Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

Rolpens inmaken

  •  
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

1.1/2 kg rundvlees, 1.1/2 kg varkensvlees, 1/2 kg vers vet spek, 40 g zout, nootmuskaat, peper, nagelgruis, zakjes pens voor 3.1/2 kg vlees, gesteriliseerde azijn


HULPMIDDELEN

Keulse potten of andere potten met wijde opening - deze schoonmaken met heet sodawater, zeer goed naspoelen en vervolgens uit laten lekken op een schone doek.


Ouderwets recept (huishoudschool-kookboek 1934) voor het zelf inmaken van rolpens. Gek genoeg is dit het eerste rolpens-recept op SmulWeb ... (02-09-2001)

Voorbereiding

Het vlees snijden en malen. (Dit eventueel door de slager laten doen.)Het spek malen of in dobbelsteentjes snijden.

Bereidingswijze

Alle bestanddelen (behalve de azijn) bij elkaar voegen en goed dooreenmengen.Zakjes, genaaid van pens, niet stijf vullen met het gekruide vlees, dichtnaaien en 2-3 uren (afhankelijk van de dikte) koken in water met zout.De rolpens overdoen in de potten en zoveel kooknat met azijn toevoegen, dat ze ruim onderstaat. (Half kooknat en half azijn of 2/3 deel kooknat en 1/3 deel azijn gebruiken.) Zorgen, dat het vet dat uitgekookt is meegeschept wordt in de inmaakpotten, omdat dit, koud geworden, de afsluiting vormt!Na 10-14 dagen is de rolpens wel zuur genoeg.De rolpens op een koele plaats niet langer dan plm. 6 weken bewaren.



Leuk recept? Deel het
Reacties (2)
Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van vandekoptotdestaart
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Dit nummer in Smult: o.a, de lekkerste hachee, coq au vin en andere traditionele gerechten met een nieuwe twist. Profiteer nu 5 X Smult met 30% korting! Profiteer nu!… Lees verder »

Top