1. Home
  2. Recepten
  3. Challe

Challe recepten (6) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Challe

Een mooi gevlochten brood op de ontbijttafel, die niet moeilijk is om te maken!

INGREDIENTEN

500 gram patentbloem, plus extra om te bestuiven 10 gram zout 25 gram fijne kristalsuiker 10 gram instantgist 30 gram zachte boter 2 eieren, losgeklopt, plus een extra ei om te bestrijken 50 ml warme melk 180 ml koud water

Bereidingswijze

1. Doe de bloem in een grote mengkom. Voeg het zout en de suiker aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant. Voeg de boter, de 2 losgeklopte eieren, de melk en de helft van het water toe. Gebruik je vingers om het mengsel rond te draaien. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe, tot alle bloem aan de zijkanten van de kom gemengd is. Misschien heb je niet al het water nodig, of heb je iets meer nodig het deeg moet zacht zijn, maar niet te nat. Veeg met het mengsel de zijkanten van de kom schoon, werk naar het midden toe. Ga door tot het mengsel een grof deeg vormt. 2. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad. Kneed het eerst wat natte deeg 5 tot 10minuten, tot het zacht en glad wordt. Voeg als dat nodig is wat bloem toe, maar niet te veel. 3. Leg het deeg als het glad en zijdeachtig is in een grote, licht met olie ingevette kom. Bedek het met een theedoek en laat het rijzen tot het ten minste twee keer zo groot is geworden minstens 1uur, maar laat het gerust 2of zelfs 3uur staan. 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 5. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad. Vouw het herhaaldelijk terug naar het midden tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is. Verdeel het in drie gelijke delen. Rol elk deel op tot een worst van zon 22cm lang. Maak de 3delen aan n kant vast, klaar om de strengen te vlechten. Begin met de buitenste aan de rechterkant en leg die over de middelste heen, leg dan de linker over de middelste en de rechter weer over de middelste. Herhaal deze volgorde tot je het einde bereikt. Stop de uiteinden netjes onder de onderkant. Til het deeg op en leg het op de bakplaat. Klop het overgebleven ei los en smeer dat met een kwastje op de bovenkant van het deeg. 6. Zet de plaat in een schone plastic zak, waarbij de zak het deeg niet mag raken. Laat het ongeveer 1uur narijzen, of tot het deeg ten minste twee keer zo groot is geworden en terugveert als je er met een vinger op drukt. Verwarm intussen de oven voor tot 200 C. 7. Bak het brood 20-25minuten of tot het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Het brood zal door de suiker en het ei snel kleuren, houd het in de gaten. Laat afkoelen op een rooster. Dit recept en meer recepten van Paul Hollywood staan in Smult. Kijk op www.smult.nl

  • Joods
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-03-2014
  • Joods
  •  > 120 min.

Challe

Recept voor Sjabbat. Twee gevlochten (maanzaad-)broden stellen de dubbele portie manna voor, die voor het joodse volk tijdens hun tocht door de woestijn op vrijdag uit de hemel viel. De twee challes worden met een kleedje bedekt, als symbool van het beschermende laagje dauw waarmee het manna bedekt was.

INGREDIENTEN

750 gram meel, 3,5 dl warm water, 2 eieren, 1 dessertlepel suiker, 1 theelepel zout, 1 eetlepel boter of margarine, 50 gram gist, maanzaad,

  • Joods
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-10-2000
  • Joods
  •  60-120 min.

CHALLE

Recept voor Sjabbat

INGREDIENTEN

- 750 gram meel, - 3,5 deciliter warm water, - 2 eieren, - 1 dessertlepel suiker, - 1 theelepel zout, - 1 eetlepel boter of margarine, - 50 gram gist, - maanzaad,

  • Joods
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-10-2005
  • Joods
  •  20-30 min.

Challe

Recept voor Sjabbat. Twee gevlochten (maanzaad-)broden stellen de dubbele portie manna voor, die voor het joodse volk tijdens hun tocht door de woestijn op vrijdag uit de hemel viel. De twee challes worden met een kleedje bedekt, als symbool van het beschermende laagje dauw waarmee het manna bedekt was.

INGREDIENTEN

, * 750 gram meel, * 3 ? dl warm water, * 2 eieren, * 1 dessertlepel suiker, * 1 theelepel zout, * 1 eetlepel boter of margarine, * 50 gram gist, * maanzaad,

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-10-2002
  •  
  •  > 120 min.

challe

Door de safraan mooi geel gekleurd

INGREDIENTEN

2.25 dl kokend water, paar plukjes saffraan, 15 gr verse gist, 1 tl vloeibare honing, 500 gr ongebleekte bloem, 1 tl zout, 2 el plantaardige olie, 1 ei losgeroerd, , Voor het glazuur:, , 1 ei losgeroerd met 2 el water, , Voor de garnering:, , maanzaad, , , ,

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-06-1999
  •  
  •  60-120 min.

Challe Joods brood (uit de broodbak machine)

INGREDIENTEN

* 200 ml water, * 0.5 theel zout, * 4 eetl honing, * 2 eieren, * 50 gr gesmolten boter, * 500 gr bloem, * 1 dessertlepel bakkersgist

  • Joods
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-12-2010
  • Joods
  •  60-120 min.
Nieuwste challe recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top