Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

725 artisjokken recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Dit is echt veel sneller en handiger dan in de pan

INGREDIENTEN

Maximaal 2 artisjokken

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-05-1999
  •  
  •  0-10 min.

Artisjokken worden al heel lang niet meer door uitsluitend de elite gegeten. Artisjokken zijn er voor iedereen al heeft menige Nederlander ze nog nooit geproefd.

INGREDIENTEN

4 verse artisjokken, - 2 eetl. limoen of citroensap, - 2 theel. zout. Voor de vinaigrette, - 1.5 eetl. limoen of citroensap, - zout, - witte peper uit de molen, - 1 mespunt scherpe kerriepoeder (Madras), - 1 eetl. grove (Zaanse) mosterd, - 1 eetl. fijngehakte (blad)peterselie, - 1 sjalotje, ragfijn gesnipperd, - 6 a 7 eetl. olijfolie (extra vierge),

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-07-2001
  • Nederlands Voorgerecht
  •  60-120 min.

De artisjok is een distelachtige plant met viltige bladeren en blauwpaarse bloemen. De omwindselbladen en de vruchtbodems (fonds d'artichauts) worden als groente gegeten.

INGREDIENTEN

Artisjokken, gesmolten boter.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-04-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken, - 1 citroen, - snufje zout, - 1 dl witte wijn, - 1 eetlepel fijngehakte ui, - 50 gram Blue Band margarine, - 1 dl slagroom,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-10-2002
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken - 1 citroen - 12 eetlepels citroensap - zout - 2 eieren - 40 g zwarte olijven - peper van de molen - mespuntje mosterd 1 teentje knoflook - 8 eetlepels groentebouillon - 5 eetlepels olijfolie - 5 eetlepels tafelolie - bieslook

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-11-1999
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Artisjokken zijn erg lekker, je moet ze koken in gezouten ( niet te veel zout) water tot de blaadjes met een klein rukje makkelijk loslaten. De blaadjes doop je dan in een vinaigrette van olie, azijn, mosterd en een beetje honing en uitgeperste knoflook of een lekkere mayo/knoflooksaus. De blaadjes schraap je af met je tanden. Zodra je bij het hooi aan bent gekomen (je ziet vanzelf wat ik bedoel), haal je het eruit. Het hooi wordt niet gegeten. Daarna kom je bij het lekkerste hapje van de artisjok: het artisjokkenhart. Het hart in blokjes snijden en met knoflookmayonaise en wat doperwtjes als saladehapje met een goed glas wijn. door al de saus niet al te mager, maar lekker!

INGREDIENTEN

Artisjok, azijn, olie, peper, knoflook en mayonaise

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-09-1999
  • Frans Voorgerecht
  •  10-20 min.

De manier om lekkere artisjokken te maken, met een paar tips voor dressings.

INGREDIENTEN

* 4 artisjokken, , voor vinaigrette:, * olijfolie extra vierge, * balsamicoazijn, * peper, * zout, * citroensap, , voor tuinkruidendressing:, * vinaigrette (zie boven), * fijngehakte bieslook, * fijngehakte peterselie, * fijngehakt sjalotje, , sinaasappeldressing:, * sap van 2 sinaasappelen, * mayonaise, * beetje room, * zout, * peper, * mespuntje suiker, * oranje gedeelte sinaasappelschil (in dunne reepjes gesneden)

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-07-2001
  • Frans Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken, zout

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-09-2002
  • Internationaal Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Snel, simpel, gezond en lekker

INGREDIENTEN

Blik artisjokharten, 1 Gekookt ei, Parmaham of Serano, Rucola, Pijnboompitten, Bosuitje, Milde Olie, Balsamico, pittige mosterd, Honing, Zwarte peper, Grof Zeezout,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-07-2015
  • Europees
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

Nvt

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-12-2004
  • Regionaal Bijgerecht
  •  0-10 min.

Eenvoudig maar o zo lekker

INGREDIENTEN

2 artisjokken,citroenen, olijfolie, zonnebloemolie, peper,zout,mosterd, knoflook, gehakte peterselie, geknipte bieslook.

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-04-1999
  • Frans Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken * citroensap * zout.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-01-2006
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

De Artisjok is een distelplant waarvan de nog niet geopende knop eetbaar is. Deze groenten is afkomstig uit Italie, Spanje, Franrijk. Verse artisjokken zijn slechts enkele dagen houdbaar.

INGREDIENTEN

4 verse artisjokken, zout, sap van 1 citroen.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-10-2001
  • Internationaal Bijgerecht
  •  30-60 min.

Goed uitkijken, anders eet je je vingers ook op

INGREDIENTEN

2 artisjokken, 1 citroen, 1 dl droge witte wijn, 1 el fijngehakte ui, 50 gr. boter, = dl slagroom,

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-06-1999
  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken * 2 uitjes * boter * melk * 3 eieren.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-01-2006
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Een heerlijk puur voorgerecht zonder al te veel poespas. De saus niet aanpassen want is zo super! Van grote artisjokken eet je alleen de bodem en het zachte stukje van de blaadjes. Verrukkelijk!!!!

INGREDIENTEN

Voorgerecht (4 personen):, , 4 grote artisjokken, 3 el azijn, zout, , voor de vinaigrette (geen honing/suiker/zoetstof toevoegen want dat is echt niet lekker):, , 2 el rode wijnazijn, 2 tl mosterd, zout, peper, 6 el olijfolie (een goede > extra vierge), ,

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-08-2004
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.

Lekker voorgerecht

INGREDIENTEN

Kleine artisjokken, knoflook,ui peterselie,bacon,olijfolie zout en peper 2 a 3 artisjokken p.p.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-05-2001
  • Spaans
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken * zout * citroensap * mayonaise * diverse dipsausjes.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-01-2006
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

8 kleine artisjokken., 6 citroenen., 1 bosje gehakte peterselie., 1 dl olijfolie., pezo.

  •  Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-05-1999
  • Frans Voorgerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

8 kleine artisjokken, bacon in blokjes, ui, knoflook,peterselie,olijfolie,zout en peper.

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-08-2001
  • Spaans Voorgerecht
  •  30-60 min.

Carfiofi bolliti

INGREDIENTEN

4 ARTISJOKKEN, 2 EETLEPELS CITROENSAP, 7 LITER WATER, 2 EETLEPELS VERMOUTH, ZOUT, PEPER, 2 EETLEPELS SLAGROOM, 150 GRAM IJSKOUDE BOTER,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-07-2000
  • Italiaans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Gefrituurde artisjokken.

INGREDIENTEN

4 -6 Artisjokken van zon 5 cm diameter, olijf of zonnebleom olie om te frituren, grof zeezout

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-04-2014
  • Mediterraan
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

, 10 kleine artisjokken, , witte bloem, , 3 a 4 geklopte eieren, , 6 a 7 dl olijfolie (voor het frituren), , zout,

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-07-2005
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Lekker voorgerecht om lang mee te doen!

INGREDIENTEN

4 grote artisjokken, 3 el azijn, zout. Voor de vinaigrette: 2 el rode wijnazijn, 2 tl mosterd, zout, peper, 2 el bouillon (groente) 4 el olijfolie, 2 el fijngesneden bieslook.

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-11-1999
  • Frans Voorgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken - 4 tomaten - 1 ui - 1 teen knoflook en peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-03-2003
  • Portugees Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

, 12 kleine artisjokken - 2 citroenen - olijfolie om te frituren - 4 el bloem - zout - peper - grof zeezout,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-08-2008
  • Spaans
  •  20-30 min.

233 Kcal., 11,7 Prot., 8,7 Vet, 27 Koolhydraten p.p.

INGREDIENTEN

4 middelgrote artisjokken, 200 gr kaas, 200 gr uien, 20 gr boter, 1 eetl maizena, 0,5 L bouillon, zout en citroen,

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-02-2001
  • Slanke keuken Bijgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 verse artisjokken, witte wijnazijn, zaanse mosterd, mayonaise, bloemenhoning.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-01-2001
  •  
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken, 250 g gehakt, 150 g gekookte ham, 1 ei, 2 eetlepels paneermeel, 1/2 l bouillon, citroensap, zout, peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-08-2001
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

INGREDIENTEN

10 kleine artisjokken - witte bloem - 3 a 4 geklopte eieren - 6 a 7 dl olijfolie (voor het frituren) - zout.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-07-2001
  • Italiaans
  •  20-30 min.

Het smaakt zoals het eruit ziet.

INGREDIENTEN

4 artisjokken - 240 gram gruyerekaas - 1 teentje knoflook - 1 bosje peterselie - 5 eetlepels olijfolie - zout, peper -

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-01-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Lekker pittig vegetarisch voorgerecht uit de magnetron

INGREDIENTEN

1 eetlepel(witte-wijn)azijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel(noten)olie, 75 gr geitenkaas ( zachte ), zout / peper, 1/2 zakje hzelnoten ( a 65 gr baukje), 1 blik artisjokken ( 400 gr.), 1/2 zakje sla, honing

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-11-2000
  • Frans
  •  0-10 min.

Met dank aan groentekraam Schrijvershof op de margrietsingel in Rijswijk

INGREDIENTEN

, , 4 middelgrote artisjokken, citroensap, zout, olijvonaise knoflook van Remia, melk, fijngeknipte kervelblaadjes., ,

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-01-2001
  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

400 gr rundergehakt, italiaanse kruiden, zout, peper, 4 artisjokken, 1 citroen, 1 ui, 2 bollen mozzarella, 450 gr. toscaanse aard. partjes (Lidl), olijfolie.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-08-2008
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

2 grote artisjokken - zout - Voor de knoflook-kruidenboter : 75 gram boter - 1 teentje geplette knoflook - 1 eetlepel vers gehakte dragon - 1 eetlepel vers gehakte marjoraan - 1 eetlepel vers gehakte peterselie,

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-11-2004
  • Frans Voorgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken, blikje tonijn, 1 el citroensap, 2 dl droge witte wijn, 1 tl bouillonpoeder, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 1 el verse peterselie, 8 el olijfolie, 4 el witte wijnazijn, 2 el Italiaanse kruidenmix, peper, zout

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-04-2000
  • Mediterraan Voorgerecht
  •  30-60 min.

Antipasti om je vingers bij af te lekken

INGREDIENTEN

-8 tot 10 kleine artisjokken zonder hooi, -Sap van 1 citroen, -2 l koud water, -8 el witte wijnazijn, -Zout naar smaak, -Extra vergine olijfolie, ,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-02-2004
  • Italiaans
  •  10-20 min.

Heerlijk hapje voor balkon / tuinfeest of gewoon voor op verjaardag of avondje genieten met vrienden.

INGREDIENTEN

3 teentjes knoflook , 2 artisjokken , 2 el witte wijnazijn , 1 takje tijm , 1 takje rozemarijn , 1 dl olijfolie , peper en zout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-06-2005
  • Spaans
  •  10-20 min.

INGREDIENTEN

3 eetl citroensap, 4 artisjokken, 3 teentjes knoflook, 1 eetl paprikamelange, potje a 170 gr, ? theel chilipoeder, 5 eetl mayonaise, zout, peper, , SAUS, 5 eetl mayonaise, zout, peper, ? sinaasappel, 1 eetl balsamicoazijn, 5 eetl olijfolie, ? zakje bieslook a 15 gr,

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-09-2002
  • Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

4 artisjokken * peper * zout * 1 dl kalfsbouillon * 1 dl witte wijn * 10 krielaardappelen * doperwten * worteltjes * 3 tomaten * boter.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-01-2006
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
Artisjokken

Artisjokken

Artisjok is een groente die vooral doet denken aan grootmoeders tijd en tegenwoordig niet meer zoveel gegeten wordt. Ergens is dit zonde, want artisjokken zijn een lekkere groente en er is van alles mee mogelijk. De bladeren van de artisjokken worden het vaakst gegeten, maar ook het hart van de artisjok is eetbaar. Artisjokken zijn meestal niet in de supermarkt te koop, bij de groenteboer of bij een marktkraam zijn ze meestal wel verkrijgbaar. Ben je benieuwd geworden naar deze groentesoort en wil je eens een recept uitproberen? Kijk dan hieronder voor een aantal eenvoudige maar lekkere recepten met artisjokken.

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Top