Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

442 Iers recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze

Deze heerlijke ovenschotel is bij ons echt favoriet. Weer eens iets anders dan HUTSPOT. Echt veel, veel lekkerder. Het recept is afkomstig van de Ierse Careen en heeft ooit in een tijdschrift gestaan.

INGREDIENTEN

1 ½ kg aardappelen - 1 kg winterpeen - 2 grote uien - 2 teentjes knoflook - 2 eetl. boter + wat boter om te bakken - 500 gr rundergehakt - peper, zout, nootmuskaat -, 3 runderbouillontabletten - worcestershiresaus - 50 gr geraspte Cheddarkaas of belegen Goudse kaas

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-10-2006
  • Iers
  •  20-30 min.

Iers brood (Irish soda bread) Het is zo`n supersimpel brood om te maken. Als je brood bij een soep of stoofpot wilt eten dan zet je het eten op, verwarm de oven voor en als je eten klaar is dan is je brood ook klaar. De naam `soda bread` wordt gebruikt omdat er `Bicarbonate of soda` in zit. Bicarbonaat is een rijsmiddel, het is zuiveringszout. Te koop o.a. bij de apotheek. Het brood blijft niet vers maar als er overblijft dan is het de volgende dag heerlijk als je het roostert! In de ochtend met bvb jam of kaas of maak er bruschetta van voor een lekker hapje. Het is echt smullen geblazen. Ik maak dit al jaren maar heb er eigenlijk nooit aangedacht om op smulweb te zetten. Ooit het recept uit een Engels tijdschrift gehaald (ik had toen nog lang geen computer) maar daarna aangepast net zolang tot het naar mijn smaak was. Eigenlijk hoort dit met een mix van grof volkorenbloem + gewone bloem, ik bedacht dit op het laatste moment dus dit keer werd het gewone patentbloem.

INGREDIENTEN

350 g bloem (eigenlijk helft grof volkoren meel en helft tarwebloem), 10-15 gr suiker (kan weggelaten worden), ½ tl zout, 1½ tl bakpoeder (flinke tl), ½ tl baksoda (Bicarbonaat = zuiveringszout), (een tip van Deon, baksoda is ook verkrijgbaar bij de Toko), 1 ei, ± 270 ml karnemelk (niet alles gebruiken, het ligt aan de bloem toevoegen kan altijd), 35 gram zachte boter, Extra bloem voor het werkblad + over het brood te strooien

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-11-2012
  • Engels
  •  30-60 min.

De smaak van dit Ierse brood is anders dan brood gebakken van meel en gist. Het heeft een geheel eigen smaak, waar je misschien even aan moet wennen. Maar is zeker de moeite waard om het te maken. Ik vind het erg lekker.

INGREDIENTEN

370 gram volkorenmeel, 130 gram bloem, 1 afgestreken el fijn (zee)zout, 1 afgestreken el baking soda (baksoda, zuiveringszout), 375-400 ml karnemelk,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-06-2005
  • Iers
  •  30-60 min.

De Irish Stew is een gerecht dat je in de meeste pubs in Ierland wel op de kaart kunt vinden. Dat is ook de plek waar ik het zelf voor de eerste keer gegeten heb. Van origine wordt het gemaakt met lamsvlees maar deze variant met rundersucade doet zeer zeker niet onder voor het originele recept. Eigenlijk is er helemaal geen sprake van een origineel recept want zoals elke pub zijn eigen variatie heeft zoveel verschillende recepten vindt je ook in kookboeken terug. Ik heb het zelf al meerdere keren gemaakt maar ben uiteindelijk op dit recept uitgekomen omdat deze creatie bij iedereen het beste in de smaak viel. Je kunt voor wat betreft de groenten naar wens variëren met prei, pastinaak en witte kool.

INGREDIENTEN

- 1 kg runder sucadevlees of lamsvlees, - 500 gram vastkokende aardappelen, - 2 winterpenen, - 4 uien, - 4 tenen knoflook, - 2 tl suiker, - 2 takjes tijm, - 2 laurierblaadjes, - 1 blikje tomatenpuree, - 2 el worchestersaus, - 500 ml runderbouillon, - 1 fl Guinness, - 2 el peterselie om te garneren, - olie & boter om in te bakken, - peper & zout,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-09-2013
  • Iers Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Een lekker iers brood

INGREDIENTEN

500 gr tarwebloem of volkorenmeel, 2 tl baksoda (reformwinkel), 1 tl suiker, 1 tl zout, 2 1/2 dl karnemelk

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-09-2005
  • Iers
  •  > 120 min.

Een heerlijke gerecht en vooral als je het serveert met rijst en gemengde salade.

INGREDIENTEN

1 kg. rundvlees; 2 el. olie; 3 plakjes spek, in stukjes gesneden; 2 grote (winter)wortels in schijfjes; 8 kleine uien, gehalveerd; 185 gr. KLEINE champignons(als je geen kleine champignons kunt krijgen deze vervangen door schijfjes bospaddestoelen); 1 tl. gedroogde tijm; 2 el. bloem; 2,5 dl. droge witte wijn; 3,75 dl. runderbouillon.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-10-2006
  • Iers
  •  10-20 min.

Een stevig en fris smakend brood ,vooral lekker als je het vers en warm eet met wat roomboter.De structuur lijkt op die van scones!

INGREDIENTEN

* 450 g Bloem, * 1 Theelepel Zout, * 2 Eetlepels Bakpoeder, * 1 Eetlepel Suiker, * 85 g ongezwavelde Rozijnen, * 3 dl Karnemelk., Om rozijnen blank te houden worden ze veelal gezwaveld., U kunt rozijnen onder de kraan afspoelen om zwavelresten te verwijderen., Laat ze dan voor gebruik goed uitlekken!, Ongezwavelde rozijnen zijn o.a. te koop bij de natuurwinkel., U kunt de karnemelk ook vervangen door yoghurt of zure room, Het zuur uit de zuivel zorgt voor wat extra rijskracht.,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-01-2004
  • Iers
  •  30-60 min.

Voor 1 brood

INGREDIENTEN

500 g tarwebloem of volkorenmeel ( voor bestuiven), 2 tl zuiveringszout (dubbelkoolzure soda, drogist), 1 tl suiker, 1 tl zout, 2? dl karnemelk

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-02-2000
  •  
  •  30-60 min.

Iers broodpuntje

INGREDIENTEN

300 gr. bloem, ½ theel. natriumbicarbonat(baking soda), ½ theel. cream of tartar, 1 theel. zout, 250-300 ml. karnemelk.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-08-2004
  • Iers
  •  30-60 min.

Voor: 1 brood

INGREDIENTEN

15 gr verse gist of 2 tl gedroogde gist, 3 dl lauwe melk, 550 gr bakkersbloem, 1 ei losgeroerd, 50 gr boter, gesmolten, 1/2 tl zout, 1/2 tl gemalen kaneel, Snufje geraspte nootmuskaat, 200 gr rozijnen, 100 gr krenten, 50 gr oranjesnippers, kleingesneden, 50 gr fijne witte suiker

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-03-2005
  • Iers
  •  0-10 min.

Een heerlijk brood, vooral als je het warm eet

INGREDIENTEN

3 ons bloem,3 tl. bakpoeder, 1 el boter,1 ei,1 dl. karnemelk, 1 tl.zout,60 gr. suiker,1 ons rozijnen,1 tl basilicum,1/2 tl.oregano,1/2 tl marjolijn, een beetje tijm, 75 gr.walnoten(hoeft niet perse maar is wel lekker)

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-02-2011
  • Iers
  •  30-60 min.

Een speciaal brood, maar eigenlijk te lekker voor een keer per jaar.

INGREDIENTEN

O 15 gr verse gist of 2 tl gedroogde gist, o 3 dl lauwe melk, o 550 gr bloem, o 1 ei losgeroerd, o 50 gr boter, gesmolten, o 1/2 tl zout, o 1/2 tl gemalen kaneel, o Snufje nootmuskaat, o 200 gr rozijnen, o 100 gr krenten, o 50 gr oranjesnippers, kleingesneden, o 50 gr witte suiker,

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-05-2004
  • Iers
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

350 gram aardappelen, zout, 40 gram boter, 3 el creme fraiche, peper, 1 prei, 1 dl melk, 150 gram geraspte extra belegen Goudse kaas, 225 gram zelfrijzend bakmeel, 1 tl bakpoeder, boter en bloem voor de sprinvorm

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-02-2003
  • Iers
  •  30-60 min.

Zelf brood bakken op een heel simpele manier

INGREDIENTEN

225 gr. volkorenmeel, 225 gr. gewoon wit meel, 1 theelepeltje bicarbonaat ( verkrijgbaar bij drogist), 1 theelepeltje basterdsuiker wit, 1 theelepeltje zout, 300 ml. karnemelk of yoghurt

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-05-2001
  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Een heerlijk licht zout stukje varkensvlees met die typische ierse smaak door de guinness

INGREDIENTEN

Een varkenscreb van 2 kg (kan ook met ham of andere stukken vlees die geschikt zijn voor langere bereidingen), 2 ons ontbijtspek (gesneden), , kruidnagels, 2 stuks laurierblad, 4 Dl jus de veau (gebonden kalfsjus), 1 flesje guinness, 2 grote uien in ringen gesneden, water, 4 tomaten, , aardappelpure voor 8 personen (liefst vers)

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-07-2011
  • Iers
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

200 gr tarwebloem gezeefd, 200 gr volkorenmeel, 1/2 dessertlepel bakpoeder, 35 rozijnen, grof gehakt, 1 dessertlepel komijnzaadjes, 3 dl yoghurt verdund met 1 dl water, zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-03-2000
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Zonder broodmachine de heerlijkste sneetjes

INGREDIENTEN

2 koppen volkorenmeel, 1/2 theel. zout, 1 theel zuiveringszout, 1 ei, 1 eetl. honing, 1 kop yoghurt

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-08-2001
  •  
  •  30-60 min.

Een heel andere manier om aardappelen te eten!

INGREDIENTEN

, - 1 kopje bloem, - 1/4 eetlepel zout, - 1/4 eetlepel bakpoeder, - 15 g boter, - 2 kopjes aardappelpuree, - 2 eetlepels melk

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-03-2002
  • Iers Bijgerecht
  •  0-10 min.

INGREDIENTEN

500 gr. bloem, 2 tl zout, 1 zakje bakpoeder, 3 dl karnemelk

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-11-2000
  • Internationaal
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

*1 kg runderstooflappen, in stukken*3 el olijfolie*1 knolselderij, in blokjes*2 uien, in ringen*3 teentjes knoflook, geperst*1 blikje tomatenpuree(70 gr)*1 dl rode wijn*2 bouillontabletten*300 gr aardappelen, geschild, in blokjes*1/2 bruin casinobrood, in plakken van 2 cm*2 el fijngesneden peterselie*2 tl verse tijm*

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-07-2001
  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

350 gr aardappelen, zout, 40 gr boter, 3 el creme fraiche, peper, 1 prei, 1 dl melk, 150 gr extra belegen geraspte kaas, 225 gr zelfrijzend bakmeel, 1 thl bakpoeder, boter en bloem voor de springvorm

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-03-2005
  • Iers
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

350 g volkorenmeel, 125 g bloem, 1 afgestreken el fijn zeezout, 1 afgestreken el baking soda, gezeefd, 350-375 ml karnemelk,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-10-2001
  •  
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

1 theelepel zuiveringszout (natrium bicarbonaat), 250 gr. volkoren tarwemeel, 250 gr. tarwebloem, 400-500 ml. karnemelk (hoe dikker de karnemelk, hoe beter), evt. rozijnen erbij.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-02-1999
  • Internationaal
  •  60-120 min.

Voor: 1 brood;Van: "Leny"

INGREDIENTEN

15 gr verse gist of 2 tl gedroogde gist, , 3 dl lauwe melk, , 550 gr bakkersbloem, , 1 ei losgeroerd, , 50 gr boter, gesmolten, , 1/2 tl zout, , 1/2 tl gemalen kaneel, , snufje geraspte nootmuskaat, , 200 gr rozijnen, , 100 gr krenten, , 50 gr oranjesnippers, kleingesneden, , 50 gr fijne witte suiker,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-10-2002
  •  
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

, 1 kilo rib-runderlappen, in dobbelstenen, 3 flesjes Guinness, 300 gram zilveruitjes, 2 laurierblaadjes, paar takjes tijm, fijngehakt, paar blaadjes salie, ook fijngehakt, peper en zout, eetlepel mosterd, paar plakjes peperkoek, boter om in te bakken,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-01-2011
  • Iers Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Een heel apart brood, maar zeker de moeite waard als je aan Iers soda brood gewend bent.

INGREDIENTEN

- 400 gram volkoren speltmeel, - 75 gram havermeel, - sap van 2 citroenen, - water, - 2 eetlepels honing, - 2 eetlepels baking soda, - theelepel zout,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-09-2005
  • Iers
  •  30-60 min.

Nu ik in Engeland woon, kom ik steeds meer in aanraking met de Engelse en Ierse keuken. Ondanks de vaak negatieve berichten hierover, is deze toch echt wel lekker (oke, niet alles misschien, maar iedereen heeft zo zijn voorkeuren)! Een van de dingen die wij zelf zeker een aanrader vinden, is dit Iers theebrood, een soort kruidkoek met veel rozijnen. Probeer maar eens!

INGREDIENTEN

200 gr. donkere rozijnen; 200 gr. lichte rozijnen; 2,4 dl. thee; 1 ei; 0,5 tl. kaneelpoeder; 0,25 tl. cayennepeper; 200 gr. suiker; 4 el. sinaasappelmarmelade; 350 gr. zelfrijzend bakmeel

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-03-2002
  • Iers
  •  > 120 min.

Op het Ierse platteland zijn de eettafels beladen met versgebakken brood, taart, broodjes en fruitcake, geserveerd met boter, jam en dikke frisse room.

INGREDIENTEN

, * 250 gram zelfrijzend volkoren bakmeel, * 250 gram ongebleekt zelfrijzend bakmeel, * 1 theelepel zuiveringszout, * 5 tot 7 dl. karnemelk

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-05-2002
  • Iers
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Ook lekker als lunchgerecht.

INGREDIENTEN

400 g Ierse biefstuk of bieflappen, in dunne plakjes, 1 grote teen knoflook, fijngehakt, 2 eetlepels olijfolie, geraspte schil van 1 sinaasappel, 2 theelepels gemalen komijn, versgemalen zwarte peper, 3 bosuitjes, in stukjes van 1 cm, 1 grote gele paprika, in blokjes, 8 plakjes diepvries bladerdeeg, ontdooid

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-11-2013
  • Voorgerecht
  •  30-60 min.

Een heel ander soort brood dan het vertrouwde broodje met gist!

INGREDIENTEN

- 425 gram volkoren speltmeel, - 50 gram havermout, - 1/2 tl baking soda, - 1 tl zout, - 400 ml yoghurt of karnemelk,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-09-2005
  • Iers
  •  30-60 min.

Langzaam gegaard rundvlees -stoofpot is de ultieme smaak van Ierland.

INGREDIENTEN

1 ½ kg rundvlees, in blokjes gesneden, 175 gr buikspek in blokjes gesneden, 3 el olijfolie, 3 el boter, 12 baby uien, Geschild, 18 champignons, hele, 3 wortelen, Gesneden in kwarten of 12 baby wortelen, geschrobd en heel, versgemalen zout en zwarte peper, 1 el gehakte tijm, 2 el gehakte peterselie, 10 tenen knoflook, Geplet, 425ml rode wijn, 425ml kip of runderbouillon, , Voor de roux, 50gr boter, 50gr meel

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-09-2010
  •  
  •  > 120 min.

Heerlijk met dik roomboter

INGREDIENTEN

Voor 2 broden:225 gr.rozijnen225 gr.krenten225 gr.sultana's110 gr.sucade225 gr.lichtbruine basterdsuiker275 ml.hete earlgrey-thee110 gr.pecan-noten1 groot ei losgeklopt met 2 el.melk450 gr.zelfrijzend bakmeel

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-03-2005
  • Iers
  •  > 120 min.

Op 17 maart wordt er door de katholieke Ieren St. Patrick's Day gevierd.Deze datum heet de sterfdag van St.Patrick te zijn. Er gaan veel verhalen over hem rond, klik hier om een uitgebreide persoonsbeschrijving van deze heilige te lezen.Bij zo'n feestdag hoort natuurlijk ook eten, en de aardappel blijft daarin een belangrijke rol spelen, zoals in de hele Ierse keuken.

INGREDIENTEN

, * 50 gr boter, * 100 gr ui, gesnipperd, * 225 gr aardappel, in blokjes, * 225 gr wortel, in blokjes, * 225 gr champignons, in plakjes, * 225 gr kool, gesneden, * snufje gemalen kruidnagel, * 1 liter groentebouillon, * 100 gram havermout, * peper en zout, * room

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-03-2003
  • Iers
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Bij de jumbo verkopen ze Iers rundvlees. Dat moet mals zijn en inderdaad het eind resultaat was heel erg lekker. Ik heb er een eigen versie van gemaakt met santen en sereh.

INGREDIENTEN

800 gr. Ierse runder riblappen, 1 tl laos, een half blok santen, 2 el oestersaus, 2 cm gemberwortel, 1 stengel sereh, 1 rood pepertje, (kokos)olie om te bakken.Water.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-09-2013
  •  
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

175 gr. volkorenmeel, 50 gram bloem, 50 gr. grof havermeel, 25 gr. tarwekiemen, 1 tl. dubbelkoolzure soda, 1 ? tl zout, 1 tl suiker, 1 groot ei, 2 ? dl karnemelk, beetje bloem,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-03-2004
  • Iers
  •  30-60 min.

Iers brood

INGREDIENTEN

400 gram volkorenmeel, 200 gram bloem, 1? theelepel zuiveringszout (bijv. Gimborn maagzout), ? theelepel zout, 300 ml karnemelk,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-07-2001
  • Engels
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

175 gr. volkorenmeel, 50 gram bloem, 50 gr. grof havermeel, 25 gr. tarwekiemen, 1 tl. dubbelkoolzure soda, 1 1/2 tl zout, 1 tl suiker, 1 groot ei, 2 3/4 dl karnemelk, beetje bloem,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-07-2002
  • Iers
  •  30-60 min.

Dit brood ruikt heerlijk en is populer bij de picknick. Het is op de dag na het bakken het lekkerst.

INGREDIENTEN

Voor 2 middelgrote broden* 680 gram volkorenmeel, tussen molenstenen gemalen - 230 gram ongebleekte patentbloem - 2 theelepels zout - 2 theelepels dubbelkoolzure soda (of bakpoeder of als patentbloem zelfrijzend bakmeel gebruikt wordt) - 1 1/2 theelepels gemalen gember - 1 eetlepel rietsuiker - 60 gram koude boter in blokjes - ca. 710 ml karnemelk - 1 losgeklopt ei nr 3 - 3 eetlepels appel of perenstroop - extra meel voor het bestuiven - sesamzaad voor besrooien (naar wens) -

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-04-2000
  •  
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

175 gr. volkorenmeel, 50 gram bloem, 50 gr. grof havermeel, 25 gr. tarwekiemen, 1 tl. dubbelkoolzure soda, 1 ? tl zout, 1 tl suiker, 1 groot ei, 2 ? dl karnemelk, beetje bloem

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-10-2002
  • Iers
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

574g/ 4 cups (1.25 lbs. plain flour sieved), 1/2 teaspoon bread soda, 15 fl oz (1/2 to 3/4 pt buttermilk) or sour milk, 1/2 teaspoon salt, 1 egg, Small drop of fresh milk, 1 rounded teaspoon Bextartar (raising agent), 25g/loz. sugar, , , , ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-11-2004
  • Iers
  •  30-60 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Ontvang een jaarabonnement Smult en het kookboek Dagelijkse Kost 2 van de bekende Belgische TV-kok Jeroen Meus van € 44,79 voor € 32,95… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top