Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Najaar recepten (38) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Het is weer zover, het is koud buiten, het vriest hier nu ik dit recept schrijf en zojuist dus de eerste echte verse `snert` van het jaar gemaakt. Verantwoord gevuld en erg voedzaam. Heerlijk en veel lekkerder dan uit een blik of zak of die kant en klare van de Hema. Een grote pan verse soep en hij is op dag 2 nog veel lekkerder! Ook erg makkelijk als er mensen aanschuiven want iedereen vind het wel lekker. Niet echt moeilijk, iedereen kan dit maken. Hier kan iedereen het hele najaar, de hele donkere periode en de hele winter van genieten. Het kookproces is slowcooking en de helft sneller de snelkookpan. Ik hoor wel wat men er van vond, maar deze is vreselijk lekker. Géén natte vingerwerk door er maar een half varken in te smijten, maar verantwoord gevuld met goede en lekkere dingen. Eet smakelijk!

INGREDIENTEN

1 knolselderij, 3 prei in halve ringen, 2 winterwortels (julienne), 1 stengel bleekselderij (halve ringen), 500 gr spliterwten, 2 bosjes selderij, 1 grote ui, 2 aardappels, Handje verse peterselie, 3 bouillonblokjes rund, 2 bouillonblokjes groente, 500 gr speklappen óf schouderkarbonade, 5 peperkorrels, Zeezout, Zwarte peper uit je molen, 3 liter water, 2 ambachtelijke rookworsten

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-10-2012
  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Dit is één creatie van mij die we elk najaar en ook in de winter regelmatig eten. Een geweldig herfstrecept barstensvol smaak en gezonde dingen. Uiterst compleet en hier heb je wel 2x een goede maaltijd aan. Voor de mensen die een slowcooker hebben is dit uitermate geschikt. Als je van slank en botermals stoofvlees houd lekker proberen en smullen, ik hoor het wel.

INGREDIENTEN

1 kilo sucade- of riblappen, 3 teentjes knoflook (fijn), 3 laurierblaadjes, Zeezout, Zwarte peper, 2 t knoflookpoeder, 750 ml droge rode wijn, 2 kopjes bloem, Olijfolie (paar scheuten), 2 grote uien (in blokjes), 500 g wortels (in brokken), 250 g champignons, 2 el peterselie, 4 aardappels vastkokend (in partjes), 450 g diepvries doperwten, 2 kopjes vleesbouillon, ½ kopje zongedroogde tomaten, 1 el rozemarijn, Beetje tijm, 2 el worchestersaus

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-09-2012
  • Frans
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Soep, simpel, anders en lekker

INGREDIENTEN

1 ui fijngehakt, 1 eetl. (plantaard) olie, 1,1,5 cm verse gember fijngehakt, 2 grote aardappels in blokjes van max. 1 cm, 2 theel. gemalen komijn, 2 theel. gemalen koriander, 1 theel. koenjit (geelwortel), 1 theel. kaneelpoeder, 1-1,5 l. kippeboullion, zout -perper, eetl. creme fraiche (of yogurt)

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-11-2008
  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Ik liep vorige week door de Albert Heijn hier en zag tot mijn verbazing een hele stelling staan met zakken vers gesneden boerenkool net van het land. Nou als er iets "eenvoudigs" is wat ik heerlijk vind dan is dat het wel, dus heb het gelijk gekocht! Het is hier flink koud dus gelijk proberen. Ik maak het echter niet op z`n Hollandse boerenfluitjes, maar veel en heel veel lekkerder! In de loop der tijden heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en zal hem nu hier delen. Je kan het uitproberen en na één keer proeven maak je het nooit meer anders. Dit is een goed gevulde, hele smeuige, stamppot met een diep warme smaak, dus. Hele najaar en winter lekker van genieten.

INGREDIENTEN

2 zakken gesneden boerenkool van 300 gr, 8 grote iets kruimige aardappels of 9 10 kleintjes, 3 grote uien (gesnipperd), 250 gr gerookte spekreepjes of blokjes, Flink wat olijfolie, 1 el zongedroogde tomaatjes, 1 bouillonblokje rund, Zeezout, 2 keurslager rookworsten of VERSE Veluwse rookworsten bij AH of 2 HEMA worsten

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-09-2012
  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Het najaar is nu echt aangebroken en ik zie weer overal de meest heerlijke paddenstoelenmelanges liggen. Zo was ik vanmorgen vroeg bij de groenteboer en dat zag er zo lekker uit dat ik het niet kon laten liggen. Duur was het ook niet daar er momenteel volop verse aanvoer is aldus de groenteman. Ik kwam dus terplekke op het idee om er begin van de middag een heerlijke, royaal gevulde, bospaddenstoelensoep van te maken. Nou het was niet lekker, maar werkelijk zalig ! Dit is genoeg om met 2 personen het hele weekend van te genieten. Bovendien is dit een heerlijke "opkikker" want je krijgt het er lekker warm van en het geeft energie. Succes !

INGREDIENTEN

75 gr kastanjechampignons, 75 gr shiitake, 75 gr oesterzwammen, 75 gr cantharellen, 1 flinke ui, 2 teentjes knoflook, Bosje verse peterselie (blaadjes snipperen), Handje gesneden bieslook (ter garnering), Zwarte peper uit de molen, Zeezout, 50 gr roomboter, 50 gr bloem, Halfvolle melk, 1 ½ el creme fraiche, Heet water en 2 runderbouillon tabletten, (Eventueel wat maggi voor wat extra pit)

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-09-2012
  • Frans
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Als in het najaar de walnoten in grote getale rijp uit de bomen vallen, bakken veel vrouwen uit de Corrèze dit heerlijke najaars gebak en serveren dat als nagerecht met wat vanille-ijs. Natuurlijk is het ook lekker bij de koffie.

INGREDIENTEN

4 eieren, 50 gram bloem, 175 gram walnoten, grof gehakt, wat halve walnoten voor de garnering, 6 el. bruine basterdsuiker, 100 gr. boter + extra om de bakvorm in te vetten, 1 zakje vanillesuiker + vanille essence, 2 eiwitten, 1 mespunt zout, 2 el. notenlikeur of rum, glazuur,

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-01-2009
  • Frans Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Dit is in Spanje een hele bekende tapa (borrelhapje). Er zijn meerdere bereidingswijzen met elk z`n eigen smaak. Dit is een bijzonder populair gerecht. Het wordt nu najaar en maak dan elke week wel zo`n lekkere pan. Zo heb je altijd wat te smikkelen. Je kunt ze ook gewoon bij een warme maaltijd serveren. Iedereen zal er van smullen. Probeer maar eens en dan hoor ik het graag.

INGREDIENTEN

1 kilo rundergehakt, 3 eieren, beschuit of paneermeel, 2 uien (gesnipperd), 4 tenen knoflook (fijn), 1 ½ tl nootmuskaat, 2 tl paprikapoeder, 1 ½ theelepeltje zout, Beetje zwarte peper, Wat verse tijm, Olijfolie, Klont roomboter, Bloem, , Benodigdheden voor de tomatensaus:, 2 flinke wijnglazen droge rode wijn, 2 dl water, 1 tl knoflookpoeder, 1 rundvleesblokje, ½ -1 blikje tomatenblokjes

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-09-2012
  • Spaans
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Boeuf Stroganoff is een runderschotel die oorspronkelijk uit het oostblok komt, daar in het najaar en in de winter veel gegeten wordt, maar hier steeds meer aan populariteit wint. Er zijn zelfs restaurants waar je het krijgen kunt. Het zijn knapperige reepjes mager rundvlees in een heerlijk romige saus en smaakt ietswat pittig. Je word er in elk geval lekker snel warm van en het is voedzaam. Belangrijk is wel om goed vlees te nemen want het vlees mag niet taai smaken, dus neem geen runderlappen vanwege de lange garingstijd. Probeer maar eens en ik hoor het wel weer hoe het was.

INGREDIENTEN

400 gr Penne (of andere pasta), 750 gr malse biefstuk (filet mignon) of ossenhaas, 2 uien, 250 gr champignons (bakje), 3 4 el bloem, 6 el boter, Scheutje olijfolie, ½ kop krachtige zeer geconcentreerde runderbouillon, 3 t Dijon mosterd of Franse mosterd, 1 flinke kop zure room, 1 bosje peterselie, Beetje dragon, Zeezout, Zwarte peper uit de molen

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-10-2012
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Wij hadden nog een hele kip en deze kip moest op. Daarnaast lagen er nog lekkere groente in de koelkast en die moesten ook op. Dit is een prima recept om ook de koelkast eventjes op te ruimen. Kip bereiden in de oven met deze groente en verse kruiden en je hebt een geweldige, zeer smaakvolle, mediterrane dis ! Hoe je die kip lekker mals en krokant kunt bereiden lees je hieronder. Dit is een bijzonder verrassende schotel vol smaak. Van belang is wel om een vette scharrelkip te nemen van goede kwaliteit, dus geen magere kiloknaller uit de super. Dit kan men het hele jaar door bereiden en eten want is zowel lekker in de hete zomer, maar ook in het natte najaar en de koude winter.

INGREDIENTEN

1 hele scharrelkip van 1,2 1 ½ kilo, 2 uien in kwartjes, 4 flinke wortels (blokjes), 2 stengels bleekselderij (stukjes), ½ venkelknol (stukjes), 4 teentjes knoflook (in stukjes), 1 citroen (in 4 partjes), 1 el tijm, 1 el rosemarijn, 1 el oregano, ½ bosje peterselie (fijn), Zeezout, Zwarte peper uit de molen, Olijfolie, 2 el gesmolten boter

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-11-2012
  • Mediterraan
  •  60-120 min.

Als je het over stoofjes hebt dan is de klassieke Boeuf wel de lekkerste vind ik nog steeds. vroeger in de 19e eeuw was dit op het Franse platteland volksvoedsel, kost voor armelui, maar nu is het haute cuisine. Het wordt in het najaar en in de winter wereldwijd in restaurants geserveerd. Géén heisa met kerst en toch lekker luxe smullen? Dan misstaat deze zeker niet op je kerstdis. Maak desnoods een dag van tevoren, koel hem terug en verwarm in de oven want hoe langer hij staat hoe lekkerder hij wordt.

INGREDIENTEN

1 el boerenroomboter, 150 g magere biologische gerookte spekblokjes, 750 g Gasonne runderstooflappen, in blokjes (biologisch vlees), 3 teentjes knoflook, geperst, 200 g zilveruien, ontveld, 1 winterpeen, in blokjes, 500 ml rode wijn (bijv. Corette Syrah), 1 bouquet garni (laurier, tijm, rozemarijn), 250 g kastanjechampignons, gehalveerd, handje verse peterselie, 1 blikje tomatenpuree, 1 el bloem, klein scheutje franse cognac, vers gemalen zwarte peper, zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-12-2016
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Het is najaar, de herfst deed zijn intrede, het is kouder en dan heb je zin in wat stevigs. Daarom heb ik deze gemaakt, een eigen creatie door wat experimenteren en heerlijk dat hij was! Eigenlijk is dit een ovenschoteltje, makkelijk te maken en heb je een zalige maaltijd aan .Ik heb de koelkast even geleegd en genomen wat lekker was. Ik zou zeggen wees creatief en probeer hem zelf. Smakelijk

INGREDIENTEN

500 gr rundergehakt, 150 gr Gorgonzola of Danish Blue, Plakjes katenspek, 4 stengels prei (in dunne ringen), 4 uien (in halve ringen), 3 teentjes knoflook (fijn), 125 gr champignons (dunne plakjes), 1 bosje peterselie (gesnipperd), Belegen kaas (geraspt), 10 plakjes bladerdeeg, 2 t paprikapoeder mild, 50gr boter, Olijfolie, Zeezout, Zwarte peper uit de molen

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-09-2012
  • Goedkoop en snel
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Het is weer herfst dus eten we weer anders. Er is weer volop verse prei van het land en niet duur. Prei is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Maak dit ovenschoteltje maar eens en dan weet je gelijk hoe lekker prei kan zijn. Er zit een heel arsenaal aan smaken in om zo de combi "prei, aardappels, ham" nog lekkerder te maken. Dit is een leuk bijgerecht in najaar en winter waar je alle kanten mee op kunt. Tip: Vervang de ham eens door salamisnippers

INGREDIENTEN

500 gr iets kruimige aardappels (plakjes), 4 grote prei (halve ringen fijngehakt), 250 gr gekookte achter- schouderham (reepjes), 3 ½ e roomboter, 3 ½ e olijfolie, 3-4 kopjes halfvolle melk, 4 el bloem of maizena, 2 t uienpoeder, 2 t knoflookpoeder, ½ zakje geraspte oude Goudse kaas, Zeezout, Vers gemalen zwarte peper

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-09-2013
  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Onze buren kwamen zondag bij ons "eend" eten (Confit de canard). Lekker met een smeuiige aardappelpuree, gekaramelliseerde spruitjes, Bayerisches Kraut (wittekool) en stoofpeertjes in port. Als nagerecht natuurlijk crème brulée. Nu het soepje vooraf ? Ik dacht dat bietjessoep hier wel lekker bij zou zijn. Dat klopte, deze bietjessoep die niet alleen uit bietjes bestaat, maar uit nog meer lekkere groenten, viel wel heel erg in de smaak. De soep zelf is koemelkvrij, door de topping niet meer. Maar daar is vast iets anders voor te bedenken.

INGREDIENTEN

3 middelgrote rode bietjes (ik had voorgekookte bietjes), 1 kleine winterpeen, plm. 2 eetlepels blokjes knolselderij (heb ik in het najaar en winter altijd in de vriezer), 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 middelgrote ui, 1 laurierblad, 0,75 liter groentenbouillon (van blokjes, poeder of een groentenfond)., 2 eetlepels balsamico-azijn (donkere!), zwarte peper (of lemon pepper), zout, 2 theellepels vloeibare honing, Topping:, 100 ml crème fraîche, plm. 4 eetlepels heel fijn gesneden bieslook, mespunt zout

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-09-2014
  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Daar onze huisvrienden een kleine boomgaard hebben in hun achtertuin krijg ik elk jaar een mand appels en een enorme mand pruimen. Heel mooi onbespoten, fris, vers fruit, maar daar valt amper tegenop te eten. Ik zet het dan wel koel weg, maar dan nog. Om een hoop pruimen dan maar eens vlot te verwerken besloot ik vanmorgen vroeg een pruimenplaattaart te brouwen. Ik ben niet zo van de zoete zoals sommigen wel weten, maar in het najaar wil ik nog wel eens wat bakken (mede omdat ik tegen verspilling ben van goed voedsel) en deze was godsgruwelijk lekker en verser kun je hem niet krijgen. Gewoon delen met vrienden bij de koffie en hij is weg! Maar nu komt het, met dit recept kun je variëren en in een uur klaar ! Lees verder.

INGREDIENTEN

650 gr. bloem, 350 gr. roomboter (in blokjes), 4 t bakpoeder, 2 t vanillesuiker, 1 t kaneelpoeder, 200 gr. witte basterdsuiker, 2 mespuntjes zeezout, 2 eieren, 1 kg pruimen, Amandelen, Van Gilse poedersuiker, , Variatie-kooktip Voor appel of appelkruimel-plaattaart neem je als vulling:, 1 kilo zoetzure appels in stukjes, 2 el witte basterdsuiker, 1 t kaneelpoeder, Beetje citroensap

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-09-2012
  • Goedkoop en snel
  •  30-60 min.

Herfst, Mmmm lekker snel, warm en veel dit macaroni gerecht en vreselijk lekker door al die najaars smaken. Vlot te maken, niet te vet en erg voedzaam. Ook de kleintjes smullen hiervan. Mensen die van pasta houden moeten dit eens maken want zo lekker kan pasta in het najaar zijn. Tevens een pastaschotel waar je eindeloos mee kunt variëren, zie onder.

INGREDIENTEN

500 gr macaroni (elleboogjes), 4 el roomboter, 4 kopjes melk, 6 el bloem, 200 gr verse cantharellen (of kastanje champignons), 2 dikke plakken ham (blokjes), 200 gr fijngesneden prei (groene delen), 200 gr geraspte extra belegen kaas, 1 ½ tl paprikapoeder (zoet, gerookt), Zeezout, Vers gemalen zwarte peper

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-10-2013
  • Europees
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Een heerlijke fris en fruitige salade maar dan wel met de ingrediënten die bij het najaar passen. Muskaatdruiven, elstar, sinaasappels, walnoten en natuurlijk witte kool zijn er op dit moment in overvloed en al deze ingrediënten zijn prima geschikt om deze lekkere frisse side-salade mee te maken. Een bijgerecht dat zich goed laat combineren met allerlei vlees, vis, en gevogelte gerechten die ook passen bij deze tijd van het jaar, zoals, stoofpotjes, ovenschotels en allerlei wildgerechten. Zelfs bij een fondue, gourmet of op een buffet misstaat deze salade niet.

INGREDIENTEN

, salade, - 500 gram witte kool, - 1 grote appel (bij voorkeur elstar), - 1 sinaasappel, - een trosje witte (muskaat)druiven, - handvol walnoten, - 1 sjalot, dressing, - 2 el mayonaise, - 2 el yoghurt, - 2 el witte wijn azijn, - 2 tl mosterd, - 2 tl suiker, - peper & zout,

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-10-2013
  • Slanke keuken Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Onze buren kwamen zondag bij ons "eend" eten (Confit de canard). Lekker met een smeuiige aardappelpuree, gekaramelliseerde spruitjes, Bayerisches Kraut (wittekool) en stoofpeertjes in port. Als nagerecht natuurlijk crème brulée. Nu het soepje vooraf ? Ik dacht dat bietjessoep hier wel lekker bij zou zijn. Dat klopte, deze bietjessoep die niet alleen uit bietjes bestaat, maar uit nog meer lekkere groenten, viel wel heel erg in de smaak. De soep zelf is koemelkvrij, door de topping niet meer. Maar daar is vast iets anders voor te bedenken.

INGREDIENTEN

3 middelgrote rode bietjes (ik had voorgekookte bietjes), 1 kleine winterpeen, plm. 2 eetlepels blokjes knolselderij (heb ik in het najaar en winter altijd in de vriezer), 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 middelgrote ui, 1 laurierblad, 0,75 liter groentenbouillon (van blokjes, poeder of een groentenfond)., 2 eetlepels balsamico-azijn (donkere!), zwarte peper (of lemon pepper), zout, 2 theellepels vloeibare honing, Topping:, 100 ml crème fraîche, plm. 4 eetlepels heel fijn gesneden bieslook, mespunt zout

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-09-2014
  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Het is weer najaar en het wordt snel kouder dus eten we weer anders. Ik ben gek op peulvruchten en ze zijn hartstikke gezond. Kleed bruine bonen eens op mediterrane wijze aan met ui, paprika en oregano. Echt heel lekker, gezond en snel klaar.

INGREDIENTEN

1 pot bruine bonen (400 gr), 1 grote rode paprika, 2 trostomaten (plakjes), 2 uien, 1 teentje knoflook (geperst), 1 stukje mager gerookt ontbijtspek, 1 tl oregano, Vers gemalen zwarte peper, Olijfolie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-09-2013
  • Fusion
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

O la la dit is grandioos lekker Het wildseizoen is open en er is weer vanalles te krijgen. Daarom heb ik dit gemaakt. Elk najaar maak ik dit een paar keer want dit is wel goulash met een ster qua smaak en malsheid. Dat vlees (kopen bij poelier of slager) is supermals en heeft smaak. Echt een gerechtje om puur van te genieten ! Eet met rösti, aardappelpuree, pasta, spruitjes of rode kool, heerlijk smullen!

INGREDIENTEN

1 kilo hertenvlees, 125 gr gerookte spekblokjes, 250 gr kastanje champignons, 1 winterwortel, 400 gr uien (gesnipperd), 2 teentjes knoflook, 1 el tomatenpuree, 2 el bloem, ¼ ltr. droge rode wijn, ½ ltr. water, 1 el groente bouillon poeder, 2 laurierblaadjes, 1 tl tijm, 1 bos platte peterselie, 2 el olijfolie, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-10-2013
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

~Het najaar~In het najaar hebben we een rijke appeloogst. Maak eens appelstroop met de overvloed!

INGREDIENTEN

Voor 700 cc. stroop:, 4 kg. appels, , 250 gram bruine basterdsuiker, , , ,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-09-2002
  •  
  •  0-10 min.

In het najaar vind ik paddenstoelen risotto een van de lekkerste Italiaanse gerechten die er zijn. Deze is bedacht door een goede chefkok en ontzettend lekker. Iedereen weet dat paddenstoelen en kip hele goede vriendjes van elkaar zijn. Zeker op z'n Italiaans kun je er een schitterend culinair gerecht mee maken. Risotto vraagt weliswaar om geduld want je moet erbij blijven en voortdurend kijken, maar kun je het geduld opbrengen dan heb je ook wat!

INGREDIENTEN

400 gr risotto rijst (Arborio), 3 sjalotten, gesnipperd, 2 teentjes knoflook, fijngehakt, 50 gr roomboter, bosje verse salie blaadjes, 200 gr gemengde paddenstoelen melange, in stukken, vers geraspte Parmezaanse kaas, 2 verse kippendij filets, 6 el olijfolie, 1.5 liter kippenbouillon van goede kwaliteit, 1 glas droge witte wijn (150 ml), Vers gemalen zwarte peper, zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-12-2016
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Johannes van Dam was culinair recensent van Het Parool en de autoriteit op het gebied van eten (en lekker) in Amsterdam. Heeft zijn leven gewijd aan de gastronomie en heeft een bijbel van 900 pagina's (De dikke van Dam) geschreven vol recepten en alles over lekker eten. Van Dam was de autoriteit op het gebied van kroketten, gehaktballen en broodjeszaken. Hij is in het najaar van 2013 overleden.

INGREDIENTEN

500 gram half om half gehakt, 1 ui, gesnipperd, 2 sneetjes wit brood zonder de korst, Melk om brood te weken, 1 ei, Zeezout, Vers gemalen zwarte peper, Mespuntje nootmuskaat, Mespuntje piment, Paar blaadjes tijm, Rozemarijn of peterselie, paar blaadjes, Mespuntje gemberpoeder, Paar druppels worchestersaus, 1 tl Dyon mosterd, Bloem of paneermeel, 50 gram boter + extra voor het bakken van de ui

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-03-2015
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Heerlijke zuurkool ovenschotel. Lekker in het najaar en de winter. Veel smaak, weinig werk, goedkoop en snel.

INGREDIENTEN

500 g rundergehakt, 100 g blokjes ontbijtspek, 500 g zuurkool, 100 g roomboter, 2,5 dl melk, Nootmuskaat, 750 g bloemige aardappelen, geschild en in stukken gesneden, 1 zoete ui, gesnipperd, 1 laurierblaadje, 1 kruidnagel, 5 jeneverbessen, 1 goudrenet, in blokjes, 2,5 dl appelsap, 1 theelepel komijnpoeder, 1 eetlepel Dijon mosterd

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-01-2013
  • Goedkoop en snel
  •  30-60 min.

Lekker verwarmend drankje voor het najaar

INGREDIENTEN

350 gram vlierbessen/1/4 liter brandewijn/2 stokjes kaneel/1 kruidnagel, 2 weken later:1 1/2 kopje water

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-08-2002
  •  
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Al vaker had ik ze wel eens gekocht op de markt of bij de groenteboer en ook bij de supermarkt kom je ze gewoon tegen in het najaar. Maar verder dan gewoon uit het vuistje,  in een smoothie of toetje was ik nog nooit gekomen. De kaki dus Tijd dus om er eens een keer iets anders mee te verzinnen. Kip leek me wel een geschikte combinatie dus durfde ik het wel aan. En zo is met een beetje van dit en een beetje van dat dit verrassende nieuwe gerecht ontstaan. Heerlijk licht en supergezond en daarbij ook nog eens heel erg lekker. 

INGREDIENTEN

- 600 gram kipfilet, - 1 struik broccoli, - 1 bosje lente ui, - 3 kaki's (sharonfruit), - 15 gram koriander, - 1 zakje (ongezouten) cashewnoten, - 2 teentje knoflook, - 4 el chilisaus, - 1 el kerrie Madras, - 1 rode peper (met of zonder pitjes al naar gelang gewenste pittigheid), - 250 ml kippenbouillon (van 1 tablet), - 1 blik kokosmelk (400 ml), - Arachideolie

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-11-2015
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Pompoenschotel met geitenkaas Gezond eten in het najaar! Bevat per eenpersoonsportie: Energie 350 kCal - Eiwit 19 g - Vet 16 g - Koolhydraten 33 g

INGREDIENTEN

Ingrediënten:, 1 kleine pompoen ., 2 eetlepels olijfolie., 1 ui, gesnipperd,2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 courgette, in grove stukken., 2 blikken kikkererwten (a 400 g), uitgelekt., 1 blik tomatenblokjes (400 g) ., 2 theelepels gemalen komijn ., mespunt cayennepeper., 2 kaneelstokjes ., 150 g zachte geitenkaas, verbrokkeld.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-10-2008
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Nu de herfst bijna zijn intrede doet, krijgen we weer wat meer trek in dit soort gerechten. Deze salade is daarom een heerlijk gerecht voor deze tijd van het jaar, het frisse van de salade in combinatie met ingrediënten die al wat meer bij het najaar horen.

INGREDIENTEN

- 100 gram eikenbladsla (of andere sla naar keuze), - 90 gram gerookte eendenborst, - 180 gram eendepaté/pastei, , , Voor de garnering:, - sladressing, - witte druiven, - walnoten, - gedroogde cranberry`s, - truffelmayonaise, - Rode bessenjam,

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-08-2013
  • Frans Voorgerecht
  •  10-20 min.

Een gerecht die uitstekend smaakt in het najaar. Gestoofd in heerlijke Bourgondische wijn.

INGREDIENTEN

1 kilo rundvlees, 2 el reuzel, zout en peper, 1 fles rode bourgogne, 6 takjes tijm, 3 laurierblaadjes, 6 gekneusde jeneverbessen, 1 tl gekneusde peperkorrels, 1 tl pimentkorrels, 1 tl venkelzaad, 1 groot stuk sinaasappelschil, 3 gepelde knoflooktenen, 4 rode uien, 200 gr klein champignons, 4 el boter, donkere sausbinder.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-11-2007
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Ik heb nog steeds butternutpompoen over van de grote oogst uit m'n tuintje in het najaar, dus we blijven maar varieren.

INGREDIENTEN

4 appels, ca. 100 g. pompoenvruchtvlees, 50 g. rozijnen, suiker, speculaaskruiden, scheutje sinaasappelsap, (evt. scheutje cointreau of grand marnier o.i.d.), 100 g. bloem, 5 eetl. havermout (deze maken het korstje extra knapperig), 50 g. roomboter, 50 g. suiker, 1 eidooier.

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-02-2005
  • Engels Nagerecht
  •  20-30 min.

Simpel en snel heeerlijk door de ingredienten

INGREDIENTEN

150 g ei-noedels, 1/2 potje pindakaas, 1 el azijn, 1 el sojasaus, 100 ml water, sap van een halve sinaasappel, 1/2 fijngehakte rode peper, 1 el sesam-olie, geroosterd sesamzaad. 2 takjes verse koriander

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-05-2006
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Met kastanje en appel!

INGREDIENTEN

- 2 grote aardappelen, - 500 gram spruitjes, - kastanjes (zelfde volume als spruitjes), - 1 kleine appel, - appelsap,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-02-2006
  • Biologisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Deze salade is een ideaal voorgerecht; nationaal recept; Voor 4 personen; Bron: Nest

INGREDIENTEN

6 tot 8 aardappelen, 1 middelgrote biet (gekookt), 1 bosje waterkers of 100 g veldsla, 8 cl extra vierge olijfolie, 1 of 2 eetlepels wijnazijn, 1 eetlepel rodenbietensap, 1 sjalotje, peper en zout

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-04-2003
  • Belgisch
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 eetlepel vloeibare honing, 1 dl rode port, 3 verse vijgen, 3 ciabattinas (voorgebakken), 1 zakje rucolasla (30 g), 200 g stilton (kaas), in plakjes, (versgemalen) zwarte peper

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-01-2010
  • Fusion
  •  10-20 min.

Op verzoek even uitgelegd door een fruitliefhebber hoe je iedereen kunt verrassen.

INGREDIENTEN

Een of twee meloenen, twee flinke trossen (750 gr) rode en witte druiven. 4 granny's, 4 zoetzure appels, 4 grote peren, mandarijnen, sinasappel en grapefruit, een stuk of 6 citroenen. 8 kiwi's ( ja en zomers heb je de gele vruchten (6 perziken, 6 nectarines en 750 gr pruimen). En kijk creatief naar de diverse soorten gekleurd fruit.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-11-2002
  • Slanke keuken Bijgerecht
  •  30-60 min.

Een Indiaas gerecht voor 4 personen, met lamsvlees als hoofdingredient. Bron: Elle Eten nr. 5 najaar 2001.

INGREDIENTEN

2 el olie, 2 grote uien, gesnipperd, 2 el geraspte gemberwortel, 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijn, 2 teentjes knoflook, fijngesneden, 1 el gemalen koriander, 1-1/2 tl gemalen kardemon, 1-1/2 tl chilipoeder, 1/2 tl gemalen kruidnagel, 250 ml Griekse yoghurt, 1 kg tomaten, in stukken, zout, 800 gr lamsvlees, in dobbelstenen, 2-3 el garam masala (specerijenmengsel toko), 75 gr gerookte amandelen, gehakt, 1/2 bosje koriander, gehakt,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-10-2001
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gegrilde varkenskarbonade

INGREDIENTEN

Voor de salsa:, 1 sinaasappel, 175 gr Cranberry's, 1 fijngehakte rode ui, 1 fijngehakte groene peper, zaadjes verwijderd, 1 geschilde mango in kleine blokjes, 1 eetlepel Sicilia Citroensap, het sap van 1 limoen, , en verder:, 4 haaskarbonades, 1 zakje Conimex Sate? Marinade, 1 eetlepel olie, zout, peper,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-05-1999
  •  
  •  30-60 min.

Na lang zoeken vond ik eindelijk een goed recept om zelf wildpeper te maken. Het basisrecept is van Rudolph van Veen, maar inmiddels heb ik het recept naar eigen smaak aangepast. Zo heb ik de hoeveelheid kruiden in de marinade verhoogd, de rode peper verminderd en tot slot laat ik de zilveruitjes en winterpeen mee stoven in plaats van apart aanbakken.  Een heerlijk recept voor Kerst of het najaar.

INGREDIENTEN

600 gram wildpoulet (hert, ree of haas), 300 ml rode wijn, 3 kruidnagels, 3 laurierblaadjes, 3 takjes rozemarijn, 2 teentjes knoflook, 2 uien, 1/2 rode peper zonder zaden, Olijfolie, 100 gram spekreepjes, 75 gram bloem, 1 mini-blikje tomatenpuree, 400 ml vleesbouillon, 1 kleine winterpeen, 1 klein potje zilveruitjes, 1 bosje bieslook, Evt. zout en versgemalen peper, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-12-2016
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Na veel lezen en uitprobeersels heb ik nu ons ultieme recept voor elkaar. Langzaam is de sleutel tot een boterzacht eindresultaat. 

INGREDIENTEN

2 kg buikspek zonder zwoerd, Voor de gekruide pekel:, 1/2 liter heet water, 8 el zeezout, 1 el gekneusde peperkorrels, 1 el kruidnagels, 1 el mosterdzaad, 5 laurierblaadjes, 1 1/2 liter koud water,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-07-2017
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top