Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

christmas pudding

Door: redsonja

  • Engels Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten 12 personen


125 gr.`bloem.
150 gr. oud brood zonder korst, verkruimeld.
3 theelepels koekkruiden.
1/4 theelepel nootmuskaat.
125 gr. bruine basterdsuiker.
125 gr. boter of margarine.
200 gr. rozijnen.
150 gr. krenten.
75 gr. sukade.
1 goudrenet, gesnipperd.
2 dl. rum.
1 geperste citroen en de geraspteschil.
3 eieren, los geklopt.


Verder heb je nodig


Vuurvaste schaal of tulbandvorm van ca. 1,5 liter.
aluminium folie.
stukje touw.
mes.
theelepel.
eetlepel.
litermaat.
kom.
roerlepel.
pan.
plasticfolie.
kelder, garage of vorst vrije schuur.
schaal.


Christmas pudding, ook wel plum pudding genoemd, moet minstens drie tot zes weken rijpen om de smaak zich goed te laten ontwikkelen.
vroeger werd er in het beslag een zilveren muntje verstopt, wat degen die het vond geluk moest brengen.
traditie getrouw mogen alle leden van de faminlie in de kom ingredienten voor de pudding roeren en een wens doen.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe de bloem en de koekkruiden, nootmuskaat en de broodkruimels in een kom.
roer de suiker erdoor.
doe de boter erbij en snijd deze met twee messen in een kom in kleine stukjes.
wrijf de boter met de vingertoppen door het mengsel.
doe de rozijnen,krenten,sukade en de appel erbij.
roer het mengsel ca. 5 minuten goed door.
voeg 1 dl. van de rum, het citroensap met de rasp en de eieren toe en roer nogmaals door.
vet de vorm af met een groot stuk dubbelgevouwen aluminiumfolie.
bind de overhangende folie langs de rand dicht met een touwtje .
zet de vorm in een ruime pan .
vul de pan tot ruim 3 kwart van de vorm met kokend water.
stoom de pudding ca. 4 uur (3 uur voor een tulband.) in de pan met kokend water, doe er van de tijd tot tijd kokend water bij.
neem de pudding uit het wateren laat hem afkoelen.
verpak de pudding goed inplastic folie met daaromheen aluminiumfolie en bewaar hem op een koele plaats, bijvoorbeeld in een groentelade van de koelkast, in een vorstvrije schuur of garage of kelder.
verwarm de pudding voor gebruik nog ca. 45 minuten in kokend water.
stort hem op een schaal.
verhit de rest van de rum, schenk die eroverheen, steek aan en serveer brandend.



het gebruik van margarine of boter vermindert de houdbaarheid van de plum pudding enigszins.
als je het vet vervangt door plantaardig vet of niervet, is de pudding wel drie maanden houdbaar.
het rijpenm van de pudding komt de smaak overigens zeer ten goede

Serveertip

** eet smakelijk **



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van redsonja
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Volgend recept
Top