Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

396 Belgische recepten Alles wissen

  • Maak een keuze

Uitgebreid zoeken
Maak een keuze
Maak een keuze
  • Eigen recept

Antwerpen is een Bourgondisch paradijs. In de stad zijn veel verschillende keukens terug te vinden waar je heerlijk kunt eten. Maar naast de vele restaurants zijn er natuurlijk ook de befaamde frietkotten. Vooral in combinatie met Vlaams stoofvlees zijn de Belgische frieten verrukkelijk.

INGREDIENTEN

2 uien, 1 teen knoflook, 800 g runderpoulet, bloem, 30 g boter, 1 flesje trappisten dubbel bier, 1 laurierblaadje, 2 takjes tijm, 1 runderbouillonblokje, 3 kruidnagels, 0,5 tl (versgeraspte) nootmuskaat, 1 kg aardappelen

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-07-2009
  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Thuis je Big mac maken. Bijna niet van echt te onderscheiden.

INGREDIENTEN

Voor 4-5 burgers, , -400g 100% rundvlees, -hamburger broodjes met sesam (te krijgen bij oa AH, liever geen `verse` sesam bolletjes), -mayonaise, -ketchup, -mosterd, -pot zoete piccalilly, -pot augurken, -ui, -ijsbergsla, -cheddar / smeltkaas plakjes (euroshopper), -witte azijn of natuurazijn, -zout, peper, suiker

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-05-2012
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Echt een heerlijk nagerecht en vrij simpel om te maken. Bij dit recept schrijven, loopt het water in mijn mond.

INGREDIENTEN

6 plakjes roomboterbladerdeeg 4 eieren 200 gr Huttenkase 200 gr verse roomkaas (bijv.Monchou) 300 gr volle kwark 1 el citroenrasp (vers of potje) 150 gr witte basterdsuiker mespuntje zout halve eetlepel boter om in te vetten ca 1 el bloem springvorm (24 cm), ,

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-04-2006
  • Belgisch Nagerecht
  •  30-60 min.

Luxe smultoetje dat je ECHT een keer moet proberen!!!! Eet smakelijk :-). Dit recept is wel ERG VEEL!!!! Wij hebben het gisteren nog gebruikt voor 8 personen, we hadden allemaal toch een ENORME bak!! Duzz let op als je het toch voor 4 personen wil gebruiken, geef mensen die aan de lijn doen een kleine portie en stop wat over is in de koelkast met plastic er op.

INGREDIENTEN

180 g Belgische pure chocolade-, 250 ml slagroom light-, 125 g kristalsuiker-, 250 g MonChou-, 1 zakje slagroomversteviger-, 2 eetlepels gesmolten witte chocolade-, 8 chocoladerolletjes-, 4 aardbeien, gewassen en kroontjes verwijderd,

  •  Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-05-2006
  • Belgisch Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Een heerlijke zoete Belgische stoofschotel van rundvlees.

INGREDIENTEN

1,5 kilo rundvlees (bijv.runderlappen), 75 gr. boter, 5 grote uien in ringen, kastanje champignons 2 bakjes, (evr. tomaten in stukjes), 2tot 3 eetl. bloem, 1 flesje Leffe (donker Belgisch bier ), 8 kruidnagels (of poeder), 8 jeneverbessen (kneuzen), 4 laurierblaadjes (of poeder), flinke eetlepel 5 spices, 2 rundvlees bouillontabletten, 5 teentjes knoflook in stukjes snijden, peper-zout, 3 eetl. mosterd (eigen smaak), 8 eetl. bruine suiker`

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-11-2008
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Een echt Belgisch recept van Belgische wafels

INGREDIENTEN

1 kilo zelfrijzende bloem, 800 gram suiker, 500 gram boter, 8 eieren, 0,5 liter melk

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-06-2002
  • Belgisch
  •  0-10 min.

Mosselen in 'n roomsausje SMULLEN

INGREDIENTEN

2 kilo mosselen - 1 ui - 1 dl droge witte wijn - peterselie - 1 dl slagroom - selderijblaadjes - 30 gram boter

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-08-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Heerlijke biefstuk in een romig en pittig sausje. Smaakt uitermate goed met Vlaamse frieten!!!

INGREDIENTEN

, 5 kogelbiefstukken van ca. 150 gram per stuk, 1 ui, fijngehakt, 3 x een 1/2 paprika (rood, groen, geel), in blokjes, 8 champignons, fijngesneden, 2 el groene peperkorrels, 2 dl slagroom, versgemalen peper en zout, 1 el roomboter + een scheutje olijfolie om te bakken, 1 el peterselie, fijngehakt,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-11-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gemakkelijk te bereiden met de mixer

INGREDIENTEN

2 eieren - 1/2 liter olie - 2 el citroensap of azijn - peper en zout

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-09-1999
  • Belgisch
  •  0-10 min.

Deze wafels lenen zich voor veel soorten beleggingen en zijn heerlijk !.

INGREDIENTEN

Voor 12-15 wafels, 300 g bloem 1/2 liter melk snufje zout 75 g witte basterdsuiker 100 g boter 2 eieren 10 g bakpoeder en poedersuiker.

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-12-2002
  • Belgisch Nagerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

100 gram shoarmavlees, 2 sjalotjes, beetje cr?me fra?che, beetje taug?, 1 kleine prei, scheutje trappistenbier, 1 rode paprika, peper en zout, gemengde sla

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-11-2005
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Pittige shoarma maaltijd

INGREDIENTEN

500 gram varkensshoarma***1 klein blikje persiken op lichte siroop***3 eetlepels zoute ketjap***2 grote of 4 kleine uien***cayenne peper***1 blikje tomatenpuree

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-11-1999
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

1 eigeel, een snufje zout, een koffie lepel sterke mosterd (type Dijon), olie (zonnebloemolie), sap van een halve citroen, peper

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-11-2009
  •  
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

1 ui, 1 stuk prei, 1 grote aardappel, 25 g boter, 1.5 l bouillon, 1 bosje kervel, 1 a 2 lepels gekookte rijst, eventueel scheutje room

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-09-2002
  • Belgisch
  •  0-10 min.

Feestelijke tomaten-roomsoep. Bereidingstijd: 20 minuten ( kan de dag ervoor gemaakt worden ) van "vifke"

INGREDIENTEN

1 witte selder, 1 groene selder, 3 aardappelen, 1 stukje soepvlees, 1 bouillonblokje naar keuze, blikje gepelde tomaten, flesje room, takje peterselie, klompje boter, peper en zout, 200 gram gehakt.,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-06-2002
  • Belgisch
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

400 gr bloem, 35 gr gist, 2.5 dl melk, 1 ei, 30 gr suiker, , 300 gr boter, 1 zakje vanillesuiker, 150 gr bloem, 3 gr bakpoeder, kaneel, iets zout, 250 a 350 gr griessuiker

  •  Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-06-2002
  • Belgisch Nagerecht
  •  30-60 min.

Recept van een oud belgisch vrouwtje, al 25 jaar in mijn bezit

INGREDIENTEN

Runderlappen met vet eraan,rundervet,bakboter of becel bak en braad,uien,boterham zonder korst,bruin of wit naar smaak, mosterd, peper,zout, laulierblad,kruitnagel, warm water,bier(een kriekje of een gewoon biertje, trappist kan ook)

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-01-2008
  • Belgisch
  •  > 120 min.

De lekkerste wafels, een authentiek recept uit de Voerstreek.

INGREDIENTEN

1 kg bloem, 14 à 16 eieren, 800 gr à 1 kg suiker, 6 pakjes vanillesuiker, 500 gr margarine, 250 gr. roomboter, 4 theelepels bakpoeder.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-03-2010
  • Belgisch
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

Voor 12-15 wafels, 300 g zelfrijzend bakmeel 1/2 liter melk snufje zout 75 g witte basterdsuiker 100 g boter 2 eieren en poedersuiker.

  •  Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-02-2011
  • Belgisch Nagerecht
  •  20-30 min.
INGREDIENTEN

300 g witlof, in reepjes gesneden, 2 kleine aardappelen (bintjes), in stukjes, 3 sjaloten, fijngehakt, 1? l kippenbouillon, van blokjes, 1 dl room, gehakte peterselie, boter, peper zout

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-03-2005
  • Belgisch
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

300 gr bloem halve ltr melk, 75 gr witte basterdsuiker 100 gr roomboter, 2 eieren 10 gr bakpoeder, 1 zakje vanille suiker snuf zout,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-07-1999
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Op het moment van plaatsen van dit recept is het hartje zomer, maar eigenlijk is dit recept voor een regenachtige koude zondagmiddag in oktober/november...

INGREDIENTEN

1 flinke runderlap, wat boter, zout/peper, flesje bier, basilicum (1 eetlepel), laurier (2 blaadjes), peterselie (vers)klein bosje, 1 bruine boterham zonder korstjes, mosterd

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op20-07-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Het rundvlees maakt dit recept wat duurder dan gebruikelijk. Maar... erg lekker!

INGREDIENTEN

600 a 700 gram runderlappen, 50 gram boter, 2 tl (frambozen) azijn, 2 laurierblaadjes, 2 a 3 takjes verse tijm, 1 flesje Belgisch dubbelbier (van b.v. Leffe of Grimbergen), 2 el bloem, 1 middelgrote winterpeen, 1 grote ui, 1 volle el (bruine) kandijsuiker, versgemalen peper

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-01-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Lekkere volle hachee, zalig na een koude dag buiten werken

INGREDIENTEN

Ca 600 gram runder borstlap of magere runderlap, zout, peper, bloem, beetje olie, ca 1kg uien, tijm, 2 a 3 blaadjes laurier, 3 a 4 kruidnagelen, klein scheutje (2El) azijn, 1 flesje goed donker bier (geen oud bruin, maar een mooie trappist of vergelijkbaar; leffe brune, rocheford 10, westmalle dubbel), (evt ontbijtspek,) maizena

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-03-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Lekkere, dampende stamppot voor winterse dagen.Onweerstaanbaar na een fikse wandeling.

INGREDIENTEN

Voor de bouillon:, -1kg soepbeen van rund, -4 l water*tijm*laurier, -2 takjes witte selderij, -groen van 2 preien, -1 grote ui, -enkele peperkorreltjes*zout, , Voor de hutsepot:, -1 l runderbouillon, -400 g runderborst, -1 hart van een savooikool, -2 sneden gezouten spek van 1 cm, -2 uien*1/4 knolselderij, -2 grote wortelen*1 bosje witte raapjes, -2 preiwitten, -1 kg vastkokende aardappelen, -400 g lamsvlees (schouder of ragout), -300 g gerookte worstjes*mosterd, -brood (eventueel)

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-02-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Lekker bij pate

INGREDIENTEN

500g uien-100g suiker-1dl witte wijn-1dl wijnazijn-boter-peper-zout

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-06-2001
  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

Kip op zijn Gellikers

INGREDIENTEN

4 kipfilets, 250 gr champignons, 125 gr geblancheerde zilveruitjes, 125 gr spekreepjes, 1 dl bruin bier, 2 dl kalfsfond(bouillon), peper, oregano en zout, boter. en een beetje room.

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-03-2006
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Bijna buitenlands

INGREDIENTEN

300 gr. bloem, ? liter melk, snufje zout, 75 gr. witte basterdsuiker, 100 gr. boter, 2 eieren, 10 gr, bakpoeder.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-06-2003
  • Belgisch
  •  0-10 min.
INGREDIENTEN

* 1 kg varkenswangetjes, * 3 eetl bloem, * 2 flesjes Belgisch (rodenbach)bier, * 1 lit bruine fond, * 2 flinke uien, * 3 eetl balsamico-azijn, * 0.5 eetl suiker, * naar smaak peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat, * naar smaak beetje rozemarijn,

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-11-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
INGREDIENTEN

1 kg bloem, 1/2 pakje vanillesuiker, 50 gr gist, 4 eieren, 2 soeplepels boter, een snuifje zout, 1.5 l water melk, 2 eetlepels suiker

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-04-2001
  • Belgisch
  •  20-30 min.

Dit is echt een makkie, gezonde kost met een echt Belgisch produkt...witloof.

INGREDIENTEN

, 300 g witlof, in reepjes gesneden, 2 kleine aardappelen (bintjes), in stukjes, 3 sjaloten, fijngehakt, 1.5 l kippenbouillon, van blokjes, 1 dl room, gehakte peterselie, boter, peper & zout, , , ,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-08-2003
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Een oudfamiliegerecht, elke familie deed het weer iets anders.

INGREDIENTEN

1 ltr melk, 150 gr (oude) ontbijtkoek, 150 gr. speculaas, 150 gr. petit beurre, 150 gr. bruine suiker, 1 pakje vanillesuiker, 1 snufje zout, 1 snufje kaneel.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-09-2002
  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Met de herfst in aantocht een heerlijk stoofje met bier, jeneverbessen, kruidnagels en laurier.

INGREDIENTEN

Kilo varkenslappen, Blikje tomatenpuree, Flesje bier (Leffe Bruin of Kasteelbier), 10 jeneverbessen, 10 kruidnagels, 2 laurierblaadjes, 250 ml bouillon (rund), Bloem, Peper en zout naar smaak, (Room)Boter om in te braden

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-08-2012
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
INGREDIENTEN

225 gr. kwark, 100 gr. chocolade, 70%-85% cacao, 180 ml. slagroom, 3 el. melk, Zoetstof

  •  Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-02-2003
  • Belgisch Nagerecht
  •  10-20 min.

Goede Belgische frieten worden gemaakt van iets kruimige aardappels. ze zijn dik, knapperig van buiten en lekker zacht van binnen.

INGREDIENTEN

1 kilo bintjes, frituurvet 4-6 pakjes.,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-03-2001
  • Belgisch
  •  0-10 min.

Voor de chocolekkerbek

INGREDIENTEN

50 gram gedroogde abrikozen en gekonfijte sinaasappelschilletjes/ 150 gram marsepein/ 3 eetl. slagroom/ 100 gram pure chocolade.

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-10-2002
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Voor 4 tot 6 personen:Dit is echt een makkie, gezonde kost met een echt Belgisch produkt...witlof.

INGREDIENTEN

300 g witlof, in reepjes gesneden;, 2 kleine aardappelen (bintjes), in stukjes;, 3 sjaloten, fijngehakt;, 1.5 l kippenbouillon, van blokjes;, 1 dl room;, gehakte peterselie;, boter;peper & zout;

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-02-2002
  • Belgisch
  •  0-10 min.

Dit is een gemakkelijk recept van gehakt en groente .Het kan ook met andere groenten worden gemaakt.

INGREDIENTEN

500 gr runder gehakt,1uitje,6 stronken witlof,4 gepelde of gewone tomaten,75 gr boter iets suiker,nootmuskaat,zout en peper, 4 plakken belegen kaas.

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-02-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
INGREDIENTEN

4 kippetjes van max 500g p/st, 250g schrapte worteltjes, 750g geschrapte krielaardaardap, peltjes,3 sjalotjes,150g champign.,50g boter,50g ontbijtspek i/bl,1 fl br bier, 1 scheut genever,2dl slagr, 1/2 el dragon mosterd, fijngehakte peterselie

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-03-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
INGREDIENTEN

600 a 700 gram runderlappen, , 50 gram boter, , 2 tl (frambozen) azijn, 2 laurierblaadjes., , 2 a 3 takjes verse tijm, , 1 flesje Belgisch dubbelbier (van b.v. Leffe of Grimbergen), , 2 el bloem, , 1 middelgrote winterpeen, , 1 grote ui, 1 volle eetlepel (bruine) kandijsuiker, versgemalen peper.,

  •  Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-10-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top