Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Druivenjam

Door: jam_en_gelei

  • Bijgerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten


Voor 3 - 4 (jam)potjes: 1 1/2 kg (muskaat)druiven; 1 limoentje; 1.25 kg suiker.




Hans Belterman. Voor de jam kunt u de druiven waarvan wijn gemaakt wordt niet gebruiken. Ze zijn doorgaans te zuur. Uitsluitend zoete (tafel)druiven, ongeacht of het blauwe dan wel witte zijn komen er voor in aanmerking en die leveren u dan ook een bijzonder fijne jam op.
Om jam van druiven te maken heeft u uitgesproken zoete tafeldruiven nodig. Dergelijke druiven die elk najaar vanuit Griekenland, Spanje en Italie naar ons land worden geexporteerd lenen er zich goed voor. Ook tafeldruiven die in kassen worden gekweekt kunnen, mits het om uitgesproken zoete soorten gaat, ook tot jam worden verwerkt. Druiven waarvan wijn wordt gemaakt komen er beslist niet voor in aanmerking.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Pel de druiven, halveer ze en neem de pitten uit het vruchtvlees weg. Vang het sap dat bij deze handelingen vrij komt op. Zeef het sap.

Leg de druiven in een wijde pan met dikke bodem.

Voeg het gezeefde druivensap er aan toe. Breng alles, onder voortdurend roeren en omscheppen, aan de kook. Temper de warmtebron en laat alles zolang zachtjes koken tot door het indampen niet veel meer dan 3/4e deel van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven.

Pers het limoentje uit en zeef het sap. Voeg het samen met de suiker aan de ingekookte druivenmassa toe. Roer alles krachtig door en blijf daarna zolang roeren tot de suiker is opgelost. Laat de jam hierna, onder regelmatig doorroeren, nog 15 minuten zachtjes doorkoken.

Vul zorgvuldig schoongemaakte en met kokend water omgespoelde potjes met de jam. Plaats de potjes tijdens het vullen op een houten plank of op een dubbelgevouwen natgemaakte (hand)doek.

Voorzie de potjes van etiketten met vermelding van inhoud en datum. De druivenjam is 6 maanden houdbaar mits de potjes op een koele, droge en bovenal donkere plek worden geplaatst.

Serveertip

Geef de druivenjam bij crackers, sneetjes licht geroosterd witbrood, scones en croissants. Op licht beboterd krenten- en rozijnenbrood smaakt de druivenjam voortreffelijk.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jam_en_gelei
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Volgend recept
Top