Chocolademousse

  • Belgisch
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

150 gr pure chocolade Fondant (bij voorkeur Cote d'or of Callebout)
nootje boter
Slagroom, niet opgeklopt, 15 cl
3 eiwitten, snufje zout
Ongeveer 50 gram bloemsuiker


HULPMIDDELEN

Keukenrobot


Dit is een recept voor chocolademousse, zoals er zovele zijn. Als je geluk hebt combineert hij volgende drie belangrijke eigenschappen: heel smaakvol, toch heel luchtig, en vast, stijf.

Voorbereiding

Laat eerst de chocolade smelten au bain marie (zeker niet rechtstreeks op het vuur), voeg er een nootje boter bij. Blijf er rustig in roeren. Als het geheel volledig gesmolten is en een homogene massa vormt, laat het dan wat afkoelen (het moet wel vloeibaar blijven). Ondertussen klop je de slagroom (die ijskoud stond in de koelkast) net niet volledig stijf, met de bloemsuiker. Plaats ze direct terug in de koelkast. Nu klop je de eiwitten stijf, tot ze er uitziet zo wit als sneeuw. Doe er een snuifje zout bij. Maak dat je eiwit stevig stijf staat, anders zijn alle voorbereidingen straks teveergeefs! Let op de temperatuur van de ingredienten.

Bereidingswijze

Nu komt het grote moment! Doe de chocolade langzaam bij het eiwit, met behulp van een spatel; roeren of kloppen is uit den boze. Meng alles rustig en zorg dat het eiwit niet breekt (het is mogelijk dat het eiwit zich gaat splitsen bij deze handeling: geen paniek, dan krijg je straks een laagje sop in je bakje en is de mousse minder luchtig). Daarna de ijskoude slagroom erondermengen. Alles mooi spatelen tot een homogene massa. Doe alles in een recipient en laat gedurende 3 uur opstijven in de koelkast.

Serveertips

Met een blaadje munt, met een blaadje citroen, met een sesamkoekje...etc.

Leuk recept? Deel het
Reacties (10)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mbeudaer


Smult is een 90 pagina’s dik tijdschrift vol recepten voor de hele familie. Van cheesecake tot aan risotto, alles is stap voor stap te maken en enorm lekker! Het blad verschijnt 4x per jaar: elk seizoen ruim 60 nieuwe recepten. Deze maand bij Smult: de luxe Bredemeijer Duet Classic theepot met 70% korting! Op = op.
Bekijk de actie »

Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Go-Tan is op zoek naar familierecepten en mooie herinneringen. Doe mee met jouw familierecept en maak kans op een Go-Tan pakket of een plaatsje in het Go-Tan familiereceptenboek! … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies