Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Yorkshire pudding

Door: the_swan_inn

  • Engels Bijgerecht
  •  
  • Geplaatst op

Ingrediënten


125 gr bloem
? tl zout
1 ei, maat 1 (groot), losgeklopt
300 ml melk
koud water
2 el vet
laag bakblik van ca 15x15 cm, of vier individuele bakblikjes



Yorkshire pudding is over de gehele westerse wereld bekend en de mensen uit Yorkshire houden vol dat alleen iemand uit Yorkshire het maken kan.
Oorspronkelijk werd vlees klaargemaakt door het boven het vuur te hangen en het vet werd opgevangen in een bakblik, om later voor de pudding te gebruiken. Yorkshire pudding werd als eerste gang geserveerd, soms met een druppel frambozen azijn of wat jus. Het wordt in Yorkshire niet altijd bij rundvlees gegeven: het wordt gekruid met gehakte munt bij schapen- of lamsvlees, met salie bij geroosterd varkensvlees en wat van het beslag werd achtergehouden voor het dessert, op smaak gebracht met suiker, kaneel en geraspte appel of krenten.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Warm de oven voor op 225 ?C.

Bereidingswijze

Zeef de bloem en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.

Voeg het losgeklopte ei en de helft van de melk toe en meng het beslag krachtig tot een egale pasta, minstens 5 minuten.

Voeg de rest van de melk toe en meng weer krachtig.

Verdun het beslag met koud water tot het de dikte heeft van dikke room.

Laat het 30 minuten rusten.

Zet het bakblik met het vet een paar minuten in de hete oven, zodat het goed heet wordt.

Het vet moet zo heet zijn dat het beslag sputtert als het in het blik wordt gegoten.

Voeg met de vingers nog een paar druppels koud water aan het beslag toe en roer het door met een vork.

Giet het beslag in het hete vet en zet het bakblik meteen bovenin de hete oven.

Bak de grote pudding 35-40 minuten, de kleine puddingen 15-20 minuten.

Doe de ovendeur niet open voordat de minimum baktijd is verstreken.

De pudding moet van buiten goudgeel en knapperig zijn en van binnen romig maar wel gaar.

Serveertip

Variaties:
Appel pudding:
Voeg suiker naar smaak toe en 2 grote geraspte appels, met een snufje kaneel of kruidnagel.

Kruidenpudding:
Voeg 2 gehakte gekookte uien en een theelepel gedroogde gemengde kruiden toe.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van the_swan_inn
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Volgend recept
Top