Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Nederlandse recepten (168) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Dit is een heel leuk recept wat vroeger en ook nu nog veel werd gemaakt. Niet te verwarren met "coq au vin" want dat is dit niet. Ik kan me nog herinneren dat dit vroeger ook wel in Nederlandse restaurants werd geserveerd, maar toen was ik een jaar of tien. Een mals gestoofd kippetje met smaak dan is dit ouderwets lekker. Koop wel een lekkere vette scharrelkip van goede kwaliteit en géén kiloknaller want die kippen zijn echt niet lekker.

INGREDIENTEN

1 hele kip in 8 stukken óf 1 hele kip óf 8 kipkarbonades, 125 gram blokjes gerookte spek, 2 uien (in halve ringen), 2 flinke wortels (in partjes), 1 klein blikje tomatenpuree, 2 stengels bleekselderij (gesneden), 40 gr boter, olijfolie, 3 dl rode wijn, 3 dl kippenbouillon, 2 teentjes knoflook (fijn), 2 tl tijm, Zeezout, Zwarte peper uit je molen

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-09-2012
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Recept van Sue Lawrence, Sue schreef; dat ze al haar brownies recepten had weggegooid en alleen nog maar deze brownies maakt! Origineel heb je `Dark unrefined muscovado sugar` nodig maar met de Nederlandse donkerbruine basterd is het ook te proberen. De meeste brownies bevatten noten maar deze niet, simpele reden de kinderen van Sue Lawrence lusten geen noten! Maar je kunt als je wil natuurlijk noten toevoegen.

INGREDIENTEN

350 g pure chocola (60-70% cacao), 250 g ongezouten roomboter, 3 grote eieren, 250 g donkere muscovado suiker of donkerbruine basterd, 50 g bloem* (+30 zie aantekening bij serveertips), 1 flinke theelepel bakpoeder* (ik schrijf flink want een Engelse theelepel is groter dan de Nederlandse = 5 ml), Snufje zout, Soms voeg ik ½ tl vanille-extract toe, heb je dat niet dan neem je wat vanille essence.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-01-2005
  • Engels
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

4 eieren, gescheiden, 175 gr bloem, 100 gr suiker, 1 tl vanillesuiker, scheutje melk (20-30 ml), eetlepel citroensap, 1 tl bakpoeder

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-10-2001
  • Slanke keuken
  •  20-30 min.

Een gezond koekje met 'bijzondere' ingredienten.

INGREDIENTEN

300 gram havermout, 170 gram zelfrijzend bakmeel, 170 gram rietsuiker, 250 gram zachte boter, 3 eetlepels lijnzaad, 3 eetlepels sesamzaad, 1 ei, mespuntje zout

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-08-2006
  •  
  •  20-30 min.

Dit is een recept wat ik veelal maak.Het recept heb ik ooit van mijn moeder gekregen. De soep is heel eenvoudig klaar te maken.Ik vind deze nederlandse soep nog altijd 1 van de lekkerste voorgerechten.

INGREDIENTEN

Een vleessoeppakket: gehakt/runderpoelet/schenkel.3 kleine pakjes verse soepgroente.4 stroken vermicellie middel.5 kleine Maggi Bouilon Blokjes.

  •  Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-11-2003
  • Nederlands Voorgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

2 el boter, 1 el olijfolie, 1 grote ui, fijngesneden, 4 stengels bleekselderij, 1 kg witte aardappelen, in blokjes, 1 kleine bloemkool, in roosjes, 400 g wortels, fijngesneden, 1 1/2 - 2 l groentebouillon, 400 g Goudse kaas, geraspt, 6 plakken boerenbrood of stokbrood, 2 el kervel of peterselie, fijngesneden, zout, peper,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-02-2003
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Appeltaart, deze Italiaanse versie is heel anders van structuur dan de Nederlandse appeltaart. De smaak is heerlijk en bovendien staat deze Italiaanse appeltaart snel op tafel.

INGREDIENTEN

150 gram boter, 150 gram suiker, 4 eieren, 500 gram appels, 150 gram zelfrijzend bakmeel, de schil en sap van 1 citroen, snufje zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-11-2008
  • Italiaans
  •  30-60 min.

Recept uit;`Mary Berry`s Ultimate Cake book`. Mary schreef; ` Hoewel de cake er absoluut niet spectaculair eruit ziet, is dit een heerlijke zachte cake. Bewaar de cake in de koelkast en eet binnen een week`. Ha ha..Bij mij heeft deze cake nog nooit de kans gekregen om een week oud te worden! Ik heb hem weer eens gemaakt. (maart 2011) en nieuwe foto`s geplaatst. En dit keer heb ik de cake gevuld met mijn eigengemaakte Lemon curd (link onderaan dit recept). Uiteraard is de cake ook heel lekker zonder de vulling.

INGREDIENTEN

300 g suiker., 50 g zachte roomboter. 3 (grote) eieren., 225 g Griekse of Turkse yoghurt. ( bij gebrek aan: Gewone yoghurt kan ook), Geraspte schil plus sap van een goed gewassen citroen., 175 g zelfrijzend bakmeel., ½ tl zout., Een iets opgehoopte tl bakpoeder (Omdat Engels zelfrijzend bakmeel hoger rijst dan het Nederlandse zelfrijzend bakmeel)., 1 tl vanille extract - optioneel- (Ik heb mijn zelf gemaakte vanille extract gebruikt en heb je het niet in huis laat je het gewoon weg)., VOOR DE ICING: (Suiker glazuur dus)., 100 g poedersuiker- gezeefd., Pers een halve citroen (of limoen of sinaasappelsap) uit je zal daar Ongeveer 1½ - 2 eetlepels van nodig hebben., Eventueel een klein beetje geraspte citroen (is niet noodzakelijk)

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-01-2005
  • Engels
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

120 g gepelde Nederlandse Noordzeegarnalen, 1 rijpe avocado, 2 pruimtomaten, een handvol basilicumblaadjes, 15 cl room, olijfolie, harissa (Tunesische pasta op basis van rode pepertjes), 2 kropslaharten, scheutje balsamicoazijn, 2 pijpajuintjes, zwarte peper, zout

  •  Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-09-2005
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

De ouderwetse gehaktbal op een magere manier met een smakelijke niet zo vette jus

INGREDIENTEN

1 kg rundergehakt, 3 4 sneetjes witbrood, volle melk, Peper en zout, 2 6 eetlepels griesmeel, 2 fijn gesnipperde sjalotjes., 2 3 eetlepels Löwensenf Scharf (Scherpe Duitse mosterd) of Vers gemalen mierikswortel naar smaak ook 2 3 eetlepels., Voor de jus:, 2 fijn gesnipperde uien, 250 g champignons in plakjes., Boter.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-01-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

2 eetlepels rozijnen, 1 appel, 1 eetlepel boter, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels zure room, 1 zakje vanillesuiker, 2 stroopwafels.

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op10-09-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

2 el. boter, 1 grote ui., 4 stengels bleekselderij., 1 kilo aardappelen(geschild in blokjes), 1 kleine bloemkool schoongemaakt in roosjes, 400 gram wortelen,gescrapt en fijn gesneden., 1 1/2-2 liter groentebouillon., 400 gram goudse kaas geraspt, 6 sneden boerenbrood of stokbrood., 2 el kervel of peterselie., Zout en peper.,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-01-2005
  •  
  •  30-60 min.

Limburgs stoofvlees, een Limburgse specialiteit!

INGREDIENTEN

Wat heeft u nodig :, , 600g sucadelappen, 1 eetlepel Limburgse mosterd, bv Gulpener fijne mosterd., Indien deze niet verkrijgbaar is, neem dan een, gewone Nederlandse mosterd., zout, versgemalen peper, 2 eetlepels boter, 3 uien, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels Provençaalse kruiden (Silvo), 3 blaadjes laurier, 4 plakken ontbijtkoek, 2 flesjes Trappistenbier (à 30cl), , ,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-01-2008
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Limonadesiroop van tamarindes voor ongeveer 1 liter

INGREDIENTEN

500 g rijpe tamarindes, 2,5 dl water, suiker,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-10-2002
  • Antiliaans
  •  30-60 min.

Dit recept kreeg ik op de voetbalclub van een Nederlandse. Het is niet hoe de Surinaamse mensen hem maken, maar o zoooo lekker

INGREDIENTEN

Kruiden: Beseghen (2 zakjes) santen (pak), rietsuiker (toko), massala kerrie, kouseband, kipfilet (2/3 dubbele) aardappelen (vast), toko: vriezer roties.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-09-2010
  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Een recept wat de zomer inluid. Je gedachten verplaatst naar zuidelijke vakantiesferen. Ik heb dit recept via mijn ouders van de spaanse-camping-eigenaar. De drank is meestal een begin van een avond vol verhalen.

INGREDIENTEN

1 grote Hand/pers sinasappel, 1 Citroen, 1 Appel, 1 borrelglas Brandy, 1 borrelglas '43', 1 borrelglas rum, 1 scheut grenadine-siroop, 1 fles Sangria (Plus) =1,5 Liter, 1fles 7up / sprite, Ijsblokjes, , eventueel, 1/4 watermeloen, trosje druiven (pitloos)

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-06-2016
  • Spaans
  •  20-30 min.

Ik was er al een tijdje naar op zoek en heb eindelijk het echte Griekse recept gevonden. Dus niet de Nederlandse variant met oregano, ei, paneermeel, tijm en bloem.

INGREDIENTEN

500 gr varkensgehakt (runder mag ook), 500 gr lamsgehakt, Bosje peterselie, blaadjes fijngehakt, Gedroogde munt naar smaak (verse = niet lekker), Knoflook (veel, minimaal een halve bol), Beetje runderbouillon of beter nog fond, Natrium bicarbonaat (baksoda), Beetje olijfolie, 300-400 gr echte feta, Zout en zwarte peper

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-10-2011
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Eenvoudig receptje, dat iedere Nederlander lekker vindt. Mijn zus, die in Canada woont, heeft daar net zo lang gezocht tot ze een Nederlandse winkel vond die de ingrediënten verkocht . Ze hadden er tijdens hun verblijf in Nederland bij ons zo van gesmuld!

INGREDIENTEN

, , 500 gram magere hamlappen of magere varkenslappen (die heb ikzelf gebruikt) in blokjes of reepjes, zout en peper om het vlees te kruiden, 2 eetlepels appelstroop, 2 grote uien fijn gesnipperd, 1 teen knoflook, fijn gesnipperd, 3 afgestreken eetlepels bruine basterd suiker, 5 eetlepels ketjap manis (zoet) b.v. van conimex, 2 theelepels sambal oelek, 1 (runder) bouillonblokje, 1 klein blikje tomatenpuree (70 gr.), 1 potje atjar tjampoer van conimex(350 gr), de sap gebruik je ook, evt. wat maizena verroerd in wat water als je de saus nog iets dikker wilt aan het eind., olie om in te bakken.,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-09-2012
  • Indonesisch
  •  30-60 min.

Dit kun je rustig de Nederlandse variant op de Italiaanse tiramisu noemen. Je maakt deze ijstaart namelijk met ouderwetse bokkepootjes. Dit is een verrassend recept, waarmee je gegarandeerd veel complimenten oogst.

INGREDIENTEN

1 1/2 liter slagroomijs * 2 1/2 pak bokkepootjes * 1 dl koffielikeur * 5 eetlepels sterke koffie * 125 ml slagroom * 1 zakje slagroomversteviger * 1 eetlepel bruine basterdsuiker * chocolaatjes en kaarsjes om te garneren.

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-07-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

Soto Ajam is een kruidige, gele kippensoep. Bij de soep worden allerlei hapjes geserveerd, zoals groenten, ei, seroendeng. Het leuke is dat er allemaal schaaltjes op tafel staan en iedereen zijn eigen soep kan samenstellen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Indonesië. Bijvoorbeeld over het vroegere Nederlands-Indië; of over terrassen met rijstvelden; of over de neusaap die door de Indonesiërs ook wel Nederlandse aap werd genoemd (omdat hij zoveel leek op de Nederlandse kolonisten. Die hadden net zo`n grote neus en bolle buik!) WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl

INGREDIENTEN

1 hele braadkip, 100 gram gemberwortel, geraspt, 4 stengels citroengras (of flinke theelepel uit een potje), ½ ui, gesnipperd, 3 teentjes knoflook, geperst, 1 theelepel kurkuma, 2 eetlepels olie, 1 tablet kippenbouillon, 200 gram taugé, 300 gram sperziebonen, 250 gram gekookte rijst, 2 aardappels, gekookt en in stukken gesneden, 3 lente-uitjes, in ringetjes gesneden, 4 hardgekookte eieren, gebakken uitjes, seroendeng (kokos, pinda`s en kruiden), sambal, ketjap, kroepoek, 3 laurierblaadjes, zout en peper

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-11-2011
  • Kinderkeuken
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Hotdogs zoals ze in de VS geserveerd worden, en een Nederlandse versie. Gebruik bij voorkeur verse worstjes, maar geen meelderige frankfurters of knakworsten. Bockworsten izijn een erg lekkere variant en voldoen perfect als hotdogworsten: lekker dik, smakelijk, echte worst en knapperig.

INGREDIENTEN

4 puntjes of Hotdogbroodjes, 4 bockworsten (AH pot), LID of ALDI, bij voorkeur vers gemaakte Bockworst bij de goede slager (vaak dus in Duitsland), Mosterd, Löwensenf scherp, Zaanse Mosterd), Tomatenketchup (Heinz), Currysaus, Chilisaus (pikant geel), Rauwe ui, fijn gesnipperd, Ui in halve ringen, Zuurkool (uitgespoeld), Rode paprika in blokjes, Zoetzuur in kleine blokjes, Plakjes belegen kaas

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-02-2010
  • Amerikaans
  •  10-20 min.

Ik kreeg een vriendin op bezoek en besloot om eens een Pavlova te maken. Het recept wat ik zag van Nigella was voor 10 personen maar dat was voor ons drietjes een beetje teveel, dus ik heb het recept door 2 gedeeld. Hij ging (bijna) want hij was oh zo lekker met dat zachte taaie van binnen! De ingrediënten hieronder zijn dus voor 10 personen maar wil je het verminderen zoals ik deel het dan door twee. Let er wel op dat dit een Engels recept is en de theelepels groter zijn dan de Nederlandse lepels. Helaas had ik de verkeerde slagroom (slanke room) die werd dus niet stijf genoeg om uit te strijken maar de smaak was er niet minder om. Ik heb wel een cirkel getrokken van 23 cm gewoon om het op de foto te laten zien. Uiteraard ben ik (dit keer) binnen die cirkel gebleven.

INGREDIENTEN

250 gram fijne kristalsuiker, 4 tl koffie instant espresso poeder (geen instant koffie) Ik had staafjes van Nescafé Espresso - maar het is ook in een potje verkrijgbaar., 4 eiwitten, 2 tl maïzena (één Engelse tl = 5 ml), 300 ml slagroom, Snufje zout, 1 tl (5 ml) witte wijnazijn, 1 tl cacaopoeder

  •  Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-11-2012
  • Engels Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Ik begrijp niet waarom mensen geen of weinig verse mosselen eten. Mosselen zitten barstensvol gezonde eiwitten, vitamine en mineralen. Eigenlijk is het supervoedsel. Ik kan het niet laten, maar dit zijn de allerlekkerste verse Zeeuwse mosselen die je kan krijgen in een restaurant of eetcafé. Zodra er iets onbekends in zit slaan Nederlanders en Belgen gelijk op tilt. Dit is een basic recept van verse Zeeuwse mosselen op Nederlandse wijze klaargemaakt. Koken doen we niet meer, maar we wokken ze. Dat gaat veel sneller. Uiteraard zijn de verse Zeeuwse mosselen MSC gecertificeerd, d.w.z. dat ze duurzaam zijn. Dit recept barst van de smaken. Op de foto`s laat ik zien hoe je het doet.

INGREDIENTEN

Mice en place:, , 1 grote Ui (halve ringen), 1 grote winterpeen (plakjes), 1 stengel Bleekselderij (halve ringen), 1 bosje verse Bladselderij (gesnipperd), 1 dikke Prei (halve ringen), 2 teentjes Knoflook (geperst), Bosje verse Peterselie (fijn), ½ verse Venkelknol (fijn), , Droge witte wijn (Chardonnay, Riesling, Sylvaner), 2 kilo verse Zeeuwse mosselen, Olijfolie, Vers gemalen zwarte peper

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-08-2013
  • Vis Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Het overduidelijke bewijs dat de Mexicaanse en Nederlandse keuken prima samen gaan! (het heet een stampot maar ik vind het meer een ovenschotel)

INGREDIENTEN

1 rookworst (350 gr), 1,5 kg. aardappelen, 2 teentjes knoflook, 100 gr. margarine, 2 dl hete melk, 2 blikjes kidneybeans (totaal 800 gr), 1 blikje mais (300 gr), zout, peper, 1 potje milde salsasaus, 1 zakje tacochips, 100 gr. kaas (oude is lekker maar andere kan ook), 1 el. tacokruiden (meer mag ook)

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-07-2002
  • Mexicaans
  •  30-60 min.

Alle kinderen lusten wel een ijslolly, maar deze zijn speciaal( extra gezond)met vers fruit.

INGREDIENTEN

250 gram schoongemaakt zoet fruit- (bijvoorbeeld banaan, meloen) met:, , 2 eetlepels citroensap-, , 50 gram suiker + 75 gram water-, , , , of:, , 250 gram schoongemaakt fruit dat als het rijp is fris-zoet is (bijvoorbeeld Nederlandse aardbeien, frambozen) met:, , 1 eetlepel citroensap-, , 75 gram suiker + 75 gram water., Info:, , Vrijwel alle zachte fruitsoorten kunnen voor deze ijslolly's gebruikt worden - perziken, abrikozen etc. wel eerst ontvellen., , , , minder geschikt zijn:, , bramen (vlekken) en ananas (ijs wordt bros)., , , , niet zo geschikt zijn bessen (vaak te zuur en hebben vervelende velletjes)., , , , Tip:, , Fruit met pitjes (zoals aardbeien en frambozen) vinden kinderen erg lekker en leuk, maar opa's en oma's die komen helpen om de ijslolly's op te eten zijn er - als ze een kunstgebit hebben - niet zo van gecharmeerd!., , , , Voordat het ingevroren wordt is het vruchtenmengsel mierzoet, maar dat is bedrieglijk, eenmaal bevroren is dat stukken minder geworden., , , , Het citroensap is, behalve voor de frisse smaak ook nodig om de kleur van het fruit te behouden., , , , Tip: Citroensap is te koop in gele plastic flesjes, na opening in de koelkast bewaren !, , , , Tip:, , Maak in de winter deze ijslolly's eens van (ontdooid) fruit uit de diepvries gemengd met banaan., ,

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-08-2003
  • Kinderkeuken Nagerecht
  •  0-10 min.

Lekker winters, het is er de tijd weer voor, witlof. Ik heb deze al vaker gemaakt en verbeterd. Het idee was van een chefkok, maar die kan geen recepten schrijven dus heb zelf mijn eigen tekst geschreven, die is een stuk duidelijker. Varieër ook eens met deeg, kaas en de ham, ideeën staan erbij. Lekkere winterse, volwassen maaltijd die zowel warm als koud erg lekker is. Makkelijk te maken en (met baktijd) binnen een uur klaar.

INGREDIENTEN

1 pakje deeg voor hartige taart (of een vel bladerdeeg), 6 stronkjes witlof, 200 gr gerookte schouderham of lekkerder rauwe ham zoals coberger, 2 hele eieren, 2 eierdooiers, 1 klontje roomboter, nootmuskaat, vers gemalen zwarte peper, zeezout, 2 dl slagroom of kookroom, 125 gr geraspte cheddar of Nederlandse extra belegen kaas,

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-01-2017
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

* Maraq-al isbanach *Toen we in de 11e eeuw kennismaakten met spinazie, sprak die groente meteen al tot de verbeelding. Eerst kwam spinazie als kruid in het medicijnkastje, maar gaandeweg ging men er taarten van bakken met suiker en rozijnen. Later kwamen de Spaanse soldaatjes en de eieren. Hier een schotel uit Irak, het land waar de kaliefen op hun beurt voor het eerst deze Perzische groente proefden. Maar dat was wel andere spinazie dan nu bij ons in de winkel ligt. Dat zachte blad schijnt een Nederlandse uitvinding te zijn voor mensen zonder tanden. Probeer nog eens aan die ouderwetse (scherpzadige) soort te komen bij een Turkse winkel of vraag naar Italiaanse spinazie: de donkergroene, sterk gebobbelde blaadjes hebben tweemaal zoveel smaak.

INGREDIENTEN

Let op: de hoeveelheden zijn beschreven voor een persoon., scheutje olijfolie, 100 g lamsgehakt, 1 kleine witte ui, veel zwarte peper, zout, 250 g spinazie, handvol verse dille, wat koriander- of peterselieblad, bosuitje, 125 g uitgelekte gekookte linzen (blik), 1 (roma-)tomaat in stukjes

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-10-2000
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Het is echt weer de tijd voor deze stevige maaltijdsoep. Ik heb al twee varianten staan en dit is mijn derde en laatste. Wijlen meesterkok Cas Spijkers was de nestor van de Nederlandse gastronomie. Uit zijn input zijn veel van de huidige sterrenkoks en sterren restaurants voortgekomen en heeft het koken hier een trend gezet. Ik bewonder deze man met zijn tomeloze inzet en heb een paar boeken van hem. Daarin worden de mooiste herfst- en winterse gerechten van zijn hand beschreven. Ook staat daar zijn versie van echte culinaire snert in beschreven met een Brabantse twist. Om eens terug te gaan naar de basis der smaken heb ik deze versie gemaakt en moet zeggen, basic, maar erg lekker. Het resultaat levert ruim 6 liter stevige soep op, ruim voldoende voor 6 personen en ook de kleintjes smullen ervan. Bij Cas zit het geheim hem in het vlees want hij gebruikt geen bouillonpoeder. Probeer zelf maar, niet moeilijk, maar wel heel puur en erg lekker en gezond. Ideaal voor 5 december bij pakjesavond.

INGREDIENTEN

1 grote varkenshiel, te koop bij elke Keurslager, 1 kilo varkensribbetjes, te koop bij elke slager, 500 gr gedroogde spliterwten, 3 liter water, Halve knolselderij, 1 koolraapje, 1 grote stengel  bleekselderij, 1 enorme winterpeen, 2 prei stengels, 2 uitjes, 2 blaadjes laurier, 2 echte verse slagersrookworsten (geen vacuum zoals Unox), 100 gr bladselderij, fijngehakt, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, 100 gr gerookt katenspek, dun gesneden, 1 pakje vers roggenbrood

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-11-2014
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Echt Nederlandse groente in een Aziatisch jasje. Heerlijk! (De pastinaak kan worden vervangen door knolselderij of pompoen.)

INGREDIENTEN

3 el zonnebloemolie; 300 g winterpeen; 300 g pastinaak; 2 teentjes knoflook; 2 cm verse gemberwortel; 1 el honing; 1 el boter; zout; peper

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-11-2010
  • Aziatisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Een van die heerlijkheden die mijn moeder vroeger maakte. Helaas kunnen haar handen het niet meer, dus hoog tijd om het zelf te leren! Dit recept valt zowel onder de categorie Nederlandse als Belgische keuken en het is zowel een voorgerecht als een lunchgerecht of lekkere snack.

INGREDIENTEN

, 45 gram boter, , 45 gram bloem, , ca 300 ml melk of zelfgetrokken kippenbouillon(*), , 150 gram geraspte oude kaas, , 1 el gehakte peterselie, , 1/2 el gehakte kervel of bieslook, , zout en peper uit de molen naar smaak, , 1 snufje vers geraspte nootmuskaat, , 1 ei, , paneermeel

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-10-2006
  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.

Lekker bijgerecht, lijkt sterk op tzaziki van de Grieken

INGREDIENTEN

Bij voorkeur Turkse yoghurt maar Nederlandse kan ook, gedroogde munt (nane), knoflook, zout, olijfolie, komkommer

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-02-2004
  • Turks Bijgerecht
  •  0-10 min.

Heerlijke authentieke tzatzikisaus op echte griekse wijze

INGREDIENTEN

Griekse yoghurt of nederlandse maar die moet je 24 uur laten uitlekken in een pan op een theedoek 1 komkommer 2 a 3 teentjes knoflook dille, azijn en zonnebloemolie of olijfolie ( niet te sterk)peper en zout

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-01-2007
  • Grieks Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Een smakelijk en romig nagerecht. Een "Eigen recept" maar wat is een eigen recept? Ik heb gewoon geëxperimenteerd met de bekende ingrediënten die voor deze overbekende Engelse "pudding" nodig zijn en opgeschreven hoe ik het gemaakt heb. De pudding is dus geen pudding zoals de Nederlanders hun pudding eten. Deze "rijst pudding" is niet zo vast als een gewone Nederlandse pudding.

INGREDIENTEN

Ik geef hier de ingrediënten voor een 2,5 en 4,5 liter slowcooker (crockpot) op., 2.5 liter:, 25 g boter., 100 g puddingrijst(dessert rijst)., 100 g suiker., 1 liter melk, VOOR DE INHOUD VAN 4,5 liter:, 40 g boter., 150 g pudding rijst, 150 g suiker., 1½ liter melk., Beide recepten: een mespuntje nootmuskaat.

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-02-2005
  • Engels Nagerecht
  •  > 120 min.

Het recept voor Italiaanse Bolognesesaus naar het originele recept zoals dat in Bologna geregistreerd staat wil ik jullie niet onthouden. In de Nederlandse keuken heeft tomaat als ingrediënt de overhand gekregen, maar de originele Bolognese saus is voornamelijk een vleessaus. Anders dan vaak wordt gedacht zitten in deze saus ook geen kruiden verwerkt. Volgens de Italiaanse traditie hoort de smaak van een goede Bolognese saus van de ingrediënten zelf te komen. Daarom is het belangrijkste ingrediënt voor dit recept: Tijd.

INGREDIENTEN

100 gram gerookt spek, 450 gram gehakt half-om-half, 1 ui, 1 stengel bleekselderij, 1 grote wortel (winterpeen), 30 gram tomatenpuree, 250 ml runderbouillon, 3 eetlepels olijfolie, 50 gram boter, 1 glas rode wijn, 1 glas volle melk, peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-08-2011
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Nederlandse geitekaas gesmolten over appel

INGREDIENTEN

4 schijfjes witte nederlandse geitekaas van de rol., krulandijvie, 2 goudrenetten, peper, walnoten, boter, Christalsuiker, eetlepel natuurazijn

  •  Tussengerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-12-1999
  • Tussengerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Hmmm... lekker genieten van een Italiaans cappuccino

INGREDIENTEN

Een pakje capuccino (gewone nederlandse) geen hot choco), snufje melke, 2 suikerklontjes, lepel, koker, slagroom

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-02-2011
  • Italiaans
  •  0-10 min.

Een recept van mijn tante uit San Francisco

INGREDIENTEN

1 kopje zelfrijzend bakmeel, 1 ei, 1 kopje melk, 2 eetl. gesmolten boter, 1 eetl. suiker, 1 tl. bakpoeder, 1/2 tl. baking soda - dit komt uit Amerika, dus je kan evt. ook de baking soda weglaten en iets meer bakpoeder gebruiken. Bij 4 personen kun je de aantallen van de ingredienten gewoon verdubbelen.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-04-2000
  • Amerikaans
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Hoewel het recept van kaassoep in oud nederlandse boeken wel voorkomt is het meestal niet meer dan een ongekruid mengsel van kaas en bloem. Het kost niet veel om dit basisrecept om te toveren tot een snel gemaakte delicatesse! Verschillende hollandse kaassoorten zijn geschikt (enkel overjarige is te droog). Oude kaas is favoriet!

INGREDIENTEN

1 ui, 2 tenen knflook, 2 el olijfolie, 25 g bloem, 25 g boter, 1 liter groentebouillon, 250 geraspte oude kaas, 1 handvol bladpeterselie, 100 ml droge witte wijn, 1 dl crème fraîche, een handvol bieslook, zout en versgemalen peper

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-01-2009
  •  
  •  20-30 min.

Leuk om ook een beetje historie van deze heerlijke salade te weten. Het is zo dat tegenwoordig de coleslaw wordt gezien als een typisch Amerikaans gerecht. Dit schijnt echter helemaal niet waar te zijn. De koolsla werd door Nederlandse emigranten naar de  -Nieuwe Wereld-  gebracht en vanuit New York veroverde de koolsla heel Amerika. Ik heb al ontzettend veel  recepten van coleslaw gezien maar telkens was er wel weer iets wat mij persoonlijk niet beviel. Daarom heb ik een beetje met allerlei ingredienten gegoocheld en dit was uiteindelijk zoals ik hem goedkeurde.  Natuurlijk eet je dit niet alleen bij de bbq maar eigenlijk is deze salade een multifunctioneel bijgerecht. TIP: Het is erg lekker om de salade een paar uur of zelfs al een dag van te voren te maken, dan wordt de kool iets zachter.

INGREDIENTEN

Salade:, - ½ spitskool (witte kool kan ook), - 2 wortels, - 2 stelen bleekselderij, - 1 appel (Elstar), - 1 rode ui, - handvol gedroogde cranberry's (rozijnen kan ook), - handvol pecan noten (walnoten kan ook), - eventueel wat peterselie om te garneren., , Dressing:, - 135 gram yoghonaise, - 75 ml karnemelk, - 75 ml melk, - 50 gram rietsuiker, - 2 el Pedro Ximenez Edik (of 2 el sherry), - 2 el citroensap (½ citroen), - peper & zout,

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-07-2015
  • Amerikaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

De gemiddelde Nederlander heeft het als je het over stoven hebt direct over de hachee. Natuurlijk, een echt Nederlandse traditie, maar de Italianen kennen ook zo`n traditie. Tijd om je grenzen eens te verleggen.

INGREDIENTEN

4 kalfsschenkels, 1 kilo verse trotstomaten, zout en peper, bloem, 50 gram boter, 2 eetlepels olijfolie, 2 uien, 1/2 dl.droge witte wijn, 2 teentjes knoflook

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-10-2012
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top