Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Aubergine recepten (4.503) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Ovenschotel Moussaka volgens een écht, Grieks recept.

INGREDIENTEN

1kg aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden, Zout en vers gemalen peper, Circa 50 gram bloem om te paneren, Circa 3 dl olijfolie, 2 middelgrote uien, gepeld en in plakken, 450 gram mager lamsgehakt ( kan ook gemengd gehakt), 4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt., 3 eetlepels tomatenpuree, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 2 theelepels gedroogde oregano, 1 snufje kaneel, , Voor de saus:, 15 gr boter, 25 gr bloem, 3dl melk, zout en peper, snufje nootmuskaat, 2 eieren, losgeklopt, 3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-08-2009
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

* Lams- of Runder gehakt (500 gram), * Aardappelpuree (1 zakje), * Champignons (1 bakje), * Ui (2 grote), * Champignonsoep (1 pakje), * Doperwten (1 blikje), * Wortel (1 a 2 stuks), * Ei (1 stuk), * Gepelde tomaten (1 blikje), * Tomaten puree (70 gram), * Knoflook (2 teentjes/ 2 eetlepels), * Geraspte kaas, * Melk/ water, * Boter, , Extra:, * Mais (1 blikje), * Courgette en of Aubergine (1 stuk), * Prei (1 stuk)

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-05-2009
  • Engels Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

2 aubergines in plakken van 1 cm, 4 eetl. olijfolie, zout en versgemalen peper, 2 eetl. pijnboompitten, 250 ml zure room, 2 teentjes knoflook (geperst), 6 lente-/bosuitjes, in smalle ringen, 500 g rundergehakt of half-om-half gehakt, 1/2 eetl. paprikapoeder, 400 g couscous, 100 g gedroogde abrikozen, in stukjes, 2 eetl. versgehakte koriander of bladselderij

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-04-2009
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Recept van een collega! Serveren met Pasta, rijst of op een stokbroodje.Zowel warm als koud erg lekker.

INGREDIENTEN

1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 gele paprika, 1 aubergine, 1 courgette, 3 uien, 2 teentjes knoflook, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. balsamico azijn, evt.verse basilicum fijngehakt,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-01-2007
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Dit recept heb ik van een thaise vriend geleerd. Het bewijs dat een goede curry niet ingewikkeld hoeft te zijn. De ingredienten zijn goed verkrijgbaar in bijna alle toko's maar kunnen ev ook vervangen worden door ingredienten die wel in de grotere supermarkten te koop zijn. Een goed origineel thais recept om indruk mee te maken :-)

INGREDIENTEN

3 x kipfilet, 2 eetlepels thaise groene currypasta maar als je niet van pittig houd dan iets minder.(rode currypasta kan ook maar is pittiger) 2 blikken kokosmelk, 4 horapatakjes (of basilicumblaadjes), 50 gram eggplant (of aubergine), rijst om erbij te serveren, zonnebloemolie, 2 volle eetlepels suiker, 4 eetlepels vissaus (of oestersaus)., , Thaise curry en vissaus of oestersaus zijn goed verkrijgbaar in de meeste Albert Heijns en andere grotere supermarkten.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-11-2004
  • Thais Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Aubergine gevuld met gehakt. Met dit recept kun je ook gevulde aardappels, paprika of vleestomaten maken.

INGREDIENTEN

- 50 gram boter, - 4 aubergines, - pond rundergehakt, - 1 teentje knoflook, - 2 grote uien, - 1 eetlepel tomatenpuree, - 4 grote vleestomaten, - handjevol peterselie, - peper, zout en paprikapoeder,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-02-2003
  • Turks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 aubergine, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citoensap, 3 eetlepels sherry medium, zout, versgemalen peper

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op20-01-2001
  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.

(met foto) Szechuan keuken

INGREDIENTEN

Ca. 500 gr. aubergine, , 1 kopje bakolie, , ca. 100 gr. varkensgehakt, ,, Basis, , 1 theelepel hete boonpasta, , 2 eetlepels gesneden bieslook, , 1 eetlepel gesneden gember, , 1 eetlepel knoflook, ,, Saus, , 1 1/2 eetlepel sojasaus, , 3/4 kopje bouillon, , 1/2 eetlepel suiker, , 1/2 eetlepel gewone azijn, , paar druppels kookwijn of sherry, ,, Indikker, , 1/2 eetlepel bloem, , 1 eetlepel water

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-12-2000
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gevulde aubergin met gehaktkiprepen.

INGREDIENTEN

100g margarine of oleifoli.3aubergin-zout peper nootmutskaat paprikapoeder naar smaamk 1-grote ui 1-kleine geseden tomaat1-eetlepel gehakte peterselie-500ggehaktekipfielet.

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-07-2001
  • Antiliaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Er zijn natuurlijk talloze variaties mogelijk van dit gerecht, deze vind ik het lekkerst. De vulling van rijke tomatensaus met gehakt, fris gekruid en een paar kruimels feta kaas bovenop maken het geheel compleet. De aubergines kunnen eventueel met rijst geserveerd worden, maar op zich is een portie al vullend genoeg.

INGREDIENTEN

4 flinke, stevige aubergines, 2 eetlepels olijfolie, 500 g gehakt, 1 grote ui, 1 paprika, 2-3 knoflookteentjes, 1 eetlepel gehakte verse rozemarijn en oregano, 700 ml tomatensap, Zout en peper naar smaak, 100 g feta

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-07-2012
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Gratin van schijfjes aubergine, courgette, aardappel en tomaat. Overgoten met room gemengd met roomkaas, knoflook en basilicum. Afgedekt met schijfjes tomaat met geraspte oude kaas.

INGREDIENTEN

1 aubergine (dunne), 1 courgette (dikke), 3 tomaten, 250 g aardappelen, 200 ml kookroom, 50 g zachte roomkaas, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels vers gehakte basilicum, 70 g geraspte oude kaas, zwarte peper en zout, 1 eetl olijfolie, 7 klontjes boter,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-02-2012
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Echt een heel bijzonder en lekker SUPER ITALIAANS gerecht van Topkok Mario. Dit gerecht vonden onze vrienden helemaal geweldig en gingen met het recept de deur uit. Leuk dus!!.

INGREDIENTEN

3 aubergines zonnebloemolie met een scheut olijfolie om te frituren verse lasagnevellen, om de vorm te bekleden boter om in te vetten 2-3 bollen mozzarella, in stukjes 5 eieren, hardgekookt en grof gehakt 500 ml tomatensaus (eigen basis recept) 1 bosje basilicum, grof gehakt zout en peper 50 gr versgeraspte Parmezaanse kaas 50 gr boter, in klontjes.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-10-2005
  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Verrukkelijke salade van gegrilde aubergine en kip

INGREDIENTEN

2 aubergines, 2 kipfilets, 1 flinke ui, rucola en jonge bladsla, 3 flinke trostomaten, witte balsamico azijn of citroensap, italiaanse kruiden, peper en zout, olijfolie.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-10-2011
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Deze stoofschotel is rijk aan groente, niet scherp en zeker niet vet. Wie niet van lamsvlees houdt kan kalkoen of kipfilet gebruiken.

INGREDIENTEN

500 gram lamsbout 2 uien 10 flinke tenen knoflook 1 aubergine 1 courgette 4 middelgrote aardappelen 10 groene licht pittige Turkse pepers 4 flinke tomaten 1 groot blikje tomatenpuree 2 el olijfolie 4 maggidobbeltjes 1 tl chilivlokken enkele takjes bladpeterselie 1 tl oregano takje verse munt (of 1/2 tl gedroogde) peper en zout uit de molen

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-05-2005
  • Turks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Echt smullen , genietend het weekend beginnen

INGREDIENTEN

, 1 Turks brood, 1 courgette, 1 aubergine, blik gepelde tomaten of 4 verse, 2 teentjes knoflook, 2 grote uien, eventueel handje taugé, 400 g rundergehakt, 2 eetl. olijfolie, zakje belegen geraspte kaas, zout, peper, ketjap, sambal,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-09-2011
  • Turks
  •  30-60 min.

Gevulde aubergine met couscous

INGREDIENTEN

1 aubergine, 2 teentjes knoflook, 2 bosuitjes,1/2 paprika, 1 el turkse kruiden, 1/2 pnd kipfilet, 1/2 theelepel cayennepeper,1 kipbouillontablet, 14 pak couscous, scheut olijfolie, 3 el geraspte kaas.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-09-2000
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

3 verse makrelen, schoongemaakt en in filets gesneden, 2 aubergines, 4 eetlepels olijfolie, 1 grote ui, grof gesnipperd, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 3 eetlepels rozijnen, 1 eetlepel gedroogde oregano, zwarte peper, versgemalen, sap van 1 citroen, 150 g Griekse yoghurt, 1 ei

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-06-2009
  • Vis Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

100 gram couscous sap van 1 citroen een eetlepel bouillonpoeder of een bouillonblokje klontje boter 1 sjalotje, gesnipperd 2 tenen knoflook, gesnipperd. 1 aubergine in kleine blokjes 1 blik tomatenblokjes ras el hanout kruiden (verkrijgbaar bij de Marokkaan of Turk ) chillipoeder verse basilicumblaadjes in stukje gescheurd een stukje feta van plm. 50 gram 100ml Griekse yoghurt 1 bosui in ringetjes

INGREDIENTEN

100 gram couscous, 160 ml vocht: sap van 1 citroen aangevullen met heet water tot 160 ml en een eetlepel bouillonpoeder of een bouillonblokje, klontje boter, , 1 sjalotje, gesnipperd, 2 tenen knoflook, gesnipperd., 1 aubergine in kleine blokjes, 1 blik tomatenblokjes, ras el hanout kruiden, chillipeper, verse basilicumblaadjes in stukje gescheurd, , een stukje feta van plm. 50 gram, 50ml Griekse of andere dikke yoghurt, 1 bosui in ringetjes, verse peper

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-06-2009
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Een hoofdgerecht met zeer weinig calorien.

INGREDIENTEN

1 aubergine, 1 1/4 ui, 75 gr rauwe ham, knoflook, tomaten puree, italiaanse kruiden, twee eetlepels geraspte kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-04-2001
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een lekker en gemakkelijk montignac recept.

INGREDIENTEN

1 aubergine, 4 plakken kaas, 2 plakken ham, zout.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-01-2000
  • Montignac
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

2 aubergines - 2 courgettes - 2 uien - 3 grote vastkokende aardappelen - 3 vleestomaten - 3 teentjes knoflook - 4 takjes verse tijm of 3tl gedroogde tijm - zout - peper - 1dl olijfolie., ,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-02-2004
  • Vegetarisch
  •  60-120 min.

Nog nooit aubergines klaargemaakt? Proberen!

INGREDIENTEN

2 grote aubergines, olie om ze te bakken, 2 eieren, klein bekertje slagroom, 1/2 theel. zout, zout voor bestrooien van de plakken aubergine, versgemalen peper, 1 kopje (zelfgemaakte) kruidige tomatensaus, 1/2 kopje geraspte kaas, 1/2 kopje broodkruimels, beetje bloem en wat peterselie.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-10-1999
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Moussaka met aubergine een grieks recept.

INGREDIENTEN

- 1 kg aubergine, zout en 2 uien, - 3 tomaten, olijfolie naar smaak, - 600 gram lamsgehakt, - 1 kopje droge witte wijn, - 1 theelepel suiker, - 1/2 theelepel kaneel, - 1 theelepel oregano, - 2 eetlepels peterselie (vers), - 60 gram paneemeel, - 60 gram Kefalotiri of Parmezaanse kaas, - 3 kopjes melk, - 4 eetlepels boter, - 6 eetlepels bloem, - nootmuskaat, - 3 eieren

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-03-2005
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ovenschotel met Aubergine

INGREDIENTEN

1 fijngesneden ui, 1 fijngesneden knoflookteentje, 2 el olijfolie, 500g rundergehakt, zout en (versgemalen) peper, 1 tl tijm, 2 tl paprikapoeder,1 aubergine, 2 vleestomaten,1 mozzarellakaasje, 1 doosje maggi Puree voor ovenschotels, 1tl gedroogde basilicum

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-09-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Tip, als je denkt geen aubergine te lusten (zoals ik)!

INGREDIENTEN

Aubergine (formaat naar aantal personen), boter

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-12-2001
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

Dit Balkangerecht, boordevol groente, smaakt zowel in de zomer als in de winter heerlijk.

INGREDIENTEN

500 gram schouderkarbonades zonder bot 2 uien 5 tenen knoflook 100 gram grof gesneden spekblokjes 1 paprika (kleur naar keuze) 1 kleine aubergine 150 gram sperziebonen 2 middelgrote vastkokende aardappels 1 blik gepelde tomatenblokjes 1 potje witte bonen 1 el paprikapoeder ( mild of pikant) 1 tl thijm 1 laurierblaadje 2 maggiblokjes 1 dl rode wijn 3 el olijfolie versgehakte bladpeterselie peper en zout uit de molen

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-08-2005
  • Joegoslavisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

1 PERSOONSGERECHT.

INGREDIENTEN

1 aubergine - zout - bloem - olie of boter (eventueel 1 tomaat - peper).

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-05-2000
  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.

Dit is een recept van de EGA-afslankclub.

INGREDIENTEN

135 gr. gehakt. (mannen 215 gr.), 30 gr. tomatenpuree., peper., zout., uienvlokken., 1/2 aubergine van 125 gr., 1 dl. bouillon.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-01-2001
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Gebakken aubergine

INGREDIENTEN

1 grote aubergine - zout - bloem - geraspte parmezaanse kaas - (olijf)olie

  •  Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-10-2003
  • Spaans Bijgerecht
  •  60-120 min.

Aubergine tapenade

INGREDIENTEN

1 Aubergine,4 tenen knoflook in plakjes, peper,zeezout en olijfloie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-05-2010
  •  
  •  20-30 min.

Ovenschotel met aubergine, mais, tomaten, feta, olijven en een kaassaus

INGREDIENTEN

2 aubergines, 3 vleestomaten, blikje mais, stuk feta, olijven en 3 a 4 tenen knoflook. Voor de saus: boter, bloem, melk, kaas. en kruiden: zout, peper, nootmuskaat en/of aromat

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-09-2000
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

Heerlijke ovenschotel. Lekker met stokbrood/turks brood, rijst of aardappelpuree.

INGREDIENTEN

1 ui gesnipperd, 2 teentje knoflook, 450 gr aubergine, sap van 1/2 citroen, 2 el tomatenpuree, zout, peper, rozemarijn, tijm, 350 gr kabeljauwfilet, geraspte kaas of mozzarella.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-11-2002
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Een heerlijke maaltijd volgens de methode montignac.

INGREDIENTEN

4 aubergines,olijfolie,3 el.olijfolie,300 gr.lamsgehakt grof gemalen,1 spaanse peper,2 grote uien,1 thl.paparikapoeder(meer mag ook)4 el gehakte peterselie,4 trostomaten in plakken gesneden, 4 tenen knoflook,50 gram graspte kaas,peper en zout.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-10-2002
  • Turks
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

200 gram rondkorrelige rijst, 4 eetlepels olijfolie, 1 blokje tuinkruidenbouillon, 1 theelepel gedroogde salie, 1 blaadje laurier, zout, peper, 1 versnipperde ui, 1 aubergine in blokjes gesneden, 2 eetlepels rode pesto, 100 gram geraspte Parmezan,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-04-1999
  • Italiaans
  •  20-30 min.

Borrelhapje

INGREDIENTEN

1 aubergine in plakken - 100 gr. roquefort - 2 el. slagroom - 40 gr. pecannoten - roquettesla

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-03-2000
  •  
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1 aubergine - 4 eetl olijfolie - 3 t knoflook - 400 gr gepelde tomaten - 200 gr penne - 1 eetl rodewijnazijn - 1/2 theel suiker - 15 gr basilicum

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-10-2011
  • Voorgerecht
  •  10-20 min.

Ovenschotel met aubergine

INGREDIENTEN

1 fijngesneden ui, 1 fijngesneden knoflookteentje, 2 eetl. olijfolie, 500gr rundergehakt, zout en peper, 1 theel. tijm, 2 theel. paprikapoeder, 1 aubergine, 2 vleestomaten, 1 mozarellakaasje, 1 doosje maggie aardappelpuree voor ovenschotels, 1 theel. gedroogde basilicum

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-09-2001
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

1stuk.

INGREDIENTEN

1aubergine in blokjes-3eieren-zout-peper-1/2dl melk-2eetlepels gehakte bieslook-2eetlepels olie-1teen look geperst-50g verkruimelde fetakaas.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-01-2002
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Italiaans bijgerecht

INGREDIENTEN

750 gram aubergine, in de lengte gesneden, olijfolie, 6 knoflooktenen, in dunne plakjes gesneden, 1/4 kop vers gehakte tijm, zeezout, zwarte peper, vers gemalen, 1/2 dl balsamico azijn

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-08-2003
  • Italiaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
Aubergine

Aubergine

Iedereen kent de peervormige, paarse aubergine. Het is officieel gezien een vrucht, maar het smaakt totaal niet naar vrucht. De aubergine heeft namelijk een vrij neutrale smaak, waardoor het gemakkelijk kan worden verward met groente. Juist door die neutrale smaak is de aubergine heel goed te gebruiken in diverse gerechten. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van gerechten als de moussaka, de ratatouille en de escalivada. Om de vrucht meer smaak te geven wordt deze gekruid. De aubergine is bovendien erg gezond en caloriearm. Je kunt er zelf een heleboel gerechten mee maken. Kijk hieronder eens voor heerlijke gerechten met aubergine.

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top