62 aardperen recepten

Aardperen met komijnzaad, die wil iedereen wel eens eten.

INGREDIENTEN

500gr aardperen-2tl.komijnzaad-kruidenzout-olie voor bakken.

  •  Tussengerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-04-1999
  • Nederlands Tussengerecht
  •  0-10 min.

Hoeveelheid sap: 180 tot 240 ml per halve kilo aardperen. Alcoholvrij.

INGREDIENTEN

Uitkiezen: Kies stevige aardperen met een onbeschadigde schil.,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-11-2000
  • Biologisch
  •  0-10 min.

Deze groente is oorspronkelijk afkomstig uit Massachusetts in Noord-Amerika

Voor 3 tot 4 personen

INGREDIENTEN

1 citroen, schoongeboend, 500 gr aardperen, 15 gr boter, 1 sjalotje, gesnipperd, 1/2 ui, gesnipperd, 3/4 lichtgekleurde kippen- of kalfsbouillon, 3 eetl slagroom, zout en versgemalen witte peper, bloemetjes van komkommerkruid of gladbladige peterselie om te garneren,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-04-2002
  • Amerikaans
  •  20-30 min.

Er zijn niet veel recepten te vinden met aardpeer, wat jammer is, want de smaak van deze (vergeten) groente is heerlijk. In het boek `De Groen Garde` vond ik dit lekkere recept van boerenkool gecombineerd met aardpeer.

INGREDIENTEN

, 300 gram aardperen (topinamboer), 1 el. citroensap, 250 gram (paarse) boerenkool, 1 teen knoflook, scheut olijfolie, 350 ml (soja)room, 3 eieren, 50 gram gruyèrekaas, 50 gram gerookte kaas, zout en peper uit de molen, , voor het deeg:, , 125 gram koude boter, 200 gram tarwebloem,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-11-2012
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Heel apart!

INGREDIENTEN

200 gram hazelnoten fijngehakt 100 gram broodkruim (of paneermeel) 750 gram aardpeer, in schijfjes 65 gram boter 3 dl melk 2 bospeentjes geraspt 1 el peterselie, fijngehakt 1 el maizena

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-10-2003
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) is een soort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt.



Maar belangrijker is dat deze erg lekker is en eenvoudig te bereiden. Zelf dacht ik dat het een soort aardappel is, maar nee... het is een groente soort (knol). En een die absoluut tot mijn favorieten behoort.



Waar smaakt het naar? Aardperen... Het heeft iets nootachtigs, zoetig en heeft een stevige structuur...



Probeer het, en je weet het!!!

INGREDIENTEN

500 gram Aardperen,, 4 rode uien,, 6 knoflooktenen,, 2 takjes rozemarijn,, Zoutvlokken,, Olijfolie

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-12-2013
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Aardperen wordt ook wel Topinamboer genoemd. Eigenlijk is dit een vergeten nederlandse groentensoort die op aardappelen lijken en beetje na asperges smaakt.

INGREDIENTEN

Aardperen - prei - 200ml water - kruidenzout - klontje boter - 1 teentje knoflook - peper - kerrie - geraspte kaas - bloem

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-02-2006
  • Multi-cultureel Bijgerecht
  •  20-30 min.

Heerlijk eenvoudig ovengerecht! Met een champignonsaus word de maaltijd echt compleet!

INGREDIENTEN

- aardperen voor 2 personen, - scheutje olie, - beetje peper en zout, - 1 kleine ui, - 1 doosje champignons, - 5 plakjes rookkaas, - 1 kuipje roomkaas,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-02-2006
  • Biologisch
  •  30-60 min.

Aardperen zijn zoet en hebben iets knoflokerigs en paddestoelerigs. Aardperen zijn knollen, een soort ruige aardappelen.

INGREDIENTEN

600 gram aardperen , olie , paar laurierblaadjes , 2 tenen knoflook , scheut witte wijnazijn , zout en peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-05-2005
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1,25 l groentebouillon, 1 kg aardperen, 250 g doperwtjes, 2 eetlepels bloem, 1 eierdooier, 1 dl sojaroom, 1 dl slagroom, 1/2 citroen, peper en zout.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-11-2001
  •  
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Had weer aardperen van mijn sportmaatje gekregen. Ben ze nu ook zelf aan het kweken.Deze keer eens muffins van gemaakt.

INGREDIENTEN

3 el gare aardperen, 2 eieren, 70 gram boter,60 gram zelfrijzend bakmeel, 1 tl bakpoeder, 1 dl room, 1 el garam masala ( of kerrie), 1 el gerapte parmezaanse kaas

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-04-2013
  •  
  •  10-20 min.

Er zitten deze week aardperen in mijn biogroentepakket en dit recept ga ik proberen. Als het erop blijft staan, was het dus lekker

INGREDIENTEN

30 gr boter of 2 el olijfolie, 75 gr gerookte bacon of tofu, 400 gr aardperen, 6-8 knoflookteentjes, 90 gr sjalotjes of rode ui, 3 el water, 1 el olijfolie, 20 gr vers broodkruim, 2 el peterselie, Peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-03-2011
  • Biologisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

In een handomdraai een niet-vegetarisch gerecht voor als u hen te gast heeft.

INGREDIENTEN

1 kilo aardperen, geschild, in plakjes zo dik als een potlood , 3 handen vol geraspte parmezaanse kaas , 3 dl room of creme fraiche , 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt , 2 flinke handen vol broodkruimels , sap van 1 citroen , 1 flinke handvol verse tijm, alleen de blaadjes, gehakt , zout en peper uit de molen , olijfolie

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-06-2003
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

Met aardperensaus.

INGREDIENTEN

4 kipfiltes50 gram walnoten4 aardperen2 el boter250 ml roomz&ppeterselie

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-01-2005
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

- 500 gr aardperen, - zout en peper, - een scheut room

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-01-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Een apart gerecht.De aardperen kreeg ik in mijn ODINgroentepakket,Probeer maar eens.

INGREDIENTEN

700 g. aardperen, 50 g. pijnboompitten, 1 citroen, (zee)zout en versgemalen peper, 4 eetlepels peterselie fijngeknipt

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-02-1999
  • Biologisch Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Ik wist niet goed hoe aardperen en pastinaken te combineren. Heb maar wat geprobeerd en viel erg lekker uit. Daarom maar op Smulweb gezet.

INGREDIENTEN

4-6 aardperen, 2 pastinaken, 1 ui, olijfolie, rozemarijn en zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-11-2013
  • Europees
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Ik krijg nog steeds aardperen van een sportmaatje. Deze zalvige creme is heerlijk als dip . Gisteren bij zoete aardappel en rode kool gegeten.Jammie.Ik heb er 2 in de grond gezet.

INGREDIENTEN

10 aardperen (topinamboer), 1 dl melk of room, 1 el mierikswortel, zeezout en peper uit de molen.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-02-2013
  •  
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

, , 500 gr aardperen, , 2 uien,grog gesnipperd, , 3 lp zonnebloemolie, , 1,5 liter kippen bouillon, , 1,5 dl room, , 1 eierdooier, , peper,zout, , gehakte koriander, , broodcroutons,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-01-2006
  • Nederlands
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

8 lamsnootjes, 500 gr aardperen, 2 busseltjes rapen, 1 el room, 100 gr boter, peper en zout, nootmuskaat, 2 el rode wijnazijn

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-04-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Hartig, apart en verrassend ovengerecht met aardappelpuree, aardperen en gerookte zalm

INGREDIENTEN

500 gr aardappelen, 500 gr aardperen, 4 plakken gerookte zalm, balsamicoazijn, olijfolie extra vergine, blokje kippenbouillon, melk, beetje boter, peper en zout

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-03-2002
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.

Vergeten groente

INGREDIENTEN

1 kilo aardperen, 2 veg. bouillonblokjes, 3/4 liter water, 1 of 2 teentjes knoflook (eventueel gerookt), 2 dl slagroom of soyacuisine, versgemalen witte peper, paar druppels truffelolie.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-12-2010
  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Ik had van een sportmaatje een tasje aardperen (topinamboer,prachtige naam) gekregen. Heb dit gerecht ervan gemaakt.Zacht van smaak. Aardpeer lijkt qua smaak wel op schorseneren.

INGREDIENTEN

500 gr. aardperen, 6 aardappelen,2 prei, 1 cm santen, 2 dl room, zeezout en peper, 2 el wokolie.6 kipdrumsticks, 2 el olijfolie 1 el vijfkruidenpoeder, zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2012
  •  
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 kg aardperen (topinambour?), 4 gehakte sjalotten, 2 dl olijfolie, 250 gr ontvelde en ontpitte tomaten, ? liter water, zout, peper, 400 gr rijst, het sap en de rasp van 1 citroen, 2 eetlepels gehakte dille

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-08-2002
  • Internationaal Bijgerecht
  •  0-10 min.

Wie van yoghurt houd, dit is een aanrader.

INGREDIENTEN

4 grote aardperen, 1 stokje vanille, tijm en laurier, candarel, 2 pakjes frambozen, 1/2 liter ongesuikerde yoghurt, 3 blaadjes gelatine, 12 blaadjes platte peterselie

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-01-2002
  • Belgisch Nagerecht
  •  20-30 min.

Aardperen(topinambours F, D;Artichoke of Jerusalem (Eng),Topinambur (Pls) weinig gekende groente. gemakkelijk te telen in de tuin geeft en lekker wortels,in het najaar en mooie bloemen in de zomer en goede compost. Bevat natuurlijke insuline.

INGREDIENTEN

Aardperen 1500 g, groen van prei 200 g, melk 500 ml, geraspte kaas 80 g, Witte sauspoeder 40 g, peper 1 g, citroensap 35 g, olijfolie 60 g, zout 7 g, bieslook 10 g

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-07-2002
  • Frans
  •  30-60 min.

Lekker met geroosterd brood of rijst en griekse salade of als saus over de pasta met wat parmezaanse kaas.
Bereiding 15-20 min.

INGREDIENTEN

400 g aardperen , 1 teen knoflook, geperst , een klontje boter , 1 theel. tijm en/of basilicum , 3 eetl. olijfolie , peper en zout

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-01-2001
  • Fusion
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1/2 kg aardperen, 1/2 knolselderij, 2 uien, 2 paprika's, 3 dl koksroom, 1/2 citroen, 200 g zeewolf, 1/2 l olijfolie, 1/2 prei, 2 tenen knoflook, cajunkruiden, peper, zout,

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-02-2005
  • Nederlands Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Gemakkelijk te bereiden

INGREDIENTEN

4 kwartels, boter, 4 aardperen in stukken gesneden, 2 jonge wortelen geschraapt, 8 zilveruitjes, eventueel 1 schorseneel

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-03-2009
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Bron: Dagens Nyheter 980924 - Berit Lyreg?rd

INGREDIENTEN

500 gram aardappelen; geschild, dunne plakjes 300 gram aardperen; geschild, dunne plakjes 2 deciliter (soja)room 1 eetlepel sojasaus 1/2 theelepel zout 1 snufje cayenne peper boter; voor de schaal broodkruimels; of paneermeel,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-05-2000
  • Scandinavisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Gisterenavond ging ik bij een vriend eten. Toen hij de combinatie feta en ketjap voorstelde vreesde ik voor de eetbaarheid van de maaltijd (gelukkig hadden we nog stokbrood, dacht ik), maar het bleek verbazend smakelijk! Met knapperig gewokte aardperen erbij was het een heerlijk geheel.
Gewoon doen dus.

INGREDIENTEN

- 1 pak eiermie, - 5 a 6 aardperen (biologische winkel, groenteboer), - 1 zak roerbakgroente, - 1 ui, - bakje champignons, - bakje shiitake, - 300 gram feta (Dodoni), - ketjap manis, - bosje koriander, - citroen

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-03-2010
  • Fusion
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

400 g aardperen, 4 dl (kippen)bouillon, 12 sint-jacobs mosselen, 2 dl room, 3 eetlepels olie, 50 g boter, peper en zout. Toefje waterkers.,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-05-2004
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Voor 4 personen; 40 Kcal / 160 Kj p.p.

INGREDIENTEN

450 gr aardperen, geschild en in dikke plakken gesneden, 2 theel wijnazijn, 1 eetl magere melkpoeder, versgemalen zwarte peper, msp geraspte nootmuskaat (naar keuze),

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-06-2001
  • Slanke keuken Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Aardperen(topinambours F, D;Artichoke of Jerusalem (Eng),Topinambur (Pls) weinig gekende groente. gemakkelijk te telen in de tuin geeft en lekker wortels,in het najaar en mooie bloemen in de zomer en goede compost. Bevat natuurlijke insuline.
Japanse Kwee (Chaenomeles) Klein op appeltjes gelijkende geelgroene vruchten, zeer zuur door grote hoeveelheid appelzuur. Zijn sterk aromatisch en hebben een zeer goede smaak.
We Gebruiken ze als substituut voor Citroen.

INGREDIENTEN

Aardperen 1500 g, Japanse kwee 200 g, groen van prei 200 g, melk 500 ml, geraspte kaas 80 g, Witte sauspoeder 40 g, peper 1 g, olijfolie 60 g, zout 7 g, bieslook 10 g,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-2008
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.

Deze overheerlijke mousseline van aardperen en aardappels is een zacht-romig bijgerecht uit de Franse keuken.

INGREDIENTEN

400 gram aardperen, 133 gram aardappels (kruimig, bv eigenheimers), 1 blokje kippenbouillon, wat gekneusde peperkorrels, foelie (of nootmuskaat), laurierblaadje, 75g roomboter per 500g, zout/peper

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-03-2014
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

8 Coquilles, vers, middelgroot, 500 gr. Aardperen (Topinamboer), 50 gr Pata Negra, 250 gr Roomboter, 100 gr Parmezaanse kaas (Padano), 1 kleine Ui, geel of wit, 3 el Olijfolie, extra vergine, Peper en zout

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-04-2009
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

Ca. 1,5 liter kippenbouillon (zelfgemaakt; is echt lekkerder), 2 uien; gesnipperd, 1 teentje knoflook; gehakt, ca. 600 gr. aardperen = schoongemaakt gewicht in stukjes gesneden, klont roomboter + beetje olie, witte wijn, ca. 1 dl., room ca. 1,5 dl., zout & peper, 3 uitgebakken plakken pancetta of bacon in kleine stukjes gehakt., 2 el.gesnipperde bieslook.

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-11-2009
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Voor wie voor chef-kok wil spelen; de volledige titel van het gerecht is: "gestoofde varkensnek met een kruidendeksel, aardpeercrème en aardappel met kruidenolie en balsamicoazijn".

INGREDIENTEN

500 ml ganzenvet, 400 g procureur (varkensnek), 2 uien, 1 bosje bladpeterselie, 15 blaadjes basilicum, 15 sprietjes bieslook, 300 ml olijfolie, citroensap, 12 krielaardappeltjes, gekookt, ongeschild, 4 aardperen, geschild in blokjes, 100 ml room, goede balsamicoazijn, grof zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-02-2010
  • Fusion Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

De aardpeer is een knolgewas die zelden het daglicht ziet, maar toch verdient de groente het om eens in de schijnwerpers gezet te worden. Jeroen maakt er een zachte romige soep van met stukjes ham en gemalen kaas.

INGREDIENTEN

De soep:, , * 5 uien, * een klontje boter, * 1 stam prei, * 1 kg aardperen, * 1 l melk, * 1 1⁄2 l kippen- of groentebouillon, * 1 bouquet garni (tijm, laurier, verse salie), * een scheutje room, * peper, * zout, * nootmuskaat, , de garnituur:, , * 2 dikke sneetjes ham (0,5 cm dik), * enkele blaadjes verse salie, * 100 g gemalen kaas

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-02-2012
  •  
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

600 gr lamsfilet of ribstuk,1 soeplepel Sechuanpeper,enkele aardperen of topinambours,1 lepel boter en evenveel olie,1 appelsien,zout,gerapste Parmesaanse kaas,1 glas witte wijn

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-02-2001
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Halloween wordt steeds populairder in NL en België. Maak leuke en gekke gerechten en geef een griezelig Halloween dinertje. De beste Halloweenrecepten vind je hier »… Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies