Kastanjepuree met knolselderij

  • Nederlands Bijgerecht
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN 4 personen

1 kg gram tamme kastanjes (750 gram gepeld gewogen)
- 500 gram knolselderij (400 gram schoongemaakt gewogen)
- 1 eetl. limoen of citroensap
- 60 gram boter (op kamertemperatuur)
- 2 eetl. slagroom
- eventueel 1 a 2 eetl. melk
- zout
- witte peper uit de molen
- 1 eetl. fijngesneden bieslook


Kastanjepuree met knolselderij smaakt uitstekend bij vrijwel alle wildgerechten (wild konijn, haas, ree, hert en wildzwijn). Ook bij gerechten met varkensvlees doet de puree het uitstekend. Gebraden varkensfricandeau met gebakken spruitjes en kastanjepuree met knolselderij is een voorbeeld van een uitstekende combinatie.

Bereidingswijze

Maak met de punt van een dun en scherp mesje aan de bolle kant van elke kastanje een tamelijk diep (tot op de zachte kern) kruisje. Leg de kastanjes in een wijde pan. Voeg zoveel kokend water toe tot ze net onder liggen. Breng alles snel aan de kook. Laat de kastanjes 8 10 minuten koken. Stort de kastanjes op een zeef. Laat ze uitlekken en gedeeltelijk afkoelen. Pel de kastanjes wanneer ze nog warm zijn. Verwijder daarbij ook het bruine velletje dat om de kern van elke kastanje zit.
Snijd intussen de knolselderij in dikke (ca. 1 cm.) plakken. Schil de plakken en spoel ze onder stromend koud water af. Wrijf de plakken in met wat limoen of citroensap om het verkleuren zo veel mogelijk tegen te gaan. Snijd de selderijplakken in blokjes.
Leg kastanjes en knolselderij in een pan. Voeg zoveel kokend water toe tot alles net onder ligt. Laat alles 25 a 30 minuten zachtjes koken. Stort alles op een fijne zeef. Wrijf kastanjes en knolselderij door de zeef.
Doe alles over in een pan met dikke bodem. Plaats de pan boven een matig afgestelde warmtebron. Klop met een garde eerst de in stukjes verdeelde boter en daarna de room door de puree. Klop er eventueel nog een scheutje melk door wanneer de puree wat al te stijf is geworden. Breng de puree op smaak met wat zout en peper.

Serveertips

Dien de puree op in een voorverwarmde schaal of in kleine eenpersoons kommetjes (soufflepotjes). Strooi er een beetje bieslook over.

Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van goliath

Alles voor je kerstdiner Maak je dit jaar een kalkoen of ga je voor konijn of ander wild? Begin je diner met een amuse. Tussendoor een spoom en voor erbij natuurlijk stoofperen. Of bak zelf kleine broodjes. Sluit of met een trifle of bavarois en vergeet de bonbons bij de koffie niet. Fijne feestdagen!

Kies & combineer


De leukste agenda voor in je keuken: De Smulweb Agenda 2015. Vol recepten met heerlijke foto's en leuke specials zoals hoe je een stressvrij kerstmenu op tafel zet. De agenda heeft een week-indeling. Met 63 stickers, 4 geïllustreerde ansichtkaarten, harde kaft en stevige ringband is dit de leukste agenda voor 2015, ook als cadeau! Bestel 'm hier!

Dagdeal
Bestel nu »

Geschikt voor alle warmtebronnen.

van 69,99
Alleen vandaag 54,95
Bestel nu »
Kijk voor alle aanbiedingen op:
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Op zoek naar inspiratie voor het meest bijzondere diner van het jaar? Met deze verzameling kerstrecepten zet je een geslaagd menu op tafel. … Lees verder »

Top
Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies