Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Aardappelpuree recepten (8.484) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Lekker pittige ovenschotel. Door het gebruik van de mosterd en crème fraîche krijgt de kool een lekkere romige smaak. Geen aardappelpuree bovenop, maar aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd erdoor geroerd. Hierdoor krijg je een wat grovere laag, die heerlijk is bij de spitskool. Ook lekker met plakjes ontbijtspek op de schotel. Ze worden lekker knapperig in de oven. (zie foto)

INGREDIENTEN

Plm. 750 gram spitskool, 1 prei, 250 gram champignons, 150 gram mager gerookte spekreepjes of baconreepjes, 1 eetlepel neutrale olie, peper, zout, 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat, cayennepeper naar smaak, 1 + 1 eetlepel mosterd, 200 ml crème fraîche, 750 gram kruimige aardappelen, 50 geraspte belegen kaas

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-10-2012
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Heerlijke en toch makkelijke ovenschotel. Met verse Parmezaanse kaas, creme fraiche, eieren en kruiden!!

INGREDIENTEN

700 gr aardappels300 gr gehakt 6 preien gesneden 3 eieren ? bekertje creme fraiche 100 gr verse geraspte Parmezaanse kaas 30 gr boter beetje olijfolie peper en zout 2 tl tijm. melk (aardappelpuree)

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-01-2005
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Dit recept is al jaren oud en heb ik ooit gekregen van een nicht van mij.In de "loop der jaren" heb ik het aangepast naar eigen smaak en het is nu gewoon (na alle veranderingen) mijn "eigen" recept geworden.. Het is héél erg lekker, ik hoor graag reacties! Nieuwe fotos staan nu bij dit recept. Gisteren 8 oktober 2010 weer gemaakt, (weer iets aangepast) en.. het was weer superlekker!

INGREDIENTEN

1 ½ kilo aardappelen - ongeschild gewicht- (of als je geen tijd hebt puree uit een pakje maar vers is echt veel smakelijker), 1 pond gehakt (halfom of runder en ongekruid)., 2 middelgrote uien (fijn gesneden), 1 prei (in smalle reepjes gesneden), 1 - 2 (of meer) teentjes knoflook (uitgeperst), 1 bakje champignons ( in plakjes gesneden), 250-300 g spitskool, gesneden - groene of witte kool mag ook -( als je geen tijd hebt..kant en klaar te koop., 2 eetlepels verse selderij of 2 tl gedroogde selderij., 1 theelepel bruine suiker,(mag weggelaten worden)., 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden.(of als je hebt lekker de verse), 1 flinke eetlepel kerrie, Scheutje ketchup, Scheutje ketjap manis, Zout en peper naar smaak., Wat boter of scheutje olie om de uien/knoflook in te bakken en om de ovenschotel in te vetten., Wat geraspte kaas.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-10-2004
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Kijk uit dat je hiervan niet veel meer maakt dan je nodig hebt, want je eet hier gemakkelijk teveel van!

INGREDIENTEN

, , , , 450 gr rode kool met appel (diepvries), 250 gr rundergehakt, aardappelen (zoveel als je gewend bent), paneermeel, kerrie, paprikapoeder, zout, peper en knoflookpoeder, , , , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-11-2004
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Andijvie, puree, eieren en kaas vormen de voornaamste ingrediënten voor deze lekkere ovenschotel die je echt moet proberen ( snel en lekker )

INGREDIENTEN

600 gram andijvie in grovere reepjes gesneden - 500 gram kruimige aardappelen, melk en boter of 1 zakje instant aardappelpuree voor ovenschotels - 2 eieren - 50 gram geraspte belegen kaas - peper - zout - nootmuskaat - 1 eetlepel boter - 1 eetlepel bloem - 1 eetlepel fijngesneden ui

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-10-2002
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept
INGREDIENTEN

* Lams- of Runder gehakt (500 gram), * Aardappelpuree (1 zakje), * Champignons (1 bakje), * Ui (2 grote), * Champignonsoep (1 pakje), * Doperwten (1 blikje), * Wortel (1 a 2 stuks), * Ei (1 stuk), * Gepelde tomaten (1 blikje), * Tomaten puree (70 gram), * Knoflook (2 teentjes/ 2 eetlepels), * Geraspte kaas, * Melk/ water, * Boter, , Extra:, * Mais (1 blikje), * Courgette en of Aubergine (1 stuk), * Prei (1 stuk)

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-05-2009
  • Engels Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kabeljauw met ratatouille uit de oven .

INGREDIENTEN

Ingrediënten, , 3 eetlepels olijfolie, 2 rode uien, gesnipperd, 2 tenen knoflook, fijngehakt, 1 gele paprika, in kleine stukjes, 1 courgette, in kleine blokjes, ½ eetlepel paprikapoeder, ½ eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden, 500 g kabeljauwfilet, sap van een halve citroen,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-03-2008
  • Vis Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Deze romige aardappelpuree die heb ik ook zelf ontwikkeld en die past prima bij visgerechten met een Mediterraans tintje of bij Mediterrane kip. Géén melk, géén boter, maar gezonde olijfolie om iets romig mee te maken. Ik pas tegenwoordig ook nog enkel olijfolie toe om zuurkool- andijvie of boerenkoolstamppot op gezonde wijze romig te maken en dat is bij velen in goede aarde gevallen. Deze aardappelpuree is een echte smaaksensatie en is derhalve een uitstekend bijgerecht. Bovendien is hij snel klaar, proef zelf maar.

INGREDIENTEN

750 gr kruimige aardappels, 3 teentjes knoflook (geperst), Bosje verse platte peterselie (gesnipperd), Zwarte peper, Zeezout, 2 el citroensap, 1 1 ½ el Parmezaanse kaas, Goede olijfolie, Optioneel: Olijfolie met truffel die heb ik ook en is natuurlijk helemaal heerlijk

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-11-2012
  • Italiaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes. Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt.

INGREDIENTEN

300 gram (wijn)zuurkool, 300 gram rundergehakt, 2 sjalotjes, 3 eetlepel creme fraiche, 3 theelepel chilipoeder, 200 gram champignons, 1 1/2 theelepel karwijzaad, peper en zout, 150 gram geraspte oude kaas, aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 300 gram), boter, Halve liter blik ananas, eventueel paneermeel, ,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-01-2005
  • Nederlands
  •  60-120 min.

De klassieke aardappelpuree op z?n Hollands heeft nog die rijke smaak van aardappel en is luchtig! Het geheim? De juiste verhouding van melk, boter en aardappel. voedingswaarde : 330 kcal p.p.

INGREDIENTEN

1 kg aardappels, geschild, zout, 2 dl melk, 50 g boter of margarine, versgemalen nootmuskaat

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-02-2002
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Feestelijke aardappelpuree met roomkaas en bosui

INGREDIENTEN

Aardappelen voor 4 personen, 1 roomkaasje, zoals paturain, boursin ofzo, scheutje melk, klontje echte boter, 4 bosuitjes, bouillonblokje

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-10-1998
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Lekkere ovenschotel met stukjes kipfilet

INGREDIENTEN

500 gram aardappelen, 1 bekertje creme fraiche, 2 eetlepels olijfolie, 50 gram magere spekblokjes, 200 gram kipfilet, 3 lente-uitjes, 100 gram champignons, zout en versgemalen peper, bieslook, 3 eetlepels geraspte kaas, geraspte nootmuskaat.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-04-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Lekkere snelle aardappelpuree

INGREDIENTEN

1 pak mix voor aardappelpuree, 1 zakje goudse kaas met bacon (AH)

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-12-1998
  • Bijgerecht
  •  10-20 min.

De zelfgemaakte aardappelpuree is toch echt veel lekkerder dan die poederzakjes. En moeilijk is het ook niet, dus wat let je? Omdat ik soms merk dat er nog steeds mensen zijn die niet precies weten hoe ze nu zelf puree maken, hier nog even het recept.

INGREDIENTEN

1 tot 1,25 kg aardappelen; zout; 50-75 g boter of 4-5 el olijfolie; 1,5 tot 2 dl volle melk; peper; zout

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-09-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

Aardappelpuree van 5 dikke aardappels - 1 teen knoflook door de pers - 12 zwarte olijven zonder pit, gehakt

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-08-2004
  • Multi-cultureel Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Hier een hartige variatie op dat "alom aanwezige" zoete cupcakes!

INGREDIENTEN

voor gehakt mengsel, 500 g rundergehakt of half om half als je ook varkensvlees eten (met varkensvlees erin, word het smeuïger), 1 kleine ui, fijn, 1 teentje knoflook, fijn, 4 e krulpeterselie, fijn, 1 t Worcestersaus, 1 volle t mosterd, 1 t zout, 1/4 t vers gemaalde zwarte peper, 1 ei, , spekreepjes, voor bovenop, plukje peterselie voor garnering

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-08-2013
  • Afrikaans
  •  60-120 min.

Eigenlijk deed ik altijd maar wat als ik aardappelpuree maakte. Het resultaat was vaak een dikke, zware puree die als een blok op de maag lag. Met dit recept wordt het echt luchtig en dus veel lekkerder!! Zie ook mijn andere receptjes met puree.

INGREDIENTEN

1,5 kilo kruimige aardappelen, zout, 2 dl melk, 50 gr boter, peper, nootmuskaat

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-08-1999
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Basis recept aardappelpuree

INGREDIENTEN

1 kilo kruimige aardappels, 200 ml volle melk, 100 g boter, 2 eieren ( of 2 eetl. mayonaise), zout, nootmuskaat

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-10-2008
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Gewone aardappelpuree en variaties erop

INGREDIENTEN

1,5 kilo kruimige aardappelen., zout., ca. 3 dl melk, 40 gr. boter., nootmuskaat., peper.,

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-04-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Gevulde aardappelpuree als hoofdgerecht

INGREDIENTEN

1 pakje aardappel puree, 1 bakje champignons, 2 ons hamblokjes, 1 pnd gehakt, 2 tomaten, 3 eieren

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-07-2000
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

AARDAPPELEN Een basis aardappelpuree

INGREDIENTEN

300 g aardappelen, 100 ml melk (of room), 20 g margarine (of boter), zout, peper, nootmuskaat

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-01-2008
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Een geprakte aardappelpuree met olijven,peterselie en basilicum

INGREDIENTEN

Vastkokende aardappels, zwarte olijven (ontpit en half doormidden), verse peterselie, verse basilicum, room, eventueel uitgebakken gerookte spekjes

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-02-2000
  • Engels Bijgerecht
  •  10-20 min.

Let op neem vooral bloemige, kruimige aardappels deze vallen goed uiteen waardoor je een mooie gladde puree krijgt bij vast kokende aardappels moet je te veel stampen waardoor de zetmeel korrels stuk gaan en de puree plakkerig wordt. Gebruik zo min mogelijk vocht om de aardappel smaak te bewaren Daarvoor wordt er ook wat olie toegevoegd aan het water zodat de smaak niet met het water verdampt. Verwarm de toe te voegen ingredienten voor het verwerken zodat alles goed op temperatuur blijft

INGREDIENTEN

* 1 kg kruimige aardappels, * 1 theel olie, * 100 gr boter, * 100 ml melk, * 100 ml slagroom, * 5 gr zout, * naar smaak vers gemalen nootmuskaat, * naar smaak versgemalen peper,

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-2010
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Zo krijg je zelfs een zakje puree lekker.Lekker vlug klaar als je haast hebt, of gewoon makkelijk op vakantie.

INGREDIENTEN

1 zakje aardappelpureemelk en water (of wat er op het zakje staat)zoutpepereen scheutje maggikruidenkaasje uit een kuipje of boursin.Ongeveer een half kaasje per zakje.

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-01-2002
  • Goedkoop en snel Bijgerecht
  •  0-10 min.

Hoewel mijn man niet van gekookte aardappelen houdt serveer ik bij bepaalde gerechten toch een lekkere aardappelpuree

INGREDIENTEN

1 kg. geschilde aardappelen, 0,25 liter melk, wat geraspte kaas, ca. 30 gram boter en wat klontjes boter, nootmuskaat, zout en peper, paneermeel

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-05-1999
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

Met lekkere variaties.

INGREDIENTEN

Zo'n 300 g aardappelen, zout, versgemalen peper, ca 1 dl melk, 25 g boter

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-01-2003
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

Basisrecept met wat variaties o.a smeuig, romig, met mierikswortel...

INGREDIENTEN

Basisrecept: 1,4 kg aardappelen. , zout Smeuig met boter:, 50-125 g boter. zout, zwarte peper uit de molen en geraspte nootmuskaat naar smaak Romige Puree: 100 g boter 150 ml slagroom zout, zwarte peper uit de molen en geraspte nootmuskaat naar smaak, Met mierikswortel: 60 g boter , anderhalf el verse mierikswortelrasp (in pot te krijgen in de supermarkt) 2 el slagroom Zout en zwarte peper uit de molen Met Parmezaanse Kaas en Truffel: 60 g boter 2-3 handen geraspte parmezaanse kaas 1 el (of meer naar smaak) truffelolie (supermarkt of xenos), Met zwarte olijven: 300 g zwarte olijven zonder pit zwarte peper uit de molen naar smaak 1 a 2 el olijfolie ,

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-05-2004
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Heerlijke puree, zoals mijn moeder hem al maakte.

INGREDIENTEN

Aardappelen, melk, margarine, peper, zout, nootmuskaat, paneermeel

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-05-1999
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Aardappelpuree gegratineerd

INGREDIENTEN

1 1/2 kilo aardappelen, 50 gram boter, 1/2 dl melk, 250 gram gerapte komijnen kaas

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-01-2001
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Voor beginners een makkelijk recept en lekker

INGREDIENTEN

1 Kg aardappelen, 2 dl melk, boter, nootmuskaat, 100 gram geraspte kaas.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-03-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Met erbij twee lekkere varianten. Bevat p.p. 295 kcal, 14 gram Vet, 36 gram Koolhydraten en 6 gram Eiwit.

INGREDIENTEN

1 kilo aardappelen, afkokers , 2 dl melk , 50 - 75 gram boter / slagroom, slankroom of zure room , zout, versgemalen peper en nootmuskaat , Variatie 1: , anderhalf el fijne mosterd , Variatie 2: , 1 el gesnipperde bieslook of peterselie

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-01-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Variaties met Puree

INGREDIENTEN

Aardappelen (afkokers) en naar gelang de variatie:, waterkers of rucola; appel, suiker en pijnboompitten; worteltjes; oude goudse kaas of gruyere; ui; peer, gemberwortel en geraspte amandel; spinazie; pitige mosterd

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-01-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

INGREDIENTEN :1 kg aardappelen(afkokers,bijv. eigenheimers) 2dl. melk,50 g.boter,zout en peper,versgeraspte nootmuskaat., ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-04-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

8 grote warme gekookte aardappelen - snufje peper - snufje zout - snufje noormuskaat - 1 ei - half kopje melk (of room) - boter.

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-02-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  0-10 min.

Een bijdrage van JANOU

INGREDIENTEN

500 gr gekookte aardappelen, 1 dl melk, klontje boter, zout en peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-05-1999
  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Basis ingrediënten: aardappel

INGREDIENTEN

1 kg kruimige aardappels, 150 ml rijstmelk, 25 g margarine of boter

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-01-2010
  • Nederlands
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

800g aardappelen,2 teentjes look,2 eetl olijfolie,3 eetl halvetroom,50gr gemalen kaas,peper en zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-10-2003
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

De eerste Europese aardappelteelt vindt plaats rond de Spaanse stad Sevilla, waarmee de monikken de voedselvoorziening voor hun eigen ziekenhuis veiligstellen. De boeren in de regio volgen al snel. En zo kan het gebeuren dat Spaanse militaire strategen met deze grote voedselbron kennismaken. Met de zich steeds verplaatsende legers mee komt de aardappel op de lange duur in alle uithoeken van Europa terecht. In het jaar 1588 komt de aardappelplant voor het eerst naar Noord-Europa. De eigenaar, Charles de l?Ecluse, plant ze in Mechelen, in de tuin van de heren van Pistenburg. Brabant heeft daarmee de Noord-Europese primeur. Het is dezelfde l?Ecluse die de plant in Nederland introduceert. Dat gebeurt in het jaar 1601. Frankrijk maakt rond 1600 vanuit Italie kennis met de plant, met name in de Vogezen. Ruim 100 jaar zal de aardappel nodig hebben om de gehele Elzas te veroveren. In Duitsland zien we de aardappel rond 1640 aarzelend verschijnen en wel in Westfalen en Nedersaksen.

INGREDIENTEN

1 kilo gekookte kruimige aardappelen, 1 dl melk, 50 gram echte boter, 1 ei, zout en peper.

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-07-2002
  • Bijgerecht
  •  10-20 min.

Kan bij verschillende vlees of vis of gevogelte gerechten geserveerd worden

INGREDIENTEN

12 grote aardappelen - scheutje melk - (eigeel) - muskaat - pezo - 20 gr boter

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-02-1999
  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

1kg aardappelen, 2dl water,1,5lep zout, plm,3dl melk, 1lep boter, theelepel nootmuskaat.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-06-1999
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Aardappelpuree

Aardappelpuree

Aardappelpuree is een gerecht dat overal bij past. Je kunt het combineren met groenten en vlees, maar je kunt er veel meer gerechten mee maken. Aardappelpuree is één van de manieren om aardappels klaar te maken. Het loont om zelf je aardappelpuree te maken, omdat je zo de meeste smaak in je aardappelpuree verkrijgt. Als je hier geen tijd voor hebt en je wil toch een gerecht maken met aardappelpuree, dan kun je het tegenwoordig ook kant-en-klaar uit de supermarkt kopen. Je vindt hieronder in ieder geval de beste recepten met aardappelpuree. Zo weet je meteen hoe je aardappelpuree het best klaar maakt!

Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Top