Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies

pittig brood

  •  
  •  
  • Geplaatst op
INGREDIENTEN

200 ml melk -
10 gr droge gist -
1 theelepel basterdsuiker -
200 gr volkoren tarwemeel -
200 gr patentbloem -
1 theelepel zout -
50 gr margarine -
20 gr broodverbeteraar -
kruiden -
1 ei.


HULPMIDDELEN

Deegkom -
plasticfolie -
aluminiumfolie -
mixer met deeghaken -
kleine pan -
houten spatel -
Snijplank -
mes of schaar -
broodblik.


Lekker pittig brood, vooral met hartig beleg

Voorbereiding

Oven voorverwarmen

Bereidingswijze

Schakel de oven in op 50 graden Celcius, het rooster onderin.
Doe 200 ml melk in een kleine pan en laat de melk lauw worden.
Los de 10 gr gist in de melk op en los daarna 1 theelepel basterdsuiker erin op.
Doe 200 gr volkoren tarwemeel en 200 gr patentbloem en 1 theelepel zout en 50 gr margarine en 20 gr broodverbeteraar in een deegkom.
Maak met een houten spatel een kuiltje in de bloem en giet het melk/gistmengsel in het kuiltje.
Kneed het geheel met de Mixer tot een soepel deeg dat makkelijk van de wand loslaat.
Leg een stuk plasticfolie over de deegkom.
Zet de deegkom in de oven en laat het 45 minuten rijzen.
Was een flink bosje verse kruiden (naar eigen smaak)en slinger ze droog. Je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken.
Snijd of knip de kruiden heel fijn.
Vet een broodblik in met margarine, bestuif het blik met bloem en schud de overtollige bloem eruit.
Maak het aanrecht schoon en bestuif het met een beetje bloem.
Leg het deeg op het aanrecht en kneed de kruiden erdoor.
Maak van het deeg een rol die de lengte van het bakblik heeft en leg de rol met de naad naar beneden in het bakblik.
Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei
Zet het bakblik op een wat warme plek om nog 30 minuten te rijzen.
Schakel de oven in op 180 graden en zet een bakje heet water onderin de oven.
Haal als het brood uitgerezen is het plasticfolie van het deeg en leg er een stuk aluminiumfolie los overheen.
Zet het blik nu in de warme oven en bak het brood gedurende 30 minuten.
Haal het aluminiumfolie van het brood en bak het nog ongeveer 10 minuten af.

Serveertips

Lekker met hartig beleg, maar ook (met of zonder beleg) bij de soep.



Leuk recept? Deel het
Reacties (0)


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jofkas
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Sabine laat zien hoe je gerechten waar zij echt trek van krijgt op een makkelijke manier bereidt. Kijk elke maandag & donderdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook.… Lees verder »

Smult is het lekkerste kooktijdschrift voor de hobbykok. Ieder kwartaal verschijnt er een nieuw nummer boordevol kookinspiratie voor bij jou aan tafel. Alleen nu ontvang je voor €19,95 5 nummers Smult!… Lees verder »

Loesje laat zien hoe je op eenvoudige wijze kookproblemen kunt oplossen. Kijk elke dinsdag & vrijdag om 10.00 uur op Smulweb Facebook… Lees verder »

Top