Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Rolpens inmaken

Rolpens inmaken

Door: vandekoptotdestaart

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 02-09-2001

Ingrediënten


1.1/2 kg rundvlees, 1.1/2 kg varkensvlees, 1/2 kg vers vet spek, 40 g zout, nootmuskaat, peper, nagelgruis, zakjes pens voor 3.1/2 kg vlees, gesteriliseerde azijn


Verder heb je nodig


Keulse potten of andere potten met wijde opening - deze schoonmaken met heet sodawater, zeer goed naspoelen en vervolgens uit laten lekken op een schone doek.


Ouderwets recept (huishoudschool-kookboek 1934) voor het zelf inmaken van rolpens. Gek genoeg is dit het eerste rolpens-recept op SmulWeb ... (02-09-2001)

Ontdek meer:

Voorbereiding

Het vlees snijden en malen. (Dit eventueel door de slager laten doen.)Het spek malen of in dobbelsteentjes snijden.

Bereidingswijze

Alle bestanddelen (behalve de azijn) bij elkaar voegen en goed dooreenmengen.Zakjes, genaaid van pens, niet stijf vullen met het gekruide vlees, dichtnaaien en 2-3 uren (afhankelijk van de dikte) koken in water met zout.De rolpens overdoen in de potten en zoveel kooknat met azijn toevoegen, dat ze ruim onderstaat. (Half kooknat en half azijn of 2/3 deel kooknat en 1/3 deel azijn gebruiken.) Zorgen, dat het vet dat uitgekookt is meegeschept wordt in de inmaakpotten, omdat dit, koud geworden, de afsluiting vormt!Na 10-14 dagen is de rolpens wel zuur genoeg.De rolpens op een koele plaats niet langer dan plm. 6 weken bewaren.



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van vandekoptotdestaart
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Ontvang nu 5 nummers van Smult voor maar 19,95! Elk seizoen komt een nieuwe Smult en aan het eind van het jaar een extra kerstspecial! Klik hier voor meer!… Lees verder »

Scroll voor meer recepten
Top