Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

56 balkenbrij recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Dit is een ouderwets recept. Heb het overgenomen van mijn oma. Dit is wel de lekkerste balkenbrij ooit gemaakt. Veel lekkerder dan uit de supermarkt! Doordat het roeren erg zwaar word, heb je meteen je oefeningen gehad

INGREDIENTEN

1 pond kaantjes, 2 liter water, 50 gr balkenbrij kruiden (rommelkruid), 50 gr anijszaad, 1 ons krenten, 1 ons rozijnen, boekwijtmeel (meestal heb je aan 1 pak genoeg), zout naar smaak

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-09-2009
  •  
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Ouwerwetse balkenbrij De benaming balkenbrij komt van het oud Hollansche woord bake. Wat zoiets betekend als buik. Denk maar aan het woord bacon. Brij snappen we wel he.

INGREDIENTEN

Voor de bouillon:, 750 gram Varkenspoten, 800 gram Bovenpoot, 4 liter Water, , Voor de balkenbrij:, 1 liter Bouillon, 100 gram Rozijnen, 100 gram Vet spek, 250 gram Boekweitmeel, 1 1/2 eetlepel rommelkruid (koen en speculaaskruiden mag ook), 1 eetlepel kaneelpoeder

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-12-2008
  • Nederlands
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 kg. gemengd vlees zoals mager spek, varkenspoelet, hart, stukje lever of nier - 250 gr blokjes vers vet spek - 400, gr boekweitmeel - 2 lt water - zout, peper, nootmuskaat - 15 gr rommelkruid (bij de drogist) - 100 gr gesmolten, reuzel of roomboter,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-02-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Balkenbrij kent meerdere, streekgebonden, varianten. Dit recept is van mijn grootvader, die begin 20e eeuw slager te Nijmegen was. Traditioneel aten wij het thuis bij het Kerstontbijt. De smaak is sterk afhankelijk van het gebruikte rommelkruid.

INGREDIENTEN

2 kg varkenskrabben of hamschijf (eigenlijk een kwart of een halve varkenskop) - zout - nootmuskaat - zwarte peper - kruidnagelpoeder - piment - tabasco - Worcesterhiresaus - rommelkruid - ? 400 gr. boekweitmeel.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-08-2001
  • Nederlands
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

350 gram boekweitmeel, 100 gram gemend meel, 500 gram varkenslever, 250 gram buikspek, 1 ? liter water, Snufje nootmuskaat, Piment, Zout, Vers gemalen peper,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-02-2005
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Oud recept van mijn oom Harrie

INGREDIENTEN

1400 gram kippebouillon 1/3 eetl.zout 1 eel.nagelguis een volle lepel.1/2 eetl.rommelkruid, 1/4 eetl. gemberpoeder., 1/4 eetl.peper., 1 volle eetl.paprika mild., 1/4 eetl. mosterdpoeder of mosterd., 1 eetl. vleesbouillonpoeder.dit allemaal door elkaar mengen, 450 gram meel., 200 gr.maizena., 2 eetl gembersiroop., 1 flinke kip om bouillon van te trekken

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-02-2002
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Grote hoeveelheid. Dit moet 1 dag van tevoren gemaakt worden. Het moet een nacht in de koelkast gestaan hebben voor het gebakken kan worden.

INGREDIENTEN

- 3 liter water, - 1100 gram hamschijf (varkenslappen en/of speklappen), - 4 goudblouillonblokjes, - 1 afgestreken babylepel kruidnagel, - peper, - nootmuskaat, - 1 paplepel zout, - 750 gram boekweitmeel

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-08-2008
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Twents gerecht

INGREDIENTEN

350 gr boekweitmeel, 100 gr gemeng meel, 500 gr varkenslever, 250 gr kopvlees (varken), 250 gr buikspek, 1 ? L water, SNUFJE NOOTMUSKAAT, PIMENT, ZOUT, VERS GEMALEN PEPER

  •  Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-01-2002
  • Regionaal Bijgerecht
  •  > 120 min.

INGREDIENTEN

350 gr boekweitmeel == 100 gr gemengd meel == 500 gr varkenslever == 250 gr kopvlees(varken) == 250 gr buikspek == 1,5 liter water == snuf nootmuskaat, piment, zout en vers gemalen peper na smmak ==..., ,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-01-2005
  • Nederlands
  •  > 120 min.

INGREDIENTEN

2 kilo varkenskrabbetjes, half pond rommelkruid, 2 pakken boekweitmeel

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-02-2000
  • Regionaal
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 liter water, 250 gram kopvlees van een varken of 250 gram varkenspoelet, 125 gram vet spek, 75 gram leverpastei, 2 theelepels zout, 75 gram gewelde rozijnen, handje rommelkruid, 250 gram boekweitmeel, bloem, boter., ,

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-10-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  60-120 min.

Een heerlijk recept vooral goed uit te delen, b.v. aan het hele kabinet als JPB jarig is!!

INGREDIENTEN

350 gram boekweitmeel, 100 gram gemend meel, 500 gram varkenslever, 250 gram kopvlees (varken), 250 gram buikspek, 1 ? liter water, Snufje nootmuskaat, Piment, Zout, Vers gemalen peper

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-02-2003
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Balkenbrij is een typisch streekgerecht. De Limburgse is bijvoorbeeld heel anders dan de Betuwse. 't Is ook een typisch slachtgerecht, het werd van allerhande slachtafval gemaakt. 't Is bovendien een gerecht waarop iedereen zijn fantasie kon botvieren. Het onderstaande recept geeft u de mogelijkheid ook zonder dat u een varken geslacht hebt, echte balkenbrij op tafel te brengen. Zowel rommelkruid als boekweitmeel zijn o.a. in Reformzaken verkrijgbaar. In plaats van rommelkruid te gebruiken kunt u ook wat aanrommelen met bijvoorbeeld: peper, nootmuscaat, kruidnagelgruis, anijszaad -uw balken- brij zal ook dan ongetwijfeld voortreffelijk worden, zij mist dan echter de rode kleur, hetgeen geen ramp is.

INGREDIENTEN

200 gram varkenspoulet100 gram vers spek1 liter water1 blikje leverpastei van 50 gram50 gram rozijnen1/2 eetlepel zout2 eetlepels rommelkruid200 gram boekweitmeel

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-02-2001
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Balkenbrij is een oud Belgisch, Duits en Nederlands gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten, oorspronkelijk in het oostelijke en zuidelijke deel van Nederland. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon (en soms bloed) gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop of ribbetjes, spek en lever), en boekweitmeel of tarwebloem, en speciale kruiden (piment of rommelkruid), die een zoete smaak afgeven. Het gerecht wordt verkocht in blokken en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik. (Wikipedia)

INGREDIENTEN

1 kg buikspek, 1 1/4 ltr water, 1 tl gemalen piment, 1 tl gemalen kruidnagel (of meer naar smaak), 1 opgehoopte tl majoraan, 1 tl cayennepeper, versgemalen peper, zout, 500 gr boekweitmeel

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-10-2013
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Met anijs

INGREDIENTEN

2 liter water, 250 gr varkensvlees, 100 gr varkenslever, kaantjes van 250 gr reuzel, 1 tl kruidnagelpoeder, 2 tl vlesskruiden, 10 gr anijszaad, zout, 400 gr rozijnen, 250 gr vet spek, 500 gr boekweitmeel

  •  Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-05-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

500 g vleesresten (lever, nieren, hart of andere vleesresten), 1 liter bouillon, 25 g vet spek, 1 eetlepel gemengde kruiden: nootmuskaat, peper, 4 kruidnagels, 2 laurierblaadjes, foelie, tijm, snufje zout, 250 g boekweitmeel, 50 g bloem, 125 g rozijnen

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-10-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  60-120 min.

Balkenbrij is een gerecht wat bestaat uit boullion getrokken van varkensvlees,en wat daarna ingedikt is met boekwijtmeel,en met div kruiden op smaak is gebracht.

INGREDIENTEN

500 gram boekwijtmeel, 3 ons mager vers spek, rommel en nagelkruid, maggi en zout

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-08-1999
  • Regionaal Bijgerecht
  •  30-60 min.

Oudhollandse wijze

INGREDIENTEN

259g kopvlees van varken,250g varkenspoelet, 125g vet spek, 1l water,75g varkenslever, 75g rozijnen, 2 eetlp zout,handje rommelkruid, 259g boekweitmeel

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-03-2003
  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Is een recept van mijn moeder dat maakten we met oudjaar en kerst maar dan in grotere hoeveelheden maar het is nog altijd lekker en ik eet het ook veel vaker als alleen opdie dagen

INGREDIENTEN

Ingrediƫnten:, 350 gram vers spek kan een stuk zijn maar ook lappen of blokjes, 125 gr gerookte spekblokjes maakt het pittiger maar kun je ook weg laten, Bouillon ongeveer 1 liter kan ook water maar bouillon is lekkerder, Boekweitmeel 1 pak, Boter, Zout vleeskruiden peper nootmuskaat kruidnagel paprika en als je wil knoflook

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-03-2015
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Een streekgerecht voor koude winters, van mijn overgrootvader, slager in Venlo. In Limburgse balkenbrij wordt bloed verwerkt, daardoor krijgt het de zwarte kleur met bakken, net als bloedworst. Zo gauw het vriest maak ik het samen met mijn moeder.

INGREDIENTEN

Varkenskop (of 2 varkenspoten of hamschijf, er moet bot bij want daar krijg je die lekkere dril van!, het is ook lekker om er nog wat rundvlees bij te doen, bv. ossenstaart of soepvlees), ? 4 ons boekweitmeel, ? 5 dl. bloed, 2 ons ongezouten niet doorregen vet spek, 3 eetlepel rommelkruid of meer. De hoeveelheden zijn voor een heel grote portie. Er wordt ongeveer 1 pond vlees verwerkt.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op20-02-2005
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Een streekgerecht voor koude winters, van mijn overgrootvader, slager in Venlo. In Limburgse balkenbrij wordt bloed verwerkt, daardoor krijgt het de zwarte kleur met bakken, net als bloedworst. Zo gauw het vriest maak ik het samen met mijn moeder.

INGREDIENTEN

? varkenskop (of 2 varkenspoten of hamschijf, er moet bot bij want daar krijg je die lekkere dril van!, het is ook lekker om er nog wat rundvlees bij te doen, bv. ossenstaart of soepvlees), ? 4 ons boekweitmeel, ? 5 dl. bloed, 2 ons ongezouten niet doorregen vet spek, 3 eetlepel rommelkruid of meer. De hoeveelheden zijn voor een heel grote portie. Er wordt ongeveer 1 pond vlees verwerkt.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-07-2002
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Eet balkenbrij op de boterham, stroop smaakt daar uitstekend op. Of dis gebakken balkenbrij op bij rode kool of appelmoes.

INGREDIENTEN

200 gram varkenspoelet, 100 gram vet spek, 1 liter water, 1 blikje leverpastei, 1/2 eetlepel zout, 50 gram rozijnen, 2 eetlepels rommelkruid, 200 gram boekweitmeel.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-04-2001
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Traditioneel Nijmeegse Balkenbrij

INGREDIENTEN

2 kilo Varkenskrabben/Hamschijf, 500 gram Lever, 2 liter vleesbouillon/ eventueel aanvullen met maggiebouillon blokjes/maak er een lekkere bouillon van..., Kruiden/zout/peper/nootmuskaat/kruidnagelpoeder/piment/tabasco., Of verse ROMMELKRUID, verkrijgbaar bij de echte SLAGER., 2 pakken boekweitmeel,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-12-2003
  • Internationaal
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 liter water - 250 gram kopvlees van een varken of 250 gram varkens poelet - 125 gram vet spek - 75 gram leverpastei (blikje of zelf maken) - 2 theelepels zout - 75 gram gewelde en gedroogde rozijnen - handje rommelkruiden - 250 gram boekweitemeel - bloem - boter.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-04-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Wat een lekker ouderwets aandoend recept, en daarom zet ik het hier neer; voor de liefhebber.

INGREDIENTEN

3 liter bouillon, 1 pond vers spek (niet gerookt) in heel kleine stukjes gesneden, 1 pond boekweitmeel, 2 eetlepels zout, peper, nootmuskaat, kruidnagelen,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-03-2001
  • Nederlands
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 kg magere platte ribbetjes, rommelkruid of balkenbrijkruid, laurierblad, ui, grof gemalen peper, knoflook, ca 1 kg boekweitmeel., , De kruiden naar smaak toevoegen.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-10-2009
  •  
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 kg magere platte ribbetjes, rommelkruid of balkenbrijkruid, laurierblad, ui, grof gemalen peper, knoflook, ca 1 kg boekweitmeel.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-09-2009
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

Heerlijk familiegerecht. Dit is nu typisch een gerecht wat de boer eet als hij van het land komt. Natuurlijk is het ook heerlijk voor westerlingen.

INGREDIENTEN

1 pond varkenslever, 1 pond speklapjes, 3 ons schenkel, 2 pond pannenkoekenmeel(geen instand)

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-04-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

1 liter water, 250 gram kopvlees van een varken of 250 gram varkenspoelet, 125 gram vet spek, 75 gram leverpastei, 2 theelepels zout, 75 gram gewelde rozijnen, handje rommelkruid, 250 gram boekweitmeel, bloem, boter

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-09-1999
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-10-2010
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Balkenbrij is een oud boerenslachtproduct dat vroeger in bepaalde delen van Nederland zeer bekend was.

INGREDIENTEN

1 kg magere platte ribbetjes, rommelkruid of balkenbrijkruid, laurierblad, ui, grof gemalen peper, knoflook, ca 1 kg boekweitmeel.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-08-2012
  •  
  •  30-60 min.

Ouderwets familierecept voor de Kerstnacht of eventueel andere gezellige dagen

INGREDIENTEN

1000 gram Speklappen., 500 gram Boekweitmeel., 500 gram Bloedworst., 3 dessertlepels met kop Pimentkruiden(Markt), 1 eetlepel (glad afgestreken) zout., 2 liter water., ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-10-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Als u geen rommelkruid kunt krijgen, maak dan een eigen mengsel van anijszaad, vergruisde kruidnagel, nootmuskaat en versgemalen zwarte peper. Dat de basis uit varkensvlees en vet spek bestaat, staat echter vast.

INGREDIENTEN

1 liter water * 250 gram kopvlees van een varken * 125 gram vet spek * 75 gram leverpastei * 2 theelepels zout * 75 gram gewelde rozijnen * handje rommelkruid * 250 gram boekweitmeel * bloem * boter.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-09-2005
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

3 l. kooknat van organen, 500 g kaantjes, 750 g boekweitmeel of tarwemeel, ca. 2 el zout, peper, nootmuskaat, gestoten nagelen

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-09-2011
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Zeoud fam. recept wat we hebben aangepast aan deze tijd (minder vet)

INGREDIENTEN

Varkensvlees(wij gebruiken platterib), rommelkruid, gem kruidnagelen, boullonblokken,water,boekweitmeel(reform) ong700gr.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-08-2007
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Oud streekgerecht uit Brabant. Dit recept komt uit Heerle bij Wouw.

INGREDIENTEN

500 gram varkenslever, 500 gram heel mager spek, peper, zout, kruidnagel, piment, 1 pak boekweitmeel, 2 liter water

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-12-2005
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Een oeroud recept van mijn vader, opgezocht naar aanleiding van de ontdekking van P.O.T. een geweldig positief initiatief op smulweb, waar ik graag een bijdrage voor schrijf.

INGREDIENTEN

250 gram boerenleverworst, 3 eetlepels zout (naar smaak), 4 eetlepels piment, een afgestreken eetlepel kruidnagelpoeder, 1 afgestreken paplepel peper

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-03-2003
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Balkenbrij met gemarineerde pruimen en een saus van abrikozen, witte wijn en brandy.

INGREDIENTEN

80 gr slablaadjes, 240 gr balkenbrij,(zie recept balkenbrij), 4 eetl bloem, 80 gr roomboter, zout en peper uit de molen, 8 gemarineerde pruimen,(zie recept gemarineerde pruimen), 120 gr saus van boerenmeiden,(zie recept saus van boerenmeiden), 8 gr gekonfijte citroenschil

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-01-2002
  • Regionaal Voorgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

500 gr. lever, nier en/of hart, 1 liter kookwater van worst, 250 gr. vers spek, 1 eetlepel rommelkruid, 250 gr. boekweitmeel, bloem,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-09-1999
  • Regionaal
  •  30-60 min.

Het is weer tijd voor de Brabantse Balkenbrij

INGREDIENTEN

, 500 gr. lever, nier en/of hart;, , 1 liter kookwater van worst;, , 250 gr. vers spek;, , 1 eetlepel rommelkruid;, , 250 gr. boekweitmeel;, , bloem., , , ,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-11-2003
  • Nederlands
  •  20-30 min.
Balkenbrij

Balkenbrij

Op zoek naar een recept uit grootmoeders tijd? Kies dan voor balkenbrij, zelfs het woord doet al ouderwets aan. Balkenbrij is een recept wat vooral vroeger in België, Duitsland en Nederland gegeten werd. Het wordt gemaakt van slachtafval van varken wat gekookt is in bouillon met tarwebloem en wat kruiden die voor een zoete smaak zorgen. Het gerecht wordt bereid in de koekenpan en levert een soort plakken op. Tegenwoordig wordt geen slachtafval gebruikt maar wordt het bijvoorbeeld gemaakt van schouderkarbonade, spek, lever of vlees van wild. Probeer dit recept eens uit. Serveer het gerecht met appelmoes, aardappeltjes, rode kool of op een broodje.

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top