Alles over Belgische recepten op Smulweb.nl

De Belgische keuken is ontzettend gevarieerd. Terwijl de thuisbereiding eerder degelijk en landelijk is, is de fijnere kookkunst van het restaurant sterk benvloed door de Franse keuken. Hier vind je alle authentieke recepten zoals stoemp, paling in het groen, koninginnenhapje, kip met leffe, Vlaamse mosselpan, konijn in kriek, karakollen, Vlaamse witloof, chocoladetruffels, Gentse waterzooi, spruitjessoep, Ardenner terrine, blinde vinken, wafels, truffeltaart en broodpudding.

Nagerecht Meer Nagerecht recepten »
Banket Meer Banket recepten »
Chocolade Meer Chocolade recepten »
Vis
Vis
Meer Vis recepten »
Groente Meer Groente recepten »
Schaal- en schelpdier Meer Schaal- en schelpdier recepten »
Gevogelte Meer Gevogelte recepten »
Vlees Meer Vlees recepten »
Aardappel Meer Aardappel recepten »
Soep Meer Soep recepten »
Suggesties kookboeken

Heerlijk in slaatjes Stukjes kaas geven een salade net dat ietsje meer. Ze zorgen voor een hartige toets, een frisse smaak en een leuke afwerking. Handig in formaat én lekker zijn de kaaskubusjes van meikaas, Affligem, Floreffe of andere abdijkazen. U kan ook kiezen voor zuiderse kaassoorten: fetablokjes, minimozzarellabolletjes, kaasblokjes in oliemarinade, provolone- of parmezaanschilfers. Enkele succesvolle combinaties: - warme geitenkaas met gerookte spekblokjes, gemengde sla, kerstomaatjes en gebakken appelschijfjes (of stukjes aardbei, meloen, ...) - schijfjes mozzarella afgewisseld met schijfjes tomaat, vers basilicum, olijfolie en balsamicoazijn. - blokjes belegen kaas met een gemengd slaatje, druiven, noten, ... Pastaslaatje met serranoham en biervinaigrette (4 personen) Kook 300 g pasta naar keuze gaar (kooktijd: zie verpakking). Spoel af onder koud water en laat afkoelen in een vergiet. Maak de biervinaigrette: warm 2 dl kriekbier op en roer er 1 eetl. wijnazijn en 1 eetl. balsamicoazijn onder. Laat 2 min. koken, neem van het vuur en roer er 2 dl notenolie onder. Verdeel de pasta over de borden. Verdeel 2 in stukjes gesneden tomaten, 1/2 komkommer in blokjes gesneden en 1 versnipperde rode ui over de pasta. Versier met bolletjes minimozzarella (Galbani Santa Lucia, 150 g) en met 200 g in reepjes gesneden serranoham. Besprenkel met de biervinaigrette. Variant: vervang de mozzarella en de biervinaigrette door kaasblokjes in oliemarinade (Tradition Provençale), beschikbaar in 2 varianten: met kruiden of met reepjes gedroogde tomaten. Kaasschotel in vakantiesfeer ′s Avonds wegdromen op het terras met een glaasje wijn en een kaasschotel... U waant zich met een originele en zomerse kaasplateau zó in het zuiden. Serveer zo′n 6 à 8 verschillende kazen en reken ± 250 g per persoon. Haal ze 1/2 à 1 u voor het opdienen uit hun verpakking en laat ze op kamertemperatuur komen. Zo zijn ze perfect op smaak en komt hun aroma het best tot zijn recht. Zorg voor zowel zachte als harde kazen, met een romige en een pittige smaak, kaas met kruiden, enz., zodat u kan genieten van smaakafwisselingen. Een lekkere mix: - Manchego, een Spaanse kaas uit Castilla la Mancha, gemaakt uit 100 % schapenmelk. Het is een harde kaas met een unieke smaak, in Spanje wordt hij gespot in de tapasbar. - Provolone, een Italiaanse halfharde kaas, gemaakt van volle koemelk. Stevige kaas met een milde tot pittige smaak. - Grimbergen Bleu, een Belgische blauwgeaderde kaas met witschimmelkorst. Hij is lekker zacht en smeuïg van smaak. - Kaasbrochettes: rijg afwisselend geitenkaasbolletjes met zongedroogde tomaten en olie (Capra), verse basilicumblaadjes, kerstomaatjes en bolletjes minimozzarella (Galbani Santa Lucia) op een brochettestokje. - Papillon Brebille, smeerbare schapenkaas met de smaak van verse kaas: fijn, zacht en smeltend in de mond. - le Roulé, de heerlijk smeerbare kaas met look en fijne kruiden, is deze zomer beschikbaar in een verpakking met 6 individuele porties. Lekker met stokbrood! Uw zomerse kaasschotel is helemaal af met lekker stokbrood en notenbrood erbij, vers fruit (aardbeien, vijgen, druiven bv.), nootjes, radijsjes en een groen slaatje. Warm even lekker Mozzarella en geitenkaas doen het prima in aperohapjes en salades, maar ook in warme bereidingen waar u hen niet meteen zou verwachten. Proef bv. deze heerlijke puree met geitenkaas: Geitenkaas-bieslookpuree (4 personen) Kook 500 g aardappelen gaar, giet af, laat even drogen op het vuur en pureer. Meng met 120 g geitenkaas met bieslook (versmarkt), wat extra versgesnipperd bieslook, een snuifje nootmuskaat, peper en zout. Is de puree te droog, leng dan aan met een beetje melk. Lunchhapjes met kaas Zomerse kaas verwerkt u bij uitstek in een lunchsalade, broodje of andere middagmaaltijd. Sandwich met kalkoen en komkommerkaas (voor 1 sandwich) Besmeer een sneetje roggebrood met 1 eetl. Philadelphia Summer (met feta en komkommer). Leg er 2 of 3 sneetjes kalkoenfilet op. Bedek met een nieuw sneetje roggebrood, dat u opnieuw besmeert met 1 eetl. kaas. Leg er deze keer enkele blaadjes rucola op. Eindig met een 3de sneetje brood en snij de hele boterham in 2 driehoeken.  …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Belgisch

1/2 komkommer 2 eetl. citroensap zout versgemalen zwarte peper 50 g boter 4 dikke stukken kabeljauwfilet van circa 100 g per stuk 1 eetl. grove mosterd 2 eetl. fijngehakte peterselie 4 dunne plakken Ardenner ham …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

* 1 komkommer. * 1 rode paprika. * 1 teentje knoflook. * 1 ui. * 1/2kg tomaten. * 4 blaadjes verse basilicum. * Peper,zout & tabasco. VOOR DE GEVULDE TOMATEN: * 4 grote trostomaten. * 100 gr gepelde garnalen. * 100 gr gerookte paling,in stukjes gesneden. * 1 eetlepel basilicumblaadjes. * 1 eidooier. * 1/2 dl olijfolie. * 1 flinke scheut azijn. * 1 koffielepel scherpe mosterd. * Mayonaise om te binden. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

* 1 komkommer. * 2 eetlepels yoghurt,zonder suiker. * 12 sprotjes. * 4 takjes dragon. * 1 eetlepel dragonazijn. * 12 rode kerstomaatjes. * 2 eetlepels olijfolie. * Peper & zout. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

* 8 dauradefilets. * 2 stevige komkommers. * 1 bekertje room. * 1 eetlepel sausbinder. * 1/2 dl olijfolie. * Peper & zout & zeezout. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

* 400 gr gerookte forel,uit één stuk. * 75 gr bloem. * 75 gr zelfrijzende bloem. * 1/4 theelepel natriumbicarbonaat. * 160 ml karnemelk. * 80 ml magere melk. * 6O gr diepvrieserwten(ontdooid). * 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie. * 2 eetlepels fijngehakte verse bieslook. * 1 eiwit. * 60 gr vetarme zurz room. VOOR DE KOMKOMMER IN HET ZUUR: * 2 kleine komkommers. * 1 kleine rode paprika,fijgehakt. * 60 ml water. * 55 gr suiker. * 125 ml witte azijn. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

4 aardappels (vastkokers) 1 eetl. citroensap 10 cm komkommer 2 eieren 1 blikje tonijn (op water) zout en peper 1 eetl. kappertjes 1 eetl. fijngeknipte bieslook 4 ansjovisfilets (uit blik) 4 zure haringen …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Deze 'taart' oogt niet alleen mooi maar is bovendien lekker en gezond. Het deeg voor de quiche kan je kant-en-klaar kopen bij de kruidenier of in de supermarkt.ook zalm, gerookte forel of hondshaai smaken heerlijk in dit gerecht. Probeer het! (Zelfs de kinderen lusten het!; voor 4 a 6 (kinderen) …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

50 gram boter; 25 cl water; 30 maiszetmeel; 1 snufje zout; 3 eieren; 1 rol kant en klaar brokkeldeeg; 150 gram poedersuiker; 1 dl vers citroensap …  Lees verder »

  •  60-120 min.
  • Belgisch

200 g bloem (zelfrijzend) 1 cl arachideolie 2 g boter (roomboter) 50 g suiker 1 zakje vanillesuiker 1 ei 600 g pruimen 2 cl rum 1 eetlepel bessenconfituur 15 g suiker …  Lees verder »

  •  0-10 min.
  • Belgisch

Een der weinige fruitsoorten die zelfs in lichte schaduw vruchten leveren is de kruisbes. Onder hoge appel- of perenbomen of op stam in de moestuin, de lekkere kruisbessen doen het gewoonweg overal. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Gewoonweg NJAMMIE ...1 keertje niet voor de lijners! Het werk is het waard!!!! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

50 gram bloem, 25 cl water, 30 gram maizena, 1 snufje zout, 3 eieren, 150 gram poedersuiker, 1 dl vers citroenssap, 1 rol kant en klaar brokkeldeeg. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Een warm Brussels voorgerecht van formaat met een biersaus op basis van Kriekbier …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Belgisch

Een lekker smeuiige appeltaart …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Belgisch

Witloof(s): 1 kg boter: 30 gram geraspte Emmenthal: 150 gram geraspte gruyerekaas: 50 gram gerookte ham: 150 gram muskaat ei(eren): 3 peper en zout room: 20 cl taartbodem(s) van brokkeldeeg. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Belgisch
Populaire Belgische kookboeken:
Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies