Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Frankrijk - Fondue Savoyarde

  • Frans Hoofdgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

2 teentjes knoflook
2-1/2 dl droge witte wijn (apremont uit de

Savoie)
vers gemalen peper
600 gr kaas, beaufort of gruyere in blokjes

1/2 dl kirsch
nootmuskaat
pain de campagne, boerenbrood of stokbrood


HULPMIDDELEN

Aarddewerken fondueschaal, rechaud, fondue-

vorkjes


kaasfondue is een traditioneel gerecht in de Jura en de Franse Alpen (Savoie). Het recept uit beide gebieden is vrijwel hetzelfde: in de Jura gebruikt men gruyere of comte en in de Savoie beaufort. Dit zijn harde kaassoorten die goed smelten. Terwijl de kaas in de wijn smelt, moet je met een houten lepel onafgebroken blijven roeren in achtvormige bewegingen. Dit bevordert het smelten van de kaas zonder draadvorming. Apremont is een heerlijke, niet zo bekende, droge witte wijn uit de Savoie, die je natuurlijk ook door een andere droge witte wijn kunt vervangen.

Bereidingswijze

Het teentje knoflook halveren en de schaal hiermee inwrijven. Het andere teentje knoflook fijnpersen. De wijn met wat vers gemalen peper en de fijngeperste knoflook in de schaal aan de kook brengen. De blokjes kaas in gedeelten toevoegen. Met een houten lepel achtjes roeren en de kaas laten smelten. De kaasfondue moet een mooie gebonden structuur hebben. De kirsch en de nootmuskaat toevoegen en de schaal op het rechaud zetten. Het brood in blokjes snijden en bij de kaasfondue serveren. Ook tijdens het eten de fondue regelmatig doorroeren, dit voorkomt het samenklonteren van de kaas.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van europa-recepten
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top