GOULASH (gulas, lees goelaasj) uit Brno

  • Tsjechisch Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

Rundvlees, reuzel of margarine,olie, uien, twee teentjes(of meer) knoflook,twee tot vier eetlepels paprika-poeder(mild),paprikavruchten groen en geel, 2 blikjes tomatenpuree, 1-2 runderbouillonblokjes,tomaten, wijn,kummel,room(niet noodzakelijk), bindmiddel(b.v. roux ),water en bloem e.a.

HULPMIDDELEN

Een flinke pan ( ik doe het wel neens voor 2dagen) als kan met dikke bodem (wordt de warmte beter verdeeld)


Gulás is fantastisch vooral al je een visite hebt. Een dag tevoren klaar is Gulás nog lekkerder.Een typisch vleesgerecht, en toch ook groente er in! Met hete paprika kan men Gulas heet maken, doch er zijn vaak kinderen aan tafel en dus liever niet.Wijn is niet erg, de alcohol verdampt tijdens de bereiding. Rundvlees kan men kombineren met varkenslees.

Voorbereiding

De vlees wordt ik blokjes gesneden(ca anderhalve tot twee cm), met vette stukken wat groter, dan kan men ze later er uithalen, de vet wegsnijden en weggooien, mager vlees terug doen in de pan. Uien snipperen, de paprikas in stukjes snijden, tomaten ook, doch groter stukken, de rodewijn- fles ontkurken,de blikjes tom.puree open maken.

Bereidingswijze

Gesnipperde uien fruiten, doch allen tot ze glazig worden. Vlees toevoegenmet beetje zout en een schuitje water. Op hoog vuur kort en roerend laten stollen, dan het vuur temperen tot bijna minimum en onder de deksel laten sudderen, stoven, met de bedoeling,dat de vlees sap loslaat.Na een kwartuurtje beetje zouten (oppassen, de bouillonblokjes zijn behoorlijk zout)en glas wijn toevoegen( hoeft niet persé). Later kan men nog wijn er bij doen.Suddert alles lekker, geperste( ik doe het met mes) knoflook , de bouillonblokjes en 1 el. kummel(hoeft niet als men er niet van houdt) er bij. Wanneer de vlees begint te garen, de vet van mager afsnijden en weggooien.Is er weinig vocht, water of wijn toevoegen.Dan de paprikastukjes en het tomatenpuree er bij.
Op het laatst de tomaten, opletten dat ze niet kapot koken. Daarna komt het binden: dat kan met roux,room en bloem, of bindmiddel, of papje van water en bloem of water en maizena. Voorzichtig roeren tot het kookt en het vocht aandikt.

Serveertips

Meestal met rode kool, appelmoes(vooral voor kinderen)of doperwtjes met worteltjes.Dan aardappelen of rijst. Wij thuis maakten originele Knodels(umlaut boven o ). Drinken? Bier natuurlijk, of wijn.

Leuk recept? Deel het
Wie wint de FoodAward 2014?

Van welk nieuw supermarkt product ben jij fan? Stem en maak kans op een Samsung-tablet (5x), Tefal-pannenset (10x) of Jumbo spellenpakket (5x)!

Stem en win »
Reacties (3)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Over de plaatser
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken

Wok je koelkast leeg wordt mogelijk gemaakt door Go-Tan

Wok je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Je leest het in Smult, het magazine voor hobbykoks van Smulweb. Met recepten van o.a. Ellemieke Vermolen en Paul Hollywood - The Great British Bake Off. Actie: 4x nu 17,95 > … Doe mee »

Op de speciale wokjekoelkastleeg pagina zie je hoe je eenvoudig je koelkast leeg kan wokken. Geef op wat je nog hebt liggen en zoek daar recepten bij. Wokken doe je met Go-Tan!… Doe mee »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies