Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Bigos recepten (21) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Bigos, dit poolse zuurkoolgerecht wordt in onze familie al vele generaties lang op deze wijze bereidt. Het recept is voor 6 - 8 personen, als je nog wat overhoudt kun je dit makkelijk in porties invriezen.

INGREDIENTEN

Voor de Kruidenmix:, • 3 Laurierblaadjes, • 4 grote tenen Knoflook, • 1 eetlepel Peperkorrels, • 2 Kruidnagels, • 1 eetlepel grof Zeezout, • 1 eetlepel Jeneverbessen, • 1 eetlepel Rozemarijn, • 1 eetlepel Majoraan, , Voor de Bigos:, • 2,5 kilo (biologische) Zuurkool, • 450 gram Groene Kool en/of Savooiekool, • 350 gram gewelde Pruimen, • 3 grote Uien, • 4 Varkens Saucijzen, • 2 Schouderkarbonades, • 4 Speklappen, • 1 grote Runderriblap (ongeveer 500 gram), • 1 Runderbouillon blokje, • 1 liter Runderbouillon, • Peper/zout, • Olijfolie, • Boter, • 1 fles witte wijn (Ik gebruik de biologische Chardonnay van Adobe, te koop bij AH), • Optioneel: een bakje gedroogde Paddenstoelenmix (bijv. Cantharellen, Shii-Take, Eekhoorntjesbrood),

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-09-2010
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Bigos, bigosch, bigusch: er bestaat geen standaardschrijfwijze voor de naam van dit nationale Poolse gerecht. En het recept zelf is al even flexiebel ? het blijft wel een eenpansgerecht waarin rijkelijk veel vlees verwerkt is, maar al naar de landstreek wordt het met witte kool of zuurkool bereidt. In Oppersilezie worden zelfs appels en aardappelen meegestoofd.

INGREDIENTEN

125 g mager rookspek, 500 g varkensvlees (zie voor variatie bij serveertips), 125 g lookworst, 3 uien, 750 g witte kool, 125 g champignons, 1 blikje tomatenpuree, 2 teentjes knoflook (of meer), 1 tl karwijzaad, 2 tl milde paprikapoeder, 1 laurierblad, 1 el marjolein, ? l witte wijn, boter of olie (authentiek reuzel), zout en peper (naar smaak),

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-04-2003
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Poolse jachtschotel

INGREDIENTEN

300 gram gesneden witte kool *, , 500 gram zuurkool *, , 6 laurierblaadjes *, , 1/2 eetlepel zwarte peperkorrels *, , 1 stuk zuurkoolspek zonder zwoerd (225 gram) *, , 2 eetlepels boter *, , 4 speklapjes *, , 2 grote uien *, , 1 gelderse gekookte worst *, , 2 bakjes paddestoelenmelange (200 gram) *, , 3 dl rode wijn.,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-12-2005
  • Pools Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Dit is een origineel Pools recept die ik in een heel oud kookboek (krantenknipsel) van mijn vader vond. Het recept is van een poolse kooklerares.

INGREDIENTEN

- 1 kilo zuurkool, - 400 gram vet varkensvlees (in blokjes), - 40 gram boter, - 2 grote gesnipperde uien, - 1 theelepel gestampte kardamonzaadjes, - peper naar smaak, - 2 laurierblaadjes, - 1 teentje knoflook, - 1 fijngesneden witte kool met 300 gram mager varkensvlees (ook in blokjes), - 40 gram reuzel, - zout en peper naar smaak, - 12 tot 15 ontpitte pruimendanten, - 1 rookworst (liefst Hongaars Kolbaszy genoemd - in plakken verdeeld), - 1 volle eetlepel bloem met 1 1/2 eetlepel room vermengd, - 1 glas water of witte wijn,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-02-1999
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Poolse zuurkool

INGREDIENTEN

1 kilo zuurkool, minstens 1 pond hamlapjes in dobbelstenen, een stuk (200 gram) salami of chorizo (of Poolse worst) in blokjes, een stuk rookspek (200 gram), in blokjes, liefst nog wat stukken kip of vlees(resten) met Jus van (eer)gisteren, 3 uien, gesnipperd, paar tenen knoflook, gesnipperd, handvol gedroogde of 200 gram verse paddestoelen in plakjes, 2 kleine blikjes tomatenpuree, 0,5 fles witte wijn50 gram reuzel, of anders olievan elk een kofflelepel; karwijzaad, mild paprikapoeder, marjolein, 1 laurierblad, peper

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-09-2014
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Bigos is een traditionele Poolse stoofpot van zuurkool, witte kool en vlees. Er zijn, zoals vaak het geval is met nationale gerechten, vele varianten. Ieder familie claimt het geheime, originele recept. Als vlees kan men eigenlijk van alles gebruiken. Somigen vinden dat bigos een jachtschotel is van origine, en gebruiken daarom wild.

INGREDIENTEN

600g schoftkarbonade (*) , 300g kielbasa of rookworst , 250g verse worst , 1 kleine wittte kool , 500g wijnzuurkool , 50g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) , 100g gedroogde pruimen , 50g gesmolten reuzel , 1 middelgrote ui , 70ml rode wijn , 3 gepelde tomaten , 1 laurierblad , zout en peper uit de molen , Voor de garnituur: , zuurdesembrood , 50ml water

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-03-2013
  • Pools Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Nationaal Pools gerecht.

INGREDIENTEN

*300 gram varkensvlees * 200 gram mager spek *1 ui * 1 rookworst * 1 klein groen kooltje * 2 tomaten of 2 eetl. tomatenpuree* 1 Knoflookteentje * 1 theel.paprikapoeder * 1 theel. kummelzaad * 2 ons champignons *een snufje marjolein * 1 laurierblaadje * 1/2 ltr. droge witte wijn.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-04-2000
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Bigos is een traditionele Poolse jagersstoofpot met rundvlees,ham,worst ,kruiden en groenten. een stevige maaltijd voor hele koude winterdagen.

INGREDIENTEN

350 gr.stoofvlees in blokjes, 1 ui,2 tenen knoflook, 4 el olie, 60 gr.bloem, 2 el milde paprikapoeder, 1,2 dl lichte bouillon, 120 gr.gerookte ham in blokjes, 120 gr.rookworst in blokjes, 1 tl majoraan, 1tl tijm, 1tl peterselie, zout en peper, mespunt cayennepeper, 2 el tomatenpuree, 1 witte kool gesneden, 2 appels in blokjes, 2 worteltjes in schijfjes, 8 gedroogde pruimen grofgehakt, 3 tomaten grofgehakt, 1 dl rode wijn of madeira, mespunt suiker

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-12-2013
  • Pools Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Pools nationaal gerecht

INGREDIENTEN

250 g. doorregen spek, 250 g. mager varkensvlees, 125 g. uien, 40 g. boter, 250 g. witte kool, 125 g. dunne gerookte metworst, 125 g. cantharellen, zout, 1 teentje knoflook, kummel, marjolein, laurierblad, paprikapoeder, 50 g. tomatenpuree

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-12-1999
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Pools nationaal gerecht.

INGREDIENTEN

250gr doorregen spek # 250gr mager varkensvlees # 125gr uien # 40gr boter # 250gr witte kool(of zuurkool of half zuurkool/half witte kool) # 125gr dunne gerookte metworst # 125gr cantharellen (in bik) # zout # 1 teentje knoflook # kummel # marjolein # laurierblad # paprikapoeder # 50gr tomatenpuree.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-10-2001
  •  
  •  > 120 min.

Een poolse stoofschotel met een echt herfstkarakter

INGREDIENTEN

400 gram vlees, 3 soorten, bijv. kip, varkens en kalfsvlees / 1 kg zuurkool / 1 kleine rode paprika / 1 grote ui / 2 teentjes knoflook / peper / zout / paprikapoeder / 1 pools worstje (of kolbasz) / 1/2 doosjes gedroogde pruimen / 1/2 pakje gedroogde paddestoelen / rode wijn

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-10-2001
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Van deze Poolse zuurkoolschotel zijn net zoveel recepten als er Poolse "mamma`s" zijn. Mijn recept is een combinatie van een echte Poolse mamma en 2 Poolse kookboeken. Maak Bigos minimaal 1 dag van tevoren. De smaken kunnen dan beter intrekken. Je kunt ook allerlei restjes vlees gebruiken want dat is eigenlijk de oorsprong van het originele recept. Schrik niet van de lange lijst ingrediënten want het is één keer koken, meerdere keren lekker eten. Invriezen gaat gelukkig prima want in een kleinere hoeveelheid is Bigos bijna niet te maken.

INGREDIENTEN

500 gram uitgelekte en fijngesneden zuurkool 500 gram witte kool in dunne reepjes gesneden 400 gram schouderkarbonades in dobbelsteentjes gesneden 300 gram runderbieflappen in stukjes 100 gram salami in blokjes 100 gram gerookt spek in dobbelsteentjes 200 gram kastanjechampignons in kwarten gesneden 10 gram gedroogd eekhoorntjesbrood als je het in huis hebt 1 gesnipperde ui 3 gesnipperde tenen knoflook 1 goudrenet 10 gedroogde pruimen zonder pit in stukken gesneden 2 laurierblaadjes 1 dl rode wijn 1 klein blikje tomatenpuree 1 el honing 1 el Vegeta (= kruidenmengsel. Gebruik anders karwijzaad, paprikapoeder en marjolein) halve liter kokend water olie, boter of reuzel om in te bakken peper en zout uit de molen

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-01-2010
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Het lekkerst als je het een dag van tevoren klaar maakt

INGREDIENTEN

1 ons magere spekblokes, 1 rookworst, 1 ui, 2 rode paprika's, 250 gr champignons, 1 t. knoflook, 1 kg zuurkool, 3 laurierblaadjes, 500 gr. varkensvlees, 1 glas witte wijn, 1 el suiker, 1 gr. blikje tomatenpuree, boter, zout en peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-11-1999
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Poolse klassieker die we serveren met een aardappelpuree

INGREDIENTEN

1 kg kruimige aardappelen, 1 bakje champignons ((250 g), in plakjes), 2 schaaltjes knakworst (vers (a 200 g)), 1 paprika (in blokjes), 1 ui (gesnipperd), 1 tl gedroogde oregano, 1 pak zuurkool ((500 g), uitgelekt), 1 el honing

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-12-2017
  • Pools Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. De smaak is de volgende dag nóg intenser. Verwarm het gerecht al roerend op laag vuur.

INGREDIENTEN

1 zak zuurkool naturel (500 g), 6 el olijfolie, 1 bakje champignons, gehalveerd, 1/2 witte kool, in dunne reepjes, 2 uien, gesnipperd, 125 g gewelde pruimen zonder pit (zak 500 g), in stukjes, 700 g rib-runderlappen, in kleine stukjes, 3 tenen knoflook, grof gesneden, 250 ml rode wijn, 2 blikjes tomatenpuree (a 70 g), 2 laurierblaadjes, 1 Gelderse rookworst (250 g), in plakjes,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-08-2012
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken. De smaak is de volgende dag nóg intenser. Verwarm het gerecht al roerend op laag vuur.

INGREDIENTEN

1 pak zuurkool naturel (500 g), , 6 eetlepels olijfolie, , 1/2 witte kool, in dunne reepjes, , 2 uien, gesnipperd, , 1 bakje champignons, (250 g), gehalveerd, , 125 g pruimen, zonder pit (500 g), in stukjes, , 700 g rib-runderlappen, in stukjes van 2 cm, , 3 tenen knoflook, grof gesneden, , 1 fles rode wijn (huiswijn, 250 ml), , 2 blikjes tomatenpuree (a 70 g), , 2 laurierblaadjes, , 1 Gelderse rookworst (250 g), in plakjes

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-11-2009
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Zeer lekker en aan te bevelen Dit gerecht heb ik in Polen gegeten en afgekeken van de mensen bij wie we in huis waren. (1 dag van tevoren klaarmaken)

INGREDIENTEN

1½ kg zuurkool, 1 pond varkenslapjes, 2 uien, 2 teentje knoflook, 1 rode en 1 groene paprika,3 ons katenspek (het katenspek is essentieel voor de smaak), 1 rookworst, klein blikje tomatenpuree, tomatenketchup, ketjap bentang manis, evt.sambal. Peper, zout en paprikapoeder.,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-02-2000
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

* 400g magere varkenslappen, * 100g magere spek, * 1 gesnipperde ui, * 75g boter, * 500g zuurkool, * 1 blikje tomatenpuree, * 200g champignons, * 1 teentje knoflook, * 1 theel paprikapoeder, * 1 theel kummelzaadjes (karweizaad)., * 1 theel marjoraan, * 1 laurierblad, * 2 dl witte wijn, * 1 borrelglas wodka, * 1 metworstje of salami, in plakjes,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-11-2011
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Pools koolgerecht dat gegeten wordt met aardappelen, aardappelpuree of bij het brood. Het gerecht moet uren pruttelen om de smaken/kruiden op te nemen

INGREDIENTEN

250 gr zuurkool, 1/2 witte kool, 1 winterpeen, 500 gr varkensvlees (eventueel extra: diverse vleessoorten en rookworst), 200 gr zuurkoolspek, 1/2 blik tomatenpuree (klein), 4 blaadjes Laurier, 1/2 tl Karwijzaad/kummel, Citroenpeper, Paprikapoeder, Marjolein, snufje zout, Bospaddestoelen

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-07-2013
  • Pools
  •  > 120 min.

Pools recept op basis van vlees en witte kool

INGREDIENTEN

150 gr mager, gerookt spek; 500 gr. varkensvlees;150 gr lookworst;750 gr. witte kool;150 gr champignons, 1 kl.doosje tomatenpuree, 3 uien, 2 geplette teentjes knoflook; 1 kl komijn; 2 kl paprikapoeder, marjolein, zout, laurierblad en een halve liter witte wijn.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-01-1999
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Nu het buiten zo lekker koud is en er zelfs wat sneeuw te zien is, is het tijd voor een heerlijke winterse zuurkoolschotel. Dit recept is afgeleid van het Poolse gerecht Bigos. Bigos bevat altijd (veel) varkensvlees, karwijzaad en uiteraard zuurkool.  Ik besloot in deze trant verder te gaan, want wauw wat zag dat er lekker uit.Wij aten dit gerecht op de dag dat ik het ook gemaakt had. We hadden echter zo'n pan vol dat we het de volgende dag nog een keer konden eten. En jemig, het was toen zelfs nog lekkerder dan de eerste keer! Echt ik kan dit recept alleen maar aanraden, ik vond het heerlijk. Volgende keer bewaar ik het dan wel voor de volgende dag want dan is het nóg lekkerder.Ik gebruikte als vlees zuurkoolspek, varkenslappen en rookworst. Wil je dit liever anders? Geen probleem, gebruik gerust salami, hamlappen of zelfs rundvlees.

INGREDIENTEN

500 gr zuurkool, , 200 gr zuurkoolspek, in reepjes, , 400 gr varkenslapjes, in blokjes, , 1 grove rookworst, in plakjes, , 2 uien, grof gesneden, , 1 rode paprika, in grove stukjes, , 1 groene paprika, in grove stukjes, , 3 tenen knoflook, geperst, , 1 tl marjolein, , 1 tl karwijzaad, , 1 tl pikant paprikapoeder, , 1 blikje tomatenpuree, , 400 gr tomaten blokjes, , 2 el worchester, , 200 ml rode wijn, , 15 pruimen, doormidden (optioneel, geeft een zoete smaak), , stuk of 10 aardappels, geschild en in stukken, , scheutje tabasco

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-10-2017
  • Pools Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top