Portugese gestoofde geit (Cabrito Assado)

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 8 personen

2 stuk geitenvlees van 800 gram -
200 gram spek in reepjes -
6 bladen laurier -
1 bosje waterkers -
4 tenen knoflook -
3 uien -
water -
1 bosje peterselie -
1 dl. rode wijnazijn -
3 eetlepels grof zeezout -
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel zwart gemalen peper -
2 eetlepels ganzenvet -
1000 gram rijst
300 gram gerookte ham -
1 stuk lever -
1 chorizo -
1 envelopje saffraan


Voorbereiding

Neem voor het geitenvlees bij voorkeur flinke geitenbouten en voor de lever een geitenlever.

In plaats van geitenvlees kan ook lamsvlees genomen worden, in plaats van ganzenvet ook spekvet. In plaats van laurierblaadjes kunt u ook tijmtakjes nemen en in plaats van geitenlever ook kalfs- of runderlever.

Begin een dag van tevoren met het marineren van de bouten. Pers hiervoor de knoflook uit met de knijper, hak de peterselie en eenderde van de uien fijn. Meng dit met de wijnazijn, zout, paprikapoeder en peper. Smeer hier het vlees rondom mee in en laat het een nacht rusten.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius. Maak de volgende dag vele kleine inkepingen in het vlees en stop hierin de reepjes vetspek. Maak in een grote vuurvaste schaal een geurig bedje van de laurierblaadjes of tijmtakjes. Leg hierop het vlees en braad het in de voorverwarmde oven. Keer het vlees regelmatig. Het geitenvlees moet helemaal gaar zijn, dat neemt ongeveer drie uur in beslag, lamsvlees mag iets rose blijven, reken 30 minuten per kilo. Fruit voor de rijst eenderde van de gesnipperde ui in het spekvet glazig in een grote hapjespan. Snijd de ham in reepjes, de lever in stukjes en de worst in plakjes en voeg dit toe aan de uien. Voeg wat water toe om aanbranden te voorkomen. Laat het geheel tien minuten zachtjes sudderen. Neem de lever en de worst uit de pan, doe de rijst in de pan met de saffraan, het laurierblad en de andere gesnipperde ui en kook de rijst volgens voorschrift gaar. Als er te weinig vocht is overgebleven, voeg dan wat water toe. Er moet ongeveer twee maal zoveel water als rijst zijn.

Serveer de rijst met de reepjes ham, de blokjes lever en de plakjes worst. Dien het geiten- of lamsvlees apart op en garneer de schaal met wat waterkers.

Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van luckyjo


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies