Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Rotterdamse kruidbroodjes

  • Regionaal
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 6 personen

500 gr bloem
200 gr sucade
20 gr rommelkruid
20 gr suiker
10 gr zout(2 theelepeltjes)
25 gr verse gist of 5,5 gr droge gist
30 gr boter
3 dl lauwe melk of water


HULPMIDDELEN

Door het toegevoegde rommelkruid hebben deze broodjes een rode kleur. Ze herinneren daarmee aan de bloedige dierenoffers, die in vroeger tijden omstreeks Kerstmis werden gebracht. In het Waterweggebied worden deze broodjes, gevuld met fijngehakte sucade, nog zeer gewaardeerd. Vooral met Kerstmis en Pasen.


Ook wel Rotterdamse kruidtimpen of bloedbroodjes genoemd. Ze worden standaard in Rotterdam met de Kerst gebakken. Geheim van het timpje is het rommelkruid (anijszaad, gemalen kruidnagel, nootmuskaat en gemalen zwarte peper). Dat is hetzelfde kruid dat in balkenbrij gebruikt wordt. Er bestaan meerdere versies van dit mengkruid. Naast de roodkleurende (die we hier moeten gebruiken) is er ook een "grijzere" versie, die in Groningen in de worst gebruikt wordt. Deze versie bevat meer kruidnagels.

Bereidingswijze

Doe de bloem, sucade, rommelkruid, suiker, gist, boter, zout en de melk of water en maak hiervan een samenhangende deegbal van.Vorm hiervan een dikke rol en snijd hiervan dikke plakken.Vorm hiervan broodjes. Plaats ze op een bekleed bakblik en laat ze ca 40 min rijzen onder een doek met plasticfolie. Bak ze af in de oven ca 15 min. Je kan het ook in een broodvorm doen, dan is de baktijd ca 30 min.

Serveertips

Lekker met roomboter



Leuk recept? Deel het
Reacties (1)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van rotterdamse_saar
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top