GOULASH (gulas, lees goelaasj) uit Brno

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

Rundvlees, reuzel of margarine,olie, uien, twee teentjes(of meer) knoflook,twee tot vier eetlepels paprika-poeder(mild),paprikavruchten groen en geel, 2 blikjes tomatenpuree, 1-2 runderbouillonblokjes,tomaten, wijn,kummel,room(niet noodzakelijk), bindmiddel(b.v. roux ),water en bloem e.a.

HULPMIDDELEN

Een flinke pan ( ik doe het wel neens voor 2dagen) als kan met dikke bodem (wordt de warmte beter verdeeld)


Gulás is fantastisch vooral al je een visite hebt. Een dag tevoren klaar is Gulás nog lekkerder.Een typisch vleesgerecht, en toch ook groente er in! Met hete paprika kan men Gulas heet maken, doch er zijn vaak kinderen aan tafel en dus liever niet.Wijn is niet erg, de alcohol verdampt tijdens de bereiding. Rundvlees kan men kombineren met varkenslees.

Voorbereiding

De vlees wordt ik blokjes gesneden(ca anderhalve tot twee cm), met vette stukken wat groter, dan kan men ze later er uithalen, de vet wegsnijden en weggooien, mager vlees terug doen in de pan. Uien snipperen, de paprikas in stukjes snijden, tomaten ook, doch groter stukken, de rodewijn- fles ontkurken,de blikjes tom.puree open maken.

Bereidingswijze

Gesnipperde uien fruiten, doch allen tot ze glazig worden. Vlees toevoegenmet beetje zout en een schuitje water. Op hoog vuur kort en roerend laten stollen, dan het vuur temperen tot bijna minimum en onder de deksel laten sudderen, stoven, met de bedoeling,dat de vlees sap loslaat.Na een kwartuurtje beetje zouten (oppassen, de bouillonblokjes zijn behoorlijk zout)en glas wijn toevoegen( hoeft niet persé). Later kan men nog wijn er bij doen.Suddert alles lekker, geperste( ik doe het met mes) knoflook , de bouillonblokjes en 1 el. kummel(hoeft niet als men er niet van houdt) er bij. Wanneer de vlees begint te garen, de vet van mager afsnijden en weggooien.Is er weinig vocht, water of wijn toevoegen.Dan de paprikastukjes en het tomatenpuree er bij.
Op het laatst de tomaten, opletten dat ze niet kapot koken. Daarna komt het binden: dat kan met roux,room en bloem, of bindmiddel, of papje van water en bloem of water en maizena. Voorzichtig roeren tot het kookt en het vocht aandikt.

Serveertips

Meestal met rode kool, appelmoes(vooral voor kinderen)of doperwtjes met worteltjes.Dan aardappelen of rijst. Wij thuis maakten originele Knodels(umlaut boven o ). Drinken? Bier natuurlijk, of wijn.

Leuk recept? Deel het
Reacties (3)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van radek

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

Geschikt voor alle warmtebronnen.

van 69,99
Alleen vandaag 54,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies