Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

41 cacik recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze
INGREDIENTEN

1 komkommer, zout, 8 dl volle yoghurt, 2 teentjes knoflook (grote), 2 thl gedroogde munt, als het te dik is wat water erbij

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-02-2010
  • Turks Bijgerecht
  •  0-10 min.

Staat onder de naam 'Meze' in Turkije; dit zijn allemaal kleinne bordjes met bereide koude groenten.

INGREDIENTEN

1, 1, 3, 1, 1, 1, -, -, liter, stuks, teentje, eetlepel, eetlepel, eetlepel, naar smaak, naar smaak, yoghurt (Grieks), komkommer, knoflook, munt, dille (vers), olie (olijf-), zout, paprika (poeder),

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-08-2004
  • Turks Bijgerecht
  •  10-20 min.

Oftewel tzaziki op z'n grieks

INGREDIENTEN

Turkse yoghurt, komkommer, pepermunt, dille, knoflook, scheutje water

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-12-2002
  •  
  •  0-10 min.

Dit is turks recept die vaak (vooral) in de zomer gegeten wordt.

INGREDIENTEN

1 liter yoghurt (volle of halfvolle), 1 komkommer, 1 munt (kruid-groene munt mentholsmaak), 1 klein bosje peterselie klein gesneden, 3 knoflook (niet te grote), 1 eetlepel dille(vers), 1 eetlepel olijfolie, naar smaak zout, naar smaak paprika poeder

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-09-2002
  • Turks
  •  0-10 min.

YOGHURT EN KOMKOMMER SALADE

INGREDIENTEN

, 1 kg. natuurlijke yoghurt (ongezoet), 4 grote komkommers, 1/2 glas water, 1/2 bundeltje verse munt of 1 soeplepel gedroogde munt, 6 teentjes look, 3 soeplepels azijn, 4 soeplepels olijfolie, 6 kleine ijsblokjes, 1 theelepel zout

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-09-2000
  • Turks Bijgerecht
  •  10-20 min.

Een frisse Turkse salade!

INGREDIENTEN

500 ml Kwark of dikke Yoghurt, 1 Komkommer, 3 Teentjes Knoflook, 2 goeie eetlepels verse Dille, Zout, , ,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-10-2005
  • Turks
  •  10-20 min.

Turkse komkommersalade met yoghurt

INGREDIENTEN

1 liter griekse yoghurt of kwark(geen gewone yoghurt, die is te dun!),1 komkommer, 3 teentjes knoflook(!), 1 eetlepel munt, 1 eetlepel dille, 1 eetlepel olijfolie, zout, paprikapoeder.,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-06-2000
  • Turks
  •  10-20 min.

Yoghurt en kommersalade

INGREDIENTEN

1 komkommer(geschild en gesneden), 3 dl griekse yoghurt, 1 tl zout, 1 tl peper, 1 tn geperste knoflook, 1 el gedroogde munt, 2 el olijfolie

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op29-10-1999
  • Afrikaans
  •  0-10 min.

Yoghurtsaus met komkommer en knoflook.

INGREDIENTEN

2 komkommers geraspt, 4 teenjes knoflook uit de pers, 6 d.l. volle of bulgaarse yoghurt, wat zout, 4 e.l. fijngeknipte dille 1 t.l. oijfolie.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-07-2000
  • Turks Bijgerecht
  •  10-20 min.

Turkije; (komkommer met yoghurt) (6 personen) van "vifke"

INGREDIENTEN

3 komkommers (geschild en in blokjes gesneden), 3/4 l rechtsgedraaide yoghurt, 6 teentjes knoflook uit de knijper, ? tl zout, vers gemalen zwarte peper, 1 el gesmolten boter, 1 el olie, 1 el wijnazijn, 2 el gehakte verse dille (of 1 el gedroogde dille), 2 el gehakte peterselie, ? kop gehakte walnoten, 2 hardgekookte eierdooiers (verkruimeld), ,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-10-2002
  • Turks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

Turkse yoghurt 5oo ml, 2 a 3 teentjes knoflook, komkommer, scheutje olijfolie, zout, gemalen zwarte peper 2 eetlepels gedroogde munt.

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-06-2011
  • Bijgerecht
  •  0-10 min.

Koude komkommersoep

INGREDIENTEN

1 komkommer, zout, 2 teentjes knoflook, turkse yoghurt, 2 el fijngesneden muntblaadjes + extra voor garnering, peper, 1 el olijfolie, cayennepeper,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-12-2005
  • Turks
  •  10-20 min.

Yoghurt met komkommer en knoflook

INGREDIENTEN

3 komkommers, 3/4 liter yoghurt, 6 teentjes knoflook, zout en peper, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel wijnazijn, vers gehakte dille,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-06-2001
  • Turks Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Populair mezzegerecht in Turkije voor 4 tot 6 personen

INGREDIENTEN

1 teentje knoflook, Zeezout, 500 ml Griekse yoghurt, 1 kleine stevige komkommer, zonder zaad en ongeschild geraspt, Krap 10 gram dille, 2 theelepels gedroogde munt, Scheutje citroensap,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-04-2009
  •  
  •  0-10 min.

Dit is een variatie op Cacik 1

INGREDIENTEN

1 liter yoghurt (bij voorkeur Ciftlikyoghurt: turkse boerenyoghurt, te, koop in bekers van 1 liter), 2 -3 kleine Turkse komkommers (gewone komkommer kan ook, maar de Turkse, zijn wat pittiger en minder waterig), 3 -4 teentjes knoflook, gedroogde muntblaadjes, dille (vers, diepvries of gedroogd), zout, een snufje paprikapoeder, olijfolie,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-06-2000
  • Turks
  •  10-20 min.

Op vakantie in Turkije heb ik genoten van Cacik met brood, als voorgerecht. Nu dan het recept op mijn page..

INGREDIENTEN

4oo gr, bulgaarse yoghurt, 2 komkommers, 1/3 kop olijfolie, paar takjes verse dille, 2 teentjes knoflook, mespuntje zout,peper., ,

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-11-2003
  • Turks Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1 liter yoghurt (bij voorkeur Ciftlikyoghurt: turkse boerenyoghurt, te koop in bekers van 1 liter), 2-3 kleine Turkse komkommers (gewone komkommer kan ook, maar de Turkse zijn wat pittiger en minder waterig), 3-4 teentjes knoflook, gedroogde muntblaadjes, dille (vers, diepvries of gedroogd), zout, een snufje paprikapoeder, olijfolie

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-09-2002
  • Turks
  •  0-10 min.

Een fris, slank bijgerecht met yoghurt en komkommer. De Grieken noemen het tzatziki, de Turken noemen het cacik. Niet iedereen is het erover eens dat het hetzelfde is, maar in wat voor variatie je het ook maakt: het is lekker en licht!

INGREDIENTEN

250 g dikke yoghurt (Turks, Bulgaars), 2 teentjes knoflook, gesnipperd, 2 komkommers, 2 tl gedroogde munt of dille

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-05-2011
  • Slanke keuken Bijgerecht
  •  0-10 min.

Origineel Turks recept

INGREDIENTEN

-1/8 ltr Bulgaarse yoghurt, -3 el melk, -1 el kruidenazijn, -1 knoflookteentje, -1 el olijfolie, -1 komkommer, -1 el gehakte pepermuntblaadjes, -1/2 tl gehakte dille, -vers gemalen (zee)zout, ,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-04-2000
  •  
  •  0-10 min.

Grieks/Turkse yoghurtsaus met knoflook en komkommer. Dagelijkse kost voor ons tijdens de vakantie!

INGREDIENTEN

1 komkommer, geschild en geraspt, 2 dl yoghurt (koop Griekse yoghurt (Total) of yoghurt bij een Turkse winkel) 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel azijn, 1/2 theelepel zout, 1 theelepel gehakte dille, 1 geperst teentje knoflook

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-08-2001
  • Grieks
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 grote komkommer, 250 ml. yoghurt, uitgelekte, 1 teentje knoflook, 1 el. munt, verse, 1 tl. peper, zwarte, Zout, Peper,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-04-2003
  • Turks Bijgerecht
  •  0-10 min.

Turkse huisvrouwen maken zelf yoghurt en ze hebben altijd wat yoghurt in voorraad. Voor de Cacik roeren ze komkommer, uitgeperste teentjes knoflook en veel verse dille door elkaar.

INGREDIENTEN

1 liter yoghurt (bij voorkeur Ciftlikyoghurt: turkse boerenyoghurt, te koop in bekers van 1 liter) - 2 -3 kleine Turkse komkommers (gewone komkommer kan ook, maar de Turkse zijn wat pittiger en minder waterig) - 3 -4 teentjes knoflook - gedroogde muntblaadjes - dille (vers, diepvries of gedroogd) - zout - een snuifje paprikapoeder - olijfolie

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-05-2001
  • Turks
  •  10-20 min.

Dit gerecht wordt vaak met vier of vijf andere hapjes aan het begin van een maaltijd geserveerd. In sommige landen wordt het als dipsaus gebruikt, maar in Turkije wordt het in aparte kommen geserveerd en met een lepel gegeten.

INGREDIENTEN

4.75 dl yoghurt *2 teentjes knoflook * 1 kleine komkommer * 1 eetlepel gedroogde munt * 1 eetlepel gedroogde dille * 1 theelepel olijfolie.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-10-2004
  • Turks
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

* 3 a 4 teentjes knoflook, * 1/2 komkommer, * 5 dl yoghurt, * zout, * versgemalen zwarte peper, * verse dille of peterselie, * enkele druppels olijfolie

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-01-2006
  • Turks
  •  0-10 min.

Een van de meest verfrissende salades uit de gehele regio. Hij lijkt een beetje op de bekende raita uit India. Dit recept komt uit Turkije; de Libanezen laten de komkommer weg en voegen grote hoeveelheden verse munt toe; in Perzie verruilen ze de munt voor verse dille en voegen ze rozijnen toe; in Irak tenslotte deed onze kok er altijd verse koriander in. Maar elke versie is heerlijk verfrissend.

INGREDIENTEN

1 grote komkommer, grof zeezout, gemalen, 3 - 4 teentjes knoflook, 1/2 liter gewone yoghurt, 3 - 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels gedroogde munt,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-08-2002
  • Turks
  •  10-20 min.

Lekker bijgerecht, lijkt sterk op tzaziki van de Grieken

INGREDIENTEN

Bij voorkeur Turkse yoghurt maar Nederlandse kan ook, gedroogde munt (nane), knoflook, zout, olijfolie, komkommer

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-02-2004
  • Turks Bijgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 grote komkommer, 250 ml. uitgelekte yoghurt, 1 teentje knoflook, 1 el. verse munt(of 1 theel. gedroogde munt), 1 theel. zwarte peper, zout en peper.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-06-2003
  • Turks
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 grote komkommer, 250 ml. yoghurt, uitgelekte, 1 teentje knoflook, 1 el. munt, verse, 1 tl. peper, zwarte, Zout, Peper

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-07-2010
  • Turks Bijgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1 grote komkommer, 250 ml. uitgelekte yoghurt, 1 teentje knoflook, 1 el. verse munt(of 1 theel. gedroogde munt), 1 tl. zwarte peper, Zout en Peper.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-04-2002
  • Turks
  •  0-10 min.

Turkse hartige lekkernij

INGREDIENTEN

3 komkommers (geschild en in blokjes gesneden), 3/4 liter rechtsgedraaide yoghurt, 6 teentjes knoflook uit de knijper, 1/2 theelepel zout, vers gemalen zwarte peper, 1 eetlepel gesmolten boter, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel wijnazijn, 2 eetlepels gehakte verse dille (of 1 eetlepels gedroogde dille), 2 eetlepels gehakte peterselie, 1/2 kop gehakte walnoten, 2 hardgekookte eierdooiers (verkruimeld),

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-06-2000
  • Turks
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1 grote komkommer, 250 ml. yoghurt, uitgelekte, 1 teentje knoflook, 1 el. munt, verse, 1 tl. peper, zwarte, Zout, Peper

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-08-2002
  • Turks Voorgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

3 komkommers (geschild en in blokjes gesneden), ? liter rechtsgedraaide yoghurt, 6 teentjes knoflook uit de knijper, 1/2 theelepel zout, vers gemalen zwarte peper, 1 eetlepel gesmolten boter, 1 eetlepel olie, 1 eetlepel wijnazijn, 2 eetlepels gehakte verse dille (of 1 eetlepels gedroogde dille), 2 eetlepels gehakte peterselie, 1/2 kop gehakte walnoten, 2 hardgekookte eidooiers (verkruimeld)

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-09-2002
  • Turks
  •  0-10 min.

Turkse gevulde koolrolletjes

INGREDIENTEN

1 grote witte kool, zout, 2 uien gesnipperd, 3 tomaten ontveld en in stukjes, 5 ons lamsgehakt, 2 e.l. fijn geknipte peterselie, peper, 1 1/2 t.l. paprikapoeder (ik hou van de scherpe), 1 kop gare rijst en 3 e.l. boter.,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-07-2000
  • Turks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gemarineerde vleesspiezen

INGREDIENTEN

6 ons ossehaas, 1 kopje olijfolie, 1 ui gesnipperd, 1 spaansepeper zeer fijn gehakt, 2 teentjes knoflook uit de pers, wat zout, peper, 1 e.l. oregano, 1 e.l. paprikapoeder, 2 uien in grove stukken, 1 rode en groene paprika in grove stukken en 4 e.l. fijn geknipte bieslook.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-08-2000
  • Turks
  •  20-30 min.

Courgettekoekjes

INGREDIENTEN

500 gr. courgette vruchtvlees zeer fijn geraspt, 2 eieren, 2 e.l. fijngeknipte peterselie, 4 e.l. bloem, 1 t.l. fijn gehakte munt, 1 e.l. fijn gehakte dille, zout, peper, 2 t.l. paprikapoeder en ruim olie om te bakken.

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-07-2000
  • Turks Voorgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

, 1 lt yoghurt (Grieks), 1 komkommer, 3 teentjes knoflook, el munt, , , el dille (vers), 1 el olie (olijf-), naar smaak zout, naar smaak paprika (poeder), ,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-02-2004
  • Turks Bijgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

250 gr. notenrijst, 500 gr. half-om-half gehakt, 3 tenen knoflook, 75 gr. paneermeel 1 ei, 50 gr. pijnboompitten, 1 komkommer, 1 el. verse munt, 2 dl. Griekse yoghurt, 2 el. olijfolie, 1 theel. suiker, zout en peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-06-2003
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

500 gr lams- of rundergehakt, 1 ei, 75 gr paneermeel, 1 ui, gepeld en kleingesneden, 2 teentjes knoflook, uitgeperst, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1 theelepel paprikapoeder, mespuntje tijm, zout, zwarte peper it de molen, 1/2 dl olijfolie

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-03-2002
  • Turks Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

* 1,5 kopje fijne bulgur, * 500 ml bouillon, * 2 aardappelen, * 3 eetlepels bloem, * 250 gram gehakt, * 1 eetlepel grof gehakte walnoten, * 1 eetlepel tomatenpuree, * 1 ei, * tomatenpuree, * Ui, zout, zwarte peper, komijn, zonnebloemolie

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-11-2008
  • Voorgerecht
  •  0-10 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top