Ganzenvet * Cayennepeper * Zout * Peper,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-11-1999
  • Frans
  •  60-120 min.

Franse klassieker

INGREDIENTEN

-1 kip (ca. 1,2 kg), -120 g gerookt spek, -200 g kleine champignons, -12 sjalotten, -4 teentjes knoflook, -3 el olie, -40 ml cognac voor het flamberen, -1/2 l krachtige rode wijn, -1/4 l kippenbouillon, -1/2 bosje peterselie, -6 takje tijm, -6 laurierblad, -50 g koude boter, -2 el gehakte peterselie, naar smaak peper, - zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-01-2011
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Dit is een heel leuk recept wat vroeger en ook nu nog veel werd gemaakt. Niet te verwarren met "coq au vin" want dat is dit niet. Ik kan me nog herinneren dat dit vroeger ook wel in Nederlandse restaurants werd geserveerd, maar toen was ik een jaar of tien. Een mals gestoofd kippetje met smaak dan is dit ouderwets lekker. Koop wel een lekkere vette scharrelkip van goede kwaliteit en géén kiloknaller want die kippen zijn echt niet lekker.

INGREDIENTEN

1 hele kip in 8 stukken óf 1 hele kip óf 8 kipkarbonades, 125 gram blokjes gerookte spek, 2 uien (in halve ringen), 2 flinke wortels (in partjes), 1 klein blikje tomatenpuree, 2 stengels bleekselderij (gesneden), 40 gr boter, olijfolie, 3 dl rode wijn, 3 dl kippenbouillon, 2 teentjes knoflook (fijn), 2 tl tijm, Zeezout, Zwarte peper uit je molen

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-09-2012
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

De basis van de Franse Coq au vin is kip [of haan] in een rode wijnsaus. Dit gerecht wordt meestal gemaakt met een hele kip of kippenbouten, maar wanneer je dit vervangt door kipfilets wordt de stooftijd ineens een heel stuk korter.

INGREDIENTEN

=750 gram kipfilet. = 3 eetl.Bloem. = 50 gram Boter., =200 gram mager gerookte Spekblokjes., =3 teentjes Knoflook, in plakjes., =300 gram Winterwortel., geschrapt en in plakken., =2 stengels Bleekselderij. in boogjes., =250 gram Kastanjechampignons in kwarten., =1 potje Zilveruitjes,[ca.300 gram] uitgelekt., =500 ml rode Wijn., =500 ml Kippenbouillon, =5 takjes Tijm. = 2 eetl. gehakte platte Peterselie, of Bleekselderij,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-05-2017
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Dit is een recept uit het herfstnummer van Smult. Het nummer staat bordevol herfstkost klassiekers alleen dan met een nieuwe twist. Deze coq au vin is een klassieker uit de Franse keuken. Met een beetje geduld, heb je s' avonds een heerlijk gerecht op tafel staan, waar het hele gezin van zal smullen. 

INGREDIENTEN

Flinke klont boter, 4 kippenbouten, 2 tenen knoflook, 4 sjalotjes in vieren, 2 wortels in plakjes, 200 g pancetta in blokjes, 500 ml rode wijn (merlot), 1 kippenbouillonblokje, 1 el bloem, 2 aardappels geschild in vieren, 250 g champignons, 1 laurierblad, 10 g peterselie, versgemalen zwarte peper en zout, 100 g granaatappelpitjes.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-09-2017
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Ala montignac.

INGREDIENTEN

1 grote scharrelkip (of gewoon andere kip), 2 gesnipperde uien, 2 tenen knoflook, 100 gram mager spek, 400 gram champignons uit blik, 50 cl rode wijn, boter, zout, peper, cayennepeper,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-05-2001
  • Montignac Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Stoofpotje met kip

INGREDIENTEN

1 grote scharrelkip, 2 gesnipperde uien, 2 tenen knoflook, 100 gr. magere spekjes, 400 gr. champignons uit blik, 25 cl tanninerijke rode wijn (Corbieres, Cotes de Rhone), 2 eetlepels ganzevet of margarine,1 in een beetje heet water opgelost kippebouillonblokje, zout, peper,2 tenen knoflook, cayennepeper

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-09-1998
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Heerlijk met rosti en pittige champignons

INGREDIENTEN

150 gr ontbijtspek in dikke plakken, 30 kleine sjalotten, 2 kg drumsticks of kipkarbonades, 75 gr roomboter, 3 el olijfolie, 7,5 dl rode wijn, 7,5 dl kippenbouillon, 1 tl suiker, versgemalen peper, zout, 2 teentjes knoflook, 2 el vieux of cognac, 1 bouquet garni (peterselie, laurierblad, tijm)

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-07-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kip in rode wijn.

INGREDIENTEN

4 kippenbouten, 50 gram boter, 250 gram champignons, 200 gram sjalotjes, 50 gram gerookte spekblokjes, 1 tl tijm, 20 gram bloem, 1 1/2 dl rode wijn. 2 dl kippenbouillon, peper en zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-01-2000
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Klassieker, kip is overal ter wereld een geliefd gerecht, het wordt in allerlei variaties op tafel gezet met steeds weer andere ingredienten, Coq au vin komt oorspronkelijk uit de Bourgogne en het is al eeuwen lang een populair hoofdgerecht in Frankrijk, Koning Hendrik IV was 400 jaar geleden zo dol op in wijn gestoofde kip, dat hij beval dat bij al zijn onderdanen op zondag kip op tafel moest komen.

INGREDIENTEN

12 sjalotjes, gepeld, 1/2 bakje champignons, 1 el citroensap, 100 g mager rookspek, 5 takjes peterselie, 1 poularde (ca 1200 g), zout, peper, 75 g boter, 3 el cognac, 2 teentjes knoflook, 3 dl rode wijn, 1 kippebouillontablet, 1 el tijm, 1 laurierblaadje, 2 el bloem

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-08-2000
  • Frans
  •  60-120 min.

Een slank, supersimpel&lekker recept!! PP ca 270kcal

INGREDIENTEN

50 gr spekreepjes, 200 gr kipfilet, 1 doosje italiaanse kruiden (diepvries-iglo), 1 bakje gesneden champignons (125gr), 2 eetl zoezure zilveruitjes, 1 dl rode wijn, 1 dl gevogeltefond(of 1 kipbouillon blokje), 2 eetl allesbinder/maizena,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-07-2003
  • Slanke keuken
  •  0-10 min.

Dit is een klassiek Frans gerecht. Het is beslist de moeite waard, want je kunt het ruim van te voren klaar maken. De volgende dag smaakt het namelijk nog beter....

INGREDIENTEN

-4 kipfilets (of 8 kipdrumsticks), -2 el bloem, -2 el boter, -100 gr gerookte spekblokjes, -8 kleine sjalotten, of 4 grote uien gehalveerd, -2 blaadjes laurier, -4 takjes tijm of 1 el gedroogde tijm, -2 teentjes knoflook ijn stukken, - 5 dl rode wijn (bourgogne), - 250 gr kastanjechampignons, -1 el gehakte peterselie, - zout, peper

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-03-2002
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Jawel: in tegenstelling tot wat veel mensen denken maak je de échte coq au vin niet met rode, maar met witte wijn. Schitterend in al zijn eenvoud. 

INGREDIENTEN

1 kg braadkip, 50 g spek, 2 sjalotten, 250 g champignons, 1 teentje look, 3 grote tomaten, 3 el Solo margarine vloeibaar, 1 el bloem, 200 ml sherry, 500 ml witte wijn, 2 laurierblaadjes, 3 takjes tijm, 100 ml room

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-11-2016
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Kip in een heerlijke wijnsaus. Een traditioneel gerecht binnen onze familie. Overgegeven van moeder op dochter.

INGREDIENTEN

1 braadkuiken, zout, peper, boter of margarine, 10 kleine uitjes (1 a 1 1/2 grote ui), een paar worteltjes, selderij, 1 prei, peterselie, 2 1/3 dl. kippebouillon, 2 1/2 glas wijn, peperkorrels, laurierblaadje, marjolein, thijm, dragon

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-10-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 el olijfolie, 12 witte uitjes, zonder schil, 3 plakken bakbacon, zonder zwoerd, gehakt, 40 gr boter, 1,5 kg kipdelen, 2 teentjes knoflook, geperst, 3,8 dl droge rode wijn, 2 el cognac, 1 el fijngehakte tijm, 1 laurierblaadje, 4 takjes peterselie, 250 gr champignons, gehalveerd, 20 gr zachte boter, extra, 20 gr bloem, fijngehakte peterselie, voor erbij, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-12-2006
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Kipgerecht met wijn. Gegeten bij een kennis.

INGREDIENTEN

Olijfolie, boter, 100 gr. mager rookspek in kleine blokjes, 100 gr. grof gehakte uien, 1 braadkuiken in vieren gedeeld, zout, peper, glaasje cognac, 1 eetl. bloem, 3/4 fles rode wijn, 3 klontjes suiker, 1 teentje knoflook, bouquet garni, rozemarijn, 100gr. champignons.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-12-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

* 300 gr uien., * 800 gr kippenborstfilet., * 3 eetlepels olie., * 300 gr champignons., * 1/2 liter witte wijn., * 1 eetlepel maïzena,om te binden., * Peper,zout & paprikapoeder.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-01-2010
  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Coq au vin (kip bereid in rode wijn) komt oorspronkelijk uit de Bourgogne. Kcal p.p.: circa 611.

INGREDIENTEN

125 gr mager ontbijtspek, in reepjes; 25 gr boter; 1 flinke kip van 1,5 a 2 kg, in stukken gesneden; zout, peper; 25 kleine uitjes of 2-3 grote uien, in partjes; 200 gr kleine champignons; 1/2 dl "Marc de Bourgogne" of cognac; 1 el bloem; 1 fles rode wijn (bijvoorbeeld Beaujolais); 2 teentjes knoflook, geplet; 1 bouquet garni (2 takjes tijm, 2 peterseliestelen, blaadje laurier en 1 stengel bleekselderij); 3 el fijngesneden peterselie

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-02-2005
  • Frans
  •  60-120 min.

Kip in rode wijnsaus

INGREDIENTEN

2 kleine poulardes, zout, peper, 2 eetl bloem, 3 eetl mais of zonnebloemolie, 220 gr kleine champignons, 110 gr boter, 1 potje zilveruitjes van 185 gr, 2 1/2dl rode wijn, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, 4 dl slagroom, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-09-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

30 gram boter - 1 eetlepel olie - 12 zure uitjes - 3 plakken bacon zonder zwoerd - 12 kleine champignons - 1 wortel - 1 ui - 2 kilo kip - 2 eetlepels brandy - 500 ml droge rode wijn - 185 ml kippenbouillon - 1 bouquet garni - 2 eetlepels bloem - 2 eetlepels extra boter

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-07-2004
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Niet heel origineel want het is het 57ste coq au vin recept op smulweb!

INGREDIENTEN

? 1 flinke braadkip in 8 stukken, ? selderijblaadjes, ? peterselie, ? 1 wortel, ? 1 teen knoflook, ? 12 kleine uitjes, ? 100 gram mager spek, ? 6 gekneusde peperkorrels, ? 1 eetlepel boter, ? 1 eetlepel bloem, ? ? liter kippenbouillon, ? ? fles rode wijn, ? zout, ? doosje champignons, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-03-2002
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een over heerlijk Hoofdgerecht

INGREDIENTEN

1 kip,150gr spek,50gr roomboter,1 ui,150gr sjalotjes,250gr wortelen,250gr champions,1/2 L rode wijn,1,5dl kippenbouillon,3 teentjes knoflook,laurierblad,dragon,tijm,2eetl bloem.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-09-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Een heerlijke coq au vin. ik vind dit gerecht het lekkerst als je hem een dag in de koelkast laat rusten. het is dan net of de smaken zich beter mengen.

INGREDIENTEN

4 kippenpoten, 250 gram worteltjes (of winterpeen), 1 ui, 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels (olijf) olie, zout en peper, 150 gram gerookte magere spekblokjes, 2 volle eetlepels bloem, 1/2 liter rode wijn, 1/4 liter kippenbouillon (of water + blokje), 1/2 theelepel suiker, 3 takjes verse tijm, elk 5 centimeter (of 1 theelepel gedroogde tijm ), 2 laurierbladeren, 1 bosje peterselie (2 takjes peterselie +, 4 eetlepels fijngesneden peterselie), 250 gram kleine sjalotjes (circa 2 - 3 cm.), 1 eetlepel boter, 250 gram kleine (kastanje) champignons,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-11-2012
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

- 1 kip (van ongeveer 1800 gram), - 1 winterwortel, - 1 stengel bleekselderij, - 1 ui, - 2 teentjes knoflook, - 1 takje tijm, - 1 laurierblaadje, - 1 takje rozemarijn, - 1 l rode wijn (Bourgogne), - 50 gram Blue Band margarine, - 2 eetlepels tomatenpuree, - 1 eetlepel bloem, - zwarte peperkorrels, - zout, - -Voor het garnituur:, - 250 gram champignons, - 1 bosje bosuitjes, - 150 gram spek, - grof gehakte peterselie,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-10-2003
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Marc de bourgogne is een eau-de-vie, letterlijk 'levenswater', gemaakt van de 'koek' die na het persen overblijft van de druivenschillen (de 'marc'). Eaux-de-vie zijn droge alcoholische dranken met een alcoholpercentage van 40-45 %. Ze worden niet alleen van wijn gemaakt (zoals cognac en armagnac), maar ook van diverse vruchten (poire williams, kirsch, mirabelle). Oorspronkelijk zijn de eaux-de-vie kleurloos, maar als ze in houten vaten rijpen, krijgen ze die goudgele kleur die we van cognac kennen. Eaux-de-vie gemaakt van geperste druivenschillen heten in Frankrijk marc, gevolgd door de naam van de druif of wijnstreek, bijvoorbeeld marc de gewurztraminer, marc de champagne. In de Bourgogne wordt vaak marc gebruikt in deze coq au vin; je kunt de marc eventueel vervangen door cognac, maar ook zonder deze sterke toevoeging smaakt de coq au vin heerlijk.

INGREDIENTEN

* 50 gr boter, * 150 gr mager ontbijtspek, * 1 kip van 1-1/2 a 2 kg (in stukken gehakt), * zout, peper, * 25 sjalotten, * 200 gr champignons, * 1/2 dl marc de bourgogne of cognac, * 1 el bloem, * 1 fles rode wijn (b.v. beaujolais), * 2 tenen knoflook (geplet), * 1 bouquet garni van:, 2 takjes tijm, 2 stelen perselie, 1 blaadje laurier, 1 stengel bleekselderij, 3 el fijn gesneden peterselie,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-11-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Kip in rode wijn, als je met vrienden aan tafel zit...

INGREDIENTEN

* 50 gr boter, * 150 gr mager ontbijtspek, * 1 kip van 1-1/2 a 2 kg (in stukken gehakt), * zout, peper, * 25 sjalotten, * 200 gr champignons, * 1/2 dl cognac, * 1 el bloem, * 1 fles rode wijn, * 2 tenen knoflook (geperst), * 1 bouquet garni van:, 2 takjes tijm, 2 stelen perselie, 1 blaadje laurier, 1 stengel bleekselderij, 3 el fijn gesneden peterselie,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-12-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hoofdgerecht voor pasen

INGREDIENTEN

1 kip van 2kg, 50g boter, 5 plakken rookspek in repen, 1 gehakte ui, 3 tenen knoflook uit de knijper, 1 bouquet garni, 175ml goede cognac, 20 hele zilveruitjes, 1 tl zout en 1 snufje peper, 2 el bloem, 1 el tomatenpuree, 1 fles goede rode Bourgogne, 200ml water, Garnering:, 2 sneetjes wit brood zonder korst, 50g boter, 1 el gehakte verse kervel,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-04-2000
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Dit van oorsprong uit Borgondie afkomstige gerecht is waarschijnlijk het meest bekende kipgerecht in heel Frankrijk. Het is heel machtig en zeer geschikt om op een koude dag gegeten worden.

INGREDIENTEN

225 g dik gesneden doorregenspek* 4,3 dl water* 30 g boter of margarine* 12-16 kleine uitjes of sjalotjes* 225 g champignons, de kleine heel en de grote in vieren* 4,3 droge rode wijn* 1,5 kg kip, in acht stukken gesneden* 3 eetl. brandy* 1 bouquet garni* 1 teentje knoflook, geperst* 3 eetl. bloem* 4,3 kippenbouillon* 2 eetl. gehakte peterselie* 4 sneetjes brood, zonder korst* olie* zout* peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-03-2000
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top